C1-112A oszcilloszkóp
(mert megígértem hogy belenézünk)

Az oszcilloszkóp az asztalom bal sarkán terül el, a kedvenc medvém pedig az oszcilloszkópon. Ezt a műszert nem ma vettem, hanem olyan régen, hogy a Kínai piac még Orosz piac volt, és nem a Maglódi úton volt, hanem a Csajkovszkij parkban. Motorral voltunk az asszonnyal, ő hozta haza a fekete dobozt egy a gyerekhez vett hasrakötős fiahordóban. A medve pedig maga a TV maci személyesen!
A Verseny utcai piacon találtam. A földön ült a sárban, tiszta víz volt az esőtől, az egyik füle hiányzott. Nem volt meg sem a ruhája, sem a haja. Az egyik szeme fényes fekete, a másik meg matt bordó. Mindezek ellenére folyton mosolyog. Nekem meg sokszor van rosszkedvem, szóval öröm ránézni erre a mackóra. Azért most félrerakom a többi közé, mert csak zavarna a munkában.
Felülnézet.
Arányos felépítés, jó helyen lévő szellőzők.
Alulnézet.
A balra látható fül kihajtható, ez a műszer lába.
Hátulnézet.
A hálózati zsinór rátekerhető a gép hátuljára. A hálózati csatlakozó dugónak is megvan a helye. Ügyes megoldás, csak jó irányba kell elkezdeni a kábel feltekerését, különben nem fog elérni a dugó a lyukig!
Elölnézet.
Szép arányos előlap, minden gomb a helyén van.
Apukám nézett.
Mikor Brezsnyev meghalt, apukámra hagyta a szemöldökét.


Kezelőszervek

 

 

Az oroszok csuda dolgokat tudtak! Ebbe az oszcilloszkópba egy multiméter van beépítve. Ellenállást, és feszültséget is lehet vele mérni. A hozzávaló mérőzsinórok a szkóp előlapját védő fedőben vannak. De hogy ez a fedél hol van...


Digitális szkópcső meghajtás

 

 


Digitális panel alkatrész beültetése

 

 


Multiméter kapcsolási rajza

 

 


Multiméter panel alkatrész beültetése

 

 

A kontraszt, és a fényerő szabályozó gombja. Kicsit lötyögősek, de eddig nem volt velük semmi gond. A sárga a power gomb, az alatta lévő szürke pedig az oszcilloszkóp / multiméter átkapcsoló. Jobbra a függőleges eltérítés bemenetének AD/ DC váltókapcsolója. A nyomógombok mindenféle formatervezéstől mentesek, teljesen hasáb formájuk van.
Valamit kopp-ra lehet vele állítani. Még jó hogy van a műszerhez komplett gépkönyv teljes kapcsolási rajzzal. Mérési jegyzőkönyv is járt a masinához!
Bámer Balázs kijavított. A "kopp" az nem koppanásig, vagy érintkezésig, hanem magyarul "korr", azaz korrigálás, beállítás. Négy évet! Négy évet áldoztam az életemből az orosz nyelvre! Hej ha most angolul nem tudnék ennyire...
25 wattot eszik, 220 volt 50 vagy 60 Hz, és kettős szigetelésű.
Végre egy értelmezhető sorozatszám!
Mint látható 1991-ben készült.
Balansz, és megint valamit koppra...
Ez a felirat a doboz oldalán van. Valószínűleg arra való, hogy megtaláljuk melyik doboz melyik műszerre illik. Legalábbis más értelmét nem látom a típusszám doboz oldalára való felfestésének.
Fedél nélkül. Rendesen van benne anyag! Nagyon jól meg van csinálva! Eddig mindössze egyetlen alkatrészt kellett benne kicserélni, de azt még egyből mikor megvettem. Ez az alkatrész pedig a teljesen szabványtalan orosz mintájú BNC bemeneti csatlakozóaljzat volt.


Blokkvázlat

 

 


Függőleges eltérítés, és tápegység

 

 


Függőleges eltérítés panel beültetési rajza

 

 

Hihetetlenzöld színű hálózati trafó. Az oroszok tudták kikeverni mindközül a leglehetetlenebb árnyalatokat. Miközben a világ minden táján megpróbáltak valamicske színt lopni az életünkbe a gyártók bármiféle termékeikkel, addig a Szovjetunióban volt egy külön munkacsoport, akik az életkedv mentesítő RGB kód előállításán fáradoztak. Mint látható, ezen a téren komolynak mondható sikereket értek el!
A Vízszintes eltérítő fokozat a fűrészgenerátorral. Ha elől tekergetem a gombot, akkor belül forog a tengely, hátul tekeredik a potenciométer. A mechanika már csak ilyen egyszerű dolog. De tőlünk keletre nem csak a kommunizmus építésével gyűlt meg a bajuk az elvtársaknak, hanem még az ilyen egyszerűnek látszó dolgok sem mindig sikerültek.

 

 

Készítettem egy videót az előbb említett teljesen egyenes "áttételről", mégpedig
mozgás közben. Tényleg jobb, hogy rugalmas lemezdarab tartja a potmétert...

 


A vízszintes eltérítés, vagyis az időalap kapcsolási rajza

 

 

Nekem formára tetszenek az orosz nyomtatott áramköri lapok. Minden vonal szépen egyenesen fut, maximum ha beletesznek egy 45 fokos ferdeséget ahol nagyon kell. Számomra valahogy jobban áttekinthető, mint a girbegurba vonalvezetésű panelrajzolatok. És nem is zöld a színe!


A fűrész fokozat beültetési rajza

 

 

Az elmaradhatatlan Isostat kapcsolók. Európához közel barna színben készültek, de az oroszok akár ilyen bilikéket is tudtak produkálni! Hiába no! Nagyszerű ország, nagyszerű emberek, nagyszerű színek...
Nem sok bizodalmam van az orosz trimmerekhez, de eddig még nem adtak okot panaszra. Ez a szkóp évek óta fut minden hiba nélkül! Néha mintha ferde lenne rajta a vonal, de ez lehet a közeli hangszórók tartós mellékhatása.


A szkópcső vége panel beültetési rajza

 

 

A multiméter panelja. Ügyes kombináció ez a szkóp és multiméter egyben. Szerviz munka közben jól jön ha minden kéznél van! Például volt olyan orosz C4323 névre hallgató multiméter, amibe KF hangoló generátor volt beépítve. Nálunk például nem lehetett KF hangoló generátort kapni. Persze volt nálunk is RF generátor, de nem ilyen kis egyszerű pont arra jó amire való kivitelben.
A nagyon furcsa színű műanyag lapok tartják a helyükön a paneleket. Érdekes felépítmény, nincs különösebb váza az egésznek, csak úgy minden mindenhez hozzá van csavarozva.
Orosz digitális integrált áramkörök. Mikor a fotók elkészültek, akkor minél előbb el kell neveznem őket, különben egyszerűen elfelejtem mit akartam velük.
Például ezt is néztem, néztem, de nem jöttem rá, hogy mit akartam vele. A trafóról már volt kép. Szóval ez a fotó a trafó mögötti fekete kábelről szól! Az a kábel nem is kábel, hanem egy jó hosszú drót van benne rugószerűen feltekerve. Késleltető művonal a neve, és azért van ott, mert a függőleges eltérítésen lassabban ér keresztül a jel, mint a szinkronfokozaton. A művonal "időt told be" a vízszintes eltérítés indításába, hogy lássuk a jel elejét is.
Egy a négyből az összetartó csavarok közül. Kitekerni még csak csak, de vissza? Valami hosszabb felöntés kellett volna a dobozba, ami megvezeti a csavart. Olyan lehetetlen módon kell betekerni, hogy külön szerszám kell hozzá! A szerszám műszaki rajza ott is van az oszcilloszkóp gépkönyvében. (meg itt alant is)


Szerszám az összetartó csavarokhoz

 

 

A doboz érdekes állagú, masszív fekete műanyagból van. Furcsa mintázata van a felületének, nem egykönnyen csúszik ki az ember kezéből! A fröccsöntő szerszám minősége némi kívánnivalót hagy maga után. A képen jól láthatóan késsel lett megigazítva a doboz sarka.
Szépen rajzolja a négyszögjelet.
Meg a sinust is.
Meg a háromszöget is.
No de miért is ne tenné, ha egyszer épp ez a dolga.
Jó fényerejű, utángyorsítós katódsugárcső van benne.
Majd elfelejtettem képet csinálni a multiméter számkijelzéséről. Jó, elfelejtettem. De mint látható, pótoltam a hiányzó fotót. Vajon direkt vannak a számok kicsit megdöntve, vagy az elektronika valamely alap adottsága miatt lettek ilyenek? Mindenesetre szép, kár hogy nem működik egyszerre a szkóp, és a multiméter. Jól van no, nem kár! Bevallom, a multiméter részt még sohasem használtam semmire...
Most megnéztem működik e egyáltalán. Jelentem működik, nem csak nullákat tud rajzolni!
Van ennek a szkópnak egy nagyobb testvére is a polcomon, de azt nem szedem szét. Nem volna semmi értelme! Pont ugyanolyan felépítmény mint a kistestvér, csak a függőleges eltérítés kétcsatornás. Hú de jó! Örvendtem mikor megvettem ezt a műszert, aztán jó ha egy próba erejéig használtam kétsugaras üzemmódban. Gondoltam a vízszintes eltérítés is ki van vezetve, vagy az egyik csatorna felhasználható erre. De nem! Nekem magamnak kellett átalakítanom, hogy lehessen vele Lissajous ábrát rajzolni. Na az is egy értelmetlen project volt...

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg
a Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában...