Kaputelefon
(Tesla MKT-LC)

   Mikor a mai "mínusz egy akármi" tervem keretében ezt a Sinus 711M telefonból kimentett gumiláb párost betettem a helyére, hiába próbáltam megelégedettséget színlelni, ez annyira nem jött össze, hogy kénytelen voltam keresni valami nagyobb lélegzetvételű feladatot.

 

 

   Ami egy hirtelen felindulást követő döntésnek köszönhetően ennek a lehetetlen formájú kaputelefonnak a bemutatása lesz. Ezt amúgy szintén még a 2020-as lomtalanításkor találtam, mikor is újra nem kevés vackot, más vélemények szerint kincset sikerült összegyűjtenem.

 

 

Mind a cserépalátétek, mind a zöld doboz, és még a fagyis dobozba rejtett
minyonok és Snoopy kutyák is lomtalanításkor kerültek begyűjtésre.

 

 

Nemcsak az izzók, de még az azokat tartalmazó
csinos kis fadoboz is a szemétből került elő.

 

 

   Mivel a begyűjtött kacatoknak köszönhetően nemcsak itt, de a pince végében is újratermelődött a kupi, ezért a lazulás most nem megengedett. No nem mintha a gömb formájú webkamera nem hónapok óta lógna az esernyőtartóról...

 

 

A tálcákat és a dobozt, valamint a tartalmukat képező
izzókat és a játékokat is egyből elmosogattam.

 

 

Ezt a telefont viszont nem, mert ekkor még úgy
volt, hogy a megtekintése után kidobom.

 

 

A piros gombot értem, az kinyitja a kaput, de mégis mit csinálhat a másik?
Ránézésre a jele csengő, de egy lakáson belül mégis hova csenget?

 

 

   Vajon kinek jutott eszébe a kézibeszélőbe beletervezni azt a hatalmas lyukat? Azt addig értem, hogy mikor ráteszem a beszélőt a kaputelefonra, akkor a lyukon keresztül láthatóvá válik a kaputelefonon található rács, de annak miért kell épp ott lennie? Mármint lehetne mondjuk a gombok mellett (lásd az előző képet), és akkor nem kellett volna miatta (már ha miatta volt) kilyukasztani a beszélőt. Amúgy a rács mögött nincs semmi. (mármint hangszóró) Esetleg az lehetett a lyuk oka, hogy így egyetlen ujjal is le tudjuk venni a helyéről a beszélőt, amire mondjuk főzés közben, könyékig panírosan komoly szükség tud támadni.

 

 

Hiába próbáltam utánaolvasni, nem találtam róla
információt, hogy mit csinál a fekete gomb.

 

 

   Az automata felületének bordázottsága szerintem csak arra jó, hogy ha egyszer koszos lesz, akkor már soha többé ne is lehessen tiszta. Mármint ez így ugye kitakaríthatatlan.
  
Lakásfelújításkor amúgy kedvenc szokása a munkásembereknek (és amúgy a tulajdonosoknak is), hogy a koszos kaputelefont kidobják, aztán csak néznek, mikor nekik kell kifizetni az újat. Ezt tényszerűen úgy kell érteni, hogy ami nem közös területen, hanem a lakáson belül van, azért nem a közösség a felelős, hanem az, akinek az őrzésére van bízva. Vagyis mondjuk a központi egység a kapunál, meg a drótok a lépcsőházban, azok a közös költség terhére lesznek megjavítva, de a lakáson belül szakadt vezeték, széttaposott vagy hiányzó kaputelefon már a lakó költségére.
  
Volt is egy ilyen esetem, mikor a megérkezésemkor a tulaj épp nagyban annak örült, hogy milyen jó, hogy a kaputelefonos ember is épp most telefonált, hogy jön (mert ugye felcsengetni a kapuból nem tudott), s így egyszerre lesz meg minden. Mármint én az internetet és az IPTV-t vittem volna.
  
Hogy miért csak volna? Szóval az úgy volt, hogy valami agyament ötlettől vezérelve az amúgy lakótelepi panellakás úgy lett felújítva, hogy amit csak értek a melósok, mindent beborítottak gipszkartonnal. Míg én a szobában néztem a falat, ahol valaha a telefonvezeték süllyesztett doboza volt, addig a kaputelefonos ember - a helyzet tisztázása végett - már hívta is a közös képviselőt. Mármint azért, mert az ügyfél nagyon fel volt háborodva, hogy nem kap csak úgy egyszerűen ingyen egy másikat a kidobott kaputelefon helyett. Miután nagy nehezen tisztázták, hogy márpedig a pótlás nem javítás, vagyis az új készüléket - mese nincs - ki kell fizetni, a kaputelefonos ember számára csak akkor esett le, hogy nemcsak a készülék hiányzik, de a vezetéke is, aminek pótlása, mivel szintén a lakáson belül van, illetve nincs, szintén nem lesz ingyen. Ráadásul a vezeték pótlása normális, értsd nem látható módon sajnos meg sem oldható, mert az eredeti vezeték ugye valahol a gipszkarton alatt van. Vagyis az új vezetéket - mivel nem tettek be neki csövet - csak a falon kívül lehet bevezetni.
  
Ekkor a kaputelefonos ember elment, mondván ezt a problémát nem ő fogja megoldani a csak egyszerű kéziszerszámokat tartalmazó kistáskájával. A lakás tulajdonosa nem kicsit volt letörve, mely már amúgy sem kellemes kedélyállapotot kisvártatva komolyan sikerült fokoznom azzal, hogy elárultam, internet és IPTV sem lesz. Mármint azért, mert egyrészt a telefonvezeték vége is el lett tűntetve, másrészt emberünk a másik szobába szerette volna a felszerelést, ahol persze nem volt semmiféle csatlakozási lehetőség. Már úgy értem, hogy eredetileg sem.
  
Mikor az ügyfélnek elmagyaráztam, hogy a telefonvezeték vége csak úgy keríthető elő, ha valaki áttöri (mert én ugyan nem) a gipszkartont, és még akkor is megvan rá az esély, hogy a melósok tőből kivágták a vezetéket, ami a panelbe nem visszahúzható (mert nincsenek kötődobozok), a másik szobába pedig még így is át kellene húzni a vezetéket, persze falon kívül, akkor mérgesen azt mondta, hogy kész, ennyi volt, elege lett a Telekomból, hívja az UPC-t. Búcsúzóul aljas módon elárultam neki, hogy az UPC hálózata már eleve a lépcsőházból indul, szóval az a vezeték még csak bent sincs a lakásban.

 

 

Mivel van rajta lyuk rendesen (ez amúgy az alja), így a felszerelésére
és a vezeték bevezetésére meglehetősen sok lehetőség kínálkozik.

 

 

Bár a Tesla cég még megvan, de Csehszlovákia már megszűnt, illetve kettévált.
Mindeközben a matricára tinta nélkül gépelt feliratok már-már olvashatatlanok.

 

 

   A HITEKA a híradástechnikai gépgyár nevének rövidítése. Hogy ez meg mégis mit keres egy Tesla kaputelefonon? Mivel én csak úgy egyszerűen telefonos vagyok, nem pedig kaputelefonos, bevallom őszintén, hogy fogalmam sincs. Gondolom ők forgalmazhatták, vagy készítették hozzá a központi egységet.

 

 

Mivel a nyomtatott áramköri lap a dobozzal megegyező színű barna,
ezért első ránézésre úgy néz ki, mintha nem is lenne benne panel.

 

 

Ezek ketten az első megpiszkálásra letörtek. Én szerencsére nem, hiszen már eleve
úgy álltam hozzá, hogy komoly esély van rá, hogy ez a kaputelefon ki lesz dobva.

 

 

Íme a fedél belül nézetből.

 

 

Ez itt a két nyomógomb belső mechanikai kialakítása.

 

 

Ez pedig az a két érintkező, amit a nyomógombok megnyomnak.

 

 

   Most már értem, hogy miért került rá a HITEKA felirat. Magát a működési elvet persze nem, hiszen az egy másik szakma. Amúgy ez sem bonyolultabb mint a hagyományos telefon, épp csak meg kell tanulni az alapjait.
  
Például a modern digitális kaputelefon már úgy működik, úgy kell őket bekötni, hogy csak két szál vezeték megy a központi egységtől a készülékek felé, és még azok sem egyenként vannak, hanem minden készülék párhuzamosan van felfűzve ugyanarra az érpárra. Ezen utóbbi rendszer komoly hátulütője, hogy az egy szem érpárat bárhol rövidre zárva, az összes készülék működése azonnal megszűnik.
  
Van is erről egy történetem. Valahol a Liliom utcában történt, hogy kifelé jöttömben belefutottam a kaputelefonosokba, akik a kapualjban épp miszlikre szedték a központi egységet. Gondoltam rendes leszek, így rákérdeztem, hogy segíthetek-e. Mivel azt a választ kaptam, hogy köszönik, de megoldják maguk, ráadásul undok hangsúllyal mondva, így nem árulhattam el nekik, hogy a kettes lépcsőház negyedik háromban lakásfelújítás van, minek kapcsán a kaputelefon vezetéke kilóg a falból, s hogy biztosan ne rázzon, rövidzárba van tekerve.

 

 

Miután az automata gombját a helyérő kiugrasztottam,
bár alig volt összenyomva, de a rugó egyből elrepült.

 

 

Az automata amúgy ezt a két mikrokapcsolót nyomja meg.

 

 

   A különböző rendszereknek köszönhetően a kaputelefon készülékének univerzálisnak kell lennie, hogy minden központhoz, illetve rendszerhez illeszkedjen, pontosabban szólva illeszthető, átvariálható legyen.

 

 

A panelen látható MKT-LC feliratra rákeresve, megtaláltam a rendszer vázlatát.

 

 

   Valamint a készülék egy olyan kapcsolási rajzát is, ami az eredetivel ellentétben értelmezhető. Hogy a "T" és az "A" betűvel jelzett érintkezőkön a nyomógomb megnyomására előálló rövidzár mit működtetett, arra mondjuk ebből a rajzból sem jöttem rá.

 

 

Íme a 470 nanós kondenzátor, valamint a 100 ohmos ellenállás.

 

 

Ez a 150 nanós kondenzátor az újabb rajzon mondjuk már nem szerepel.

 

 

   Ez a kép, ez kérlek csakis azért született, hogy idővel vissza tudjam keresni, hogy egy esetlegesen felmerülő igény esetén mégis hol a csudában kell keresnem a négyerű barna színű rugószsinórt.

 

 

Hogy a pincében hányódás közepette szét ne essen, kapott egy csavart.

 

 

Miközben a kézibeszélőről majdnem sikerült elfelejtkeznem.

 

 

A hallgató és a mikrofon megtámasztására szolgáló szivacsdarabok mára
már annyira kikeményedtek, hogy meg sem mertem őket piszkálni!

 

 

   Ez csak annyiban tér el egy hagyományos telefon kézibeszélőjének bekötésétől, hogy itt mind a négy alkatrészlábnak külön vezetéke van. Ez amúgy a kapcsolási rajz szerint nem feltétlenül szükséges.

 

 

   Míg a hagyományos telefonokban a szénmikrofonok egyszerű érintkezéssel csatlakoznak, addig itt csúszósarujuk van. A saruba préselt vezetékeknél jól megfigyelhető az úgynevezett leoni érszerkezet, ami ezeknek a vezetékeknek valószínűtlenül hosszú életidőt biztosít, mert általa nem egy merev vezetéket hajtogatunk, hanem tulajdonképpen egy tekercsrugót, ami ugye bírja.

 

 

A hallgató 50 ohmos, amit tényleg csak azért nem szedek szét, mert ugye ezt már
korábban ugyanúgy megtettem, mint ahogy a szén és az electret mikrofonnal is.

 

 

Hogy ez valószínűleg már sosem fog előkerülni a pincéből? Hát ja...

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg a
Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában.