Omron HEM-700C vérnyomásmérő
(felkaros)

   A téglaszínű fiókban található magnószalagok, meg persze a ma bemutatásra kerülő vérnyomásmérő is még a 2019-es lomtalanításkor került begyűjtésre. Mindezt úgy, hogy egyrészt megígértem magamnak, hogy olyankor (mármint akkor, mikor lomtalanítás van) nem megyek ki az utcára, másrészt gyakorlatilag nem is tudtam kimenni, mert az összes lomtalanítós napot elmosta az eső.

 

 

   Mint ahogy az az időközben a másik oldalra átkerült magnószalagokból sejthető, a tőlem már-már elvárható módon ismét a könnyebbik végüknél ragadtam meg a dolgokat. Már úgy értem, hogy a jelen cikkben bemutatott vérnyomásmérő szétszedése helyett, meghallgattam inkább a magnószalagok tartalmát. Eltennem mondjuk még nem sikerült őket, mert az alattuk található lomkupactól nem férek oda a magnószalagos dobozomhoz. Már ha erre van az a doboz egyáltalán...

 

 

   A szalagokat amúgy ezen az UHER magnón játszottam le. Miközben a zene szólt (már ha épp volt olyan felvétel, amit érdemesnek tartottam végighallgatni), valahol a háttérben (konkrétan a fürdőszobában) megtörölgettem a vérnyomásmérőt, meg persze rajta kívül még egy nagy csomó mást is.

 

 

A vérnyomásmérő az elmosogatása után nem kevés ideig száradt a virágállványon.

 

 

Miközben a mandzsettája innen fentről lógott, jómagam a szétszedését lógtam el.

 


 

   Na most az nem úgy volt, hogy egyszer csak idehoztam a műszert az asztalra, hanem úgy, hogy hol itt volt, hol meg ott, és mikor egyszer épp itt, akkor már csak azért is, mert épp ez volt előttem, vagyis még csak el sem kellett érte mennem, pláne fel sem kellett hozzá állnom, hogy elérjem, és egy kissé még útban is volt, gondoltam legyen, és már álltam is neki a szétszedésének.
  
A beszerzése óta amúgy nem is telt el olyan sok idő, hiszen míg a lomtalanítás valamikor tavasszal volt, addig most még épp csak nyár vége van. Szóval akár még örülhetnék is neki, hogy mindössze néhány hónap alatt sikerült hozzá odaérnem, csakhogy a helyzet úgy áll, hogy az idei lomtalanítás alkalmával begyűjtött kincsek közül még véletlenül sem ez az utolsó darab!

 

 

Hogy ezt meg mégis miért hoztam el? Már úgy értem annak fényében, hogy van
itthon belőle alkaros és felkaros is. Nos azért, mert ugye mégiscsak egy műszer.

 

 

   Na most ez nemcsak, hogy egy műszer, de még használhatónak is tűnik! Mármint megvan hozzá a képen látható mandzsettája, valamint a mosdatása előtt sem igazán nézett ki lelakottul.

 

 

Azt mondjuk el nem tudom magamról képzelni, hogy képes
lennék a vérnyomásmérésen kívül bármi másra rávenni.

 

 

   Részemről kifejezetten ötletesnek tartom, hogy előre (preset) be lehet rajta állítani, hogy mekkorára várható a legmagasabb vérnyomásom, minek hatására nem szorítja el jobban a karom a szükségesnél. Meg persze az elemekben található energiával is spórol.

 

 

A műszer doboza ugyan szép, de még véletlenül sem olyan a formája,
ami akár csak egy kicsit is ösztönözne az újrahasznosításra.

 

 

Ez mondjuk egy elég unalmasra sikeredett kép,
de a készülékek aljai már csak ilyenek.

 

 

   Hogy az még nem kínai, hanem japán, az kevésbé lepett meg, mint a "vagy kizárólag adapter" felirat. Ez gondolom azt akarja jelenteni, hogy csak a saját adapterét használhatjuk hozzá, ami persze a megtalálásakor nem volt mellette a fűben. (vagy csak nem hoztam el, mert dugasztápból már erős túltengésem van)

 

 

   Na ez az a felirat, ami aztán végképp összezavart. Mert ugye míg csak rá nem jöttem (ez amúgy már csak a jelen szöveg megírásakor volt), hogy az AC adapter nem azt jelenti, hogy váltóáramú a kimenete, hanem azt, hogy hálózati az adapter, addig nagyon nem értettem a dolgot. Mármint azért nem, mert ez a tápcsatlakozó odabent (mármint a dobozon belül) nem diódákban folytatódik. Akkor meg ugye mégis milyen váltóáramról van szó?

 

 

A készülék elemtartója konkrétan szűz.

 

 

Ide jön a mandzsetta felől érkező csatlakozó.

 

 

Mármint ez.

 

 

Éreztem rá némi esélyt, hogy a csatlakozó hibája miatt dobták ki, de nem.

 

 

Nulla a pulzusom? Azért igazán szólhatott volna valaki, hogy már meghaltam!

 

 

Míg a kép előterében a szerző karjára húzott mandzsetta
látható, addig a háttérben (jobbra lent) az úszógumija.

 

 

Ezen műszer szerint nem is alacsony a vérnyomásom.

 

 

A pulzusom viszont egy kissé magas.

 

 

Néhány perc múlva, mikorra megnyugodtam, hogy mégsem
vagyok meghalva, egy kissé lejjebb mentek az értékek.

 

 

Ez itt egy kontrollmérés, egy másik műszerrel, amiből az derült ki, hogy az
Omron vérnyomásmérőt nem azért dobták ki, mert mondjuk hibásam mér.

 

 

Mivel nem volt itthon bébi elem, ezért természetesen tápegységről járattam.

 

 

Hiába épek, mert a formátlanságuk okán nem fogom kilopni a gombjait.

 

 

Ezekről a fekete pontokról első ránézésre azt
hittem, hogy valami bogár hagyta szmötyi.

 

 

De csak arról van szó, hogy mállik a motort körbevevő zajcsökkentő szivacs.

 

 

Hogy miért hoztam el a fűből, mikor előre tudtam, hogy
ebben is csak egy dögunalmas zöld panel található?

 

 

Nos ezért. Mármint a mini kompresszorért.

 

 

Hiába fordítottam ki a helyéről a panelt, mert ennek
ugyan a másik oldalán sem volt semmi érdekes.

 

 

Ha csak valaki rá nem csodálkozik erre a rengeteglábú integrált áramkörre.

 

 

Ez az a mini kompresszor, ami felfújja a mandzsettát.

 

 

Ez pedig az a szintén mini elektromágnes vezérelte
szelep, ami a felfújás után leengedi.

 

 

   Hogy mégis minek nekem egy ekkorka kompresszor? Gondolom festeni. Ugyan van belőle egy nagyom, de az azért igencsak túlméretes a kézi hajlakkszóró pisztolyhoz. No nem arról van szó, hogy lakkozom a hajam, hanem arról, hogy van a pincében egy mini festőpisztoly, amihez nincs kompresszor.
  
Na jó, van hozzá, de nem gépi, hanem kézi. Vagy ha nem kézzel nyomkodom, hanem lábpumpával hajtom meg, akkor lábi. Hogy így is lehet használni (mármint nem az eredeti elgondolás szerint, vagyis kézzel nyomkodva a pumpáját), azt meg onnan tudom, hogy egyszer kipróbáltam egy kerékfújó lábpumpáról, máskor meg egy légkürthöz való kompresszorról.
  
Na most az igaz, hogy már van a pincében egy elektromos kompresszorom, mint ahogy az is igaz, hogy az relatíve nagy, ráadásul még zajos is. Szóval (jelzem soha meg nem valósuló) távlati terveimben az szerepel, hogy ez, vagy egy ehhez hasonló kompresszor be lesz építve egy dobozba, tápegységgel, szabályzóval, kapcsolóval, csatlakozóval. Hogy ehhez meddig kéne élnem (mármint a felvázolt project elkészüléséhez), na azt még csak meg sem próbálom kiszámolni!

 

 

   Valószínűleg nem ebből a műszerből fogom kiszedni a kompresszort, mert ez ugye működik. Majd nézek egy másikat a piacon. Már úgy értem, hogy szokott ilyen lenni (mert már többször is láttam), s mikor nincs meg hozzá a mandzsetta, olyankor persze olcsón elhozható. Amúgy meg majdnem sikerült a műszert úgy összeraknom, hogy a tápcsatlakozó belül volt.

 

 

Mármint ez a kövérkés középső lábú, nem a számára
a doboz szélén kiképzett résbe tolva, hanem beesve.

 

 

Na erről beszéltem az előbb. Mármint arról, hogy a
tápegység rész közelében sehol sem látok diódát.

 

 

   Mivel ez a műszer eddig rajtam még mindig 100 fölötti vérnyomást mért, kénytelen leszek megejteni néhány kontrollmérést. Mármint nem most, hanem majd valamikor ebéd után, amikor mindig úgy érzem magam, mint aki a végét járja.

 

 

 

Ha teljesen befogom a lyukat, akkor bősz csipogással adja tudtomra,
hogy ugyan menjek már a francba a hülye kísérleteimmel.

 

   Hogy itt lesz-e a helye, vagy sem, azt mondjuk még nem döntöttem el (amúgy valószínűleg nem), az azonban már egészen biztos, hogy az igen kényelmetlennek nevezhető műszerzsinórozás (mint tápellátás) helyett veszek bele a hétvégi piacon olcsó elemeket.

 

 

   Azon nagyszerű tettem elismeréséül, hogy egy újabb kacatom sorsát sikerült rendeznem, megjutalmaztam magam ezzel a két minyonnal, mely tény okán le sem tagadhatnám a korábban látott hasi zsír eredetét...

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg a
Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában.