Dialcom Bridge 1600

Ez az egyik legelterjedtebb modemtípus. Ugyan lehet fektetve is használni, de vannak hozzá műanyag lábak, és akkor állítva is lehet.
Az identitást jelölő címke. Taiwani fejlesztés, de magyarországi összeszerelés. Ez jelen esetben nem jelent semmi negatívat, ugyanis teljesen normálisan néz ki belülről. Nekem is ez van itthon, és hosszú évek óta hiba nélkül működik. Ha elromlik akkor nem akar szinkronizálni a központtal. Vagy összeszinkronizál, de pocsék margin értékeket produkál, amitől gyakran elbont, amit a modem az alert LED piros villogtatásával ad tudtunkra.
A hátoldali csatlakozók. Táp csatlakozó, LAN csatlakozó, majd a vonal bemenet. Az eddig bemutatott modemektől eltérően, ennek a típusnak van a hátulján egy power kapcsoló is.
A dobozkát összetartó két csavar.
Ez egy un. fényvezető. Ez viszi át az SMD LED-ek fényét a panelről az előlapra. Ez az alkatrész ki tud esni a helyéből. Ehhez mindössze egy erőteljes rúgást kell bevinnünk a modembe. Ilyenkor is működik tovább, csak a LED-ek fénye a helyéről kirepült fényvezető plexi okán már nem jut ki a doboz előlapjáig.
A panel. Az előbb lemaradt a LED-ek jelentése:
- Power ha áram alatt van a doboz (hátul van a power kapcsoló)
- Alert (pirosan) ha nincs szinkron
- LAN Link, ha be van dugva a kábel (villog ha forgalom is van a kábelen)
- ADSL Link, ha összeszinkronizált a központtal
- ADSL Act, ha van adatforgalom is a központtal
Ez egy beteg modem, az ügyfélnél teljesen összevissza működött. A jobb oldali fekete valami egy ferrit magos tekercs. Jó nehéz. Szerintem itt lehet a hiba, ugyanis szinte lötyög a helyén. Valószínűleg kontakthibásak a lábai. Egy pult alatt volt elhelyezve egy boltban a földön. Gondolom rugdosták szegényt, még ha nem is szántszándékkal.
Üvegcsöves biztosíték beforrasztva. Szerintem azért egyszerűbb cserélni, ha a megszokott foglalatban van. Az eddig látott modemekben egyáltalán nem volt biztosíték, vagy csak a panel fóliacsíkjából volt kiképezve valamerre.
Szokásos felületszerelt LED-ek.
A szűrőkondenzátor itt is a kapcsolóüzemű tápegység tekercse mellett van. Persze itt a helye, hiszen nem tanácsos a gyors felfutású tüskéket hosszan vezetgetni a panelen. Azért szerintem odébb lehetett volna rakni egy centivel, hogy a melegedő tekercs ne szárítsa ki a kondenzátort.
Reset gomb. Bevallom őszintén, hogy részemről nem is tudtam a létezéséről, ugyanis eddig még sohasem kellett megnyomnom. Persze akkor már szükségessé válhat a használata, ha tegyük fel valaki nagyon elállítgatná a modemet.
Ezen a képen az látszik, hogy a reset nyomógomb egy soros csatlakozó helyére lett beültetve. Hogy mik nem vannak...
Ez egy nem igazán szép részlete a doboznak. A fele fehér fele zöld körökről van szó. Így jelölik a panelen, hogy hová kell beforrasztani az elektrolit kondenzátorokat. Ezek szűrik, illetve hidegítik a dobozon belüli különböző tápfeszültségeket. Persze lehet úgy dönteni, hogy nem szükséges a beépítésük, de ez szerintem nem igazán hangzik valami jól.
Böszme AD chip az ő körítésével. Itt is hiányzik a négy sarokból a hidegítő kondenzátor. Szerintem ennek a modemnek leginkább belső tápfesz szűrési gondja szokott lenni. Ha legközelebb találok beteg marginnal rendelkező típust, akkor majd jól megmérem, hogy mi a baja.
Ez egy pocsék kép. Csináltam a LED-ek fényéről vagy tíz fotót, de mindannyiszor bemozdult a kezem. Ha a sors így akarja, akkor legyen homályos. Az mindenesetre így is látszik, hogy gyanúsan sok LED világít egyszerre.
Megmozgattam az előbbiekben említett lötyögő tekercset, miután már hajlandó volt összeszinkronizálni. Ráadásul teljesen normális értékeket produkált. A képen a mérés eredménye látszik, miszerint 7Mega a le, illetve 0,5Mega a feltöltési sebességem.
Ennek a modemnek van webfelületen keresztül elérhető konfiguráló menüje. Sajátgép, vezérlőpult, hálózati kapcsolatok, helyi kapcsolat tulajdonságok, tcp ip protokoll, tulajdonságok, a következő ip cím használata: 192.168.1.2, alhálózati maszk: 255.255.255.0 (de úgyis ezt kínálja fel ha kihagynánk) Jól leokézzuk az egészet. Nyitunk egy böngészőt, majd beírjuk URL-nek, hogy 192.168.1.1 majd enter. Ezenközben akár lóghatunk is a hálón, nem zavarja tevékenységünk a kapcsolatot. Ezt a képet fogjuk kapni, mert ha nem, akkor valamit elrontottunk. A felhasználói név root, a jelszó pedig Bridge. (nagy kezdőbetűvel)
Bejön a modem kezelő felülete. Ne piszkáljunk el semmit, ha nem értjük melyik menü miről szól. Kattintsunk a bal oldali menüben a Link Status feliratra.
Ezt a képet fogjuk látni a jobb oldalon. A lényeg a pirossal bekeretezett rész. A "far" szó jelentése távol, a "near" pedig közelt jelent. Ez persze inkább a fel-le irányban rejlő szabad lehetőségeket jelenti. Az SNR igazi jelentése Signal to Noise Ratio. Ha mind a két érték 10 felett van, akkor jó. Minél messzebb vagyunk a központtól, annál gyengébb a jel. Mint az látható, az enyém most 11/15, de nekem 8Megás ADSL-em van. Ha például egy készülék ADSL szűrő nélkül van a vonalra dugva, akkor ez az érték általában rohamosan csökken. Ilyenkor hívásfogadáskor ki is szokott esni az ADSL modem a szinkronból.
Végezzünk el egy kísérletet. (majd én elvégzem Te csak figyeljél) Ez a mérés csak a nagyfrekvenciás átviteli paraméterek romlását szimulálja. Lehetne még a vonali jelet csillapítani, illetve zajjal terhelni. A bal oldali képen egy telefon konnektor aljzat látható, ami bele van dugva a vonalba egy kábellel még az ADSL szűrő előtt. A konnektor csatlakozó csavarjai alá rögzítek különböző értékű kondikat, mégpedig a vonali paramétereket rombolandó szándékkal.
Kapacitás margin letöltés feltöltés csillapítás Ebben a táblázatban láthatóak a mérési eredmények.
A kondenzátor értéke nanofarádban értendő. A margin és a csillapítás értéke a modem webfelületén "mért" adat. A fel, illetve a letöltési sebességet a hivatalos T-Com sebesség mérő oldallal mértem. Jól látható, amint a vonali paraméterek romlása a letöltési sebesség csökkenéséhez vezet, végső soron pedig egy minőségi, illetve jelszint alatt megszakad az ADSL kapcsolat.
nincs 11/15 7 0,5 16/15
3 nF 8/14 6,4 0,5 17/16
8,8 nF 6/12 5,8 0,5 22/20
22 nF 6/8 5,2 0,5 29/25
33 nF 6/6 3,3 0,5 32/29
100 nF 6/6 2,5 0,2 37/31
200 nF 4/6 2,2 0,18 37/31
470 nF

nem volt képes összeszinkronizálni a modem