Összeszedtem
(hogy ne csak szétszedtem legyen)

Többen kérdeztétek honnan van ez a sok vacak amit szétszedek.
- van hogy kapom őket csak úgy
- van hogy elkérek valakitől valami érdekeset
- van hogy magam túrom elő szépszámú kacatjaim közül
- van hogy hiába nincs már hely, mégis bevásárolok
Ez a teli szatyor egyetlen délelőtti piaci séta eredménye! A háttérben megbúvó Philips sztereó deck egy pár nappal korábbi beszerzésből származik. Ritka darab, nem lehetett otthagyni. Kell majd a nagy magnó bemutatós projecthez.
De mikor lesz az? Hát ma nem, az biztos! Persze előbb utóbb kénytelen leszek nekiállni, mert a magnók nagy dolgok, foglalják a helyet, már alig férek tőlük. Az asszony meg mackókkal tömi tele a szobáját. Azt mondtam neki, annyit veszek ezekből a kis szőrös dögökből, hogy nem fog tőlük beférni a szobájába! No ez a project is lassan halad, talán ha 300 maci gyűlhetett össze...
Itthon felejtettem a kesztyűmet. Na és? Hiszen már itt a tavasz!
Nem fog fázni már a kezem,
Ha meg igen, zsebreteszem...
Hidegnek nem volt hideg, de a szatyor füle ugye. Még most is fájnak az ujjaim. Öregszem no! A fotón a szobamérleg látható, amint éppen 10 kilót mutat. Még jó, hogy biciklivel voltam piacozni!
Ma "csak" három medvét kapott az asszony, abból is az egyik egy nyúl. Mint a második képen látható, egyből rájuk vetette magát, és szépen elrendezte őket. Itt most a jobb oldali maci az érdekes, mert az zenél. Óraműves mechanikus un. "zenedoboz" van benne. De hol zenél, hol meg nem. Már meg lett fürdetve, néha ki kiszólt a csapból is mosdatás közben. Most a fregolin lóg, de még nincs vége a tortúrának, mert ki lesz belőle belezve a zenegép egy javítás erejéig.
Ez egy PC táp.
- olyan szépen egyben volt
- dobozában fülecskével
- alig porosan
- mintha csak nagyobbra cserélték volna
- éppen kellett volna egy ilyen
Tehát hót halott a szentem. Szerintem van egy olyan érzésem, hogy szét fogom szedni! De hogy miből gondolom?...
A kínai fazon árulja!
A kínai fazon árúja,
Nem bizalomgerjesztő.
Hisz ő a bóvli terjesztő!
Fogókészlet. Rém ratyinak néz ki. Persze nem nekem kell, nekem vannak viszonylag normális szerszámaim. Asszonynak vettem, mert szokott ő is barkácsolni. Weblapja készülőben, de a fiam csinálja, ő pedig még nálam is lustább! Megnéztem közelebbről is a fogókat. Drótocskát görbíteni pont megfelel.
Ez egy Nokia valami. Oldaladra tűzted, és rád tudtak csipogni. A közszolgálati URH adókon ment ki az információ az éterbe, ez a kis vacak meg kiolvasta, kiírta azt a pár sort. Nagy szám volt ez a mobiltelefonos korszak előtt. Azt hiszem már  teljesen kihalt ez a technika.
Vázák. Férfira üveget? De ha egyszer meg lettem bízva, hogy vegyek egy szép, un. "egy szál virágnak való" vázát, akkor miért ne? A jobb oldali meg apukámnak lesz. A krampusz (apukám) azt mondta, hozzak neki egy vázát. Kérdeztem anyámat: Tényleg kell a telekre váza? Nem, nem kell! Tehát azonnal vettem pár darabot a piacon. Ha az öregem elsétált mellettem, odaszóltam neki: Jaj papi! A váza! Majd elfelejtettem! És a kezébe nyomtam egy vázát. Az első néhány darabnak láthatóan örült. Most, hogy már több mint 20 vázája van, már szokta mondogatni, hogy ha lehetne nem kér több vázát...
Ez meg egy floppy kábel. Ezt nem fogom szétszedni, mert nem volna sok értelme! Tényleg! Miért is nem? Sok haszna nincs, de nem is került sokba. A földön találtam. Ha jön a közterület felügyelet, akkor ott szokták hagyni az árusok a felesleges lomokat a földön. Én meg néha elhozok ezt azt...
PLL szintézeres kisrádió. Mehetne a szétszedtembe, de már el, illetve tovább is adtam. 500 forint volt, egyszerűen nem lehetett otthagyni! Még a doboza is meg volt. Persze nem működik. Nekem nincs kedvem kideríteni miért nem. Mert működni működik, csak nem jól. Még elem is volt benne, végig hazafelé zizegett a szatyromban. Mintha állna a PLL része. KF-et, illetve az oszcillátor hangoló magját eltekerve AM-en jön a Kossuth, és FM-en is bejött egy adó. Majd a barátom eljátszik vele. A szétszedős dokumentálós megírós részt sajnos nem vállalta, pedig kitűnő tollú író!
Ez egy középhullámú rádió. Kisebb mint egy gyufásdoboz! Nem, nem kínai! Ez a rádió kanadai gyártmány! Megnéztem, mert érdekesnek találtam. Nem akartam megkérdezni mibe kerül. Mit morogjak magamban? Biztos ezrekről van szó! De az élet, illetve az eladó közbeszólt. Meglepőt, illetve 150 forintot mondott. Ritkaság, hogy nem alkuszom, de most megtettem!
Ez pedig a fő csapás. Ettől volt tíz kiló a szatyor! Könyvek. Ritkaságok, ismertek rendelésre, és régkeresett polcról hiányzók. Többször ennyi könyv volt, de nem hozhatom haza az egész piacot! A Kádár könyvek egy készülő projecthez kellenek. A Digitális cmos kapcsolásgyűjtemény régóta hiányzik a polcról, illetve volt róla egy fénymásolatom. A Digitális frekvenciamérők építése című könyvet már régóta meg akartam venni. Mióta is, mióta is? Ha jól olvasom a kiadás dátumát, akkor van ennek már 24 éve! Hátul a nyitott nagy fehér könyv egy csőkatalógus. Most csináljak egy webes csőkatalógust? Nem, nem fogom megcsinálni!
Lomok szépen elrendezve. Egyszerűen nem tudom magam visszafogni beszerzésügyileg! Valószínűleg ki sem szabadna mennem a piacra. Egyszerűen nem tudom magam megfékezni! Ha valami érdekes dolgot látok, hát megveszem. Ezek a képek szombaton készültek, vasárnap is kinéztem a piacra, és már megint nem bírtam magammal...

Kis piaci képes beszámoló

Szép nagy piac volt, voltak kint az utcán is árusok rendesen. Ezen a képen a stadion oldala látszik, ha ritkásan is, de ki vannak pakolva.
Ez már a piac oldala. Itt is vannak árusok. Mostanában itt nem szoktak lenni, mert ez az oldal a VIII. kerülethez tartozik, és az ottani rendőrök, illetve közterület felügyelők szétzavarják őket.
Lomok szépen kipakolva. Különböző típusú árusok vannak. Van aki:
- otthonról elhozza a felesleget
- otthonról elhoz mindent
- kukából hozza a használhatót
- kukából elhoz mindent
- nepper
Persze a kép árnyaltabb, van aki külföldről lomizik, van aki hagyatékban utazik, és persze van aki nyaralókat tör fel. Ki ki vérmérséklete szerint.
Most jobb oldalt jelentek meg a közterületesek.
Mindenki összepakol, átköltözik a másik oldalra.
Kiürül az út Zuglói fele. Persze vannak egészen nyugodt árusok is. Őket nem érdeklik a rendőrök és a közterületesek. Elég ha a rend őrei tíz méterrel odébb mennek, már pakolnak is vissza.
Van aki így árul. Ha jönnek a rendőrök, akkor rádob egy lepedőt a kosárra, és úgy tesz, mintha ott sem lenne. Az "áru" nagy része úgyis a kukából származik, nem nagy veszteség ha otthagyja az egészet az utcán.
Érdekes dolgok is vannak. Például ez a két létra. Mégis ki vesz létrát kukáspiacon? Néha egészen szokatlan üzletpolitikát is látni. Például:
- nyáron karácsonyfadíszek
- nyáron bőrkesztyűk
- télen napernyők
- láthatóan legalább húsz éves lekvár / savanyúság
- mások családi képei
Ez egy igen érdekes összeállítás. Ezek nem eladó holmik! Legalábbis már nem azok. Ez a szemét, ami ott lett hagyva. Jórészt ezért is üldözik őket a közterületesek. Mivel elég sokat cirkálok le s fel a piacon, ezért látom ki hagyja ott az árúját piac végén. Az ember azt gondolná, hogy a cigányok, de ez nem igaz! Tapasztalatom szerint fele fele...
A képen egy szemétkupac látható az árnyékom társaságában.
De térjünk vissza lényeges dolgokhoz. Ez már a fizetős rész. Az árúk a földön hevernek, az árak a földön járnak. Persze van hogy elszalad a ló! Például volt kint három házilagos építésű műszer:
- tápegység
- kétsugarasító oszcilloszkóphoz
- 4,5 digites multiméter
A multiméter és a kétsugarasító szép volt, és érdekesnek is látszott. Értéküket persze mindössze a házilagos kivitel adta. Gondoltam darabja ezer forintig elmegyek, jó lesz a szétszedtembe. Azt az ezrest mint maximális plafont képzeltem el. Az eladó "hölgy" meg sok ezer forintokban gondolkodott. (a három közül a második kettőt pár hét múlva elhoztam olcsón)
Kicsit ódzkodva vettem elő a fényképezőgépet a piacon, de sem el nem vette senki, sem nem tiltakozott senki a fotózás ellen. Ennél azért jobb képet is tudnék készíteni, de hát mégsem rendezhettem át a terepet a fotózás kedvéért!
Rengeteg kazetta. Kezd ez a média is kikopni.
- először a hanglemez (vinil) ölte meg az élőzenét
- majd a szalag tett keresztbe a hanglemeznek
- az orsós magnó halála a kazettás megjelenése volt
- a kazettát kiszorította a piacról a CD
- a CD lemezek vége az internet, és az mp3 eljövetele volt
Legalább az árnyékokra figyelhettem volna fényképezés közben!
Mondom...
Újabb kupac szemét. Mégis hogyan gondolta az árus, hogy elfog adni egy fél pár papucsot? Írtam is egy kisebb csokorra való történetet a piacon ellesett jelenetekből. Szinte mindig látok valamit ha kimegyek, csak nem mindig van kedvem írni. Azon gondolkodtam, veszek egy mp3 lejátszót, azokban általában van diktafon. Hazafelé jövet felmondanám amit láttam, ha írni támad kedvem nem kell a fejem törnöm. Persze hülyén nézne ki a dolog, mintha magamban beszélnék. Ez már nem sokat rontana a megítélésemen, egyébként is szoktam magamban beszélni. A képen a Trabant el van törve, de megszögelték. Hungarikum...
Végre egy jó kép! Ez egy autórádió forgatógombja. Csak úgy ott hevert a járdán. Persze elhoztam! No nem mintha nem volna itthon elég forgatógomb...
Bementem a piacra. Az az igazság, hogy szerintem kint sokkal érdekesebb szokott lenni, de hát bent mindig vannak, kint meg nem. Bent sok a haszonleső árus (nepper). Meg az árképzés is őrültebb szokott lenni. Néha tényleg nem értem! DVD író belseje, értéke kb. nulla forint. Felveszem, de nem a kíváncsiság hajtott, csak épp ott állt meg a tömeg. Négyezer mondja az árus. Nem mondtam ki hangosan, hogy "hülye vagy", de leolvasta a számról. Máskor meg SANYO deck de tipp topp állapotban. Látom az áruson, hogy nagyot akar mondani, csak a számon gondolkodik. Le vagy szarva gondolom magamban. Erre azt mondja, vagy inkább kérdi: 500? Hát ezt a magnót el is hoztam. A képen látható Terta dinamó is a négy számjegyű árúk közé tartozik, de ez legalább egy szép régi darab.
A piac oldala kint. Nagyon veszélyes lehajolni, és megfogni az árút. Sokszor egyből azt mondják: Kétszáz forint. Ilyenkor nem tudok ellenállni, gyűlnek a szobámban a lomok.
Amit meg nem veszek meg, az meg ott marad, vagyis a képen egy újabb kupac szemét látható. Egyszer megálltam egy hasonló szemétkupac mellett. Azt hitték én vagyok az árus, el is adtam egy faragott fadarabot kettőszáz forintért. Ez a tétel kimaradt az adóbevallásomból, ezért valószínűleg kifognak végezni!
Már megint kapott az asszony három mackót. Halad az a "nem fogsz tőlük beférni a szobádba" project! A középső egy házi gyártmányú mackó. Ezek a legaranyosabbak a szerencsétlen formájukkal. A két szélső NICI boltból való. Onnan gondolom (tudom), hogy még rajtuk volt a bolti matrica. Száz száz forintot adtam darabjáért. A NICI egy igencsak drága bolt, az többe van százasnál ha benézek a kirakaton!
Nem csak én mosok ki mindent, hanem az asszony is! Éppen fürdik a három fenti medve. Persze meg kell őket mosdatni, hiszen a fene tudja hol voltak eddig, leginkább a kukából lettek kiszedve. De ki képes kidobni ilyen aranyos macikat?

Ismét kimentem a piacra

Ma már hétfő van, ilyenkor alig van piac. Azért kimentem, de hogy ne legyen esélyem a bevásárlásra, ezért igen későn indultam el. Közel dél volt, gondoltam csak nem lesz már kint semmi érdekes. Rosszul gondoltam! Ezt a kétszer három gombot a földön találtam. Szép fényesek voltak (szarka effektus), így nem hagyhattam őket az utcán heverni!
Valami játék. Ötletes! Ha ilyenem lett volna gyermekkoromban... Persze volt, Merklin fémépítőnek hívták, csak az nem volt ennyire haladósan összerakható, hiszen be kellett tekergetni a csavarokat. Azért mindig megdobban a szívem ha fémépítőt látok! Volt is itthon egy dobozzal, de elajándékoztam. Lehet most fogom visszakapni...
Ez is a földön hevert. Ez egy Házilagos kivitelű HBO dekóder. A magyar nép már csak ilyen, ha lehet akkor inkább ellopjuk! Én is csináltam egyszer egy ilyen dekódert. Az RT újságban szépen le volt írva hogyan s miként kell. Talán a szív tévé volt ugyanígy kódolva az AM mikron. Én a soros LC kört (ami a zavaró jeleket volt hivatott kiszűrni), nem az antenna kábelbe szereltem be, hanem magába a tévébe a KF jelre. Sokkal stabilabb volt 30 megahertz környékén, mint az UHF sávban.
Ezt is a földről vettem fel. Ez egy háromlábú de igen furcsa elrendezésű hálózati csatlakozó. Ha minden igaz, akkor valahol van hozzá aljzatom. Kérdéses hol lehet ez a lábelrendezés szabvány? Talán az olaszoknál, mert a dugó másik oldalán erről szól a felirat.
Ez egy póniló. Ott hevert a járda közepén. Nekem fáj a szívem minden eldobott játékért! Még ha egy ilyen tucatkacat is mint ez. Már szinte minden megvolt itthon a jóléthez, épp csak ez a ló hiányozott...
Ezt a kettőt vettem. A bal oldalit a szép színe miatt, a jobb oldalit meg mind a Garfieldsága, mind a házi készítettsége okán. Ilyen bugyuta arcú Garfieldot még nem is láttam! A fiam szereti a ezt a macskát, gondolom azért, mert mindketten ritka nagyon lusták...
Zsákbamacska. Ha az ember megrázza a zsákot, akkor izeg-mozog, meg nyirvákol. Persze nem csoda, hiszen egy macska van benne. Ha elemtartója van, akkor az elektromos, tehát éppen illik a szétszedtem profiljába. No meg ott hevert az utcán elhagyottan, így hát ezt is elhoztam...

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg
a Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában...