Tárcsás beszélő
(gyorsszerviz)

Ez még nem az a cikk, mikor elemi darabokból szerelek össze egy tárcsás beszélőt.
Most egyszerűen csak arról van szó, hogy a szerszámos táskámban összeveszett
a tárcsás beszélő, meg a fúrógép. A fúrógép bizonyult erősebbnek. Na ja...
A tömeg az tömeg. Hazahoztam szegény beteg szerszámot, mondván
itthon biztosan van valahol elrejtve egy műanyag tárcsahátam.

 

 

Addig jó, hogy megtaláltam a telefonos lomos dobozom. Bevallom őszintén,
nem gondoltam volna, hogy van egy rakat mikrofon meg hallgató fedőm.
Bezzeg a tárcsára gondoltam. Mondjuk van is, csakhogy nem a lengyel
amit keresek, hanem MM tárcsa, aminek puha műanyag a háta.
Mivel nem volt egyszerű előásni a többi alól ezt a dobozt,
(szétpakoltam érte a fél pincét) ezért (ha már egyszer
idejutottam alapon) tovább turkáltam a dobozban.

 

 

Míg valami használható ötletem támad, önarckép készítéssel szórakoztattam magam.
A háttérben természetesen szétszedésre váró tárgyakat látunk.

 

 

   Idővel beugrott, hogy kell itt lennie valahol egy fióknak is, melyben telefonos lomok laknak. Persze lengyel tárcsa porvédő fedő az ebben sem akadt. Ellenben találtam benne földelt villásdugót, ami még véletlenül sem ide való. Rendet kéne már tenni ezekben a fiókokban, meg dobozokban, csak nem visz rá a lélek, mert tudom, hogy ez mivel jár. Mindent ki kell borítani, majd egyenként visszatenni a helyére. Szóval ezt a projectet majd valamikor máskor...

 

 

Gondoltam kiszedem én azt a porvédőt mondjuk egy készülékből. Minek az bele?
Illetve nekem most jobban kell. Elő is kaptam egy CB811-es készüléket, s ki
is nyitottam. Meg ne kérdezd minek, mikor ebben a készülékben teljesen
egyértelműen MM tárcsa van. Még rá is van rajzolva hatalmas betűkkel!

 

 

Szerencsére találtam egy másik készüléket. Ez - mint az a háttérben látható -
zöld. Persze nem ez a lényeg, hanem az, hogy lengyel benne a tárcsa.

 

 

Bevallom, hogy ez bizony nem ma tört le. Már egy hete is ilyen csúfosan nézett ki.
Nem mutattam vele valami jól, mikor előkaptam a táskámból.
Ráadásul már az egyik vezeték is leszakadt.
Szóval már nem is működik.

 

 

   Mielőtt még valami nagyon félresikerülne, összenéztem a két porvédőt. Ezek teljesen egyformák. Persze nem halogatni akarom a munkát, hanem csak nem szeretnék mellélőni. Mert ugye ha nem is magamtól, de láttam már ilyet.
  
A tárcsás kézibeszélő nem gyári szerszám (mondjuk nyomógombosban már létezik), hanem mindenki csinált magának amilyet akart, vagy amilyet tudott. Abból állt össze, amit épp talált az ember a lomosban, vagy ami volt a raktárban. Tipikusan nem volt szokás műanyag alkatrészekből készíteni, bár a bakelit is az. Alapvetően a CB55-ös készülék beszélője való hozzá, mert eddig még az volt a legerősebb. Tárcsának a CB35-ös készüléké vált be, ez ugyanis egy csupa fém időtálló elpusztíthatatlanság. Természetesen krómozott fém ujjkoronggal. A tárcsa háta, amivel tulajdonképpen rá van rögzítve a beszélőre, na az egy viszonylag ritka alkatrész. Ilyet a nem 24-es mintájú tárcsával szerelt CB24-es alapú készülékből lehetett kitermelni. Illetve mondhatni nem ki, hanem inkább le, merthogy kívül volt a házon, nem pedig bévül. Ezek a készülékek már az én fiatal koromban (80-as évek) is ritkán kerültek elő, ellenben mindig akadt helyettük valami hasonló, mondjuk korabeli alközponti készülék. Zsinórnak meg vagy vászon, vagy a valamivel modernebb műanyag. Kell még két krokodilcsipesz, s már készen is vagyunk. Illetve természetesen be is kell kötni a drótokat. Valamint kell még a beszélőre a tárcsát rögzítendő két lyuk, meg még egy nagyobb másik is, amin bemennek a tárcsából a vezetékek.
  
Hogy ezt most minek mondtam el? Mikor lesz egy ilyen összeszerelős project! Talán csak azért, mert ezen bekezdés elején az alkatrészek összepasszolásáról beszéltem. Szóval láttam én kollégákat az öltözőben úgy építeni tárcsás beszélőt, hogy végül nem lett belőle semmi, mert épp az egyetlen lényeges részt, vagyis a tárcsa és az ő tartója összepasszolását nem ellenőrizték. Mondjuk annyi sör után, amennyi az öltözőben délutánonként fogyott, már nem nagyon látja az ember az apróbb hibákat. Mivel nem volt elég hely a porvédőben a tárcsának, ezért vagy lötyögött, és akkor forgott, vagy nem lötyögött, és akkor akadt. Olyan húsz perc drótigazgatás után csapta földhöz a kolléga a projectet. Remélem, én majd nem teszek ilyet, mikor végre összerakom a fentebb említett alkatrészekből az enyémet.

 

 

   Mint az a fölös lyukból látható, volt már korábban javítva. Nem igazán merültem bele a javításába, csak gyorsszerviz jelleggel fúrtam két új lyukat a porvédőre. Már úgy értem oda, ahol még tartott valamicskét az anyag.

 

 

   Bevallom őszintén , kezdetben kifejezetten ellenséges érzelmekkel tekintettünk az erősen műanyag bóvlinak látszó lengyel tárcsára. Aztán persze rájön az ember, hogy nem olyan nagy baj az, hogy nincs rajta mit beállítani, ha egyszer nem is kell. Mert ugye mennyivel egyszerűbb ez a rugócsoport, mint mondjuk a 35-ös mintájú tárcsáé? Sokkal!

 

 

   Ez egy CB67-es mintájú telefon hallgató. Vajon szedtem már szét ilyet? Ha nem, akkor majd fogok! Úgyis készül egy jó kis hangszórós szétszedtem cikk. Már persze csak akkor, ha az "évente írok hozzá pár sort" hozzáállást egyáltalán készülésnek lehet nevezni. Ebből amúgy (mármint a nagy hangszórós cikkből) nem lett semmi, mert egyszerűen képtelen voltam összerendezni a cikkeket, ezért fogtam, és végül egyenként jelentettem meg őket.
  
Ez a kép mindeközben arról szól, hogy lekötök egy vezetéket a hallgatóról. Ez hozta a hallgatóra a rövidzárat, hogy tárcsázáskor ne kattogjon. Mivel egyrészt nem a fülembe kattog, másrészt be is csapott párszor, így nem fog hiányozni.

 

 

1979 VII. hónap. Még egy év volt hátra az ipari suliból.
Minap múltam ötven. Hogy múlik az idő...

 

 

No de térjek csak vissza sebesen a főcsapásra!
Itt vannak ezek a lyukak, ezeknek a helyét kéne átjelölni a porvédőre. Ez eredetileg
fordítva szokott történni. Vagyis először a porvédőt fúrja ki az ember, majd
a már lyukas porvédőt rátéve a beszélő közepére, könnyedén át lehet
jelölni a furatok helyét. Csak ugye itt most kicsit más a felállás.

 

 

Ugyanis most a beszélőn meglévő lyukakat kell átjelölni erre a porvédőre.
Belátható, hogy ez így azért jóval nehézkesebb.

 

 

   Nyitásképp húztam egy egyenes vonalat a porvédőre. És ha nem egyenes? Mit számít az? Aztán ebből a vonalból hipp-hopp kettő lett. Természetesen a második sem lett egyenes. Persze nem is a vonal, hanem a tárcsa ferdesége miatt kellett húznom egy újabb vonalat.

 

 

   Először - mint valahol azért mégiscsak vasipari munkás - mindenféle csalafinta mérésekben gondolkodtam, majd bevetettem azt a technikát, amit a család barátja asztalos Karcsi bácsitól lestem el. Vagyis egyszerűen csak egymásmellé tettem a két anyagot, majd csak úgy szemre átjelöltem a furatok helyét.

 

 

Na tessék! Az mondjuk igaz, hogy épp most csináltattam új szemüveget.
Avagy okos ember az asztalos...

 

 

   Fúrtam egy nagyobb lyukat is, mégpedig a vezetékeknek. Természetesen jó szokásomhoz híven a forgácsot besöpörtem a középső asztalfiókba. Az a jó a már elkészült projectekben, hogy mikor megemlítem őket, akkor már épp csak be kell szúrnom a rájuk mutató hivatkozást.

 

 

   Mondanám rá, hogy szép munka, de mint az látható, a tárcsa porvédőjét csak úgy ahogy sikeredett a rendelkezésre álló hely közepére szerelnem. Ahogy azt a szerszámkészítők mondják: Vidékre jó lesz!

 

 

 

A lényeg persze csak ennyi. Rajta van, forog, szaggat.

 

 

   Illetve azt, hogy rendesen szaggat-e, azt még ellenőrzöm egy 9 voltos akku segítségével. Jelentem alássan, sikerült nem elkötnöm a két szál vezetéket, és még a hallgatóról is a megfelelő vezetéket kötöttem le.
  
Ez utóbbit azért cselekedtem meg, mert mint azt már említettem volt, néhányszor becsapott. Mikor a fülemre tettem a beszélőt, egy kissé elfordult az ujjkorong, ami aktiválta a hallgató-mikrofon rövidre záró rugót. Én meg persze hallgattam a nagy semmi süketséget.

 

 

Természetesen ezt a törött porvédőt sem dobom ki, hiszen a pincében van egy telefon
az asztalon, amiből éppen ez az alkatrész hiányzik. Belülre mindegy, hogy lyukas...

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg a
Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában.