Magam építette wobler szkóp
(kicsit megjavítom)

Ezt a masinát egyáltalán nem akartam szétszedni, csak egy másik project kapcsán szükség volt rá, s közben kiderült, hogy az állásban elromlott. Szóval ezt nem csak úgy, hanem ezt kénytelen voltam kibontani. Ha meg már úgyis nyitva van a doboz, akkor lássuk a tartalmát. Szép műszer. Rengeteg gomb, kapcsoló, csatlakozó, iszonyat sok funkció, mindenféle lehetőségek. Évekig készült! Az is megeshet, hogy még most sincs kész. Meglehet, hogy csak ráuntam a dologra, és becsuktam a dobozt. Az igazság persze az, hogy elfogyott a hely az előlapon, ezért nem tudtam több gombot rátenni.
Csak el ne romoljon!
Gondolok mindig erre a készülékre. Ez ugyanis szinte javíthatatlan. Finoman szólva nem egy átgondolt konstrukció. Konkrétan úgy készült, hogy mindig beépítettem a következő fokozatot a dobozba. Ami először került bele, az már gyakorlatilag hozzáférhetetlen. Dokumentáció? Na az egyáltalán nincs! Szóval nem véletlenül félek belenyúlni.
Start-stop rendszerű masina. Meg lehet állítani a fűrészjelet a két végén, ilyenkor lehet beállítani az indulási és a végfrekvenciát. Van durva és finomszabályozó gomb az indulási és a végfrekvenciára is. Visszakapcsolva a fűrészjelet, a monitoron megjelenik a vonal, a beépített frekvenciamérőn pedig a beállított két frekvencia középértéke. Ha leállítjuk a fűrészjelet, akkor egyszerű jelgenerátorként üzemel. A képen látható panel az URH fokozat részére állítja elő a hangoló feszültséget.
Íme a nagyfeszültségű tekercs. Ez a rész készült el először. Harmadszorra sikerült úgy megtekerni, hogy jó is legyen, pedig csak a primer készült házilag. Nem lett tökéletes a monitor fokozat. És akkor még finoman fogalmaztam! Sajnos jó vastag életlen vonalat rajzol. Persze ez egyáltalán nem zavaró használat közben, azért is hagytam így. Talán még jobban is látszik a "krumpli" vonal, mintha vékony lenne. (no persze csak magyarázom a bizonyítványom)
Nem sok fogalmam van az RF szerelés rejtelmeiről. Úgy gondoltam, ha kettes vaslemezre van szerelve minden, ötös laposvas keret is van a dobozban, minden helyben le van földelve, azaz hozzá van csavarozva a vázhoz, akkor nem lehet földhurok a dobozban. Ez sajnos egy abszolút téves elképzelés volt. Fogtam egy méteres műszerzsinórt, egyik vége az alap vaslemez egyik sarkára, a másik a másik sarkára. Leállt a frekimérő, elmászott a középhullámú oszcillátor, elbillent a vonal a monitoron, a szám széle pedig egyre csak lefelé görbült a jelenségtől.
A frekimérő kijelzőjének kábeleit árnyékolás nélkül vezettem a dobozban. Meg is lehet hallani egy rádióval a kimenő jelben a kijelzők multiplex vezérlése által keltett csiripelést. Persze egy amatőr műszernél ennyi hiba még bőven elmegy. (a konstruktőr meg a p*csába) A csipogás miatt legalább biztos lehetek benne, hogy a saját műszerem jelét hallom.
Ez egy bővítő csatlakozó, ami a gép hátulján nyert elhelyezést. Hogy mit lehet vele bővíteni, az sajnos kideríthetetlen, mivelhogy nincs róla rajz. Mindenesetre sohase hiányzott, kenyeret meg nem kért.
Üttetős oszcillátorok, vagy mifene. Szóval két külön oszcillátor jele keverve adja a kimeneti jelet. Ebből három teljesen külön panel van a három sávnak megfelelően. Az URH rész még ezen felül van a dobozban. Ma már az idő ködébe vész, hogy miért ezt a megoldást alkalmaztam. A vége felé már nagyon gondolkodtam az egész gép újraépítésén, de végül nem volt hozzá elég energiám, illetve indíttatásom.
Szerencsére a stabilizátor kockák nem nagyon szállnak el. Mert ha mégis? Na akkor már csak a csere gondolatára is tökön is szúrom magam! Szerencsére minden alaposan túl lett méretezve. A gép hátulján például van egy 15 centis ventilátor. Nemhogy a hűtést megoldja, de az általa keltett huzat a gyengébb kapaszkodó képességű vékonyabb lábú alkatrészeket is képes kisodorni a dobozból.
Az alumínium lapocskák között bújik meg a nagyfeszültségű fokozat teljesítménytranzisztora. Maga a panel évekig állt egy dobozban készen. Ez a műszer a konstrukciós képességeim határán túl van. Szerintem. Minden fokozata úgy készült el, hogy: Á... Ezt már aztán úgysem tudom megcsinálni...
Íme a kapcsolósor. Ezek szemből nézve a doboz jobb szélére szorultak, mert máshol már nem volt hely. Balról jobbra töltöttem fel az előlapot. Ha csak 10 centivel szélesebb lett volna a doboz, miket bele nem konstruáltam volna...
Íme az egyik kettős oszcillátor fokozat.
A panelen található:
- dual gate mosfet
- varicap dióda
- valamint a rengeteg próbálkozás hagyta nyomok
Ez az URH oszcillátor. Ennyi az egész. Mármint a felső panel. Ennek alapján persze menten felmerül a kérdés: Minek bonyolítottam el a többi hullámsávot? A rózsaszín karika egy orosz URH végfok tranzisztor. Ugyan csak egészen kis teljesítménnyel, szóval csak lakáson belül, de akár adónak is használható. Az előlapi kapcsolók szerint AM, és FM modulációt is tud a műszer. Természetesen külső és belső jellel is lehet modulálni.
Ez egy 1:1000 előosztó a beépített frekvenciamérőhöz. Erre a részletre azért volt szükség, mert a TTL IC-kből felépített frekvenciamérő az URH sávban már nem volt hajlandó működni. Igazság szerint már 40 megahertzen sem akart menni. Ezzel a résszel szenvedtem a végén a legtöbbet. Már rég be lehetett volna csukni a dobozt, csak ugye nagyon bizonytalan volt a mérés. Azt hiszem (biztosan) 733-as IC van a frekimérő bemenő fokozatában, és akörül volt valami komolyabb galiba.
Ez az alsó három sáv kimeneti fokozata. Ebben is 733-as IC van. Sokkal egyszerűbben is megoldható lett volna. Persze utólag már könnyű okosnak lenni.
Ez az előbb említett frekimérő bemeneti fokozat. Hogy ez egy disznóól? Az! Hiába láttam rajta, végül így maradt.
Ez a markergenerátor panelja. Elcsesztem a nyáklapot, ezért hanyatt vannak beforrasztva az osztó IC-k. Ez a fokozat például nagyszerűen működik. Azt hiszem akkor egyszer használtam, mikor a működését kipróbáltam. Azt kell mondjam róla, hogy tulajdonképpen felesleges. Még tiszta szerencse, hogy legalább ki lehet kapcsolni az előlapról. Talán időalapnak lehetne használni kísérletezéskor. Ezt amúgy azóta párszor már meg is tettem.
Sokáig szemeztem ezzel a fokozattal, mert nem tudtam eldönteni, hogy mi akar lenni. Aztán felfedeztem rajta a fűrészjelet, valamint az igencsak beszédes "GEN" feliratot. Ez a rész mondjuk jól működik. No de mi lehet ott jobb oldalt az a spéci sokfordulatos finombeállító helikális potméter? Kapcsolási rajz híján ezt inkább neki sem álltam felderíteni. Mert ugye ha eltekerem? Na akkor majd megtudom, hogy mit csinál. Csak ugye nem lenne mi alapján visszaszabályozni vele az akármit a helyes értékre.
Ez a panel a két eltérítő fokozatot tartalmazza. Gyakorlatilag két egyforma végfok. A képcső meghajtásának felépítéséből adódóan ide ez kell, nem jó a sorvégfok + nagyfesztrafó kombináció. Persze van olyan konstrukció ami közelebb áll a hagyományos TV-hez, és az sokkal jobb is mint ez. Kipróbáltam csak úgy egyszerűen játszásiból. Na annak - ehhez képest - valami egészen gyönyörű rajzolata volt! Valamint beállítható max. min. vonal, meg két bemeneti csatorna. Ekkor persze már rég készen volt ez a doboz. Én meg - mivel ennyire azért nem voltam elvetemült - nem álltam neki újrakonstruálni.
Ez itt az érintésvédelem. Ez a kis panel takarja a hálózati kapcsolót. Akkor forrasztottam oda, mikor negyedszerre tapiztam bele a 220-ba. Van is erre egy mondás, miszerint: Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyik nincs áram alatt, csak egészen más a fogása.
Még két stabilizátor kocka. Ilyet mindenhová teszek. Egészen gyorsan beugrott, hogy minek ezek vannak itt. Van egy kis előtét dobozka egy egyenáramú előerősítővel, mégpedig az érzékenyebb mérés érdekében. A külső doboz ebből a két stabilizátor kockából kap tápot. Nem volt jó neki más táp, mert a plusz stabilizátorok nélkül, még mérendő jel nélkül, vagy rövidrezárt bemnenettel is érdekes vonalakat tudott rajzolni a monitorra.
Akkor térjünk vissza a kiindulás ponthoz. A probléma az volt, hogy semmiféle jel sem jött ki a dobozból. Egy frekvenciamérőt szerettem volna vele ellenőrizni, ami gyanúsan bizonytalanul működött, mikor elkezdtem levenni a jelszintből. Rádugtam a tartalék kimenetre az oszcilloszkópot, mire fel kiderült, hogy nincs is semmiféle mérhető szintű kimenő jel. Valóságos csoda, hogy a frekimérő mutatott egyáltalán valamit. Mintegy fél óra alatt sikerült kiderítenem a hiba okát. A pirossal begrétázott kondi szakadt meg. Ilyen hiba nincsen is, csak a mesében! Alig bírtam a Wellerrel bedöfni a műszer mélyére, hogy kiforrasszam a hibás kondit.
Végül nem is tudtam betenni az új kondit a régi helyére, azért kénytelen voltam ráforrasztani közvetlenül a kimeneti csatlakozóra. Most már megmérhettem mekkora jelre van szüksége a frekvenciamérőnek. Ez az az eset, mikor egy pár perces munkával elmegy az egész délután.

Ennek a cikknek a közepe felé látható néhány kép, melyet a wobler monitorának ernyőjéről készítettem, mindenféle szűrők mérése közben.

 

 Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg a
Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában.