HUAWEI B970 router
(fűből felszedve)

Íme a mai boncolásom tárgya. Mármint a középső fekete doboz lesz az.

 

 

   Ezt az USB WLAN adaptert ugyanis csak azért vettem meg, hogy legyen mivel kipróbálni az előző képen látható, amúgy lomtalanításkor a fűben talált routert. No nem mintha a párom laptopjában ne lenne WLAN, hanem csak vagy nem jutott eszembe ott helyben a piacon ez a lehetőség, vagy csak úgy voltam vele, hogy mit nekem az a 200 forint. Mármint az a 200, amibe ez az apró kütyü került.

 

 

   Hogy miért szedtem fel a fűből a routert? Nos ott van mindjárt oknak a szokásos kíváncsiságom, valamint az is, hogy nem értettem a csatlakozóit. Mármint azt, hogy mégis miért annyi és úgy van rajta. Aztán ott volt még egy újabb kiváló oknak az is, hogy ilyen dugasztápom eddig még nem volt a polcon.

 

 

Mármint 5 volt 2 amperes.

 

 

   Pláne ilyen fajta USB dugóval szerelt! Hogy ez meg mégis minek? Például arra lesz jó, hogy a PC (illetve a tápegységem) nélkül is kényelmesen meg tudjak vele táplálni USB tápellátású dolgokat. Így hirtelen csak a szkenner meg egy lámpácska jutott eszembe, de valahol a háttérben biztosan vannak többen is.

 

 

   Ez annyira újnak néz ki, hogy konkrétan még a védőfólia is rajta van. Na most ahhoz képest, hogy a fűből szedtem fel, még csak fűnyomok sem voltak rajta, nemhogy por! Tulajdonképpen csak megszokásból mosogattam el a többi pincéből felhozott kacattal együtt.

 

 

Alulról nézve nemcsak szép, de még érintetlen is.

 

 

Na most a wireless gateway szóösszetétel jelentését értem.

 

 

   Ezt a látványt azonban már nem. Mármint azt, hogy ez a dobozka mégis miféle jelet oszt szét négyfelé, ha egyszer nincs is rajta WAN feliratú aljzat? Gondoltam hátha az ADSL modem is benne van, és akkor jó lehet tartaléknak a jelenleg általam használt HGW helyett. Erre a feltételezésemre ha a felirat nem is (mert ugye az ADSL-t nem említ), de a telefonkagyló szimbólummal ellátott RJ12-es aljzat adott némi okot.

 

 

   Aztán van itt még egy kapcsoló is a LAN portok felett, amiről el nem tudtam képzelni, hogy mégis miféle külső és belső között vált. Szóval megannyi kérdés merült fel, míg válasz már kevésbé.

 

 

Na most ha tegyük fel itt nem bemegy a telefonvonal, hanem
kijön, akkor egy VOIP adapternek is lennie kell a dobozban.

 

 

Na ez a részlet aztán végképp összezavart...

 

 

Mert ugye mégis mi a csudának egy routerbe SIM kártya?

 

 

   Ami amúgy nem volt benne. Akarom mondani mikor ezt megláttam, akkor még arra gondoltam, hogy ez egy olyan megoldású router lehet, ami ha amúgy nincs internet a vezetékes hálózaton, akkor átáll mobilnetre.

 

 

   Azt addig értem, hogy a rajzocska szerint a csatlakozó közepe a pozitív pólus, az azonban már felmerül bennem kérdésként, hogy egy ilyen USB aljzatnak mégis melyik érintkezője lenne a közepső?

 

 

Íme a processzort tartalmazó elektronikák
elmaradhatatlan eleme, vagyis a reset gomb.

 

 

Ezen a képen nemcsak a szerző látszik, amint épp a csillogó
védőborításon tükröződnek a fényképezőgépet tartó
kezei, hanem az is, hogy van élet a routerben.

 

 

   Az antennát a bonctűmmel pótolva viszont nem látszik a PC-n a router mint egy újabb vezeték nélküli lehetőség. Aztán persze viszonylag gyorsan rájöttem, hogy ha nem világít a dobozon a WLAN LED, akkor a router ezen funkciója szoftverből ki van kapcsolva.

 

 

A dobozt összetartó négy csavar közül az egyik nemcsak elvolt rejtve a gumiláb alá,
de még valami plusz védelmül egy kerek fehér matrica is rá volt ragasztva a fejére.

 

 

Ez itt a panel egyik oldala.

 

 

Ez pedig a másik.

 

 

Ezt az alkatrészt felismerem (mármint a fehéret a fényes
csíkokkal), hiszen az egyértelműen egy antenna.

 

 

Ezek pedig a tápfeszültséget hidegítő kondenzátorok.

 

 

Hogy nem sok értelme volt széthúzni a két panelt? Most mond már...

 

 

Mint ahogy a paneleken rengeteg más részlet, úgy
a két panel közötti csatlakozó is árnyékolt.

 

 

Ez a csatlakozó olyan kis aranyos. Aztán lehet, hogy
nemcsak úgy néz ki, hanem tényleg aranyozva van.

 

 

Már csak ebből a néhány bogyócból is sejthető, hogy ezek itt nem egy
ADSL modem alkatrészei. De akkor mégis mi a csuda ez a doboz?

 

 

   A témának az interneten utánanézve, azt kellett megállapítsam, hogy ez a doboz nemcsak drága, hanem ehhez mérten igencsak nagy tudású is. A leírását böngészve az derült ki róla, hogy:
- a SIM kártya az internet forrása
- amit LAN-on vagy WLAN-on keresztül lehet elérni
- az RJ12-es aljzatba telefont kell dugni (mobilból vezetékes telefon)
- a külső antenna csatlakozója a belső mobiltelefonhoz van
- a router viszonylag régi (még csak a 3G hálózatot ismeri)
- az USB csatlakozóján keresztül modemként is használható

 

 

   Mivel régi, ráadásul valószínűleg Vodafonos előfizetés kell hozzá, ezért míg maga a router a pincei PC cuccokat tartalmazó szekrénybe kerül, addig a töltője az USB feliratú fiókomba. De hol is van pontosan az a fiók?

 

 

Hát persze, hogy majdnem a polc legtetején!

 

 

Gondoltam ez a három dolog még biztosan bele fog férni, hiszen nincs nekem
annyi USB felületű bigyóm, hogy megtöltsek velük egy egész fiókot.

 

 

   Mondjuk ez is volt akkora tévedés, mint az a másik elképzelésem, miszerint csak úgy egyszerűen lesétálok a pincébe, kezemben lóbázva a routert, majd bedobom a PC cuccokat tartalmazó szekrénybe. Már úgy értem azért, mert az a szekrény az adott pillanatban embermagasságig el volt torlaszolva.
  
A routert persze nem azért vittem le a pincébe (mármint a szétszedést követően azonnal), mintha olyan nagyon útban lett volna az előszobában, hanem azért, mert közben elő kívántam ásni egy korábban már felboncolt ORION HT-600-as DVD távirányítóját. (mert valaki elkérte)
  
Na azzal meg az volt a baj (mármint a távirányító előkerítésével), hogy míg én egy távirányítók feliratú fiókot kerestem, addig a sejtett rejtekhely időközben egy szépen feliratozott dobozzá változott.
  
A pincében az adott pillanatban akkora volt (amúgy még most is akkora) a kupi, hogy csak úgy egyszerűen oda sem fértem a polcokhoz és a fiókokhoz. Pakolás közben persze mindenféle olyan tárgyakba futottam bele, melyek mind arra mentek rá, hogy eltereljék a figyelmemet a fő feladatról.
  
Na ennek meg az lett a vége, hogy vágtam egy kis rendet a kacatjaim között, amitől aztán majdnem kitört a frász. No nem a rend, vagy azért inkább továbbra is a rendetlenség látványától, hanem attól a zajtól, amit ezzel az akcióval okoztam.
  
Ez a gyakorlatban úgy nézett ki, hogy odébb tettem a lomkupac tetejéről egy kakukkos órát, majd még egyszer és még egyszer, aminek az lett a következménye, hogy idővel a belőle kilógó láncok keresztben feszültek épp azon a részen, ahol még van egy kis hely a pincében a szokásos egyhelyben történő topogásomhoz.
  
Ez a helyzet fajult idővel odáig, hogy míg az egyik lábammal teljes súlyommal (márpedig elég nehéz egyéniség vagyok) álltam az óraláncon, addig a másikkal odébb lépve, az órát a láncánál fogva lerúgtam egy lomkupac tetejéről. Nem tudom hallottatok-e már kakukkos órát repülni, ezért terveim szerint elképzelhető, hogy a boncolása kapcsán meg fogom mutatni az ilyen esetekben adott hangját.

 

 

   Mielőtt az USB feliratú IKEA fiókot visszatettem volna a helyére, előtte még rutinosan körbenéztem a szobában. Mármint a polcok szélén további USB felületű hányódó bigyókat keresve. Ezt mondjuk kár volt, mert a szép piros egér aztán már tényleg nagyon nehezen fért be a többi kincs közé.
  
Az egértől balra látható listát pedig még akkor sikerült levernem, mikor a fiók előhúzásakor belekapaszkodtam az asztalomra épített pult szélébe. Ez persze nem baj, mert végre az is a helyére került. Mármint a cikkfelújítós lista a hátralévők közül az elvégzettek közé.
  
Mikor azt látom, hogy egyszerre két dolog is elkészült, olyankor mindig hatalmába kerít az a csalóka érzés, miszerint igenis van valamiféle haladás. Aztán persze körbenézek, és ha el ugyan nem is keseredek (merthogy imádok a rengeteg kacatom között ülni), de azért mindig elbizonytalanodok. Mármint azon kérdés megválaszolásában, miszerint: Lesz itt valaha rend?

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg a
Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában.