Switch
(utcán találtam)

   Ezt a gallyak közt heverő dobozt az utcán biciklizve, mintegy 20 méterről szúrtam ki. Hogy aztán mennyire nevezhető szerencsésnek az a tulajdonságom, hogy kifejezetten jó szemem van az ilyesmihez, azt most talán hagyjuk...

 

 

Azzal meg pláne ne foglalkozzunk, hogy miért vagyok már-már képtelen
otthagyni az út szélén egy ilyen amúgy nagyon csinos kis dobozt.

 

 

A tárgyaim sorában érték szerint elfoglalt helyét már csak az is
kiválóan jelzi, hogy a partvis és a szemeteslapát közé került.

 

 

   Hogy miért ezt vettem elő, ahelyett, hogy a régebbi dolgaimmal foglalkoznék? Nos azért, mert egyrészt megígértem magamnak, hogy most már aztán tényleg csak akkor jöhet új boncalany, ha azt azonnal el is pusztítom, másrészt azért, mert az utóbbi idők beszerzései - megjegyzem az előbb említett ígéretem ellenére - mintha nem annyira fogyni, mint inkább gyűlni látszanának.
  
Na most a valódi ok sajnos az volt, hogy mint az már annyiszor megtörtént, újra belezavarodtam az esztergához készülő kiegészítők gyártásába, ezért gondoltam előrántani a polcból mára valami nagyon, de tényleg nagyon egyszerűt.

 

 

Íme szemből.

 

 

Ez a doboz úgy Ethernet switch, hogy a másik vége nem drót.

 

 

Hanem mint az a TX RX lyukakból hiányzó érintkezőkből
kikövetkeztethető, fény, tehát optikai kábel.

 

 

Vagyis ezt a valamit két optikai szál segítségével kell összekötni a párjával.

 

 

És akkor az UTP kábel maximális 100 méterével szemben, lehet a két doboz
egymástól akár 2 kilométerre is, ami olyankor jön jól, ha nagy a telephely.

 

 

A készülék hátlapja ennél már csak akkor lehetne puritánabb, ha
a hálózati kábel csak úgy egyszerűen bemenne egy lyukon.

 

 

Ezekből  feliratokból csak azt a részletet emelném ki, hogy izraeli gyártmány.

 

 

   Annyira bátor vagyok, hogy minden fűben talált sziriszart (természetesen még a belsejének megtekintése előtt) be merek dugni a konnektorba, hogy egyszer tutira magamra fogok pukkasztani valamit.
  
Ilyenkor amúgy azt szoktam csinálni, hogy félre, vagyis eltolom a munkapadot egészen a falig (hogy elférjek mellette), majd megkeresem a szememmel a polcon az elemlámpát (ami most épp nyomkodós), hogy legyen esélyem a sötétben kijutni a lépcsőházba, visszakapcsolni az esetlegesen leverődött kismegszakítót.
  
Erre a mozdulatsorra amúgy akkor szoktam rá, mikor (részben a kismegszakító gyengülése okán) egy időben mind a szovjet körfűrész, mind a pincei porszívó lecsapkodta az áramot, én meg csak álltam meglepetten a sötétben, elemlámpa, illetve a helye tudta nélkül, ráadásul a munkapaddal elbarikádozva.

 

 

Az alsó lenne az elektromos szerszámletevős polc. Hát ja...
Amúgy innen csak valami bödli kellett a csavaroknak.

 

 

Valamint ez a szép zöld nyelű szaftos csavarhúzó. Azért "szaftos" mert ezzel
- mivel a nyelében végigfut a vas - igen durva trancsírozást lehet végezni.

 

 

   Hiába nem üres a doboz - az említésre méltó részletek hiányában - ebből már biztosan nem lesz egy szemet s elmét fárasztóan hosszú cikk. Valamint magából a switch-ből se nagyon lesz semmi. Bár a dobozmániám kapcsán próbáltam beleálmodni valami műszert, esetleg rádiót, de ez most valahogy annyira erőltetettnek tűnt...

 

 

Az épp alkalmas lyukak okán a mára már megszorult
tengelyű ventilátor helyén lehetne a hangszóró.

 

 

A kapcsolóüzemű tápegységet meg mondjuk lecserélném egy
általam is kezelhető működési elvű csengőreduktorra.

 

 

Na itt a hiba! Ventilátoros hűtés ide vagy oda, az előző képen jól látható módon
botorul, vagyis a hűtőbordák közvetlen közelébe szerelt elkók megpúposodtak.

 

 

   Ami náluknál is durvább jelenség, az ennek a másik elkónak az állaga, ennek ugyanis egy kissé megolvadt a lezáró műanyag lapja, valamint meglötyögtethetővé vált a lábain. Hogy aztán az elkó lábai szakadtak-e ki a panelből, vagy maga az elkó lötyögősödött meg a lábain, az azért nem derült ki, mert lusta voltam kiszerelni a panelt a dobozból.

 

 

A Galileo GT-48002 chipnek utánanézve, találtam egy ebay hirdetést, ahol
33 fontért árulták. Annyi pénzért én ezt az egész dobozt odaadom!

 

 

Van benne 20, egy 33, és egy 50 Megahertzes kvarcoszcillátor. Bevallom őszintén,
el sem tudom képzelni minek kellene történnie, hogy ezeket újrahasznosítsam.

 

 

   Mikor épp itt tartottam a nézelődésben, egy pillanatra ugyan meginogtam, de aztán mégsem szedtem ki a dobozból a paneleket, mert ennek nem láttam semmi értelmét. Mikor majd kell belőle valami, vagy mondjuk a doboz, vagy a doboz anyaga mint puszta vaslemez, szerintem ezt majd csak akkor fogom szétkapni.

 

 

   Addig is betettem a többiek közé, ahol is a már korábban idehalmozott kacatok kitörő örömmel fogadták az újabb jövevényt. Én mondjuk annyira nem, mert ha záros határidőn belül nem csinálok valamit (ami konkrétan nagydarab dolgok polcokról való eltűntetését jelenti), akkor egyszerűen nem lesz hova bepakolnom a már szétszedett és bemutatott, ki azonban valamiért nem dobott kincseimet.
  
Hogy elől vannak a lomok, abban a helyzetben az a baj, hogy mindenen van egy másik valami (már amelyiken nem több), amitől aztán egyszerűen nem férek oda az anyagok szétpakolása című projecthez. Ez utóbbival sajna nem az az igazi baj, hogy az alanyai ki vannak rámolva a polcok elé a földre (amitől aztán az egész pince egy túlméretes szeméthalom benyomását kelti), hanem az, hogy mivel nincs közöttük rend, így nem látom át a készletet, ami végül oda vezetett, hogy a kupi komolyan akadályozza az építési projectjeimet.
  
Ilyenkor (mármint olyankor, mikor ebbe a sanyarú helyzetbe belegondolok) mindig azt szoktam magamnak mondogatni (természetesen már hosszú évek óta), hogy talán majd idén, talán majd idén történik végre valami, de persze nem...

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg a
Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában.