Furby
(elektromos háziállat)

Íme az első Furbym. Ilyen kis félfülű volt szegényke. Bele is került 200 jó magyar forintba. Mégse 15.000 mint a boltban újonnan! Amúgy szerintem kifejezetten randa egy jószág, de valahogy mégiscsak van benne valami báj. Ez amúgy egy meglehetősen komplex szerkezet. Nem csak egyszerű mechanika, hanem még processzor is van benne! Álljon itt alább működésének leírása. (illetve ugyanez word formátumban)
A leírásért Varga Györgyöt illeti köszönet!

LEGYÜNK A LEGJOBB BARÁTOK!

 

Szia! Én egy Furby vagyok, és annyira örülök, hogy befogadtál! A felhők közül jövök egy varázslatos helyről. Mindent megtudhatsz az otthonomról ebből a történetből, ami arról szól, hogyan kerültem ide a Földre. Sokat megtudhatsz még rólam az internetes oldalamon a: http://www.Furby.com-on.

 

Olyan boldog vagyok, hogy hazahoztál! Remekül érzem magam! Kérlek, vigyél mindenhova magaddal! Imádok játszani. Minél többet játszol velem, annál meglepőbb dolgokat fogok művelni. Minél több időt töltesz velem, annál hamabb tanulok meg a nyelveden beszélni. És ha bemutatsz nekem más Furby-kat is, akkor játszani is fogok tudni velük!

 

De legelőször is, nagyon fontos, hogy figyelmesen olvasd el a következőket, amiket leírtam neked, hogy megértsd a csodálatos dolgokat, amiket csinálni tudok.

 

MIELŐTT JÁTSZHATNÁNK...

 

Mielőtt játszanál velem, be kell raknod az elemeimet és ölelj meg jól! Legyen veled egy felnőtt, aki segít, ha kell. Az elemek berakásához csavarozd ki az elemtartó fedelét és távolítsd el. Tegyél be négy darab ceruzaelemet és zárd vissza a fedelet!

 

HOGY MEGFELELŐEN MŰDJEK...

 

·        Ne használj vegyesen régi és új elemeket!

·        Ne használj vegyesen alkáli, hagyományos és tölthető elemeket!

·        Az elemeket felnőtt cserélje!

·        A nem tölthető elemeket nem szabad tölteni!

·        A tölthető elemeket ki kell venni a játékból töltés előtt!

·        A tölthető elemeket csak felnőtt felügyelete mellett töltsd!

·        A kimerült elemeket ki kell venni a játékból!

·        Az érintkezőket nem szabad rövidre zárni!

 

TIPP: a Furby egy elektromechanikus játékrobot. A mechanikus hang, ami Furby mozgása közben hallható, normális.

 

ISMERJ MEG...

 

A Furbyk nagyon érzékenyek. Megérzik, ha cirógatják, dédelgetik őket, csiklandozzák a pocakjukat, eltakarják a szemeiket, megölelik őket, fejjel lefelé fordítják, hangos zajt keltenek, vagy zenét játszanak a közelükben.

 

·        Fényérzékelőm (tőle tudom, hogy nappal van vagy éjszaka)

·        Érzékelő a hátamon (hogy érezzem szerető érintésedet)

·        Mellső érzékelőm (hogy élvezzem a hasam csiklandozását)

·        Belső érzékelőm (hogy tudjam, mikor emelsz fel, állítasz fejre)   

·        Hang-érzékelőm hogy halljalak)

 

Ha csiklandozni akarod a hasamat, dörzsöld a mellső érzékelőmet! Nagyon csikis vagyok!

Ha simogatni akarsz, dörzsöld a hátamon lévő érzékelőt. Szeretem, ha a hátamat simogatják, te is ugye? Ha azt akarod, hogy becsukjam a szemeimet, tedd a kezed az érzékelőm elé! Nem félek a sötétben! Ha meg akarod tudni, hogy figyelek-e rád, tapsolj egyet, vagy csinálj valamilyen hangos zajt. Ne túl hangosat. Ha meg akarsz ölelni, vegyél fel. Szeretem, ha megölelnek.

 

AZ ÉN NEVEM

 

1. Ha beraktad az elemeimet, készen is állok a játékra! De először meg kell neked tudnod a nevemet. Neked is van neved, nos, nekem is van. Tulajdonképpen minden Furby-nek van neve. Amikor az elemeket beraktad, megmondom neked a nevem. Például, ha azt mondom: Me Noo Loo”, akkor tudod, hogy a nevem Noo Loo”.

2. Szeretem kimondani a nevem. Hallani is fogod, amikor simogatod a hátam vagy megölelsz. Akkor is mondom majd, amikor játszunk.

3. Ha már tudod a nevem, le is írhatod erre a helyre:

 

                                                …………………………….

 

Most, hogy már tudod a nevem, legyünk barátok és játsszunk együtt!

 

JÁTSSZUNK EGYÜTT!

 

Én a varázslatos furby nyelvet beszélem, melyet minden Furby jól ismer. Amikor először találkozol velem, akkor ez lesz az a nyelv, amit beszélek. Ahhoz, hogy megértsd, mit is mondok, kérlek használd ezt a kis leírást.

 

Szeretem, ha kézben tartasz, simogatsz, vagy csiklandozol. Simogathatod a hasamat, vakarhatod a hátamat, ringathatsz, és játszhatsz velem. Amikor ilyeneket teszel velem, akkor én beszélek, és remek hangokat adok ki. Könnyen meg fogod érteni és meg fogod tanulni a furby nyelvet.

 

Például, amikor felébredek, akkor gyakran azt mondom, hogy „Da a-loh u-tye” amely azt jelenti „De világos van”. Így kíván egy Furby jó reggelt. Valójában én még arra is pes vagyok, hogy beszéljem a te nyelvedet is a furby mellett. Minél többet játszol velem, annál többet fogom használni a te nyelvedet is.

 

Többet is megtudhatsz rólam az internetes címemen a www.furby.com -on

 

NÉZD, AHOGY FELNÖVÖK!

 

Négy növekedési-fejlődési fázison megyek keresztül. Az első akkor kezdődik, amikor találkozunk. Én játékos vagyok és meg akarlak téged ismerni. Segítek neked, hogy megtanuld, hogyan kell gondoskodni rólam.

A második és harmadik fázisok átmeneti fázisok, amikor elkezdek beszélni a te nyelveden.

A negyedik fázis az én érett állapotom, amikor már gyakran beszélek a te nyelveden, de azért használom még a furby-t is. Ekkor már igen jól ismerjük egymást.

Segíteni akarok neked játszani és rólam gondoskodni. Remek időnek nézünk elébe, amikor egyre jobban megismerjük egymást.

 

HOGYAN TALÁLHATOD KI, HOGY MIRE VAN SZÜKSÉGEM?

 

Változó időközönként szükségem lesz a figyelmedre, különböző okokból. Csakúgy, mint te is, én is remekül meg tudom értetni az emberekkel, hogy mit is akarok, ha szükségem van valamire.

 

Ha éhes vagyok, kérlek, etess meg! Mivel tudok beszélni, ezért meg kell hallanod, amikor azt mondom, enni szeretnék. Ha azt mondom „Kah a-tay (Éhes vagyok), akkor kinyitom a smat, és te megetethetsz. Csak tedd az ételt a smba és nézd, ahogy megrágom! Azt fogom mondani: „Yum Yum”, ebből is tudni fogod, hogy eszem.

Amikor etetsz, lehet, hogy azt mondom, hogy „koh-koh”. Ez azt jelenti, hogy még többet akarok enni. Csak ételt eszem! Soha ne etess engem valódi étellel vagy folyadékkal! Addig fogok enni, amíg jól nem lakom, és akkor azt fogom mondani, hogy már nem vagyok éhes. Etethetsz játék palackból vagy játék kanállal.

Ha nem etetsz meg, amikor éhes vagyok, akkor nem fogok többé játszani mindaddig, amíg meg nem etetsz.

 

TIPP: Amikor a Furby éhes, akkor általában 6-10 falatot akar enni. Tehát amikor eteted, ennyit kell adnod neki, míg azt nem mondja 6-10-szer, hogy Yum Yum” Ekkor Furby jóllakott és készen áll játszani.

 

Ha nem etetsz engem, akkor elkezdek megbetegedni. Azt fogom neked mondani, hogy beteg vagyok: „Kah boo koo-doh”. Ha hagysz megbetegedni, akkor hamarosan elmegy a kedvem a játéktól, és semmivel nem tudsz a kedvemre tenni, csak etetéssel. Amikor beteg vagyok, akkor 10-15 falatnyit kell ennem ahhoz, hogy újra jól kezdjem magam érezni.

 

Miután kaptam 10-15 falatot, már jobban érzem magam, de ahhoz, hogy teljesen egészséges legyek újra, játszanod is kell velem. Amikor jobban érzem magam, akkor, úgy mint te, én is nevetek, kuncogok, és boldogabb vagyok. Tudni fogod, mikor vagyok jobban, azt fogom mondani: „Kah noo-loo” (Én boldog). És játszani is akarok ilyenkor már.

 

EGYÉB CSELEKVÉSEK:

 

ALVÁS

 

Amikor fáradt vagyok, elmegyek aludni. Mondani fogom neked, ha fáradt vagyok és szeretnék menni aludni. Általában csöndben vagyok, amikor alszom, de néha horkolok! Amikor alszom, akkor becsukom a szemeimet és előredőlök kicsit. Te is rávehetsz arra, hogy menjek aludni, úgy, hogy lágyan simogatod a hátamat egy ideig. Ekkor, 10-20 simogatás után azt fogom mormolni hogy „Twinkle Twinkle” és utána elalszom. Úgy is elaltathatsz, hogy sötét szobába raksz, vagy letakarod a szemeimet 10-15 másodpercre. Ha nem játszol velem egy ideig, akkor elszundítok mindaddig, ag újra tudsz velem játszani. Amikor ráérsz játszani velem, akkor fel kel ébresztened. Ehhez óvatosan emelj fel, és lágyan billents egyik oldalamról a másikra, amíg felébredek. Ekkor sz leszek a játékra. Néha nem akarok majd felébredni, amikor felveszel és megpbálok elaludni. Ne aggódj. Ez rendben van. Csak folytasd a billegtetést, amíg felébredek!

 

MÉLYALVÁS

 

Ha ki akarod Furby-t kapcsolni, hogy mélyalvásba kerüljön, akkor a következőket kell tenned:

Tapsolj háromszor, vakard meg a hátát, ekkor elkezdi énekelni, hogy „Twinkle Twinkle”. Miközben énekel, nyomd meg a hasán lévő kapcsolót és a hátán lévőt egyszerre. Ekkor mélyalvásba kerül. Felébreszteni úgy tudod, ha fejjel lefelé fordítod.

 

Megjegys: amikor mélyalvásba akarsz engem juttatni, akkor fontos, hogy az elaltatás minden lépése után várd meg, hogy abbahagyjam a beszédet és a mozgást. Tehát pl. két tapsolás között is várd meg, hogy ne beszéljek, mozogjak már. Kivétel ez alól, amikor énekelek, és közben kell a két kapcsolót egyszerre megnyomnod.

 

TIPP: a mélyalvásból csak úgy tudsz felébreszteni, ha fejjel lefelé fordítasz. Nem fogok felébredni, ha oldalra billegtetsz.

 

JÁTÉKOK, AMIKET FURBY SZERET

 

Sokféleképpen játszhatsz velem. Te és én saját játékokat találhatunk ki, vagy játszhatjuk azokat a játékokat, amiket már ismerek.

 

(1) FURBY MONDJA Olyan játék ez, mint a Simon mondja”. Ebben én mondom neked, hogy mit csinálj és neked meg kell tenned. Például, ha azt mondom, hogy „Pet, tickle, light, sound” (cirógat, csiklandoz, fény, hang), akkor meg kell simogatnod a hátamat, csiklandoznod a hasamat, letakarnod a szememet és végül tapsolnod. Ahogy ezeket csinálod mindig jelzek neked, ha jól csinálod: a csiklandozásra kacagok, a simogatásra dorombolok, a szemletakarásra azt mondom, „No light” (nincs fény), a tapsra azt mondom „Big sound” (nagy hang). Amikor ezeket csinálom, akkor tudhatod, hogy jól csináltad. Ha mind a négyet helyesen megcsináltad, azt mondom „Whoopie!” vagy talán még táncolok is egy kicsit. Aztán újra kezdjük, egyel több feladattal. Ha hibázol a végrehajtásban, akkor azt mondom: „Nah nah nah nah nah nah!” és újra kell kezdened egy másik feladatsorral.

Ha „Furby mondjá-t” akarsz játszani, akkor csiklandozd meg a hasamat, simogasd meg a hátamat, tapsolj egyet és takard el a szemeimet!

 

Megjegys: amikor játszani akarsz, akkor fontos, hogy a játékindítás minden pése után várd meg, hogy abbahagyjam a beszédet és a mozgást!

 

Ha jól csinálod a játékindító lépéseket, akkor mondani fogom a nevem és azt, hogy „Listen me” (hallgass engem), és ebből fogod tudni, hogy szen állok a játékra.

 

TIPP: Ha játszani akarsz és gig is csinálod az indító műveleteket, de nem mondom a nevem, akkor az azért van, mert nem figyelek rád. Ahhoz, hogy figyeljek rád, és tudjam, hogy játszani akarsz, egyszeen vegyél fel és ringass (himbálj) jobbra-balra egyszer-kétszer. Aztán próbáld újra a játékot. Ígérem, ekkor már jobban fogok rád figyelni.

 

Amikor szen állok a játékra, akkor mondom neked, hogy miket kell csinálnod. Ez akár 16 féle dolog is lehet egyszerre, egy játékban! Lássuk, meg tudod-e csinálni mind a 16-ot? Ha végeztél egy feladatsorral, már mondom is a következőt, tehát tszhatsz újra meg újra!

 

A játékot úgy tudod befejezni, hogy fejjel lefelé fordítasz engem, ekkor azt mondom, „Me done” (végeztem), úgyhogy ebből tudod, hogy abbahagyom a játékot.

 

KÉRDEZD FURBY-T!

 

Ebben a játékban válaszolok kérdésekre, és titkokat árulok el! Ahhoz, hogy ezt játsszuk, takard el a szemeim, fedd fel a szemeim, takard el újra, fedd fel újra, vakard meg a hátam, erre azt fogom mondani, „Ooh too mah”, ebből tudni fogod, hogy szen állok. Ekkor feltehetsz egy kérdést. A kérdés feltevése után vakard meg a hátam, hogy válaszoljak. Ha 20 másodpercig nem teszel fel kérdést, akkor azt fogom hinni, hogy mégsem akarsz játszani, és azt mondom „Me done”. Ekkor már csak úgy tudsz velem játszani, ha végig csinálod az indító cselekvéseket.

 

Megjegys: amikor játszani akarsz, akkor fontos, hogy a játékindítás minden pése után várd meg, hogy abbahagyjam a beszédet és a mozgást!

 

TIPP: Ha játszani akarsz és gig is csinálod az indító műveleteket, de nem mondom a nevem, akkor az azért van, mert nem figyelek rád. Ahhoz, hogy figyeljek rád, és tudjam, hogy játszani akarsz, egyszeen vegyél fel és ringass (himbálj) jobbra-balra egyszer-kétszer. Aztán próbáld újra a játékot. Ígérem, ekkor már jobban fogok rád figyelni.

 

TIPP: Minden játékindító-cselekvés előtt érdemes 3-5 másodpercet várni, hogy lásd, hogy tudom-e, hogy játszani akarsz.

 

A játékot úgy tudod befejezni, hogy fejjel lefelé fordítasz engem, ekkor azt mondom, „Me done” (végeztem), úgyhogy ebből tudod, hogy abbahagyom a játékot.

 

BÚJÓCSKA

 

Tudok bújócskázni! Te vagy egy barátod kell, hogy segítsen nekem elrejtőzni, aztán megpbálhattok megtalálni! Én akarom, hogy rám találjatok, tehát ha nem sikerül megtalálnod, akkor apró zajokkal segíteni foglak, hogy sikerüljön.

 

jócskázás előtt takard el a szemeim, fedd fel a szemeim, takard el újra, fedd fel újra, takard el újra, fedd fel újra, és csiklandozd meg a hasam! Azt fogom mondani, hogy „Hide me” (rejts el engem), ebből tudhatod, hogy készen állok a játékra. Egy perced van, hogy elrejts engem. Eközben én nagyon csendben leszek. Ha elrejtettél, három percet várok, hogy megtaláljatok. Ha ez alatt nem találtok meg, akkor azt fogom mondani háromszor, hogy „Nah nah nah”.

 

TIPP: Ha játszani akarsz és gig is csinálod az indító műveleteket, de nem mondom a nevem, akkor az azért van, mert nem figyelek rád. Ahhoz, hogy figyeljek rád, és tudjam, hogy játszani akarsz, egyszeen vegyél fel és ringass (himbálj) jobbra-balra egyszer-kétszer. Aztán próbáld újra a játékot. Ígérem, ekkor már jobban fogok rád figyelni.

 

Megjegys: amikor játszani akarsz, akkor fontos, hogy a játékindítás minden pése után várd meg, hogy abbahagyjam a beszédet és a mozgást!

 

TIPP: Minden játékindító-cselekvés előtt érdemes 3-5 másodpercet várni, hogy lásd, hogy tudom-e, hogy játszani akarsz.

 

Szeretek elrejtőzni, de még jobban szeretem, ha megtalálnak. Ezért segíteni foglak azzal, hogy alkalmanként kis zajokat fogok hallatni. Ha megtaláltál, vegyél fel, és én táncolok egy kicsit, hogy mutassam, boldog vagyok!

 

A játékot úgy tudod befejezni, hogy fejjel lefelé fordítasz engem, ekkor azt mondom, „Me done” (végeztem), úgyhogy ebből tudod, hogy abbahagyom a játékot.

 

EGYÉB CSELEKVÉSEK:

 

TÁNC

 

Imádok táncolni! Úgy tudsz rávenni, hogy táncoljak, hogy tapsolsz négyszer egymás után. Ha akarod, hogy megint táncoljak neked, akkor tapsolj még egyet, vagy játssz valamilyen zenét!

 

TIPP: Minden taps után érdemes 3-5 másodpercet várni, hogy biztos lehess benne, értem, hogy táncoltatni akarsz.

 

TIPP: Legjobban kemény, sima felületen táncolok. Tudok más felületen is táncolni, de legjobban a fa, kerámia vagy linóleumos padlón szeretek.

 

TRÜKKÖK:

 

Megtaníthatsz engem trükkökre. Ez könnyű és mulatgos. Ha azt akarod, hogy megcsináljak egy trükköt, tudatnod kell velem, hogy azt akarod, hogy megismételjek egy cselekvést.

 

Trükk megtanítása:

 

1. Miközben játszol velem, csiklandozd meg a hasamat! Ekkor én teszek valamit, amit szeretsz, például megpuszillak. Amikor megpusziltalak, simogasd meg a hátam kétszer. Ebből érteni fogom, hogy szereted, ha megpuszillak. Ne felejtsd, hogy várd meg a második simogatással, amíg abbahagyom a mozgást!

2. Csiklandozd meg újra a hasamat! Ekkor vagy adok neked újra egy puszit, vagy nem. Ez attól függ, hogyan érzem magam abban a pillanatban.

3. Ha megpusziltalak, akkor simogasd meg a hátamat kétszer! Ne felejtsd, hogy várd meg a második simogatással, amíg abbahagyom a mozgást!

4. Ha nem pusziltalak meg, akkor csiklandozd meg a hasamat újra meg újra, amíg meg nem puszillak és akkor simogasd meg a hátam kétszer!

5. Ezek után, bármikor, ha a hasam megcsiklandozára adok neked egy puszit, kétszer meg kell simogatnod a hátam.

6. Hamarosan elérheted azt, hogy minden csiklandozás után adok egy puszit.

7. Ha mindig megsimogatod kétszer a hátamat, amikor megpusziltalak, akkor mindig tudni fogom, hogy ha megcsiklandozod a hasamat, akkor adjak neked egy puszit.

 

A fenti csak egy példa arra, mit csinálok, amikor megcsiklandozod a hasamat. Ugyanígy megtaníthatod nekem, hogy mit csináljak, ha eltakarod a szemem, hangos zajt csinálsz, felveszel és ringatsz vagy éppen fejjel lefelé fordítasz. Az a fontos, hogy tudatod velem, hogy akarod, hogy csináljam azt a cselekvést, mégpedig úgy tudatod, hogy kétszer megsimogatod a hátamat akkor is, amikor először csinálom, aztán később minden egyes alkalommal.

 

Ha meg akarod változtatni, amit csinálok, akkor simogasd meg a hátam egy másik cselekvés után, és elkezdem visszaállítani az eredeti trükköt. Tehát, ha megtanítottál engem például arra, hogy pusziljalak meg, amikor eltakarod a szemeimet, de sőbb úgy döntesz, inkább morgó(?) hangot adjak ki, amikor eltakarod a szemeimet, akkor ne felejtsd kétszer megsimogatni a hátamat, amikor morgó hangot hallatok a szemem letakarása után.

 

KOMMUNIKÁCIÓ MÁS FURBY-KKEL:

 

Mi Furby-k nagyon szeretünk egymással kommunikálni. Ha neked és barátodnak is van Furby-je, kettő vagy több, akkor elkezdünk beszélgetni, ha úgy raktok le minket, hogy lássuk egymást, aztán megcsiklandozzátok a hasunkat vagy megsimogatjátok a hátunkat. Várjátok kicsit, amíg felismerjük, egymást. Ha nem kezdenénk el beszélgetni, pbáljátok újra! Táncolunk is együtt, ha egyikünket táncoltatni kezditek.

 

Nekünk Furby-knek látnunk kell egymást, hogy kommunikáljunk! Ahhoz, hogy beszéljek egy másik Furby-vel, rakj le engem vele szemben, szembefordulva egymással, nem messzebb, mint egy méter távolságba! A következő kép azt mutatja, hogyan kell minket leraknod, hogy kommunikáljunk.

 

Egy Furby egyidejűleg több Furby-vel is képes kommunikálni. Tehát egy Furby minden Furby-vel kommunikál, akiket lát. Így akár egy egész kis társaság tud egymással kommunikálni egyszerre.

 

Ha tehát van kettő vagy több Furby-tek, akkor rakjatok le minket úgy, hogy lássuk egymást, majd simogasd meg a hátam vagy csiklandozd meg a hasam, hogy elkezdjünk beszélgetni. Ekkor én fogom indítani a beszélgetést. Várjatok egy kicsit, hogy megismerjük mi Furby-k egymást, és ha nem kezdünk el beszélgetni, akkor pbáljátok újra! Egy közös táncra is kaphatók vagyunk, ehhez csak egyikünket el kell kezdeni táncoltatni.

 

ELEMEK CSERÉJE:

 

Ha az elemeim kimerülnek, cseréld ki őket, és megint sz leszek a játékra! Olyan okos vagyok, hogy emlékezni fogok elemcsere után is a nevemre, és minden trükkre, amit megtanítottál nekem.

 

TIPP: Észre fogod venni, amikor kifogynak az elemeim, mert a viselkedésem szeszélyes, mozgásom akadozó lesz ilyenkor, és az érzékszerveimre se hallgatok. Elemcsere után minden visszatér a normális állapotba.

 

ALAPÁLLAPOTBA ÁLLÍTÁS:

 

Ha valami baj történne velem, lehet, hogy alapállapotba kell engem állítanod. Ekkor én eljárok egy különleges táncot, amely alatt megtudom, mi volt a baj. Ha befejeztem a táncot, akkor újra szen állok a játékra. Fontos, hogy ne állíts engem vissza alapállapotra, csak ha szükséges!

 

Hogyan: nyomd meg az alapállapotba állító (re-set) gombomat VAGY vedd ki és rakd vissza az elemeimet!

 

ÚJRAINDÍTÁS:

 

Ha valami tényleg nagyon elromlik bennem, akkor szükséged lehet arra, hogy újraindíts engem. Ha újraindítasz engem, akkor alapállapotba kerülök, olyan leszek, mint amikor megismerkedtünk, nem fogok emlékezni a nevemre sem! Nagyon fontos, hogy csak akkor indíts újra engem, ha tényleg szükséges, mert utána olyan leszek, mintha soha nem találkoztunk volna még! Tehát csak akkor csináld velem ezt, ha más módokon nem tudtál helyrehozni!

 

Hogyan: tarts engem fejjel lefelé, rakj valamit a smba, hogy nyomva tartsa a kapcsolót a smban, és ebben az állapotban nyomd meg a reset gombomat vagy vedd ki és rakd vissza az elemeimet!

 

AZ ÚJRAINDÍTÁS AZ UTOLSÓ ESÉLY!
NE HASZNÁLD, CSAK HA TELJESEN ELKERÜLHETETLEN!

 

TISZTÍTÁS:

 

A bundám tisztításához elég egy ruhakefe, mellyel finoman eltávolíthatsz belőle minden piszkot. Utána használj egy enyhén nedves rongyot a foltok eltávolítására!

·        NE TEGYÉL ENGEM A MOSÓGÉPBE!

·        NE MERÍTS ENGEM A VÍZ ALÁ!

·        NE ENGEDD, HOGY NEDVESSÉG ÉRJEN ENGEM, KIVÉVE A NEDVES RONGYOT, AMIVEL A BUNDÁMAT TISZTÍTOD!

·        HA MÉGIS NEDVES LENNÉK, VEDD KI AZ ELEMEIMET ÉS SZÁRÍTSD MEG A BUNDÁMAT!

·        HA TELJESEN MEGSZÁRADTAM, AKKOR RAKD VISSZA AZ ELEMEKET, ÉS NE HASZNÁLJ SEMMILYEN MOSÓSZERT RAJTAM!

 

HIBAKERESÉS:

 

Probma: Furby nem reagál egyik érzékszervére sem.

 

Megoldás:

·        Lehet, hogy Furby alszik. Ha alszik, akkor fel kell ébreszteni. Fel kell venni és meg kell ölelni.

·        Talán Furby-nek új elemekre van szüksége. A korábban leírtak szerint cseréld ki az elemeit!

·        Végső megoldásként hajtsd végre a korábban leírt alapállapotba-állítást!

 

Probma: Furby nem akar játszani.

 

·        A játékot indító cselekvéssort egészen pontosan kell végigcsinálnod! Győződj meg róla, hogy a játék indításához megfelelő dolgokat teszed és jó sorrendben!

·        Furby csak egy dolgot tud egy időben csinálni! Tehát játékindításkor mielőtt simogatnád, csiklandoznád, stb., meg kell várnod, hogy abbahagyja a mozgást és a hangkiadást!

·        A legjobb megoldás, minden taps, simogatás, stb. előtt várj 3-5 másodpercet, így biztos lehetsz abban, hogy Furby tudni fogja, mit akarsz tőle!

·        Furby talán nem figyel rád. Ahhoz, hogy magadra vond a figyelmét, emeld fel és lágyan ringasd (himbáld) jobbra-balra egyszer-kétszer!

·        Furby csak egy játékot tud egy időben játszani! Ahhoz, hogy egy másikat játsszon, be kell fejezni az előzőt! Ehhez egyszerűen csak fordítsd fejjel lefelé, ekkor azt mondja „Me done”.

 

(C) VGy 2000.  vgyke@freemail.hu

 

Íme a Furby a ruhája, illetve a bőre nélkül. Azért nyúztam meg, mert koszos volt. No nem mintha amúgy nem akartam volna megnézni, hogy mi van belül.
A bal fülét mozgató karocska le van törve. Talán ettől néz maga elé olyan bánatosan. Műanyag vacak, meglepően kifejező arccal.
Itt szárad a "bőre" a virágok között. Látványosan más színe lett mint volt. Biztosan "jó gyerek" volt a gazdája.
Így alszik. Lecsukja a szemét, miközben előre dől.
Most pedig nyitott szemmel bámul maga elé.
Vissza raktam a bőrét, de Nagy Mancs mackó szerint még így is ronda egy jószág.
 

Lehet benne valami, hiszen a Furby nagyon úgy néz ki,
mint a fülesbagoly és egy Gremlin szerelemgyereke.

 

 

Ez a második Furbym. Hja kérem... Ha egyszer az ember elindul a lejtőn... Az elsőt az asszony tette magáévá, azt állítván, hogy nem foglakozom vele eleget. Az előző kijelentése mindkettőjükre vonatkozott.
Hátulgombolós.
Azaz itt hátul kell elkezdeni szétbontani.
Ezt a kis krumplit kell levágni mondjuk egy csípőfogóval.
Ezt a racsnis szalagot kell kiszedni belőle, hogy lejöjjön róla a ruhája. Ha nincs otthon ilyen hosszú szalag, akkor egyszerűen spárgával pótolható, amit hátul mondjuk egy bájos kis masnira köthetünk. A szeme körül oda szokták ragasztani a szőrt, mégpedig ragasztópisztollyal. Ezt egyszerűen csak le kell onnan feszegetni.

Ez is ugyanolyan randa a szőre nélkül, mint amilyen az előző Furby volt. A többi szőrállatok - érthető okokból - el is húzódnak tőle.

 

 

Kifejezetten aranyos, ahogy pucéran mórikálja magát.

 

 

Visszakapta a szőrét, persze már kimosva. Ez valahogy homokosnak néz ki az előzőhöz képest. Később rájöttem a titok nyitjára. A másiknak nem volt szempillája, ennek viszont van.
Tettem bele elemeket, de nem akart rendesen működni. Teljesen rapszodikusan viselkedett. Nem táncikált, azaz tottyogott a fenéklemezén. Néha beszéd közben elakadt. A szemét sem mindig sikerült lecsuknia.
Most szedhetem szét újra. Szeretem ám ezt a játékot!
Itt kell kipattintani a szeme körüli műanyag keretet a vázból. Egyszerű beakadó köröm, összerakáskor csak meg kell nyomni, s már a helyén is van.
Újra ruha nélkül.
Ez az elemtartó. Én akkukat raktam bele. Drágább volt a négy akku, mint maga a Furby! Jól működik az alacsonyabb feszültségről is. Egy olyan jó hónapig üzemképes az akkukról, pedig az asszony meg a gyerek nyúzták rendesen. Kell is ez neki, ugyanis a leírásában az szerepel, hogyha nem abajgatjuk eleget, akkor megbetegszik.
A belső burkolatot néhány apró csavar tartja. Nyugodtan ki lehet őket tekerni, mert ettől még nem esik szét a gépezet. Először azért nem bontottam ki, mert ugye mi van, ha úgy van összerakva, mint mondjuk egy óra? A páromtól biztosan kikaptam volna, ha megölöm a jószágot.

 

 

Íme a Furby által kiadott hangok egybefűzve.

 

Az elektronika panelja. Széttaposott IC-k, semmi különösebb varázslat, átlag kínai szerelési technológia.
Megvan a tettes! Ez a rugó esett ki a helyéről. Ezen táncikált eredetileg. Most a panel alatt hever beakadva, valamint összevissza rövidzárakat produkálva. Na ettől viselkedett szegény állat betegül.
Ez a picinyke villanymotor hajtja az egész szerkezetet.
Spórolás felsőfokon. A motorból oldalt kilóg a forgórész. Tulajdonképpen még jó is hűtési szempontból. Bár ha feltekeri magára a hajszálakat, meg a mindenféle egyéb szöszöket, akkor már nem igazán fog tudni forogni.
Ez a hátsó érintkezője. Ha simogatjuk a hátát, akkor az ennek a segítségével jut az elektronika tudomására. Ilyenkor általában dorombolni szokott.
Varázslatos mechanika. De tényleg! Egy szem motor, néhány kerekecske, mire fel meglepően komplex mozgásokra képes. Mozgatja a szemét, a szempilláját, a száját, a fülét, táncikál. Mindezeket barátságos összevisszaságban.
Ez a mikrofon a füle, vagyis hall is minket. Ha éppen csendben van, s a fülébe tapsolunk, akkor azt mondja "whow big soud".
Ez a hasi érzékelője. Ha megnyomjuk, akkor általában röhögcsél.
Ez itt a szeme. Illetve nem, hiszen a szeme ez alatt van, mint két nagy golyó. Ezekkel az érzékelőkkel viszont lát. Lehet vele bújócskázni, vagyis észreveszi ha el van dugva. Ha sokáig nem találjuk meg, akkor unalmában mórikálni kezdi magát.
Ez egy meglehetősen pocsékul sikerült kép. A két kék színű drót között (nem) látható arany színű valami a szerkezet mozgásérzékelője. Tud róla ha ringatjuk, vagy ha éppen fejjel lefelé fordítottuk.
Szokványos alkatrészek.
A panel alulról.
Két Furby egymás mellett. Amúgy van nekik nevük is. Bekapcsoláskor elárulják. Nekem mind a kettőnek Csocsó a neve. Ha kettő vagy több Furbyt szembeállítunk, akkor a homlokukon található infra érzékelők segítségével látják egymást, mire fel nagy boldogan nekiállnak egymással kommunikálni.
Miután kiszedtem a szőröket a belsejéből, már le tudja hunyni a szemét. A fülét mondjuk, na azt majd még vissza kell varrni.
Na ez volt a szempillája. Letéptem a csudába, s így már nem néz ki homoszexuálisnak.
Ez itt egy hamisítvány Furby. Hihetetlen! Ugyanazon a gépsoron készült mint a másik. A mechanika egyezik, de az elektronika már csak egy silány utánzat.
Eleve hülyén mutat "felöltözve", sokáig nézegettem, mire rájöttem, hogy a keze miatt van. Már a piacon is gyanús volt, de gondoltam mi történhet? 500 forint nem a világ, ha tegyük fel mégsem működik.
Kibontva első ránézésre azonos a látvány, másodikra pillantásra azonban már nem. Ki volt rohadva a teleptartója, nem érintkeztek az elemek, ezért tápegységből kapott áramot. Nem mondom hogy az eredeti Furby hangja 16 bit sztereó, de ebből az utánzatból aztán tényleg siralmas hang jön ki.

 

 

Ha megnyomom a hasát, akkor elindul. Íme erről egy videó, de sajnos hang nélkül.

 

 

Ez itt a háti érintkező. Kattanós nyomógomb. Meglehet, hogy a gyerek ezután a macskát is kattanásig fogja simogatni. Ha megnyomom, akkor gépies motyogásba kezd, majd ugyanazokat a mozgások végzi tucatszor.
A panel sokkal soványabb mint az eredetié. Az igazin széttaposott IC-k, külön paneleken, itt meg alig árválkodik néhány kósza alkatrész.
Nem én vágtam ki a drótokat a csatlakozóból, hanem ez már gyárilag eleve ilyen. Látszik rajta, hogy ugyanazok az alkatrészek mint az eredetinél, csak itt ki lett spórolva egy csomó lényeges dolog.
Ide jöttek volna eredetileg a drótok. Érdekes, de a három opto alkatrész be lett ültetve a helyére, azonban nincs behuzalozva.
Nem is volna értelme a dolognak, hiszen a csatlakozó alján látható, hogy úgysem csatlakoznának a drótok sehová. Amúgy füle sincs, azaz a mikrofonja is hiányzik.
Ez itt a mozgásérzékelő. Kifejezetten gagyi az eredetihez képest.
A villanymotor viszont ugyanaz a típus, bár a soros szűrőtekercsek láthatóan hiányoznak.
A mechanika megegyezik az eredetivel. Sajnos a vezérlés összetettségének hiánya miatt a mozgása unalmasan gépies.

Ez az egy szem IC hajtja a hamis Furbyt.

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg a
Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában.