UNITRA WS432 erősítő
(Karcsi barátom hagyta itt javításra)

Mivel ezek a kincsek már be sem fértek a lakásba, kint toporognak az előszobában. Éppen azt várják, hogy bejöhessenek. Illetve nem várják, mert félnek tőlem, amire persze megvan minden okuk. Mivel már megint pusztító kedvemben vagyok, így ma mindenképp áldozatul fog esni valami.
Hiába bújt az UNITRA Hi-Fi torony erősítője a szekrénysorba, nem ússza meg a dolgot! Ma ugyanis őt fogom feláldozni a szétszedtem oltárán. Mondjuk ez az erősítő alapjaiban véve nem is az enyém, hanem Karcsi barátomé. Elhozta, hogy javítsam meg. Belenéztem, majd nemet mondtam. Azért Karesz itt hagyta, hátha mégis megjavítom. Megvan ennek már talán 10 éve is...
Ritka nagyon ronda ez a forgatógomb...
Íme a két hangszín és a balansz gomb, melyek körül a feliratok jó része már lekopott.
Fejhallgató csatlakozó, és hangfalpárváltó. Ez egy nagyon ügyes dolog! Gombnyomásra át lehet váltani a másik pár hangfalunkra. Nekem a hangszórók drótjain lógott valami, ami ugyanezt a funkciót látta el. Ha háttérzajnak csendes zenét akartam, akkor átkapcsoltam a nagyról a kis hangfalakra. Jó hangja volt az orosz S90-es ládáknak, de ha nem akartam őket bömböltetni, akkor szerintem felesleges volt, hogy rázzák a padlót.
Két magnót is fogad, és még tartalék bemenete is van.
Ez a részlet eredetileg nem így nézett ki. Mint az jól látszik, egy kissé mellément a fűrész.
Ezen a képen látszik jól, hogy miért. Karesz összerakott egy Hi-Fi állványt. Nem volt vele semmi baj, ha csak az nem, hogy nem hagyott rá a gépekre. Megmérte őket, és ők 42 centi szélesnek bizonyultak. Aztán vett pár gépet, ami ennél szélesebb volt. De Karesz nem esett kétségbe, hanem levágott a gépekből! Ez az egyik általa elkövetett bűncselekmény szenvedő alanya. A gép tetejének a közepéből vágott ki néhány centit, aztán alulról megspanolta vaslemezzel. Tetőfedő a szentem...
Ez itt már az erősítő hátlapja.
Értelmesek a jelölések. Minden ott van rajta, ahol lennie kell. Mondjuk a kép jobb szélén látszik, hogy Karesz lefűrészelt a dobozból. Karesznél sokat buliztunk, kérte csináljak neki egy erősítőt. Nem egy kunszt, de valahogy semmi kedvem sem volt hozzá. Bementem az Ezermester boltba és vettem egy buszerősítőt. Olyan méretes autórádió fazonja volt. A kimenőtrafóját áttekercseltem hálózati trafónak. Biztos tudott vagy 10 wattot. Cserébe izzott mint állat!
Alapvetően kicsi volt benne a trafó, meg persze hűtőborda sem volt rajta több, mint amennyi eredetileg. Például kávét, vagy egy bögre teát kellemesen forrón tudott tartani. Aztán azt kérte Karcsi, hogy csináljak egy olyat, ami hangosabb mint amilyen meleg. Ez sem kunszt, de én inkább csak játszottam a gondolattal, majd a feladatot is játéknak tekintve összeraktam valamit. Ne mondom, hogy erősítő, maradjunk csak a "valami" kifejezésnél. A műsorforrás egy Unitra M531-es kazettás magnó volt. Abban van végfok, de csak néhány wattos. Pár watt? Akkor az éppen elég lesz a végtranyók meghajtására.
Ezek meg itt balra a hangfalcsatlakozók.
Szóval vettem a boltban 8 darab 2N3055-ös tranzisztort. Kettesével hűtőbordára csavaroztam őket. A bordák tulajdonképpen vaslemezek voltak. (Ezermestercsomagból) Volt itthon egy kész trafó, azt bedobtam a doboz közepére, négy diódával meg egy kondival. Elővettem két egyforma trafóvasat, és tekercseltem két darab úgymond 1 be 4 ki vezérlőtrafót. Ez a hídkapcsolású végfok volt a dobozban. Slussz! Az előlapnak volt egy hiányzó része, oda raktam egy darab zöld plexit. (Ezermestercsomagból) A plexi mögé izzók kerültek.
Balra amúgy a soksávos hangszínszabályozó csatlakozója látható.
A tranzisztorok nem voltak munkapontba állítva. Azért lehetett halkan is hallgatni az erősítőt (pár watt), mert az M531-es magnó annyira zajos volt, hogy pótolta a végtranyók hiányzó bázisfeszültségét. Szóval kriminális volt. Viszont olyan hangosan szólt, hogy kéthetente mentek szervizbe a HS500-as hangfalak. A HS500-on volt túlvezérlést jelző LED, amit az én erősítőm könnyedén bősz villogásra tudott bírni.
Ez itt balra egy nagyon ügyes dolog, csak már hiányzik. Itt valaha hálózati csatlakozók voltak, hogy bele lehessen dugni az erősítőbe a többi komponenst. Most csak nagy üres hely van a dobozban a csatlakozók helyén.
Egy idő után Karesz kért egy halkabb erősítőt, kapott is valamit, ami halkabb volt, és valamivel jobban nézett ki, meg gombok is voltak rajta. Aztán elcsaklizta azt az erősítőmet, aminek spektrum analizátor volt az előlapján. Gondolom nem kell bizonygatnom, hogy Karcsi LED mániában szenved. Például építettem neki egy előerősítőt. Az összes forgatógomb (megrendelés alapján) körbe lett pöttyözve LED-ekkel. (ez meg itt balra az erősítő alja)
Karesz erősítői igen lassan készültek el, sokszor érdeklődött, hogy hol tartok. Ilyenkor mindig rákérdeztem, hogy mi legyen a doboz tetejére festve. Jutkával (Karesz barátnője) margarétában egyeztünk meg. Az erősítők elkészültek, de a margaréta lemaradt a tetejükről.
Ez meg itt balra, a dobozkészítés alja...
Nylon zacskóban pótalkatrészek.
Íme az erősítő belülről. Majd mindjárt szörnyülködünk kicsinység a részleteken. Persze az én régi erősítőimről nincs fotó, ezért most ezt fogom kritizálni.
A tápegységbe hirtelen nem tudok belekötni. Na jó, bele tudok kötni, de inkább menjünk tovább.
A nagydarab puffer kondi jól oda lett kötözve, nehogy elmeneküljön.
Ez itt a LED-es kivezérlésjelző meghajtó panelje.
Ez viszont...
Nézzük csak meg közelebbről. Szóval az úgy volt, hogy Karesz szerint LED-eknek kellene világítani, hogy melyik gomb van benyomva. Én meg mondtam, hogy szerintem nincs ilyen fényjáték ebben a dobozban. Karesz is tudta ezt, de ő úgy gondolta, hogy majd én szerelem be. Én viszont úgy gondoltam, hogy majd Karesz! Na most - mint az látható - nekem lett igazam. De ezt még túlélte az erősítő...
Mint ahogy az eredeti hálózati kapcsoló cseréjét is. Gondolom megsérülhetett szegényke a nagy fűrészelés közepette. Vagy csak egyszerűen nem világítós kapcsoló volt.
Ide be van forrasztva néhány plusz kábel. Én nem segítettem ebben a projectben, Karesz viszont egyáltalán nem ért az elektromossághoz! De ez az erősítő élni akart!
Nos, itt biztosan nem jut tovább az áram...
Ez egy különösen randa kötés!
Mivel magát az erősítőt már rég elajándékoztam, ezért most nincs előttem. Arról írok, amit az egyes képeken látok. De mi a fene van a képen? Ez a gusztustalanság a hangerő szabályozó potenciométer hátulnézetben. Az a fehér karika valami racsni, hogy tekerés közben kicsit ugrándozva forogjon a gomb.
Szép, ez a hatalmas hűtőborda. Legalább erre rámondható, hogy: Jeles!
Gyanúsan sok az égésnyom.
Valaki már javította. (lehet hogy én?)
Oda van írva a bordára a tápfeszültség, valamint az is, hogy milyen végtranzisztor tartozik az adott polaritáshoz.
Ez nem csak le van égve, de ebbe még bele is folyt valami.
Ez valószínűleg a végtranzisztor emitter ellenállása. Volt itt áram bőven! Persze ez úgy magában még nem baj, hiszen a magam készítette szép erősítőben is megvan égve. Akkor égett meg, amikor merev rövidzárral teszteltem az erősítőt. Bedugtam egy csipeszt a hangszórókimenetbe, nyomtam az erősítőnek egy erős túlvezérlést, majd kimentem a konyhába kávéért. Egész megmelegedett a csipesz, mire visszaértem, meg egy kis füst is lett, de nem égett le!
Amúgy nem vagyok ekkora állat! (De!) Mindössze arról van szó, hogy Karcsinak sikerült többedszerre leégetnie azt az erősítőt, ami nálam elpusztíthatatlannak látszott, ezért végül extrém terhelésekkel teszteltem. Se szakadás, se rövidzár, se semmi kimenetre drótozott randa LC kombináció nem ártott neki. Na ezen hangolás és tesztelés óta nem láttam az erősítőt!
Ez meg itt balra egy BD139-es tranzisztor.
A kép címe: nem fogom megjavítani! Aki gusztustalan lötyiket csorgat az erősítőjébe, az vegyen magának másikat!
Előtérben egy elégett ellenállás, háttérben hiányzó alkatrészek.
Innen például elég egyértelműen egy relé hiányzik.
Érdemes nagyításban megnézni a képet. Mintha valami köd gomolyogna a panel felett.
Nem tudom melyik a randább drótozás, az eredeti, vagy a Karcsiféle?
Kilehetne mosni, de nem ér ez annyit...
Ha kihúzzuk az "U" dugókat, akkor ide lehet bekötni az equalizert. Volt is direkt ehhez a toronyhoz való, de azt nem láttam nálunk boltban árulni. Maga a torony amúgy vészesen olcsó volt! Emlékeim szerint 15.000 forintért volt kirakva a Corvin áruház kirakatába. Két nagy de karcsú (értem ezalatt hosszú vékony) hangfal is járt hozzá. A hozzávaló rádiót már kibeleztem, a különös formájú kazettás magnója viszont még hátravan.
Ez most vagy gyári, vagy Karesz innen vágott le centiket a dobozból. Szerintem Karcsi volt, ugyanis kifejezetten randa reszelés nyomok vannak a hűtőbordán. Láttam már Karcsitól szebb munkát is. Egy Tesla erősítős lemezjátszót lemezjátszótlanított, majd átdobozolt. Mindent megcsinált de nem merte bekapcsolni. Elhozta hozzám, átnéztem, bedugtuk a konnektorba, mire fel hiba nélkül működött. Bádogostól ez egy nagyon szép teljesítmény!
Beledobáltam a dobozba néhány műszerhez való előtétet, mert ezek is ugyanoda mennek.
Katicás szatyorban (ez fontos) elkarikáztam a dobozzal az új tulajhoz.
Ez a rumli itt a kályha előtt, ez semmi! Legalábbis ahhoz képest az, amit az erősítő új állomáshelyén láttam...

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg a
Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában.