Szénszűrő
(zsebrádiónak néztem)

   Szóval az úgy volt, hogy eredetileg még véletlenül sem holmi szétszedés miatt jöttem le a pincébe, hanem csak meghúzni a bicajomon a ki tudja miért néhány havonta meglazuló csavart. Aztán ahogy itt az előtérben dolgom végeztével ácsorogtam, egyszer csak óvatlanul elnéztem balra.

 

 

   Ahol is már mindjárt a szekrény tetején ez a kissé kaotikus, de amúgy a jelen helyszínen (megjegyzem sajnos) megszokott látvány fogadott. A kék nyelű fűrészt majd valamelyik apró elmaradások a pincében projectem keretében újítom fel, azonban a zöld vödör mögött nem igazán látszó, de attól még mögüle egy kissé kikandikáló nejlonzacskóban tudottan ott lévő fehér dobozkát az út széléről csak azzal a felkiáltással hozhattam el, hogy azt még ma szétszedem. Hogy ez az említett ma nem ma volt? Most mond már...

 

 

   Amúgy ezt a kettőt közvetlen egymásutánban, illetve tulajdonképpen egyszerre találtam. Míg a fehér doboz az út menti fűben rikított, s épp "nézd már Géza, egy zsebrádió" felkiáltással kiszúrtam, abban a pillanatban hajtottam át az út porában heverő fűrészen is. Míg a zsebrádiónak nézett valami teljes csendben várta a fűben, hogy végre megközelítsem és kimenekítsem, addig a fűrész egy, illetve két különös hangot is hallatott, mikor a fehér doboz bámulása közben mindkét kerekemmel áthajtottam rajta. Ettől persze mindjárt az merült fel bennem, hogy valami nagyon különös állagú alkatrész eshetett ki a bicajból.

 

 

Nemcsak azért bocsátható meg, hogy rádiónak néztem, mert egy kicsit rádiómániás
vagyok, hanem azért is, mert néhány méterről nézve a formája valóban olyan.

 

 

   Ezek a betűk nemcsak így képen, de a valóságban is olvashatatlanok. Ettől persze még bepötyögtem őket a Google-be (mármint a nem cirill karaktereket), de nem kaptam rájuk releváns találatot. Annyi viszont kiderült, hogy ez egy szűrő, vagy inkább csak a szagokat magába szívó valami.

 

 

Ezt ekkor, mármint a fehér doboz pincében történő nézegetésekor persze még
nem tudtam, azért a hátán található hangszórórácsra is rácsodálkoztam.

 

 

Bár nem vagyok pap, de aki ezeket a fehér alapon fehér,
vagy bármilyen a háttérrel azonos színű feliratokat
kitalálta, azt én már annyiszor megáldottam...

 

 

Miután nemcsak ezen, de az összes többi oldalán sem találtam gombokat,
némi szomorúsággal vettem tudomásul, hogy ez bizony nem zsebrádió.

 

 

Miután háromba vettem, mindjárt megéreztem, hogy ez
egy tőlem szokatlanul rövid szétszedős cikk lesz.

 

 

   Mert ugye mégis mit lehet egy adag papírba csomagolt aktív szénrudacskáról mesélni? Na ugye, hogy semmit! Mert ugye a történetét, mármint azt, hogy hol szolgált, nem ismerem. Lehetett hűtőgépben, mosogatógépben, szagelszívóban. Részemről ez az eszköz amúgy ismeretlen, mert nálunk a lakásban semmiben sincs ilyen. Na jó, bevallom, büdösek is vagyunk miatta rendesen...

 

 

Ez egy a körülményekhez képest meglepően jól sikerült kép. Mármint ahhoz
képest jó, hogy a pince előtt készült, a munkapad mellett oldalt guggolva.

 

 

   Miután a szétszedés mérhetetlenül egyszerű feladatával végeztem, az aktív szenet a pincei szemetesben, vagyis ebben a hatalmas mosófazékban helyeztem el, míg az aktív szenet az előbbi percig tartalmazó doboz a zsebembe került.

 

 

   Nem azért nem választottam a lomos pincében a polcról az újra és újra felgyűlő készletből egy valóban zsebrádiót, mintha ne tetszett volna a Grundig, a Philips, vagy a retikül forma, hanem azért, mert már odafent a polcon is van egy analóg órás kocka, egy piros hátú, valamint egy AIWA társuk is. Gömb formájúról, no meg a kék dobozos nem szuperheterodin rendszerűről már nem is beszélve!

 

 

   Az udvarra azért néztem ki, hátha akad valami hasznosítható a tetőről lebontott alkatrészek között. Na most, vagy bármikor később ha szeretnék valamit bádogból megformázni, akkor itt a nagyszerű alkalom az anyagbeszerzésre. Persze nem az új tetőalkatrészeket terveztem a beépítés elől elcsaklizni, hanem csak a régebbiekből gondoltam félretenni ínséges időkre egy darabkát, mely tervemet végül egyrészt a lustaság, másrészt a helyhiány vétózta meg.

 

 

Miután a kertben kisajnálkoztam magam (mármint azon, hogy nem gyűjthetek be
mindent), visszatértem a lakásba, ahol is a szénszűrő doboza a csapban végezte.

 

 

   Majd az alapos elmosogatása után a 71DA-2 műszer alkatrészeivel együtt a virágállványra került. Hogy aztán innen mikorra jut le a pincébe, s ott mikor kerül be a "műanyag dobozok" feliratú dobozba, azt részemről most még csak megjósolni sem merem...

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg a
Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában.