Gázfáklya
(gondoltam jó lesz valamire)

Szép a doboza! Nem is tudtam, hogy doboz is jár hozzá. Nekem maga a tartalom tetszett meg. Már szemeztem vele egy ideje a piacon. Volt többféle változatban is, de most hogy eldöntöttem veszek egyet, csak ez az egyféle volt! És csak ez az egyetlen darab! Az eladó szerint üres a tartálya, azaz tele volt.
Woodpecker, azaz harkály.
Gasbrenner, azaz gázégő.
Butane powered torch, vagyis gázfáklya.
A felső a gázégő, az alsó a talpa.
Legalább nem a fiók mélyén fog heverni!
Ez most vagy:
- a neve
- valaki szórakozott a szép kék 3D-s matricával
Jól néz ki!
Ezzel a gombbal lehet kikapcsolni.
Ezzel meg be.
Ez egyben egy zár is, ha eltekerjük balra, akkor hiába nyomkodjuk nem fog begyulladni. Jó dolog ez ha valahova csak úgy be van vágva a szerszám!
Ezzel a piros pöcökkel lehet szabályozni a láng nagyságát.
Itt az alján lehet betölteni a gázt.
A sárga fekete színkombináció a természetben a veszélyes dolgokat jelzi. Úgymint: bogár, csiga, hal, hernyó, kígyó, lepke, madár, és pók. No és mi is lehetne veszélyesebb egy méhecskének öltözött óvodásnál? Telitalálat színvilág egy gázégőnek!
A talp.
Masszívan áll benne a szerkezet!
Szép láng jön ki az elején!
De most lássuk használható e?
Kiforrasztottam próbaképp egy kondenzátort egy bontásra váró panelből. A panel kicsit megégett, de ez nem számít. Miközben melengettem a kondenzátor lábait, két ellenállás csak úgy a saját súlyától kiesett a panelből. Szóval lehet vele dolgozni. Egy apróbb probléma azért van, mégpedig az, hogy nagyon büdös lesz mikor kigyullad a panel!

Második menet

Itt most az a rész jött volna, hogy mit sikerült a gázégővel felgyújtanom. Ehelyett válogatott káromkodások közepette nekiálltam szétszedni ezt a vackot. Először kitekertem az aljából a szelepet.
Aztán rájöttem, hogy nem jöttem rá. Mármint a nyitjára. Nem a szelep csavarja tartotta az alját. Felül volt egy rejtett pici csavar.
Ez alá a fekete gumidugó alá volt eldugva.
Volt egy másik csavar is, ami szintén a tetejét tartotta. A kék színű matrica alá volt rejtve. Sajnos nem vettem észre, így nem csavarhúzóval oldottam meg, hanem izomból.
Ez a kis piros kar a gázszabályozó. Szerintem meleget adó dologba nem építünk be hőre lágyuló alkatrészeket. Valószínűleg ezen okból nem lennék jó bóvligyártó!
 
Leírás angolul   Ez pedig valószínűleg Kínaiul van.
Nekem legalábbis biztosan...
Itt a bibi! Alul a fényes karocska nem akarta elzárni a gázt, pedig ez volna a dolga. Erőltettem picit, ezek után meg nem volt hajlandó begyulladni. A vastag fehér csőben megy a gáz az égőhöz, a vékony fehér pedig a gyújtószikrát viszi előre.

Jól néz ki, de közelebbről megnézve már nem. Finomkodhatnék, írhatnék enyhe, vagy humoros, vagy epébe mártott billentyűzetű kritikát, de kimondom magyarul:

Ez egy szar!

Itt a hiba! Annyira lötyög benne minden, hogy nem is működik.
Ezt a két sárga szépséget letéptem a helyéről.
Csavar volt alárejtve. Nem is egy.
Ez meg egy gumikarika az aljáról. Úgy össze van szerelve, hogy csak na! De vajon minek fektettek ennyi energiát ebbe a szarba? Nem lett volna jobb ha patentos? Úgy sem lehet semmire sem használni! Ha lehet is, akkor sem sokáig...
Bezsíroztam a szelepet mindenütt ahol mozog. Most már tudom mozgatni az amúgy mozgó alkatrészeket. Rohadt bóvli...
Közben csak úgy magától leesett ez a szép kék matrica.
B*zdm*g! Legalább várd meg, hogy letéplek!
Összeszereltem, kipróbáltam, működik. A jobb oldali sárgaság alatt egy apró fekete pötty látható. Ezt csípőfogóval vágtam ki az elzáró kar mozgásának útjából. Meg a másik irányból is egy ugyanilyen darabot. Akárhogy néztem, nem értettem hogyan tudott a karocska eredetileg mozogni.
Ilyen palackból lehet feltölteni a tartályát.
Megint kipróbáltam, és megint csak egy nyáklap akadt a kezembe. Könnyedén kiforrasztottam a panelből egy nyolclábú relét. Sajnos a panel pont ugyanolyan büdös mikor meggyullad, mint tegnap...

Itt egy képes tájékoztató a doboz oldaláról, hogy szerintük ez a vacak mire jó.

 

Ékszerjavításra
Hegyes csőrű fogó szarráégetésére
Óraolvasztásra
Kínkeservesen összeállított modelljeink tönkretételére

Harmadik menet

Olyan nincs, hogy én valamit ne tudnék valamire felhasználni! Ha értelmes dologra nem, akkor legalább értelmetlenre. Mindegy, hogy kár vagy hasznon, csak történjen már valami!
Befogtam egy kiégett telefonizzót a gyorssatu kombinált fogómba.
Ez egy szokatlanul jól sikerült kép!
A láng megolvasztotta az üveget, az izzón belüli vákuum beszippantotta a lágy anyagot, s a frászt hozva rám pukkant egy nagyot. Szóval lehet üveget olvasztani ezzel a szerszámmal.
Elővettem egy darabka hármas lakkozott rézdrótot.
A vörösréz olvadás pontja 1083 C° Nyoma sem volt olvadásnak, mindössze három dolgot sikerült elérnem:
- megfeketedett a réz
- leégett a lakkszigetelés
- megégettem az ujjam (a réz ugyanis igen jó hővezető)
Ebben a dobozban tartom a fenyőgyantát. Forrasztáshoz szoktam használni. Látszanak a kis kráterek, amiket a Weller páka hegyével olvasztottam.
Most már nem látszanak a gödröcskék, mert a nekinyomtam a lángot a gyanta felületének. Ha holnapig nem sikerül megálmodnom, hogy mire jó nekem ez a gázégő, akkor nem lesz negyedik menet!

Negyedik menet

Még panelek hevertek jobbra az asztalom előtt. Gondoltam ma úgy sincs kedvem máshoz, hát rombolok kicsit. A finomabb dolgokat kikapkodtam pákával, a soklábú reléket meg ezzel a gázforrasztó micsodával.
Jól jönnek ki a relék! Már csak csinálnom kellene belőlük valamit. Tényleg bele kéne húznom a szétszedtembe, a nagy dögöket elpusztítanám, lenne hely, fellélegeznék, játszanék (játszhatnék) olyat, hogy összeraktam. Álom álom édes álom...
Sokadik kép, sokadik selejt, de még ez a legjobb. Elsőre én magam sem láttam rajta a lényeget! A panel felett vannak felfelé szürke csíkok. Na az a füst! A szó szoros értelmében ég a kezem alatt a munka!
Már megint üvegest játszottam.
Üveges szemekkel révedtem a semmibe...
- a kék a láng
- a fehéres valami a lángoló panel
- a fekete valami a háttérben a szétégett panel

Ötödik menet

Már megint hoztam egy rakás panelt. Tényleg nem vagyok normális! Mentségemre szolgáljon, hogy csak nem dobok ki egy telefonközpontot cakpakk! A hasznosíthatónak látszó részeket elhoztam.
Akkor most megint bevetem a gázlángot. Hipp hopp kijön minden a panelből ahogy kell. Persze nem ez történt. Kijönni kijött, de de nem a szokásos lángméret! Sajnos nem készült fotó arról, hogy fél méteres láng csapott ki a szerszám elejéből. Meglepődtem, de nem ijedtem meg! Cserépkályhánk van, nem félek a tűztől, csak meglepetésemben elfelejtettem kattintgatni! Nézegettem mi baja lehet, de nem látszott semmi hiba. Mikor legutóbb leraktam, még egészen normálisan muzsikált.
Persze a dolgok így szoktam elromlani, az előbb még jó volt...
Abbahagyta egy fél perc után az óriáslángot, de nem csak azt, hanem a normális lángot is! Cseberből vederbe. Az eddigi jól használható kb. három centis láng mérete lement egy centis méretűre! Anyádat! Szétszedtem. A lyukak lyukak, nincs sehol semmi dugulás.
Kiszedtem ezt a kis pucukát. Ez volna a lángszabályozó szelepének karja. De nem csinál ez szart se! Se kisebb, se nagyobb nem lesz a láng! Ha leveszem legkisebbre, akkor is ugyanaz a lángméret marad, csak tíz másodperc múlva kialszik. Sajnos nem sikerült lefotóznom a lényeget! Nem kerek, hanem tojás! Mikor eltekerem, akkor a széle nekimegy egy felöntésnek, és elkezdi oldalra nyomni a szelepet. Egyszerűen szarul van megcsinálva. Ritkán szidok ennyire dolgokat, de hogy egy szerszámot munka közben kelljen javítgatni...
Mérgemben ki sem forrasztottam a panelből a Z80-as processzort. Nagyon mérges lettem erre a szarra! Három percig megy, aztán kialszik a lángja. Fújni fúj, jön a gáz, de kialszik. Ha begyújtom azonnal kialszik. Ha leteszem fél percre, akkor újragyújtható, és megint megy pár percet.
Itt ez a jó kis eprom, mosolyognak rám a bitek az ablak mögül.
Na most röhögj a pofámba!
Mint a képen jól látható, a láng mérete már alig egy centis. A megfaragott piros gázszabályozó karocskát tekerhetem ahová akarom. Annyit sikerült elérnem, hogy hiába kapcsolom ki a másik gombbal, nem alszik el. Ha leteszem kikapcsolva, akkor fél perc múlva elalszik. Teljesen szét kell majd szednem a szelep részt, mert ott lehet valami nagyobb galiba.
Ezt az ablakot meg tankérem véletlenül betörtem! Addig addig melengettem, míg nem történt semmi. Két perc múlva eluntam a dolgot, s mikor elvettem a lángot, jól hallható roppanással betörött az üveg.
Azért csak szétbarmoltam a paneleket! Lett egy újabb halom alkatrészem. Tényleg kéne egy összeraktam project is, különben rontópál hírem fog terjedni! Biztosan bontópál hírem fog terjedni! Van az asztal alatt egy rádió, azt direkt bontani vettem a Verseny utcában a tuner sorozatba.
A 15.000 forintos Unitra torony rádiója. Abból a toronyból való, amiben az a magnó volt, aminek motor mozgatta ki be a fiókját. Ugyan eltüzelni nem fogom, mint a paneleket (balra látható), de apró morzsákra fogom reszelni a szerencsétlent!
De először eszem egy kis fasírt mixet krumplipürével, és barnamártással.

Hatodik menet

Asszony azt mondta, csinál nekem húsvétra egy ilyen nyulat. Hadéljen... El kellett mennem barna dekorációs gumilapért, anélkül ugyanis nem nyúl a nyúl! Nézem a polcokat miközben a kasszára várok. Na mi van a polc tetején? Igen! Egy WPT-5000-res! Tessen már mondani, mibe fáj egy ilyen? 7.500 forint, jön a válasz némi vonalkód leolvasása után. Akkor én egészen jól jártam, hiszen nekem csak 1680 forintom bánja! Na itt a vége, fuss el véle...

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg
a Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában...