Öreg Morgó mackó kálváriája

A páromnak volt egy mackója, ami az idők folyamán valahova elkeveredett. Vettem neki a piacon egy ugyanolyat. A mostani alkalommal ez a medve kerül bemutatásra, illetve boncolásra. Andit a mackó szétszedésénél természetesen nem a szadizmus, hanem a felújítási láz vezérelte, hiszen így egyben nem igazán lehet kitisztítani Morgót. Mert ugye kitisztítani azt ki kell, hiszen ki tudja hol járt szegényke, mire ennyire szutykos lett. Még a körmei is lekoptak, amiket csak szétszedés után lehet pótolni.
Első nekifutásra mindössze ennyire lehetett kitisztítani. Konkrétan ennyit tud a szőnyegtisztító hab. Ez bizony még túl piszkos ahhoz, hogy ölelgetni támadjon kedve az embernek. Ráadásul szörnyű porszaga van, amihez immáron hozzákeveredett a szőnyegtisztító szintúgy igencsak kellemetlen illata is.
No de haladjunk előre, azaz galádul döfjük bele (majd Andi csinálja, te csak nézzed) a boncoló szikét kedvenc mackónk hátába, kicsivel tarkó alatt. Ezt a fogást tengerimalacon, macskán, házinyúlon, és semmiféle más élőlényen se alkalmazzuk!
Ez a maci szalmával van kitömve. Van olyan is, amiben törek van. Ezek az un. kemény töltésű mackók. Ilyet ma már csak használtan lehet kapni. Ezek nem moshatók, mert ugye belülről ereszti a töltelékük a színét. Amúgy a szivacsos, vatelines, vagy babos töltésű medvék szeretnek a mosógépben hullámfürdőzni.
Széttépte, mint hülyegyerek a Teddy mackót.
Ez a mondás az éppen aktuális fázisról szól.
Persze csak finoman!
Már úgy értem, hogyha még össze is akarjuk szerelni a medvét.
Erre az alkatrészre vigyázzunk, ezt ugyanis nem szabad kimosni! A membránja vékony papírból van, ami ha víz éri, attól azonnal szétázik, amitől aztán örökre el is némul a maci.
Így néz ki. (vagy teljesen másképp) Ez a dobozka adja ki magából azt a hangot, amit az alábbi videó alatt hallunk. Ha esetleg mégiscsak tönkretettük, vagy már eleve rossz volt a maciban a morgó, akkor bátran szétszedhetjük, ugyanis nem egy ördöngösség megjavítani. Persze ha avantgárd medvét szeretnénk, akkor a kínai zakatoló mozdony hangadó szerkezetét építsük vissza a maciba. Csemeténk sztár lesz az oviban, mikor megválaszolja az óvónő azon kérdését, miszerint:
- Na gyerekek! Mit mond a maci?

 

 

Kifejezetten élethűen nyafog a mackó.

 

Mint az ezen a képen látható, kitéptük a mackóból a belét. Azért a többes szám, merthogy tettesként társa voltam az asszonynak eme galád műveletben, hiszen Ádám Éva óta tudjuk, hogy kettesben igazán jó beesni a bűnbe.
Ez kérem valami cefetül össze van szerelve! Némely úgymond "gazdaságos" bicikli kereke nincs annyira odaerősítve a vázhoz, mint ezen békebeli mackó végtagjai a testéhez.
Elpusztíthatatlan sasszegek, hatalmas alátétek, vastag kemény papírforgók. Ez bizony nem könnyen adta meg magát! Itt kérem meg kellett küzdeni a szétszedéssel! Ez a mackó herpeszes Ödönkének készült, minek okán igencsak erőteljes fizikai hatásoknak is képes ellenállni.
Ahhoz, hogy le tudjuk szedni a mackóról a végtagjait, ki kell egyenesíteni a sasszegeket. Bár a gyermekek csodákra képesek, de azért kevesen vannak annyira erősek, hogy ezt meg tudják tenni.
A sasszeg szárait összenyomva, már lehúzható az alátét. Persze el is vághattam volna a sasszeget, mert úgyis négyes csavarokat kap a maci, önzáró anyával, de a szakember az szakember! Lakatosok tőlem akár oda is hegeszthetik!
Az előbb még itt lábatlankodott a maci, most meg tényleg.
Nem mondanám, hogy fejetlen, hiszen már éppen csak a feje van épen.
Ennyi szalma volt a maciban. Viszonylag egyszerű töltelék, az élőlények amúgy sokszínű, valamint sokfunkciós belső szerveihez képest.
Ilyenkor kifejezetten jól jön, ha akad otthon egy cserépkályha. Mert télen ugye jó meleget ad, valamint nem kell folyton levinnünk a kukába az éghető dolgokat.
Ha nem is Dante, de a belső részek pokla.
Ez mekkora égés...
Maradt a külcsín
Elégett a belbecs
Szép ez a medvecs...
Beismerem, hogy ez a versike, na ez azért még tőlem is gyenge volt!
Ezek itt a mechanika alkatrészei. Emlegettem szervo motorokat, differenciál művet, meg infravörös távirányítót, de Andi olyan értetlenül nézett, hogy végül nem erőltettem tovább ezeket a modern dolgokat.
Rendesen ereszti a színét, minek okán nem tanácsos mosógépben mosni. Ez kérem csakis hagyományos mosógépben mosható.

 

 

Tekintsük meg ezt a felvételt (hang még sajnos nincs alatta),
ami az előbb említett hagyományos mosógépről készült.

 

 

Hú vazze! Ez nagyon összeaszalódott! Mondta a képen jobbra látható, amúgy feltűnően pusztán csak egy zöld sálba öltözött Pufi mackó.
Mi ez a fejetlenség kérem?
Fejemet azonnal vissza kérem!
Ez nem az én ruhám!
(gondolta Pufi maci)
Nem férek a bőrömbe,
beugrok hát a tiédbe!
Na végre! Már teljesen el voltam veszve.
Ma valahogy ma olyan lapos a hangulatom.
Már-már tartalmatlannak éreztem magam.
A fül kissé el volt szakadva, úgyhogy ezt is meg kellett erősíteni.
A varrógép köré lettek "odakoncentrálva" a medve összeszerelésének kellékei.
Töltsük fel a fület műszálas töltőanyaggal, mondta az asszony. Mikor hozzám beszél, néha én is vágyom a fülembe, ilyen műszálas töltelékre.
Úgy kell összevarrni, hogy ne látszódjon a varrás. Ezt a technikát amúgy gomblyuk öltésnek hívják.
Ez a maci arca, csak most épp szőr nélkül. Az a rózsaszín műanyag darab, az azért kell, hogy megfelelően álljon az orra. Ettől lesz a mackónak mosolygós, illetve nyitott a szája.
A szem és az orr immáron a helyére került. Bár a gyerekek nagyon tudnak ragaszkodni bármiféle csálé szörnyszülötthöz, azért mi mégiscsak próbáljuk meg szimmetrikusra igazgatni az összetevőket.
A mackó orrát alaposan meg kell tömni hátulról, hogy később is a helyén maradjon. A jobbról balról látható fehér hurok, az a szemeket tartó drót. Szerintem nagyon ronda, mikor lifeg egy szőrállat szeme. Legalább olyan csúf, mint mikor egy igazi élőlény szeme lóg ki a testéből. Például a csiga, na az szerintem egy nagyon ronda állat.
Amit a képen látunk, az a fej tömése. Bár tudással lenne ilyen könnyű feltölteni egy fejet... Persze lexikonnal is ki lehet tömni egy maci fejét, de ettől még sajnos nem lesz okosabb, csak nehezebb fejű. Amúgy a játékmedvék intelligenciahányadosa, meglepően stabilan nulla értékű.
Alakul a szőrmekupac visszafele mackóvá.
Ha nem szeretnénk lötyögős fejű mackót, akkor ne felejtsük el betenni a fejforgató tárcsáját.
Kicsit ugyan még rongy állagú a test, de azért már kezd egyre mackóbb formája lenni.
A rengeteg játszás közben lekoptak a medve karmai.
Fekete filcből csinálunk újat. Én ugyan javasoltam, hogy köszörülök olyat, mint amilyen Freddy Krügernek volt, de az asszony persze lehurrogott. Amúgy egyáltalán nem értettem, hogy miért. Már a "legyen inkább hat lába" javaslatomat is fanyalgással fogadta. A nők, és az ő ragaszkodásuk a kommersz megoldásokhoz...
Levesszük a karmokról a mintát, miközben természetesen odaképzeljük a hiányzó, már nem látható részeket. Ezt úgy kell csinálni, mint mikor egy felöltözött nőt nézünk meg az utcán? (kérdeztem a páromtól, ajkamon aljas mosollyal) Most egy kicsit csend van. Haragszik is, meg eszik is egyszerre. Kellemesnek mondható ez a csendes állapot, csak sajnos nem tart sokáig.
Filc, kisolló.
Rátűzzük a mintát a filcre. Át is rajzolhatnánk, hogy ne kelljen tűzni, de a fekete filcanyagon nem sok toll hagy látható nyomot. A sötét árnyalatú anyagokra rajzoló eszközt amúgy szabókrétának hívják. Én persze azonnal felkínáltam a páromnak, hogy keresek az interneten egy Szabó Grétát, de persze már megint le lettem hurrogva.
Íme a szép új karmok, melyek szerencsére teljesen veszélytelenek.
Karmok a helyükre tűzve.
Szerintem ez egy kicsit valahogy olyan inkvizíciós hangulatú felvétel.
Ha van varrógép, akkor nem kell kézzel öltögetni.
Szép lett az új karmom,
mind a négy mancson.
Veszélytelen vagyok,
nem tépnek e karmok.
Ahol foszlani látszik, ott mindenképpen erősítsük meg a varrást.
Már persze csak azért, hogy ne kelljen azt hallanunk:
Anya anya! Megint kijött belőle a töltelék!
Dugjuk át a forgón a csavart. Természetesen kipróbálhatunk más variációkat is, de csak ez az egyetlen helyes út létezik.
Ne felejtsük ki a szép nagy alátétet. Ha kihagyjuk, akkor nemsokára le fog esni a maci keze lába, és valószínűleg a fejét is el fogja veszíteni.
Tegyük be a végtagba a forgót, mielőtt elkezdenénk kitömni.
Húzzuk össze a csavar körül, valami jóféle erős körbetűzött cérnával.
Dugjuk be a csavart a maci törzsébe, majd tegyük rá a forgó alátétet.
A nagy fém alátétet nem elfelejteni!
Önzárós anya illik a csavarra, minek okán bármennyit is tekergeti a gyerek a maci kezét lábát, az nem fog lejönni. Persze nem tekergeti a gyerek a maci kezét lábát, ugyanis a gyerek utálja a medvéket. Vagy legalábbis az enyém utálja. Nálunk csak az asszony gyerek, meg az én gyerek szereti a mackókat.
Éppen most derült ki, hogy senki sem tart ellent a csavarnak. Még szerencse, hogy nyugodtan szorongathatom fogóval a meneteket, hiszen az egészen valószínűtlen, hogy a közeljövőben újra szét kéne szedni a macit.
Gyorsan húzzuk meg a csavarokat, hogy az asszony ne lássa, hogy kissé túlkombináltuk a dolgot, a sasszeg csavarra és önzáró anyára való cseréjével. A képen az említett gyors mozgás okozta elmosódás látható. Részemről szokatlanul gyorsan tudok dolgozni, mikor épp egy tévedésem nyomait kell eltüntetnem.
Kissé roggyantan, de már masszívan összeállítva.
Kitömve.
Közepesen keményre kell tömni, hogy jó érzés legyen ölelgetni. Aludni kényelmetlen vele, mert nyomnak a forgói. Szóval ez a maci nem való kispárnának.
Ne felejtsük el betenni a helyére a hangadó szerkezetet. Mert ugye ha kihagyjuk? Akkor mivel fogja a kölök őrületbe kergetni a nagyit?
Medvekínzó szerszámok.
Varrjuk be a réseket, a már korábban említett, nem látszó gomblyuk öltéssel.
Szép vagyok és tiszta,
nem is sírom vissza,
előző kis gazdámat,
ki bekoszolta bundámat.

Kirakott a kukába,
megtaláltak utána.
Megvettek a piacon,
azóta is itt lakom.

Szeretnek a többi medvék,
mindenki leli bennem kedvét.
Rámosolygok erre a szép világra,
egy medve mi mást is kívánna?

Örülök a megújult külsőmnek.
(hát még mi, akik nézünk)
Öreg Morgó medve elmeséli Bundis mackónak, hogy mi történt vele az elmúlt néhány napban.
Szerintem ezt az egészet csak kitaláltad. Szerintem összecsípték azt a krumpli fejedet a méhek, gondolom mézlopás közben, attól lett ekkora a burád. Vélekedett a hihetetlen történetről Bundis mackó...

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg a
Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában.