ADSL szűrők tesztje
(meg még sok minden más is)

Jelen cikkben az ADSL szűrők teszteléséről lesz szó, ezért begyűjtöttem mindenféle modemből egyet egyet. Hogy miért modemet? Mikor szűrőteszt lesz! Ki tudhatja mit miért tesz egy ilyen öreg ember mint én... Biztos nem vagyok normális. Ez valószínűleg öröklődik. A szüleim például évente megesznek egy teflon serpenyőt. Teljesen hiába mondom nekik, hogy tányérból egyenek. Évente vehetek egy új serpenyőt...
Az előző teszt szenvedő alanyai még azóta is itt hevernek az asztalomon. Persze azóta még egy hét sem telt el. A háttérben látható félkész (erős kifejezés) tárcsás kézibeszélőm összetevői viszont már több mint egy hónapja hevernek az asztalomon. Vagy kivágom a kukába a hozzávalókat, vagy idővel össze fogom szerelni. Csak egy vak nyúl a megmondhatója, hogy melyik eset fog bekövetkezni.
Hoztam többlet szűrőket is a teszthez. Mert hülye azért nem vagyok! (ebben a kérdésben mondjuk erősen megoszlanak a vélemények) Siemens szűrőből például mindjárt hármat is hoztam. Az egyik annyira új, hogy még annak még a papírdoboza is megvan. Kerekszélűből, és éles szélűből is megvan a három három darab.
Tájkép csata előtt. Nem adnám egy ázott macskáért, ha tudnám mi lesz a mai teszt eredménye!
Ez a szegény Siemens lesz a szenvedő alany. Ezt ugyanis fel fogom boncolni. Ugye mennyivel jobb, hogy nem állatokkal foglalkozom?
A többi szűrőt - hogy legyen hely - bevágom a polcba.
Ja! Még laptopot is hoztam. Ezzel akartam nézni az adatokat, csak aztán jobb megoldás akadt.
Mint az a képen ha haloványan is de azért látható, tényleg hazahoztam az ADSL modemeket. Még tiszta szerencse, ugyanis egy Dlink 360R mindenképpen szükségeltetik a mai teszthez. A fotón egy Siemens modem is látszik. Valószínűleg le szerettem volna mérni a modemek bemeneteinek paramétereit. Vagy ha nem? Akkor remélem csak volt valami értelmes indokom rá, hogy hazahozzam ezt a szatyornyi vackot.
Ez itt egy Dlink 360R ADSL modem, ami mellett ott lóg egy un. fordító kábel. Ez utóbbira azért volt szükség, mert nekem Dialcom modemem van itthon, annak viszont az általánosan megszokottól eltérően crosslink kábele van. Azért kell ez a fordító toldó, mert a Dlink modemhez viszont egyenes kábel kell. Megoldásként ugyan bedughattam volna a számítógépem hátába egy egyenes kábelt, csakhogy a gépem hátához nem igazán lehet hozzáférni. Na azért volt szükség erre a "csavarintós" megoldásra.
A modemet betettem a monitor és a hangfal közé (ide esett le), a kábeleket pedig ízlésesen elrendeztem. (lógtak amerre akartak)
Térjünk vissza egy kicsit szegény Siemens szűrőhöz.
Illetve a Siemens szűrő belsejéhez.
Papír, toll, ceruza, feketekávé, türelem.
Kezdődhet a szűrő kapcsolási rajzának visszafejtése.
Valami még hiányzott. Mégpedig a másfeles szemüvegem. E nélkül ugyanis aligha láttam volna, hogy mi hová megy a panelen. A szemüveget végül az előszobában találtam meg, mégpedig a villanyóra tetején. Hogy miért ott volt, az még számomra is rejtély. Valami olyasmi oka lehetett, mint ennek a medvének a kaputelefonon ülni. A teszt végeztével a szemüveget visszatettem a villanyóra tetejére, hiszen itt egyszer már megtaláltam.
Így kezdődik az ADSL szűrő. Két ellenállásnak látszó tárgy, ami mérve rövidzárként viselkedik. Talán valamiféle biztosíték szerepük lehet. Innentől az a kerek és kékszínű túlfeszültség levezető következik. Utána a jobbra látható két darab 27 nanófarádos kondenzátor, és már el is jutottunk a szűrő ADSL kimenetéhez.
A tekercset ki kell venni, hogy meg tudjam mérni. A tekercs jól be van forrasztva. Ehhez kell a képen látható Weller típusú forrasztópáka.
Meg gyanta és ón. Manapság olyan "soványan" vannak beforrasztva az alkatrészek, hogy még a kiforrasztásukhoz is ón kell.
Szépen feltöltöm a tekercs lábait ónnal. Ez azért is jó, mert egy úgymond hőtömeget képez. Miután jól megmelegítettem az ónpacákat, egyetlen jól irányzott mozdulattal kirántottam a rengeteg lábú tekrencset a panelből.
Így ni! Az alsó sort már ki is ónszippantóztam. Ez előrevetíti, hogy a trafócskát szándékomban áll visszaforrasztani a helyére.
Betámasztom a panelt az asztalfiók résébe, majd egy kissé rányomok a hasammal a fiókra, hogy a panel ne billegjen ide-oda forrasztás közben. Mondhatni ez egy gyorssatu.
Kimértem a tekercset és visszarajzoltam a bekötését. Ez van a szűrőben, mégpedig négyszer egymás után. A kondik értéke csökkenő tendenciát mutat. 15 nF, 12 nF, 10 nF, 8,2 nF.
Ez is ugyanaz a rajz, csak valamicskét átláthatóbbra rajzolva. Mondjuk így sem lett sokkal értelmezhetőbb.
Kiszedtem a rajzból a tekercsek felét, ezzel eltüntetve a kapcsolásból a tükörszimmetriát. Így már sokkal értelmesebbnek látszik a rajz.
Hol lehet a tekercsmérő kézi készülékem? Nem kell találgatni, hiszen begrétáztam a képen pirossal.
Jó kis szerkezet ez. Azt persze már nem tudom, hogy mi van a dobozban. Emlékeim szerint ezt a valamit kit-ben vettem. Bármiféle tekercs berezeg amit rákötök. Sajnos a kimeneti frekvencia értelmezése nem olyan egyszerű, mint mondjuk a kondenzátor mérőm esetében, itt ugyanis a dobozkán lévő képletet kell használni a kiadott frekvencia induktivitássá konvertálásához. Merem remélni, hogy ez volt a nap legbonyolultabb mondata.
Ezt írta ki a frekvenciamérő. A dobozon található képlet szerint ez azt jelenti, hogy a trafócska tekercseinek induktivitása 93 mikrohenry. (legalábbis annak az egy tekercsnek amit kiszedtem, annak ennyi az induktivitása)

Azon gondolkodtam, hogy kiszedem a többi tekercset és azokat is rendre lemérem. Az alkatrészeket feldobálom valami szimulátor programba, majd modellezem a szűrő működését. Ez persze szamárság! Ez egy olyan értelmetlen tevékenység lett volna, hogy még az amúgy értelmetlen tevékenységekre szakosodott tenmagam is felhagytam a gondolattal. Visszaforrasztottam inkább a kiszedett tekercset a helyére, mondván hátha egyszer jó lesz még valamire ez a szűrő.

No de kezdjek már neki a szűrők mérésének. Az ugyanis valahogy sokkal jobban érdekel, mint holmi apró tekercs induktivitása. Nem hoztam haza krimpelő fogót, de "szerencsére" találtam egyet a szerszámos fiókban.
Már csak néhány plugra lenne szükség, de még azt is találtam. A kutya egye meg, hogy van itthon minden! Mert ugye így nincs mire fogni az elakadást.
Még találtam plugot. Hogy minek itthon ez a sok kacat? Bezzeg plugtoldót azt nem találtam! No persze az is biztosan akad itthon valahol...
Mivel még telefonzsinórt is találtam, így ezt a tesztet nem úszom meg!
Kiszórtam mindent az ágyra.
Gyártottam három darab telefonkészülék szimulátort. Márpedig ez itt balra az, ha egyszer azt mondom! Gondolkodtam ellenállás kondenzátor kombináción, de kisvártatva lemondtam róla. Ez itt balra nem hogy HF, illetve RF, de minden szempontból rövidzárnak minősül.
Megblankoltam a drótok végeit, majd összesodortam és még le is forrasztottam. Ezeket fogom a szűrők "phone" kimenetébe dugni, mégpedig a felemelt kézibeszélőjű telefonkészülékeket szimulálandó.
Fogtam három drótot, majd összeforrasztottam a végeiket.
Ez lett belőle. Egy bemenet, három kiment. A bemenetre jön a vonal, a kimenetekre pedig az ADSL szűrők. Ez a valóságban is körülbelül így van.
Lemértem mind az ötféle szűrőt. A méréshez ezt a programot használtam. A program csak a Dlink 360R modemmel hajlandó kommunikálni. A program nem telepszik fel, nem ül be a startmenübe, nem piszkálja a registry bejegyzéseit, hanem csak fut ahonnan elindítottuk.
A mérési összeállítás így nézett ki. Bedugtam a vonalat az éppen mért szűrőbe. A készülék felé menő kimenetbe rövidzárt dugtam. (szürke drótocska) Az ADSL szűrő ADSL kimenete pedig az ADSL modemhez lett csatlakoztatva.

 

Az első körben kapott eredmények

  szűrő nélkül Siemens Kétlyukas Egylyukas Lekerekítettélű Élesszélű  
sebesség down/up 7840/512 7840/512 7936/512 7872/512 7904/512 7812/512 kbps
margin down/up 11/20 10/19 9/19 10/19 9/19 10/19 dB
csillapítás down/up 23/15 23/15 23/15 23/15 23/15 23/15 dB
adóteljesítmény down/up 19/12 19/12 19/12 19/12 19/12 19/12 dBm

Semmi értékelhető eltérés sem látszik. Az eltérések akár a mérés szórásának is betudhatók, hiszen a vonali paraméterek folyamatosan változnak. Némi magyarázat a mérési módszerhez: A szűrő nélkül azt jelenti, hogy a lakásba bejövő drótot mindenféle szűrő nélkül egyből az ADSL modembe dugtam. Aztán bekötöttem egyenként mind az ötféle szűrőt. A tesztprogram ablaka a következőképpen néz ki:

Az adatok magukért beszélnek:
- Relative capacity: viszonylagos kapacitás
(minél kisebb a százalék annál jobb, mert azt jelenti, hogy vannak tartalék csatornák)
- Bit rate: adatátviteli sebesség
(jól láthatóan megvan amit csak a drót tudhat)
- Noise margin: jel/zaj viszony
(ez is rendben, hiszen az a jó ha 10 feletti az érték, mert akkor van tartalék a vonalban)
- Attenuation: csillapítás
(minél messzebb vagyunk a központtól, ez az érték annál nagyobb)
- Transmit power: adóteljesítmény
(ez nem mondott semmit, ugyanis mindig azonosnak mutatkozott)

Így volt eredetileg. Nálunk négy készülék van a lakásban, természetesen mind leszűrőzve.
ADSL szűrő nélkül, miközben minden készülék ki lett húzva a konnektorokból.
Siemens szűrővel.
Egylyukas szűrővel.
Kétlyukas szűrővel.
Kerekszélű szűrővel.
Éles szélű szűrővel.

A spektrumképeken semmi különösebb, vagy akár csak említésre méltó eltérés sem látszik. Az a beszakadás 414 kHz-en állandó. Gondolom valami stabil zavarjel lehet ezen a frekvencián.

Akkor most jöjjön a triplaszűrős mérés. Ezzel azt modellezem, mintha három szűrő lenne a vonalon. Mindhárom szűrőbe készülék lenne dugva, és mind a három készülék kézibeszélője fel lenne emelve. Mondhatni ez a legrosszabb állapot az ADSL szempontjából.
Lemértem három Siemens, három kerekszélű, majd három éles szélű szűrővel is a paramétereket.

 

Hármasteszt
(háromféle szűrő hármasával)

  Siemens Lekerekítettélű Élesszélű  
sebesség down/up 7872/512 7872/512 7840/512 kbps
margin down/up 9/19 9/19 11/19 dB
csillapítás down/up 23/16 23/15 23/15 dB
adóteljesítmény down/up 19/12 19/12 19/12 dBm

Már megint nem sikerült semmiféle értelmeset mérnem. Ez egy ilyen nap. Szerencsémre jó a vonalam, így az ADSL kapcsolat egyáltalán nem zavartatja magát. Mondhatni megy tűzön vízen keresztül.

Tekintsünk meg néhány spektrumképet

Három Siemens szűrő, ugyanabban a felállásban mint azt fentebb leírtam.
Három kerekszélű szűrő.
Három éles szélű szűrő.

A fenti képeken - épp ahogy eddig - semmi különösebb eltérés sem látható. Gondoltam megmérem a millivoltmérő műszerrel, hogy mégis mekkora jelszintet produkál az ADSL. Nagyjából 2 volt zajként jelentkező jelet sikerült mérnem a vonalon, miközben az ADSL végig stabilan szinkronban volt. Ez a "zaj" természetesen azonnal eltűnik amint az ADSL kiesik a szinkronból. A mérés hatására a spektrumkép azonnal igencsak rondára változott.
Íme:

De hogy mitől... Hiszen a millivolt mérő műszer bemenetén nem nagyon van zaj, ha volna, akkor ugyanis nem tudna rendesen mérni. Jól láthatóan leromlottak a csatornaparaméterek. Na jöjjön akkor egy kis magyarázat az ábrához, hogy értelmezni lehessen. Szóval a képen függőleges kék oszlopok láthatók. (ha esetleg nem ugrott volna be) Ezek az oszlopok jelentik a használható csatornákat. Felül a csatornakiosztás számozása látható. Ha nincs meg a kék oszlop, akkor az a csatorna (vagyis frekvenciasáv) kiesett a használhatóak közül.  Alul a frekvenciaskála látható, melyről leolvasható, hogy melyik csatorna milyen középponti frekvencián üzemel. Balra az elérhető átvitt bitek száma. A kék oszlop magassága azt jelenti, hány bitet lehet átvinni az adott csatornán. Ha magas a kék oszlop, akkor sok bit fér át rajta. Ha alacsony, akkor kevés bitet tud átvinni.

 

Kisütök valamit

Elsősorban néhány csirkecombot ebédre, valamint a balra látható konstellációt. Le is rajzolhatnám, de inkább elmondom. Soros 100 nF, soros 700 Ohm körüli ellenállás, párhuzamos 700 Ohm körüli ellenállás. Ezzel a jelet kb. a felére osztom.
A soros 100 nanós kondenzátor csak azért kell, hogy ne "fogjam" a vonalamat a párhuzamos ellenállással. Ezen a képen az látható, amint két 700 Ohmos ellenállás (sárga rudacska) van párhuzamosan kapcsolva, azaz a jelszint már úgy nagyjából a negyedére van leosztva.
Itt pedig az ellenállásokkal egy 10 nanós kondenzátort is párhuzamosan kapcsoltam. Ezzel végre sikerült szimulálnom, hogy messze vagyok a központtól, gyenge a jelszint, nagy a csillapítás, rosszak a magasabb frekvenciás átviteli paraméterek. No persze le is rajzoltam a kapcsolást. Itt van egy mérés az EWB programmal, miszerint a kapcsolás 177 kHz frekvencián 18dB csillapítást okoz.

 

A kapott mérési eredmények

  szűrő nélkül felére osztva negyedére osztva + 10 nanós kondi  
sebesség down/up 7840/512 6752/512 6688/480 4256/416 kbps
margin down/up 11/20 10/9 10/9 12/9 dB
csillapítás down/up 23/15 37/29 39/30 45/31 dB
adóteljesítmény down/up 19/12 19/12 19/12 18/12 dBm

Végre sikerült belerombolnom az adatátviteli sebességbe. A jel/zaj viszony is változott, konkrétan romlott, hiszen levettem a jelszintből az osztóval. Persze ez a program a modemet kérdezi le itt helyben, míg amit a munkahelyemen használok az a DSLAM-ot kérdezi le a központban. Ha az utóbbit nézném, akkor lehet, hogy mást látnék. A csillapításon mindenesetre nagyon jól látszik, hogy (kemény munkával) sikerült rontanom a vonal minőségén.

Nézzük akkor a spektrumképeket

Jelszint felére osztva.
Jelszint negyedére osztva.
Bekötve a párhuzamos 10 nanófarádos kondenzátor.

Hinnye de szépen látszik a vonali minőségnek az ő borzalmatos lerogybanása! Ez már igen! Ezt már szeretem. A haladás az kérem haladás, akár előre, akár hátra!

Akkor kezdem megint

Kipróbálom mit ront a helyzeten a három párhuzamos Siemens szűrő. Mert ugye valami hatásának csak kell lennie.
Meg a három éles sarkút is kipróbálom.
Elővettem a woblert is. Annyi mindenre jó ez a műszer... (titokban megveregettem a vállam) Azt a galádságot követem el vele, hogy a műszer kimenetét a soros 700 Ohmos ellenállásra kötöm, s így külső zavarjelet adok az eredeti ADSL jelekhez, kiütve ezzel a használatból néhány csatornát. Először a felső csatornákba (downstream), majd az alsókba (upstream) zavarok bele.
Majd egy fix frekvenciával kiütök a használhatóak közül egy csatornát.
Mivel van markergenerátor is a woblerben, s annak a jelét is kivezettem az előlapra, ezért csak a játék kedvéért bezavarok az ADSL-nek egy 100 kHz 5 voltos négyszögjellel.

 

Íme a mérési eredmények

  + 10 nanós kondi siemens haromszor elesszeluharomszor woblerrel zavarva  
sebesség down/up 4256/416 4352/416 4416/448 4768/512 kbps
margin down/up 12/9 12/9 11/9 11/16 dB
csillapítás down/up 45/31 45/31 45/31 31/19 dB
adóteljesítmény down/up 18/12 19/12 18/12 19/12 dBm

Valahogy nem igazán érdeklik a paramétereket a szűrők. Olyan mintha ott sem lennének, pedig jól dugtam össze a drótokat. A wobleres zavarásnál érdekes dolog látszik. Felment az adatátviteli sebesség, javult a jel zaj viszony, csökkent a csillapítás. Persze ennek megvan a jó oka. Mérési hibának hívják. Mégpedig az okozza, hogy a wobler kimeneti fokozatának 50 Ohmos belső ellenállása gyakorlatilag rövidre zárta a vonalromboló ellenállásosztó soros tagját. Így pedig az osztó már nem osztó, vagyis nem csillapítja annyira a hasznos jeleket.

Nézzük akkor a spektrumképeket

Siemens szűrő háromszor.
Éles szélű szűrő háromszor.
Woblerral zavarva a felső tartomány. Igen feltűnőek a spektrumképből kiirtott csatornák.
Woblerral zavarva az alsó tartomány. Jól látszanak a csökkent zöld oszlopok.
Woblerral kiütve az 580 kHz frekvencián található csatorna.
100 kHz markerjellel zavarva. Mivel ez a jel szép négyszögjel, jó sok felharmonikussal, ezért jól belezavart az egész spektrumba.

 

Nézzük meg mi van a többi modemmel

Ez a nyomorult nem akar szinkronizálni.
Ez a saját modemem. Csak úgy kaptam egy ügyféltől, ezért azt csinálok vele amit csak akarok. Tulajdonképpen az összes modemmel ugyanígy vagyok.
Kiszedegettem az aljából a csavarokat takaró gumidugókat, majd felragasztottam őket a billentyűzetre a többiek mellé. Elárulhatnám, hogy miért gyűjtöm őket, és miért pont itt, de nem tudok semmi értelmes magyarázattal szolgálni. Ej de sokszor vagyok így...
Gondoltam biztosan rájövök, hogy mitől nem megy. A tápegység környékére saccoltam a hibát. Csak a tápegység része lehet a beteg, ugyanis csak ahhoz van itthon alkatrészem.
Elővettem a szkópot az ő rejtekhelyéről, hogy rámérek vele a kondikra. Valamelyik biztosan ki van tikkadva. Mire megtaláltam az RCA-BNC átalakítómat addigra bemelegedett a szkóp.
Erre fel mit látok? Világít a második LED is a panelen, azaz sikeresen összeszinkronizálta magát a modem a központtal. Na ezért utálom én ezt a modemet! Mire összeáll, addigra én már rég szétszedtem. Lényeg a lényeg, a tesztelő program nem látja ezt a modemet.
Kellene egy Askey modem, mert ha már épp itt tartok, akkor azt is megnézném. Talán a döglött router mögött akad egy kósza példány.
Igen, ebbe beletrafáltam! Már mindjárt a második modem jó is volt amit leszedtem a polcról. De sajnos ezt sem látja a tesztelő program, és a Dlink 360T modemet sem. Vagyis mindenképp marad a 360R változat.

 

Már elpakoltam, de vissza kellett raknom a Dlink modemet

Mégpedig azért kellett visszaraknom, mert teljesen elfelejtkeztem a legszokványosabb hibáról. Már nagy a fejem a sok méréstől, kezdem elfelejteni mi hová való, meg minek is fotóztam le. Na szóval... A készülék a vonalon szűrő nélkül esetének fennforgásáról van szó.
Majd két készülék szűrő nélkül a vonalon. (ha volna fölös időm és energiám, simán feltalálnám, a három, a négy, sőt az öt készülék a vonalon szűrő nélkül felállást is)
Készülék felemelt kézibeszélővel. Ettől azonnal elbontott az ADSL. A beszélő lerakásakor a vonalon keletkező impulzus felharmonikusainak hatására úgyszintén bontott. No persze az is lehet, hogy a hirtelen jelszint változás volt a bontás oka.

 

Lássuk akkor a spektrumképeket
(mert táblázatot azt már nem csináltam)

Csak a modem szűrővel. Ez mondhatni tökéletes! Senki sem panaszkodik akinek ilyen vonala van. Aki mégis, annak egyszerűen elvágom a drótját, hogy érezze a törődést.
Egy készülék szűrő nélkül. Látszik a kék oszlopok magasságának csökkenése.
Két készülék szűrő nélkül. Itt az előző képnél is jobban látszik a jelszint csökkenése.
Egy készülék szűrő nélkül beemelve. Még szép tőle, hogy így is összeszinkronizált. Itt az egész tesztkép ha érdekel.

Most már csak ezt a rengeteg kacatot kell elpakolnom valahová...

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg a
Gmail (esetleg Freemail) fiókját wefelület alól. Ott leszek a spam mappában.