Linksys Router
(mert ilyen még nem volt, mert megkértek rá, pedig nem is értek hozzá)

Nem, nem az AKAI magnóról lesz szó, és még csak nem is a rozsdabarna villanymacskáról, mint ahogy a medve párról se! Mesélhetnék a balra látható zsebkendőmről a megfázásom kapcsán, de maradjunk inkább a Furby alatt látható Linksys routernél. Bedöglött, s kiváló kollégám Andris reám bízta javítás ügyileg. No nem mintha én értenék hozzá, hanem csak időnként még előfordul, hogy vállalkozó szellemű vagyok.
Így néz ki a router szemből. Igen különös lila színe van. Azt hiszem sikerült rátapintanom a router legesleglényegtelenebb jellemzőjére. Itt egy kisebb, meg egy nagyobb leírás. Már ha érdekel valakit.
Ez egy jobbféle márkás masina. Munkám kapcsán sokféle döglött routert láttam, de ilyen gyártmányút még nem. Szóval tudom ajánlani. Ez a masina 9 voltos váltóáramú dugasztápról jár. Azaz a tápegység egyenirányító része a routerben van, nem pedig a dugasztápban. Magyarra fordítva nem fog menthetetlenül tönkremenni, mikor véletlenül más tápot dugunk bele.
Íme a doboz hátulja. Egy be, négy ki, meg egy bővítő csatlakozó. Nekem crosslink kábel jön a gépből, ezért ezt a visszafordító kábelt kellett bevetnem, különben még a ledek sem kezdenek el világítani a kábel bedugásakor.
Így nyílik ki a doboz. A képre tessék odaképzelni a másik kezemet is, amint a doboz jobb oldalát feszíti lefelé. Biztosan létezik ennél jobb módszer is, de hatásosabb az nehezen elképzelhető. A doboz első és hátsó részét áthidaló matricát a doboz kettétörése előtt át kell vágni, célszerűen egy késsel.
Ez a csavar tartja a panelt. Egy darabig rángattam és feszegettem, mert nem gondoltam volna, hogy csavar is van a szerkezetben. Szóval ez van a dobozban. Keresem a szavakat, de most valahogy nehezen jönnek. Nem sok minden írnivaló van egy ilyen panel kapcsán. Hátulról sem különb. Még néhány év fejlődés kell hozzá, és nem fogom felismerni az alkatrészeket. Valamint még néhány dioptriányi romlás a szememre, és akkor már észrevenni sem fogom őket!
Ez itt a tápegység részlete. Korrektnek néz ki. Igazándiból csak akkor tudom megjavítani, ha itt van a hiba. Egy kiszáradt elkó cseréje ugyanis még éppen nem haladja meg a képességeimet.
Ez mondjuk nem valami szép látvány. Ott van az alkatrész alatt a panelből kiképzett "hűtőborda", de nem igazán vannak összecsavarozva. Manapság kifejezetten szokás a hűtést alulméretezni. No de így kihagyni valamit? Ez azért már durva!
Rengeteg LED egy reset gombocska társaságában. A reset gombot kipróbáltam, de nem használt. Nem lehet hozzáférni a router webes felületéhez. Tulajdonképpen ez a szerkezet hibája. Nemcsak, hogy nem működik, de nem is lehet hozzáférni a lényeghez.
Elővettem az egyik elkós dobozomat, majd kiválasztottam egy kondit a sok közül. Gondoltam majd jól rányomkodom (esetleg ráforrasztom) a panelon található kondikra.
De ez nem egy járható út, illetve kényelmetlen, ezért inkább elővettem a képen látható oszcilloszkópot. Ezzel a műszerrel ugyanis rá lehet mérni a kondenzátorokra. Ha csak a vonal megy le s fel, akkor jó. No de ha a kondenzátor lábain mérve jelet is látok, akkor ott már valószínűleg valami baj van.
A kedvenc bonctűmmel döfködtem a panelt. Minden kondi jó, járnak a kvarcok, semmi látható hiba sincs.
Ha nem hardver, akkor szoftver! Ez egy amolyan alaptörvény. No de mit tudok én ezzel kezdeni? Mondjuk frissíthetem a modemben található szoftvert. Van a gyártónak egy weblapja, itt le van írva hogyan kell. Le kell tölteni a "bin" fájlt, meg egy progit, elindítani, mire fel bejön egy ilyen kis ablak. Bepötyögtem a dolgokat, majd megvártam míg lefut a csík. Beindult a router. Bejött a balra látható login ablak, majd a kezelő felület. Innentől név jelszó beállít, és már be is lehet jelentkezni. Mindössze ennyi volt. Mindketten szerencsések vagyunk. Andris azért, mert mert nem kell újat vennie, nekem pedig a (valószínűleg) ajándékba megkapott döglött routert nem kell elhelyeznem.
Kitettem a masinát az előszobába, mert holnap már viszem is vissza a gazdájának. Egy kacattal kevesebb. Van itt kint már minden. Jobbra az a szép kis (vagy tán inkább nagy) rádió, valamint egy Orionton ami szintén a szétszedésre vár, de van denevér, és még Hurvinek is. (ez utóbbi kettőt csakis Josh barátom kedvéért)

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg a
Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában.