D-Link 360R

Ez ránézésre ugyanolyan mint a 360T típus. No persze csak első ránézésre. Ha bekapcsoljuk, akkor ugyanis mindjárt látszik, hogy egy kissé másképp viselkedik. Például nem villog a "status" LED az előlapon. Végre! Működő berendezésre ugyanis nem szokás villogó LED-et tenni, hiszen a villogás alapvetően valamiféle hibát jelez.
A modem feneke. Lyukak vannak rajta, mint az már a fenekektől megszokott. A falra való felakasztáshoz szükséges lyukak be vannak tömve gumival. Úgy látszik a kínaiak szeretnek gumival tömni. Talán nem is véletlenül! Ez a modem is háklis a melegre. Volna neki gumilába, de nincs. Ha van, akkor rövid időn belül az előző mondat lép életbe. Azaz semmi sem tartja a helyén a gumilábakat. Leül a modem a hasára, nem megy be alul a hideg levegő, felül nem jön ki a meleg, minek okán sorjában kitikkadnak a kondenzátorok.
Hátulnézet. Ha gyorsan akarunk megkülönböztetni 360T, illetve 360R modemeket, akkor nézzük a farukat. Az "R" változatnak körben kék az UTP kábelcsatlakozója.

Ez van belül. Semmi különös. A panel nem akar csak úgy egyszerűen kijönni a ruhájából. (pont mint a lányok általában) Kicsit erőltetni kell. (hölgyek esetében ellenjavalt a csavarhúzós rásegítés) Van hátul reset gomb, kihagyott USB csatlakozó. A power gomb is le lett spórolva. Lehetne még a panelen még négy LED, ki tudja milyen célzattal.

Ez pedig a panel alulnézetben. A matricán az látszik, hogy ez a modem direkt ide készült. Mármint nem ide hozzám szétszedésre, hanem a "hu" betűjelből következtetve Magyarországra.
Szép nagy kondenzátor a tápegységben. Nem árt, de nem itt szokott a baj lenni, vagyis nem ez szárad ki. Ez a kondenzátor a 9 voltos dugasztápból egyenirányított feszültséget szűri. Nem közvetlenül erről a tápfeszültségről jár a modem, hanem a belső kapcsolóüzemű tápegységéről, annak a szűrő elkói hajlamosak a kitikkadásra.
Vajon mekkora lehet ennek a kondenzátornak az értéke? Szinte hallottam lelki füleimmel amint ordítjátok: Tépd le! Hát letéptem. 4700 mikro, 25 volt. Mint a konditól jobbra látható, négy kisebb kondenzátorral is pótolható. Gondolom mikor mi van raktáron, azt tesznek bele. Nem hagytam lötyögve a kondit, hanem szépen visszaragasztottam. Egy öngyújtóval megmelengettem a ragasztópacát, majd belenyomtam a kondit. Az öngyújtós modemégetésről nem készült felvétel.
Biztos ez a vesszőparipám, de hát hűtőborda ez kérem? A fóliás lemez egy darabkáját kinevezik hűtőfelületnek és kész? Aztán csodálkoznak ha az ügyfelek a modemen tartják a kávéscsészéjüket. (mert legalább nem hűl ki rajta a kávé)
Négy LED. Az első a "power", a második a "status" a harmadik az ADSL szinkron és az ADSL aktivitás egyben, a negyedik az "ethernet" és annak aktivitása egyben. Ezen a modemen adatforgalmat jelezve villog az ADSL LED. (brrr)
A Huawei, és a D-Link 360R panelja. Nem teljesen egyforma, csak nagyon hasonló. Nem rendelt a cég Huaweit mert nem vált be, rendelt helyette D-Linket, merthogy az bevált. A kínai meg szállította ami van, betéve a már bevált dobozba.
Megmértem a modem bemenetét, ami szakadásként viselkedik. Nem is csoda a bemeneti soros kondenzátort látva. Majd megmérem a többi modemét is, egy következő ADSL teszt keretében. Ennek a modemnek a belső állapota lekérdezhető ezzel a szoftverrel. A szoftver nem települ, nem ül be a startmenübe, fut ahonnan elindítottad. A kapott eredmény ezen oldal alapján értelmezhető.