Askey

Kínai gyártmány, mint manapság szinte minden. Ne legyen előítéletünk, ugyanis teszteléskor nagyszerűen szerepelt. Sajnos nem működött különösebben sokáig. Élt kb. három hónapot. Persze az ilyen hátrányos tulajdonság mindig csak utólag derül ki.
Így néz ki alulról. Ugye milyen izgalmas? Szerintem alaposan alul lett méretezve. Mindjárt jön a fotó a belsejéről. Amúgy jóféle modem lenne ez, gyorsan és könnyedén szinkronizál a központtal. Érdekességként megemlítem, hogy én már láttam villogni a szinkront jelző DSL LED-et, miközben nem is volt bedugva a vonali kábel! Hülye Sztahanov modemje...
A modem háta. Semmi különös. Vonal bemenet, LAN csatlakozó, Power gomb, majd a tápegység csatlakozó aljzata.
Ezt a négy gumilábat kell levenni. Illetve letépni, merthogy ragasztva vannak. Ezek alatt találhatóak a dobozkát összetartó csavarok.
Így ni. Mint az látható, csak két gumiláb alatt volt csavar. No de honnan tudtuk volna melyik kettő alatt van, s melyikek alatt nincs? Biztos ami biztos. A gumilábat könnyű letépni majd visszaragasztani. Ellenben a ki nem tekert csavarok ellenére kettéfeszített dobozt már nem lehet esztétikusan összeilleszteni.
Egy közeli kép a csavarról, hátha valaki nem ismerné. (jobbra az a fényes izé a csavar)
Ez maga a hibajelenség. Alaphelyzetben csak a Power LED-nek szabadna világítania. A DSL LED a központtal való összeszinkronizáltságot jelezné, az Ethernet LED pedig a bedugott LAN kábelt. Csakhogy most egyik kábel sincs bedugva!
A doboz alját letépve az alábbi kép tárul szemeink elé. Semmi érdekes. Nagyjából minden elektronikai panel így néz ki a fordítottjáról. Nincs több összetartó csavar, a panel egyszerűen csak kiesik a dobozból.
Teljesen normális szerelés. Korrekt alkatrészek. Szokásos konstrukciós hiba. A leginkább kiszáradásra hajlamos alkatrész körbe van véve a leginkább melegedő alkatrészekkel. Persze mondhatjuk, hogy a tápegység már csak így szokott kinézni, de szerintem ez akkor is beépített élettartam.
A beteg alkatrész az a barna álló henger, fehér csíkkal az oldalán. Amúgy egy 470 mikrós elektrolit kondenzátor volna, de már rég nem annyi. Háta mögött a melegedő tekercs a kapcsolóüzemű tápegység része, balra két, elől egy teljesítmény tranzisztor (FET) látható.
Itten van kiszedve ni, a panelből a beteg kondér. Nehéz fotózni, mert picike. Amúgy azért beteg, mert hamisítvány. Itt az egész ügy részletesen leírva angolul:
http://en.wikipedia.org/wiki/Capacitor_plague
Hamis a kondenzátorban az elektrolit.
Balról a helyettesként szóba jövő másik kondenzátor. Méretileg ugyan egy kicsit nagyobb, értékileg viszont egy kicsit kisebb, de csak mert épp ez volt a dobozomban. Eszi nem eszi nem kap mást! Itt egy kép egy nem teljesen korrekt kondenzátor csere utáni állapotról. (amúgy nem én voltam az elkövető)
Hoppá! Mindjárt másként áll a helyzet, illetve világítanak a LED-ek. A power világít, mert kell neki, viszont a DSL és az Ethernet LED-ek nem világítanak, hiszen nincs bedugva sem a vonali, sem pedig a LAN kábel.
Így sikerült a forrasztás. Nem dicsekszem vele, mert nincs ok a dicsekvésre. Weller ide vagy oda, két nagy ón krumpli oszt jól van. Ha ilyen modemed van, és a hibajelenség is azonos, akkor javítsd meg bátran magad.
- pár forint a kondenzátor ára
- néhány perc az életedből (már ha van  felszerelésed)
+ a sikerélmény
Ebbe a frekvenciamérőbe dugtam bele az alábbi kondenzátor mérő előtétet.
Ez a kondenzátor mérő előtét, amit a fentebbi frekvenciamérőbe dugtam bele. Mi jutott eszedbe? Hogy mit hova dugjak?
Ezt mutatta a mérés a 470 mikrós kondenzátorra. 6,9 a 470 helyett. Hát ez így sok minden lesz, csak megfelelő szűrés nem. És valóban! A kiszáradt kondenzátor hiányzó kapacitása elégtelen szűrést eredményezett. (illetve nem vette a töltést, de ezt ne ragozzuk)

 

 

A modemből a kapcsoló üzemű tápegység hallatta magas frekvenciás
sistergés hallatszik ki, míg a háttérből a párom unott ásítása.

 

 

Ezekkel a modemekkel lesz még probléma. Kb. három hónapig bírják. Ezen a képen már egy másik darab látható. Mindkettő teljesen normálisan volt elhelyezve. Szóval nem azért makkantak meg, mert le voltak takarva terítővel, vagy be voltak zárva működés közben egy papírdobozba. Ennek a modemnek - mint az a mellékelt képen látható - egészen furcsa színű lett az alja, és ez nem a kosztól van!
Nézzük csak meg belülről. Jobbra fent jól látszik, hogy az elszíneződésen túl a doboz egyszerűen el van olvadva. Volt itt meleg rendesen, mielőtt végleg leállt a tápegység.
Talán most sikerült elkapnom valamennyire a kondenzátor púposságát. Szegény kondi elkezd kiszáradni az őt fűtő tekercs melegétől, ettől csökken a kapacitása, csökken a rajta lévő feszültség, a kapcsitáp egyre több energiát pumpál bele, hogy meglegyen a szükséges tápfeszültség, ettől egyre jobban melegszik a tekercse, meg persze a kapcsoló FET-ek is, egyre melegebb lesz a dobozban, ettől jobban tikkad a kondi, a kör meg be vagyon zárulva.
Az a fényes valami a billentyűzet számgombjain, az bizony a mikrofonom. Vannak ennél sokkal szebb mikrofonjaim is, de jelen pillanatban ennek van a legjobb minőségű hangja.
Kimaradt a mérés, ezt most pótolom. Ezt a jelet lehet mérni oszcilloszkóppal a 470 mikrofarádos kondenzátor lábain. Szép burst jellegű gerjedés a sima vonal helyett.
Ugyanez a jel nagyobb időfelbontásban. Az oszcilloszkóp 0,5volt/div érzékenység állásban volt. A kondenzátoron eredetileg 3,3 volt egyenfeszültségnek kellene lennie. Ezt onnan tudom, hogy javítás után megmértem. (elsőre persze elfelejtettem, ezért szedhettem szét megint)
Ez a részlet az előbb kimaradt. Ennek a modemnek is lehetne USB csatlakozója, de még sincs neki.

És akkor előkerült még egy rakás modem...

 

Elsőre úgy néz ki, mintha hárman lennének, de jön még hozzá. Ezek ugyanis valamiért vonzzák egymást!
Ügyfelek vágták hozzám? Vagy kiszedtem a szemétből? Mindkét megoldást elfogadom.
Mint azt már említettem, csavarok a gumiláb alatt.
Szétbontottam pár panelt, és a bontáshoz ez a krumpli pákabetét éppen megfelelő.
De most inkább beteszek egy normális hegyet. Ugyanis most nem az a cél, hogy egyetlen melegítéstől minden kihulljon a panelből.
Kupacban a modemek ruhái. A panelek csupaszon várják az asztal másik sarkán elkerülhetetlen végzetüket. Ezekből a modemekből alig van már működő példány. Gondoltam feltámasztok belőlük párat. Persze ahogy van, ki is dobhattam volna az egész kupacot, de egy próbát megér. Illetve nem is megér, hanem megérdemel. Fogyasztói társadalom ide vagy oda, mégsem dobhatok ki mindent. A rengeteg összegyűjtött kacattal tele is van a szobám. Meg a púpom is...
Ha már a púpnál tartunk, itt van mindjárt ez a kondi. Azért van a merci jel a tetején, hogy ott nyíljon ki, ha netalántán fel találna robbanni. Meg lett gyengítve az anyag, hogyha baj van kinyíljon, és szépen csendben kifújja magát. Amíg ez nem volt a kondenzátorokon, addig bizony érdekesen robbantak fel. Jobban mondva szó szerint felrobbantak. Egy ilyen kis vacak még csak hagyján, de egy vizespohár méretű kondi képes az egész szobát beteríteni alufóliával. A tapasztalat beszél belőlem...
Mindháromból kiszedtem a kondit.
Gondoltam rámérek, bár úgyis tudom, hogy mindhárom elkó hibás.
470 mikro helyett 17 mikro. Valamivel jobb a helyzet mint az első megjavított modem esetében, de a 17 mikro is édeskevés a modem helyes működéséhez.
Még tiszta szerencse, hogy akad itthon egy kondenzátoros fiókom.
Ezeket választottam ki. Persze beépítés előtt - biztos ami biztos - lemértem őket.
És ha kövérebb? Aki kövér az már nem is ember? Akarom kérdezni kondi?
Fókusz oda...
Fókusz ide...
Igen informatív kép egy drótkupacról.
Némi drótot felhasználtam a kondenzátor lábainak toldásához.
Melegszik a takonypisztoly.
Kell is a ragasztó, mert az új kondi tömege sokszorosa a réginek.
Szépen odaragasztottam a panelra.
Forrasztani meg csúnyán forrasztottam be.
De a lényeg a lényeg, működik!
Ez a taknyot okádó ragasztópisztoly, ez annyira egy gusztusos egy szerszám...
A tekercset is jól beragasztóztam, csak nem látszik, mert még átlátszó a ragasztó.
Miután a ragasztó kihűl, opálos színt vesz fel, s így már jól látszik. Ha a ragasztó a dobozban keletkező hőtől újra felmelegszik majd elindul kifelé, akkor kérem nem én voltam! Közöm sincs a terítőn éktelenkedő pacákhoz!
Ez a másik kondenzátor. Ha kövérebb is, de attól még befért a régi helyére.
Polc szélére ragasztott gumilábak. Még mindig van belőlük, pedig hol vannak már ezek a modemek...
Ugye mondtam, hogy szaporodnak!
Persze nem lehet mind ilyen egyszerűen megjavítani, mert ennek például a LAN része halott. Szóval ezt a hibát nem úsznám meg egy kondi cseréjével.
A lényeg az, hogy a többi működik. Eddig volt a polcaimon egy csomó döglött modem, most meg van egy kupac ami működik. Helyfoglalás szempontjából nem egy nagy eredmény! Gyorsan szét is szórtam őket. Mind kapott belőle, aki csak kért.