Gyakran feltett kérdések

 

Ha valaki kérdez valamit, akkor válaszolok. De sokszor sokan ugyanazt kérdezitek. Ilyenkor grafománia ide vagy oda, azért kicsit uncsi a levélírás. Ez az oldal azért jött létre, hogy ne kelljen többször ugyanazt leírnom. Ha már egyszer rákérdezett valaki, és méltóztattam is válaszolni, akkor azt ide is átszerkesztem. Akár nem is kell kérdezned, ha itt megtalálod a választ. Persze írjál csak nyugodtan, én is azt teszem...

Kellemes olvasást!

 

    Ki a megbízóm / felbujtóm?
Ugyan kérem... Engem nem szponzorál senki. Magamtól vagyok ilyen hülye!

 

    Tudom-e, hogy pocsék és zavaró a szürke szerszámos háttérkép?
Én is látom. LCD kijelzőn pedig még rondább mint CRT-n. Le is fogom cserélni a képet, ha majd egyszer rávisz a... a... Majd csak rávisz egyszer valami...

 

    Hogyan lehet bekerülni a szétszedtembe?
Például szóljál be, majd intézkedek. Szóval nem vállalok bér szétszedést. Olyan mennyiségben van itthon feldolgozásra váró anyag, hogy nem győzöm kerülgetni.

 

    Hogy honnan van ez a sok szétszednivaló?
De hát most mondtam! Van itthon és kész. A sok vackot először összeszedem, aztán meg szét. De hogy konkrétabb legyek, kattints ide.

 

    Elfogadok-e idegen anyagokat?
Nem. Nem fogadok el idegen anyagokat. Azaz nem foglakozom olyan dologgal amit más szedett szét. Persze tettem már kivételt, de a kivétel csak azért van, hogy erősítse a szabályt.

 

    Miért nem sorjában haladok?
Ki van írva a táblázatban, hogy mik lesznek szétszedve. Legalábbis egy részük. Több tényező is szerepet játszik abban, hogy mit szedek szét legközelebb. Például ilyenek hogy:
-  mihez van épp kedvem
-  mi van leginkább útban
-  valami valahová éppen aktuális
-  valamit éppen javítok, s ha már úgyis darabokban van...
-  elígértem a szerencsétlen alanyt, s már nagyon várják
-  megígértem magamnak, hogy az adott tárgyat most aztán...
-  eleve azzal a felkiáltással jöhetett a tárgy, hogy még aznap át kell esnie a procedúrán

 

    Mivel fényképezek?
Mivel fényképek nélkül mit sem érne az egész project. A fő gép sokáig egy Konica Minolta Z10-es volt, amit később lecseréltem egy FUJI Finepix S2100-ra. Ennek 1 centis a szuper makro fokozata, s az néha nagyon tud kelleni az apró dolgokhoz. Volt még egy FUJI Finepix A345-ös is a melósnadrágom zsebében. Mivel pixelhibás lett, lecseréltem egy Samsung S630-ra. Talán ez volt eddig a legszerethetőbb gépem, csak bedöglött benne valami. Vettem helyette egy szintén Samsung ES15-öt, de ez sem bírta sokáig. Most egy FUJI Finepix C10 van a zsebemben, mint legolcsóbb gép. Ez utóbbi azért kell, hátha munka közben hirtelen azonnali szétszedhetnékem támad. Mert ha hiszed, ha nem, volt már ilyen!

 

    Mitől olyan fura sárgás árnyalatú a képek nagy része?
Mint a bibliai Jónás, a hallban lakom. Itt nincs ablak, csak a csillár és az asztali lámpa világít. Ráadásul zavar az erős fény, ezért kisteljesítményű izzók vannak becsavarva. Mindezekhez hozzájön még az, hogy az asztal lapja sárgás színű. Ekkor jön az a szerencsétlen fényképezőgép, és megpróbálja belőni a fehéregyensúlyt...

 

    Hogy tűri az asszony?
- mikor pusztítom a dolgokat azt jól
- azt is jól viseli mikor megjavítok valamit
- ha gépelek és nem szólok hozzá, azzal is elvan
- azzal sincs baja, hogy tele a pince
De mikor a lakásban kezdem felhalmozni a kacatokat, akkor bizony szoktam kapni kritikát!
Meg mikor úgy teszek mintha írnék, közben üveges szemekkel bámulok magam elé...

 

    A fotók és a szövegek jogállása?
Részemről nincs különösebb kifogás a képek és a szövegek felhasználása ellen. Ha "odafér" akkor azért illik jelezni, hogy honnan származik az anyag. Amúgy meg várhatod míg én feljelentelek szerzői jogsértés miatt...

 

    Hogy nem zavarodok bele?
Már hogyne zavarodnék bele! Úgy általában magamtól gőzöm sincs róla, hogy éppen hol tartok. Van is egy Excel táblázatom, nehogy valamit mondjuk tévedésből kétszer szedjek szét.

 

    Hányan vannak feliratkozva a hírlevélre?
Eddig 715-en, és ez a szám a leiratkozások, illetve visszapattanó levelek miatt leírt olvasók okán stabilan stagnál.

 

    Miért csak elektromos dolgokat szedek szét?
Mert ezek vannak itthon. Meg ezekhez konyítok valamicskét. Próbálok befűzni nem elektromos dolgokat is, például:
- maci
- páncélszekrény
- vekkeróra
De azt bizton ígérhetem, hogy nem fogom túlzásba vinni.

 

    Miért nem szedek szét "trendi" dolgokat?
Mert nem sok érdekes van bennük. Van itthon egy USB memória, de olyan pici, hogy alig lehet lefotózni. Ha kinyitom nincs benne semmi. Egy kicsinyke zöld panel az egész. Erről nehéz lenne írnom, de azért valahogy meg fogom oldani...

 

    Mikor lesz vége a szétszedtemnek?
Ha ebben a tempóban haladok, valószínűleg nem ebben az életemben. A felhalmozott alanyok tömegét elnézve, mindig az az érzésem támad, hogy sosem fogynak el.

 

    Miért nem csinálok (végre?) egy un. tematikus bontást?
Azért mert a jelenlegi állapot szerinti, több mint 830 szétszedett tárgy esetében, az azért egy kissé bonyolult volna. Nem vagyok én egy annyira rendezgető fajta! De legyen. Tessék! Megcsináltam.

 

    Honnan van annyi időm, hogy minden hétre jut egy új cikk?
Egyrészt nincs annyi időm, másrészt pedig csalok. Néha, mikor épp rám jön, zsinórban szedem szét a tárgyakat. Máskor meg képeket szerkesztgetni van kedvem. Megint máskor írni. Ahhoz, hogy mindig legyen kedvemre való feladat:
-  rengeteg tárgyat halmoztam fel
-  rengeteg félbehagyott szétszedés van
-  rengeteg félkész (valamely köztes stádiumban vegetáló) cikkem van
Valamint úgy nagyjából három évre előre meg vannak írva a cikkek. Legalábbis a jelenlegi (2016-12-24) állapot szerint.

 

    Fogok-e valaha építeni valamit, vagy csak rombolni vagyok képes?
Ha nagyon kell, vagy olyan kedvem van, természetesen össze is tudok rakni dolgokat. Ha kételkedsz, nézd meg a tematikus bontás szerinti építős oldalt.