Ébresztőóra
(kínai, színes, mutatós)

Mind azt, hogy egyszer tényleg nekiállok és leürítem ezt a részt, mind azt, hogy itt
egyszerre nem lehet csak az a néhány valami, amin épp dolgozok, hiába tervezem.

 

 

   Hogy egészen biztos legyen a legalább valamicske haladás, elsőként az apró elmaradások a lakásban című végeérhetetlen projektem nyolcadik fejezetének keretében felszabadult gumilábakat tettem be a helyükre, mely csinosságok tán még egy hónapja sincs, hogy az asztalom fényét emelték. Már ha lehet ilyet egyáltalán mondani erről a négy fekete tárgyról...

 

 

   Az órától jobbra látható, stílszerűen vízkő ette víztörő a párom fürdőszobai csaptelepéről származik, s csak azért került képbe, mert már azzal is nagyon kezdenem kellett valamit.
  
Mindeközben az óra számlapján látható Pallavi felirat természetesen nem a gyártóra utal, hanem arra a cégre, aki ezt az órát mint reklámajándékot adta. Mondjuk nem nekem, mert én a 2020-as lomtalanítás alkalmával találtam.

 

 

Az óraszerkezet a már mondhatni megszokott kínai.

 

 

   Épp mint ahogy az is megszokott, hogy egy csak úgy egyszerűen a szemétben talált órának esze ágában sincs működnie! Már ha van egyáltalán az órának esze. Mondjuk nekem se sok van, hogy elhoztam, szóval hasonlítunk egymásra.

 

 

A Q.C. a quality controll, vagyis  minőség ellenőrzés rövidítése. Hogy aztán
ez egy kínai termék esetében mit jelent, azt mindenki döntse el maga.

 

 

A tulajdonképpeni óra két csavarral volt az előlappal összefogatva.

 

 

Miközben Tianguan egy kínai város, az M5188-X karakterkombinációra rákeresve,
ha sokat ugyan nem is, de legalább néhány releváns találatot adott a google.

 

 

   Balra az ébresztés funkciót ki-be kapcsoló karocska látható, amit az ébresztés idejének, majd magának az időnek a beállítására szolgáló apró gomb követ. Ha rajtam múlt volna, akkor ezek a kezelőszervek nem a dobozzal megegyező színű feketék lennének.

 

 

   Mikor a mechanikát az előlapról puszta húzással leválasztottam (megjegyzem legnagyobb örömömre), az összes mutató a számlap és az előlap között maradt. Bár az ébresztés idejét mutató mutatót már sikerült a helyéről kirázogatnom, ha nehezen is, de végül azért csak sikerült rájönnöm, hogy ez teljesen felesleges volt. Mármint azért, mert ha az óra nem javítható, akkor ahogy van, vagyis még darabokban kidobom. Ha meg javítható, akkor úgyis szét kell szednem az elejét, hogy újra össze tudjam rakni, ugyanis a mutatók a helyükre téve nem férnek át a számlap közepén látható apró lyukon.

 

 

Gondoltam hátha van rajta egy olyan lyuk, amin
keresztül elérem az óraüveget, de nincs.

 

 

A zöld díszlap viszont - természetesen némi feszítés hatására - kivehető volt.

 

 

Ha ebben a felöntésben a lyuk egészen a plexiig tart, akkor azt
ezen keresztül egy vékony valamivel ki tudom tolni a helyéről.

 

 

Mivel kényelmes ember vagyok, így ami kell, az általában ott van valahol a kezem
ügyében. Most például épp csak előre kellett hajolnom a szerszámtartóig.

 

 

   S már kezemben is volt ez a fecskendő, rátűzve az apró lyuk átdöféséhez szükséges vékony injekciós tűvel. Amúgy vazelin van benne, mégpedig a lehetetlen helyek bekenéséhez.

 

 

Ha akarnám, rajzolhatnék helyette egy saját számlapot.
Na erre aztán tényleg semmi igényem sincs...

 

 

   Az óraüveg (amúgy persze plexi) végül úgy jött ki (mert a lyukak ugye nem értek át az anyagon), hogy a szélébe több helyen sorjában beleakaszkodva, egy bonctűvel billegtettem ki. Azért nem az injekcióssal, mert nagyon nem szerettem volna beadni magamnak egy adag vazelint. Az persze nem jutott eszembe (illetve már csak utólag), hogy az üveget a helyéről a középső nagy lyukon keresztül benyúlva is kitolhattam volna, természetesen valami puha, nem karcoló tárggyal.

 

 

Ezt az óramodult nem csavarok tartják össze.

 

 

   Hanem beakadó pöckök, amikkel nemcsak az a bajom, hogy az óra házának szétszedésekor nem finoman nyílnak ki, hanem az is, hogy összeszereléskor sem úgy pattannak össze, ami mindkét esetben azt eredményezi, hogy ugrik egyet (vagy többet) a váz. Ez azért probléma, mert a fogaskerekek belül nincsenek rögzítve. Pontosabban szólva a ház két fele közé vannak bepasszintva, ahonnan a tok megmozdításakor könnyen kieshetnek. Mármint úgy nyitás, mint zárás közben.

 

 

Ezeket a gombokat egyszerűen csak le kell húzni a tengelyükről.

 

 

Az elemtartó érintkezőjén nemhogy oxidáció, de még csak karcolás sem látható!

 

 

Ennyi por a polcon eltöltött idő közben akár nálunk is rákerülhetett.

 

 

Épp mint ahogy azt az előbb vázoltam, nyitás közben az egyik
fogaskerék azonnal kiugrott a helyéről. (lásd balra lent)

 

 

Ennek az órának nem az elemtartó felől érkező lemezek és
a nyáklap közötti elektromos érintkezési problémája van.

 

 

   Hanem durva mechanikai. Mármint ezek ketten - gondolom egy komolyabb mechanikai atrocitás eredményeképp - elváltak egymástól. Na így már nincs mit csodálkozni azon a hibajelenségen, hogy bár az óra ketyegett, a másodpercmutató épp csak megröccent néha.

 

 

Ha ezekkel a fogaskerekekkel nem találok vissza a helyükre,
akkor semmi értelme sincs a forgórész megragasztásának.

 

 

Mármint vissza kell ragasztani a mágnesgyűrűt a műanyag fogaskerék vájatába, amit
eredetileg (még az óra földhöz vágása előtt) csak a passzentos illesztés tartott.

 

 

Mivel másképp elrepül (ezt többször is bebizonyította),
az apró alkatrészt a kombinált fogó fogságára bíztam.

 

 

   Ahhoz képest, hogy még egy hete sincs, hogy ezt a tubus ragasztót megvettem, és ez volt a tulajdonképpeni első bevetése, pláne még egy cseppnyi sem kellett belőle a ragasztáshoz, mindjárt kettőt is tudtam rajta hajtani. Ez persze lényegtelen, hiszen úgyis előbb szárad be, vagy akár törik ketté a kupakja, minthogy kifogyna a tubusból a ragasztó.

 

 

   Az óra minőségéről annyit, hogy a képen látható, pirossal bekeretezett fröccsöntési maradvány itt belül vagy beakad az ébresztést ki-be kapcsoló karba, vagy nem. Bár nem áll szándékomban a jelen óra undok csipogó hangjára ébredni, de attól még levágtam a helyéről a csúf sorját.

 

 

Mivel az óra hibátlanul működik, így már csak össze kell raknom.

 

 

Előtte persze - a szokásos módon - még elmosogattam az alkatrészeit.

 

 

   A ventilátorral gyorsított száradás után már csak össze kell raknom. Ez annyira egyszerű, hogy épp csak arra kell figyelnem, hogy az ébresztés idejét mutató mutató a többihez képest a helyén álljon, valamint munka közben - az időközben megtörtént ebédelés hatására - el ne aludjak.

 

 

   Ahhoz képest, hogy a narancssárga és a zöld egy (számomra legalábbis) különösnek tűnő színösszeállítás, ez az óra mondhatni egészen jól mutat anyám éjjeliszekrényén, ahonnan azért tettem el nagyon, de tényleg nagyon gyorsan, nehogy még anyám megkedvelje, aztán itt maradjon. Mármint ezt azért nem szeretném, mert ez az óra valami egészen lehetetlenül hangosan ketyeg.

 

 

   Mire fel kivettem belőle az elemet, feltettem az ágyam feletti polcra, majd úgy határoztam, hogy ha a páromnak nem kell, akkor ez az óra - mint megannyi más apró kincs - valahol a pince mélyén fogja végezni.

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg a
Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában.