Ej, szemetek ha egyesülnek...
(két kacatból egyet)

Ki vagyok ettől a szobától!
Ez már megint mi a szar?
Ez egy modem. Meg mertem volna rá esküdni, hogy elajándékoztam! Mégis hogyan történhetett hogy megint itt van?
- nem ajándékoztam el
- visszaszökött
- maguktól is képesek szaporodni a lomok
- vettem még egyet, csak már nem is emlékszem
Persze az utolsó az igaz. Még szét is szedtem azt a modemet amire emlékszem, vagyis nem emlékszem. Meg lehetne oldani a problémát, ha egy óriási listával mászkálnék a piacra...
USB a csatolófelülete, ez a későbbiekben fontos lesz.
Tulajdonképpen szép kis doboz, akár építhetnék is bele valamit. De lehet nyitok inkább egy új rovatot, valami ilyesmi lesz a címe: Hétköznapi tárgyak hülye szögből fotózva
A címke. Made in Taiwan Szóval nem csak Kínában készülnek dolgok. Illetve azért kellett Taiwan a Kínaiaknak, hogy elmondhassák minden náluk készül.
Bedugtam az USB kábelt, erre világítani kezdett egy LED a szép plexi előlap mögött. Basszus! Ebben van élet. Mégis hogyan verjek szét egy működő dolgot? Ne mond el! Költői volt a kérdés. Tudom hogyan kell csinálni...
Bedugtam a telefonkábelt is, ha keresi hát legyen ott a vonal ahol lennie kell. A nyúl a háttérben éppen olajat cserél a telefonom sebességváltójában.

Második menet

Nekem még soha semmihez sem talált drivert az XP az MS központi adatbázisában. Mégis miből tartana csinálni egy normális adatbázist a driverekből? Ha meg nincs ilyen, akkor minek van ez a netes keresek hozzá neked funkció?

 

Mondtam hogy nem talál...

 

Nekimentem én a netnek. 5771-es USB modemhez kerestem drivert. Természetesen leszűkítettem a keresést egy csomó kulcsszó megadásával. Csuda oldalak vannak. Ez itt balra mindent elmond a modemről, de driver sehol. Aki meg emeltdíjas SMS-ért, meg regisztráció után akar adni egy amúgy ingyenes drivert, arra én a részemről ráküldeném a spanyol inkvizíciót!

 

Ha már Creative a termék, hát nézzük az ő lapjukat. Mégis mi a reteknek kell folyton átszervezni egy weblap felépítését? Ez lesz a végeredmény ami balra látható.

 

Végül meglett a driver. Adok kulcsszavakat is, legyen jó napja aki ezt keresi.
usb modem driver 5771

 

Befejezte a varázsló a telepítést. Szeretem az ilyen nagyon okos üzenő ablakokat. Mi volna ha nem nyomnám meg a befejezés gombot? Itt maradna ez a semmitmondó ablak...

 

Van beállított biztonsági dialup kapcsolatom, hát ráklickeltem.

 

Erre nincs tárcsahang.
Hála a Magasságosnak!
Így azért mégiscsak nyugodtabban szedem szét.

 

Harmadik menet

Vajon akkor most mi fog következni?
Ez nem is lehet kérdéses...
Hol ide, hol oda rejtenek el egy egy csavart a gyártók. Persze ez még mindig jobb, mint az egyszer összeakadós majd bontáskor letörős pöckök. Mondjuk jelen esetben mindegy, hiszen összerakva már nem lesz a doboz.
Szép zöld panel.
Vajon mondtam már ilyet?
Ebben a dobozban volt. Régen mindig gondom volt a dobozokkal. Vagyis azzal, hogy nem volt a célnak megfelelő. Legyártani meg szerszámozottság nélkül... Ha akadt valami alkalmatosság, egyből építettem bele valamit. Most meg volna mibe, volna miből, volna mit, csak nincs kedvem...
Árnyékoló lemez a panel alatt.
Nem szokás ilyet elkövetni!
Le is veszem onnan, mert szinte bántja a szemem. Persze le is forraszthatnám, itt a páka jobb kézről. De miért tenném, mikor olyan jól esik a csípőfogóval szétharapni!
Az ilyen szép fényes lemezeket el szoktam tenni. Meg a fehéreket is. És ha színes azt is elrakom. Akkor is ha nem szögletes, szeretem a kerek dolgokat is! Aztán megtelik a fiók, kiborítom a szoba közepére, és kiszórom a vödörbe a felesleges dolgokat...
A kék bigyó alatt egy nulla ohmos ellenállás látható, ami amúgy egy biztosíték, bár jumper helyett is szokták használni. Megmértem, de nem szakadt. Az ellenállás alatt a piros szélű üvegcső nem dióda, hanem egy szikraköz, esetleg túlfeszültség levezető. Ha volna itthon nagyfesz táp, ki is próbálhatnám. Ha belül kéken szikrázik, akkor szikraköz. Ha meg világít, akkor valami gáz van benne tehát túlfeszvédő.
Már készül is (fejben) egy nagyfeszültségű táp az ilyen kísérletekhez. A hozzávalók már meg is vannak. Gyújtótrafó, dimmer, PC táp háza. Egyedül a munkakedvvel vagyok mínuszban.

USB aljzat. Ha ez nincs, lehet ahogy van kivágom a kukába a modemet.

LED-ek. Mekkora szám volt ez a hagyományos jelzőizzó után. Már egy szem LED is modernül mutatott az előlapon. Pedig az első kapható LED-ek fénye elég fonnyadt volt! A pirosak szinte csak sötétben látszottak.
Kiszedem ezt a pici hangszórószerűséget is. Persze a kondikat is gyűjtöm, de a panel szélénél látható SMD LM386-ost nem. Már olyan vaksi vagyok, nem is látom a lábait...
Relé. Épp nemrég szedtem ki egy nagy marékkal pár panelből. Mindenféle terveim vannak velük, de majd csak a következő életemben fogom őket kivitelezni. A reinkarnáció után mint oxidáció éledek újjá, és széteszem ezt a rengeteg bizbaszt!
Mikor előveszem a pákát mindig kiborulok! De nem csak én, hanem a pákatartó óncsepp tartója is! Ez ilyen szoros ok okozati összefüggés.
Rutinos vagyok, meglehetősen nagy sebességgel szedek szét dolgokat, bontok apróra paneleket. Egyszer kaptam vagy két köbméter kacatot, és olyan örömmel estem neki, hogy csak na! Pedig vissza kellett adni a kibontott dolgokat. Lehet ez volt a jó az egészben?
Kiürített panel.
És amiket kiszedtem. Régen egyből mindent szépen a helyére tettem, manapság beszórom őket egy dobozba. Aztán megtelik a doboz, előveszek egy másikat, az is megtelik, leviszem őket a pincébe, gyűlnek a dobozok...
Az egy szem azért kvarcot egyből a helyére tettem.
Ugye mondtam, hogy több dobozom is van. Itt vannak mindjárt jobb kéz felől. A széttépett könyveket már odaígértem valakinek, csak el kéne vinni őket a postára.

 

Negyedik menet

Ez egy lámpa, már volt korábban a szétszedtemben.
Hurrá! Már azt hittem végképp eltűnt az akkutartómból ez a három cella. Biztosan jót tett nekik a közel nullára való merülés. Próbáltam őket feltölteni, de megőrjítik a töltőt! Szerencsétlen összevissza villogtatja a LED-jeit...
Komoly elektromos kapcsolás. Ha nem érteném, majd kérek telefonos segítséget! Vagy elveszünk a két drótból egyet...
Ide kell beszerelni az USB aljzatot. Mert miért ne szerelném be? Aljzat van, idő van, és érdekesség de valamicske munkakedvem is akad. Ha kész, ezentúl nem kell szórakoznom az akkutöltéssel.
Ide lesz beszerelve a csatlakozó aljzat.
Nem tudom meséltem e már, de ötös voltam műszaki rajzból. De hát mondanom sem kell, elég ha jobbra nézel... Persze az a lényeg, hogy én lássam magam előtt a megfelelő méretű szegletes lyukat, és akkor jó lesz. Csak ugye már vaksi vagyok, szóval majd meglátjuk...
Ez a nyúl tipikusan a tápegység előtt ül.
De van itt dobozkákban csavar, meg a Terta 811-es gumibigyói és egyébb alkatrészei, szétszedett nyomóslámpa. Még a nyúl a legkönnyebb eset, őt simán szétültetem.
Ráolvadt a műanyag a fúrószárra.
Kb. pillanatok alatt sikerült ezt a közelítő szögletes lyukat produkálnom. Nagyon gyors ez a Miniplex. Ennél csak a pákával való olvasztás a gyorsabb, cserébe viszont nagyon büdös tud lenni.
Kis igazítás reszelővel. Mi az hogy nem szögletes? Biztosan csal egy kicsit a fényképezőgép optikája. Vagy a föld mágneses tere eltérítette mind az erő, mind a párhuzamos vonalakat.
Minden jól ki van találva, popsi belefér a nadrágba, akarom mondani kibújt az USB aljzat a lyukon. Az ember egy idő után gyakorlatot szerez az ilyesmiben. Párszáz elrontott lyuk után egyszer csak sikerül...
Valamiért nem szimpatizáltam ezzel a szerszámmal. Úgy gondoltam nem használható értelmes dologra. Filléres árú, de mivel hülyeségnek tartottam nem vettem. Aztán egyszer adódott egy nekem bonyolult feladat. Egy hatalmas lyukat kellett kitöltenem valamivel az erkélyajtóban. (meg több kisebbet is) Kiönthettem volna műgyantával, de az nincs itthon. Vagy faraghattam volna a lyukba egy megfelelő méretű fadarabot, de nem vagyok egy asztalos típus. Így hát elhoztam a raktárból egy melegtakony pisztolyt meg egy csomó rudat, és kiöntöttem, illetve kitöltöttem a hiányzó részek helyét az ajtóban. Tökéletes lett! Az erkély korlátját is ezzel ragasztottam be a helyére. Épp ideje volt, mert 40 éve lötyögött. Szóval jó ez a pisztoly! Asszonynak annyira megtetszett, vehettem neki is egyet.
Ebben a dobozban tartom a 100 ohm alatti ellenállásokat. Útálom elővenni, mert nem fér ki a hangfaltól. Persze régen kifért, mert nem volt ott a hangfal. Két öklömnyi autóhangszórót használtam a QUAD-hoz évekig. Nem is igazán hallgattam zenét...
Kiválasztottam ezt a 20 ohmos ellenállást. Persze komoly számítások előzték meg a választást. Jó! Ez az ellenállás volt legfelül! És akkor mi van?
Szépen világítanak a LED-ek a soros 20 ohmmal, de valahogy nem túl nagy nagy fényerő. A LED-eknek mindenképpen kell egy soros ellenállás, mert alapvetően úgy viselkednek mint egy zéner dióda. Vagyis egyszer csak nem emelkedik rajtuk tovább a feszültség, hiába is tekerjük a gombot a tápegységen, csak az áram nő. A megengedettnél több áram meg tönkreteszi a LED-et, ezért kell az áramkorlátozó ellenállás.
A tápegység szerint 80 milliampert esznek a LED-ek. Persze hogy nem úszik fényárban a szoba! Egy ilyen nagyfényerejű LED-be nyugodtan bele lehet küldeni 100 milliampert. Itt meg a sok eszik 80-at. Itt van egy táblázat, kb. ezt tudja egy Kínai lámpából kiszedett LED. Itt olvashatsz a "mérés" körülményeiről.

Bemelegedet a pisztoly, kiöntöttem illetve körbetaknyoltam vele a csatlakozót hátulról. Nem egy gusztusos technológia, cserébe sokkal gyorsabb mint az átlag ragasztó. A másik fontos dolog, hogy ha megmelegítem, akkor újra takony állagú lesz, vagyis mozgatható a beragasztott alkatrész.
Kicseréltem a 20 ohmos ellenállást egy 4,7 ohmosra.
Egyből eszik az áramot a LED-ek. 250 milliampert csak le kell hogy tudjon adni az USB port, ha már egyszer fél amper van a szabványban. Persze a szabványok azért vannak, hogy legyen a gyártóknak mit nem betartaniuk. Illetve betartanak, csak nem a szabványokat, hanem nekünk...
Fényárban az asztal. Persze nem egy százas izzó, de arra éppen megfelel, hogy megtaláljam a sötétben az egeret, vagy a sörösüveget.
A 4,7 ohmos ellenállást is beragasztom. Nem melegszik, nem fogja magát kiolvasztani. Ha meg mégis, hát kit érdekel milyen gusztustalanság folyik a dobozban?
A rövid sárga drótot kicserélem egy hosszú sárga drótra. Sokat jelent ám ha valaki érti az elektromosságot...
Mostanában minden ólommentes kell legyen, mert az ólom az mérgező. Szerintem meg az egy év kihordású műszaki cucc a mérgező! Ezt a barom ólommentes elképzelést ellensúlyozandó most rengeteg ólmot, pontosabban forrasztóónt fogok felhasználni.
Ugye mondtam.
A teleptartót is lazán feltöltöttem forrasztóónnal, majd jól körbefolyattam meleg takonnyal. Ez innen többet ki nem jön! Persze nehezéknek használhattam volna ólom helyett mondjuk gipszet, de a gipsz a pincében van, én meg lusta voltam lemenni...
Ugye milyen szép lett? És nem csak szép, de stabil is! Konstrukcióhibás ez a lámpa eredetileg. Nagyon jó a minden irányba hajtogatható fej, de a mindenirányba való hajtogatástól a lámpa könnyedén felborul. Kis lökéstől még stabilra állított állapotból is eldől.
Egész jól mutat a lámpa amint seggbe van dugva az USB kábellel. Ez egy jó project volt!
- lett egy pici hely
- lett egy USB-s asztali lámpám
- lett egy újabb szétszedtem cikk
Apróbb probléma azért adódott. Mégpedig az, hogy ezt a lámpát azóta sem vettem elő. Bevágtam a sarokba, azóta is ott porosodik. Majd megpróbálom rásózni a gyerekre...

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg
a Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában...