Philips 020 zsebrádió
(AM+FM sávos)

   Mivel a hallban található, még felboncolatlan rádióimhoz most (még ha csak most) valahogy nem fűlt a fogam, ezért azt találtam ki, hogy leviszem az AIWA társukat a pincébe, ahonnan is majd magammal ragadok egy kézközelben lévő másik boncalanyt.

 

 

A Grundig azért látszik kisebbnek a Philipsnél, mert valamivel hátrébb
van, míg a hangszórórácsa azért tűnik rozsdásnak, merthogy az az.

 

 

   Ez a készülék 500 forintomba került a Bosnyák téri piacon, amire (mármint ilyen iszonyatos mennyiségű pénz kiadására) még véletlenül sem lehetett magyarázat a krónikus rádióhiány.
  
Hogy akkor mégis miért vettem meg? Nos azért, mert egyrészt Philips, mely márkát részemről bár nem kultiválok, de attól még elismerem az eredményeit, másrészt ahogy a rádiót felvettem, majd csak úgy próbaképp bekapcsoltam, az azonnal megszólalt. Az 500 forint meg ugye - egy működő rádióért - nem is olyan sok, mire fel azonnal meginogtam.
  
Most legalább az M10 és társai, meg persze a szovjet változatuk után, látni fogunk egy márkásabb zsebrádiót is. Illetve kettőt, mert legközelebb a Grundig párját fogom felboncolni, ami épp 500 forinttal került kevesebbe, mint amennyibe ez a Philips. Ezt mondjuk nem egy még tőlem is szokatlanul komoly piaci alkuval sikerült elérnem, hanem úgy, hogy a Grundig zsebrádiót egy lomtalanítás alkalmával találtam.

 

 

   Ezt a kopott feliratot a maradványaiból nem tudtam visszakövetkeztetni. Mivel az interneten utánanézve sem volt olvasható, azonban olyan példányokat is láttam, melyeken egyáltalán nem szerepelt ezen a helyen felirat, ezért lehet, hogy ez csak valami reklámszöveg.

 

 

Mégpedig több kedves olvasó megfejtése szerint
a Raiffensen bank lakáskasszájának reklámja.

 

 

Bár Philipsnek ugyan Philips, de amúgy távol-keleti, konkrétan Hongkongi
gyártmány. Szóval mégsem fogunk echte hollandus elektronikát látni.

 

 

A teleptartó hiányzó fedele valószínűleg csak azért parafával
lett pótolva, mert azt volt könnyű méretre szabni.

 

 

A kapcsoló felirata egy kissé becsapós, mert a háromba tagoltsága azt
sugallja, mintha háromsávos lenne a rádió, miközben csak kettő.

 

 

   Erről az oldaláról nézve a rádiót, azon nemcsak a hatalmas átmérőjű - ráadásul még igen széles is - hangológomb látszik, hanem az is, hogy a rádió eresztékei (mondjuk az AIWA társával ellentétben) már rég elengedtek.

 

 

A power kapcsolóval kombinált hangerő szabályzó gomb erre az oldalra került.

 

 

   Na most ami ebben a rádióban a legmeglepőbb, talán még soha sehol másutt nem látott műszaki megoldás, az az, hogy az állomáskereső élgombja nemcsak a rádió oldalából lóg ki, hanem ráadásképp a tetejéből is. Vagyis ez ugyanaz a gomb, mint amit a kettővel ezelőtti képen láttunk. Részemről az ilyen agyament megoldásokra szoktam azt mondani, hogy olyan Philipses.

 

 

Az antenna bekötése nem hiányzik, hanem egy
újabb speciális Philipses trükkel lett megoldva.

 

 

Mármint ezzel a rugólemezzel, ami persze így már, hogy rég
nem tartanak a pöckök, folyton szétlöki a rádió dobozát.

 

 

   Mivel ezt a készüléket még valamikor 2019 májusában vettem, nincsenek is benne az elemek olyan régóta. Azt persze nem tudom, hogy amikor megvettem, akkor mennyire voltak újak. A rádió amúgy még bőven szól velük, bár az adók közül néhol már mintha hiányozna az FM zaj.

 

 

Az alkatrészek ebben a sarokban összevissza állnak.

 

 

Míg ebben a másikban valahogy sokkal nagyobb a rend.

 

 

Amúgy így néz ki, illetve lett megoldva a doboz
két oldalából is kilógó forgatógomb.

 

 

   A nagyobb tömegű alkatrészeket szokás valami ragaccsal odafogatni egymáshoz, hogy ne szakadjanak ki a helyükről. Ezt a ragacsot hol ilyen soványan, máskor meg olyan kövéren adagolták, hogy alig lehetett tőle szétszedni a rádiót.

 

 

Balra a zöld alkatrész egy 10,7 MHz-es keramikus szűrő, miközben a kép alsó
szélén látható csavar (a túlméretes feje alapján) szerintem már idegen anyag.

 

 

Középen alul egy ki tudja mit árnyékoló rézlemezt látunk,
míg a bal alsó sarokban egy letörött panelsarkot.

 

 

A ferritrúd rögzítésére odakent ragacs az idők folyamán
elengedett, akarom mondani kevésnek bizonyult.

 

 

Hogy minek kellett a zsugorhüvelyes toldás egy már eleve
még 10 centi sincs vezetékre, azt mondjuk nem értem.

 

 

Az elemek körül nem látszik semmi hiba.

 

 

   Míg egy kicsivel odébb már igen. A csupa rozsda csavarfejen az a két fényesebb foltocska attól keletkezett, hogy többször is ráfogtam egy fogóval. Ezt a makacs csavart végül csak úgy sikerült megindítanom, hogy felgörbítettem a hangszórót tartó két lemezszárat, majd annál fogva moccantottam meg, de még ezek után is nagyon nehéz volt kitekerni, pedig nincs is a műanyagban menetes fém betét.

 

 

Annyira egyértelmű, hogy miről beszéltem, hogy nincs rajta mit ragozni.

 

 

Mikor már épp kezdtem volna örülni, megláttam a
helyére pluszban még be is ragasztott hangszórót.

 

 

Akár van értelme, akár nincs, én amit csak lehet, akkor is elmosogatok

 

 

És már repültek is a csapba a rádió alkatrészei!

 

 

A hangszóró membránján látható, félig már lekefélt fehér festékfoltok
arra utalnak, hogy ez a rádió egy szobafestőé lehetett.

 

 

Biztosan akad valahol a kép közepén látható idomból másik, még nem rozsdás,
de mivel nem tudom merre keressem, így ezt voltam kénytelen kiegyenesíteni.

 

 

   Ami aztán egy újabb adagocska mocskot eredményezett. Az elemet meg azért fényképeztem oda, mert annak gyengesége miatt (mármint mert kiengedte magából a tartalmát) oxidálódott el a hangszórót rögzítő csavar és vaslemez. Érdekes módon az összes többi alkatrész nem.

 

 

Bár kezdetben úgy volt, hogy a rádiót majd csak holnap dobozolom
vissza, végül mégis inkább a most mellett döntöttem.

 

 

   Ez amúgy igazándiból csak azért volt, mert a fürdőszobába betérve, onnan a rádió immáron megszáradt alkatrészeit elhozva, a fregolira felnézve kiszúrtam, hogy elfelejtettem betenni a gépbe a még délelőttre betervezett mosást. Míg a mosógép a fürdőszobában jár, addig meg ugye nekem is csinálnom kell valamit.

 

 

Például megpucoltam, majd újrakentem ezt a kissé már recsegős potmétert.

 

 

   A teleptartó a mosogatás hatására szinte újjászületett! De persze az is lehet, hogy már eleve új volt, és csak azért került a korábban kifogásolt kötés a vezetékeire, mert időközben cserélve lett az eredeti fix bekötésűről ilyen elempapucsosra.

 

 

Bár a rádió eredetileg 6 voltos, 9-ről valahogy érezhetően jobban működik.

 

 

Már hogyne lenne a dobozomban az eredetivel azonos méretű pótcsavar!

 

 

Mivel a rádióban az egyik adón épp kabaré volt, mintegy
10 perc erejéig szemeztem ezzel az összeállítással.

 

 

 

   Az FM sávi vétel rendben van, bár időnként mintha nem lenne meg az adók között a sistergés, miközben a középhullámú vétel kezdetben azért gyengélkedik, mert az oldalára döntött rádióban függőlegesen áll a ferritrúd. Mondjuk utána sem brillírozik, amin mondjuk valószínűleg tudtam volna segíteni az elektroszmog némi csökkentésével, amit akár úgy is megejthettem volna, hogy egyszerűen csak elviszem a rádiót a PC közeléből.

 

   Mivel gyanúsnak találtam az elemeket, ezért újra rájuk mértem, de most már nem feszültség, hanem árammérő állásban. Mivel mind a négy elemre több mint 2 ampert mutatott a műszer, félretettem őket további szíves hasznosításra.

 

 

   Bár egyértelműen a rádióhoz tartozik, attól még kiloptam belőle a teleptartót, mondván erre még később is szükségem támadhat, és akkor majd milyen jól fog jönni, hogy nem a pincében van elrejtve, hanem valahol kézközelben, konkrétan ebben a teleptartós dobozban. Hogy ebbe nem fér bele? Nos igen... Illetve nem.

 

 

   Hogy ezt a fotót a bélyegkép kedvéért lőttem-e, vagy azért, hogy megmutassam, miszerint mennyire volt sikeres a mosogatás (nem igazán, bár a hangszórórács körüli lyukakból rengeteg mocsok oldódott ki), azt így (mármint két nap elteltével) már meg nem tudnám mondani.

 

 

   A rádiót félretéve, majd a még mindig elől lévő elemtartós dobozt hosszan méregetve, egyszer csak úgy döntöttem, hogy márpedig az újabb jövevény is bele fog férni, amihez épp csak át kellett rendeznem a doboz teljes tartalmát.

 

 

   Ami végül is nem volt egy kivitelezhetetlen feladat. Az eredményt nézegetve, kisvártatva rájöttem, hogy amennyi eszem van, sikerült a komplett (pláne új) teleptartók zömét a doboz aljára telepítenem, minek következtében mikor majd legközelebb kell közülük egy, boríthatom ki újra az egész dobozt.

 

 

   A rádió hátulján látható sötétebb színű sáv attól keletkezett, hogy valaha ott volt a doboz szigetelőszalaggal összefogatva. Már úgy értem, hogy a ragasztóból a doboz pórusaiba átszivárgó anyag egy sávban megakadályozta, hogy a mosószer kiegye a műanyagból az azt valaha szép feketére színező anyagot.
  
Rátérve azon kérdés megválaszolására, miszerint egy márkás, jelen esetben Philips zsebrádió jobb minőségű-e, mint egy csak úgy egyszerűen márkátlan távol-keleti, azt kell válaszolnom, hogy valószínűleg igen, hiszen ennek a látványosan agyonhasznált rádiónak még mindig úgy ahogy ép a doboza, az antennája, nem esett szét a hangszórója, és még csak a sávváltója sem lett kontakthibás.

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg a
Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában.