ISP CT-120 kazettás kismagnó
(piacról százasért)

   A mai cikk főképp a kép úgy nagyjából közepén látható kismagnóról fog szólni. Már ha csak kedvenc szokásomhoz híven nagyon el nem kalandozok, amire ugye a környezet nagyon is komoly okot ad.
  
Míg a magnó alatt két csomag smirgli talán nem annyira, de azért valamennyire látható, addig a szürke hőmérő a magnóval közös napi beszerzés. A hőmérő alatti két asztalos szorító viszont a smirglikkel lett azonos napon megvéve. Az eszterga meghajtása mögötti fekete zacskóban viszont fogalmam sincs, hogy mi van.
  
A pincében mindeközben egyértelműen a szokásos általános rendetlenség uralkodott, ami idővel (de tényleg csak nagyon sokára) oda vezetett, hogy végre nem valami apróságért, hanem direkt az apróságok sorsát elrendezni jöttem le.

 

 

   Ez kérlek annyira így volt, hogy a magnó az adott napon fel sem jött velem, épp csak áram alá helyeztem, hogy lássam, működik-e (amúgy nem működik), majd nekiálltam a zégergyűrű fogó kipofozásának. A fogó amúgy kétszer annyiba került, mint az ajtóhiányos magnó. Hogy végre valami konkrétumot is mondjak, a magnó kereken 100 forintba került, vagyis nem ért vele nagy veszteség, ami persze csak akkor az, ha nem tudom megjavítani.
  
Hogy mégis minek nekem egy kazettás magnó? Nos nem nekem kell, hanem a páromnak, aki a gerincproblémájára kapott tornakazettát szeretné rajta lejátszani. Ez amúgy lehet, hogy már idejétmúlt kérés, mert fejből tudja. Mármint időközben Andi megtanulta a gyakorlatok sorrendjét.
  
Aztán ott volt további vásárlási oknak az is (mármint a nyomott 100 forintos áron felül), hogy épp magnós cikk hiányban szenvedtem. A "szenved" mondjuk erős kifejezés, de attól még úgy volt, hogy míg az előre megírt egyéb cikkek sora már valahol 2026-ig ért, addig rádiósból, pláne magnósból egy csomó hiányzott. Mármint sok helyet (üres sort) hagytam ki nekik a mindent tudó táblázatomban, aztán a magnók és a rádiók szétszedése valahogy mégiscsak elmaradt.
  
Hogy a helyzet ne adjon okot szomorúságra, s mivel nem titok, ezért elárulom, hogy alany (mármint boncolandó magnó) akad bőven, épp csak egyikhez sincs kedvem. Ez annyira így van, hogy a BRG MK-29-es magnóról szóló cikk elejét már rég megírtam, de folytatni a megkezdett munkát valamiért nincs ingerenciám. Még azt is megpróbáltam, hogy a lomos pince ajtajába odatettem egy öregecske Grundig orsós magnót, hátha a folyamatos belebotlás rávesz a szétszedésére, de persze nem... Mindezt úgy, hogy a lakásban épp nagyban festegetek, s miközben szárad a felkent anyag, bőven lenne időm holmi útban lévő magnókat boncolni.

 


 

   Mikor már majdnem nekiálltam a magnónak, mondván ha már egyszer felhoztam, akkor ugyan szedjem is szét, hirtelen, valamint szerencsére eszembe jutott, hogy ha ezzel kezdek, nem pedig a következő réteg festék felvitelével, akkor utóbbi annyival később szárad meg, mint amennyi időt a magnóval tökölök.
  
Bár ez nem tartozik ide, de attól még elárulom, hogy a hátam mögötti, szinte sosem látható kétszárnyú ajtó keretének lefestéséhez másfél órára van szükségem. Bár a festő mázoló munka nem való idegbetegeknek (mert ugye akkor szállnak szanaszéjjel a festékcseppek), de attól még egyértelmű, hogy nagyon lassan festek.

 

 

Hiába hiányzik róla az ajtó, mert az egy kazettás magnónál,
pláne, ha a hátán fekvő rendszerű, csak szépséghiba.

 

 

Mármint a kazettát a fészkében a piros körökkel jelölt pontok támasztják meg,
miközben a zöld négyzettel jelölt rugó (ha csak nem túl gyenge) bent tartja.

 

 

Balra az ilyen egyszerű magnókban ritkán található számlálót látjuk, míg jobbra
a mikrofon rácsát. Mindeközben a magnó neve számomra teljesen ismeretlen.

 

 

Az ISP CT-120 névre rákeresve, meglepő módon már a kereséskor
kapott első oldalon megtaláltam a magnó dokumentációját.

 

 

   Hogy bóvli a szentem, az már csak abból is kiderül, hogy egyenáramú törlése van. Ez meg abból derül ki, ahogy a törlőfej magja kinéz. Mármint a fej magja nem a nagyfrekvenciás törléskor megszokott ferritből van, hanem vasból, de legalább nem állandó mágnes, ami a bóvli egy következő szintje. Mindeközben a két fej között látható fehér pöcök a szalagvég kapcsoló mechanikus érintkezője.

 

 

   A szalaghúzó tengely tiszta, a görgő viszont már nem annyira, és még hordóra is kopott. Ez utóbbi attól van, hogy míg a gumigörgő két széle hozzáér a tengelyhez, addig a közepe nem, hiszen ott van a szalag. Vagyis míg a görgő középen nem kopik, addig a két szélén igen.

 

 

Mikor a piacon ezeket a csatlakozókat megláttam, egyik sem hozott lázba.

 

 

A hálózati csatlakozó borotvaaljzata azonban már igen, hiszen ez azt jelenti,
hogy a magnóhoz nem kell dugasztáp, mert a hálózati trafó is benne van.

 

 

A készülék alja nemhogy ép, de még a teleptartó fedele is megvan!

 

 

   A hangzatos név ellenére, ez a magnó nagyon úgy néz ki, mint amit valahol távol-keleten gyártottak, valamelyik katalógusból rendelős csomagküldő áruház számára. Az a ránc a matricán, az meg hogy néz már ki?

 

 

Cserébe a teleptartó alkatrészei majdnem hibátlanok.

 

 

A hálózati csatlakozó aljzatra rámérve, a multiméter teljes szakadást mutat,
ami egy apró trafó tekercse esetén semmi jóval sem kecsegtet.

 

 

Mikor idővel feltűnt, hogy semerre sem láttam forgatógombokat, azok
végül két vékonyka tolópotméter gombocska képében kerültek elő.

 

 

Bár ezt a műszaki részletet nem is kerestem, közben a magnó füle is előkerült.

 

 

Miközben a hangszórórács nagy, maga a hangszóró kicsi, ami ugyan csalás,
de tulajdonképpen - tisztelet a kivételnek - szinte mindenki így csinálja.

 

 

A tolópotmétereket tartó panelről a fekete vezeték le van
szakadva. Ez persze nem egy elháríthatatlan hiba.

 

 

A magnó belseje első ránézésre épnek, ráadásul viszonylag korrektnek
tűnt. Mármint láttam már ennél sokkalta bóvlibb belsejű magnót is.

 

 

Mikor már épp kezdett volna tetszeni, kiszúrtam a jobbra
fent látható hiányt. Mármint a hálózati trafó hiányát.

 

 

Amit egy ügyes kezű mester (értsd volt pákája) forrasztott ki.

 

 

Ekkor még úgy volt, hogy keresek egy belevaló trafót, s ha találok
a pincei rengetegben, akkor persze a magnó dobozát kimosom.

 

 

Ezek a tolópotméterek fedetlen típusok, ami azért nem olyan nagy baj, mert a zárt
házú tolópotméterbe is bemegy a por, de abban ráadásul még benne is marad!

 

 

   Mikor megláttam, hogy a szíj lapos, pláne nyúlott, akkor valahogy mindjárt megéreztem, hogy ebből a magnóból sem lesz semmi. Mármint újra használatba vett magnó biztosan nem.

 

 

   Miközben a panel mintáján merengtem, ami amúgy azért ilyen, hogy a savnak minél kevesebbet kelljen dolgoznia, hirtelen eszembe jutott a csiszolómalom 1.0 még meg sem tervezett, de nagyon is szem elé tett panelja. Mármint nem a még el sem készült panel van szem előtt, hanem maga a feladat az asztal pultjának tetején, mire fel egyértelműen úgy járok jobban (mármint a hangulatomat illetően), ha odáig inkább fel sem nézek!

 

 

A tolópotméterek panelján nemcsak vezeték, de még fóliaszakadás is van! Persze
egy ilyen apró hiba - a megnyúlt lapos szíjjal ellentétben - könnyen orvosolható.

 

 

   Amit a kép közepén jobbra elhajolni látunk, valaha az a mechanikai elem tartotta a hálózati trafót. Mivel a magnó házát alkotó műanyagot hidegen nem lehet hajlítani (ezt amúgy nem próbáltam ki, csak tudom), a trafó a magnóban valószínűleg túlmelegedett.

 

 

Szerintem már csak ez a hangszóró is megérte azt a százast!
(vigasztalja magát a szerző a szokásos hülyeséggel)

 

 

Mivel a µpc1165c IC adatlapját semerre sem találtam, így
el nem tudom képzelni, hogy minek hozzá kimenőtrafó.

 

 

Mármint ez a trafó.

 

 

   A kapcsolási rajzot kíváncsian nézegetve, a trafó valószínűleg a kombináltfejnek felvételkor szükséges megfelelő szintű jelfeszültség előállításához kell. A trafó bemenetének kiképzéséből viszont nem tudtam eldönteni, hogy az IC-ben valóban push-pull végfok van-e, vagy csak (megjegyzem már megint) félrenéztem valamit.

 

 

   Mikor az apró számláló látványáról eszembe jutott, hogy van belőle valahol egy nagy, csak hibás, akkor kissé elszomorodtam. Mármint az hangolt le, hogy ahogy annyi minden mással, úgy még azzal a feladattal sem vagyok meg. Mármint sem a bemutatásával, sem a megjavításával.

 

 

Voltam oly bátor (vagy botor), hogy bele mertem tenni egy kazettát.

 

 

 

Erre a műszaki állapotra szokták mondani a használt dolgokat
értékesítő aukciós oldalakon, hogy kiváló felújítási alap.

 

 

A horpadtra kopott fejmagra pedig azt, hogy alig használt.
Na ezért tanácsolok el mindenkit a magnóvásárlástól...

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg a
Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában.