HGW
(kicsit csapongok, de annyi baj legyen...)

Itt ez a HGW, itt ül már egy ideje. Nem is oly régen már felszabadítottam ezt a polcot, de a kacatok visszafoglalták. Háború ez barátim, háború! A HGW tetején USB WLAN adapter, szerencsére csak kölcsönben van. Simán visszaadom és máris egy dobozzal kevesebb.
A HGW tetején volt egy zacskó csipsz is, de hatalmas (közel 45 évnyi) rutinom van az elemózsiák pusztításában, így esélye sem volt! Persze hogy a könnyebb utat választottam. A csipszhez sem fotózni, sem írni nem kell! Éppen elég ha jártatom a pofámat...
A HGW valamiért külön került a dobozától, megbújt a többi kacat között. Beállt élével a könyvek mellé, de előlem úgysem tud elszökni! Persze van aminek sikerül. Például a legutóbbi bújócskázó tárgy az STB távirányítója volt. Kb. fél óra alatt lett meg.
Csapongok itt összevissza! HGW boncolás előtt összehasonlító teszt lesz. Ugyan hozzáférek bármely modemhez, de semmi bajom a jó öreg Dialcommal! Ezt használom évek óta, ez lesz a viszonyítási alap.
Direkt hazahoztam egy újfajta Dlink 360R-es modemet. Letettem ide a sarokba, most meg sehol. Útban lett volna valakinek? Újabb bújócskázó tárgy? Ez nem egy olyan család, hogy bárki bármit odébb rakna...
Én voltam! Betettem alátétnek a modemet dobozostul a laptop alá, hogy ne fulladjon bele szegény a takaróba. A laptop azért kell, hogy a központi rendszerből (ANMS) ki tudjam lesni az egyes modemek által produkált működési paramétereket, így nem kell a modemekhez való szoftverekkel bajlódnom. (nincs is mindegyikhez)
Még egy zacskó csipsz, akarom mondani egy régiféle 360R-es modemet látunk a képen. Szerintem már évek óta itt van. Pontos okot nem tudok mondani, rá van írva a hátára pirossal, hogy Géza, tehát valószínűleg a sajátom.
Még egy modem. Az ügyfelek manapság a T pontokba hordják vissza azokat a cuccokat amikkel tartoznak. Főképp ADSL és ISDN modemek. Na most a boltok átvesznek mindent, ami végül valamelyik raktárban köt ki. Megérne egy kiállítást, hogy miket adnak le! Ez amúgy egy nem T-comos Dialcom modem.
Van itthon egy jóféle Telindus modem, ez is beszáll a tesztbe. Vagy a sajátom, vagy céges. Ej ha egyszer sikerül kiderítenem, akkor összeszedem az összes kacatot, és beviszem a melóba a raktárosnak. Az úgy szokott lenni, hogy vagy minden polc sarkán van egy telefonkonnektor (és folyton leverem őket), vagy egy darabot sem találok itthon. (mikor kér tőlem valaki akkor szokott nem lenni)
Az előbb említett asztalomon heverő modem működik. Tehát nem ez az amit azért hoztam haza, mert meg akarom javítani. Illetve kit érdekel működik e! Az érdekel mi lehet a hibája! Ugyanis a letöltési sebessége rendben van, de a feltöltési erősen közelít egy analóg modeméhez. Majd megkeresem hová bújt, és jól szétszedem...
Kivettem a laptop alól a modemet.
Mennyi papír...
Majd ezt a modemet is szétszedem, s bekerül a többi közé az ADSL modemekhez. Ha ezt megteszem, már vihetem is vissza a melóba. Hurrá! nemsokára mínusz egy doboz!
Egy leddel kevesebb van rajta mint a régin.
Az új Dlink tápegység matricája.
Ez meg a régi Dlink-é. A réginek nem fog ártani ha 12 voltról van járatva, de az újnak kevés lesz a régi táp által szolgáltatott 9 volt! Kipróbáltam, működik, de most hagyjuk a témát, ezek a tápegységes dolgok egy következő méréssorozat részét fogják képezni.
Itt az idegen Dialcom modem.
Nem szinkronizál össze a központtal.
Rá van írva, hogy rossz. Úgyis csak azért hoztam haza, hogy belenézzek. Bele is betegednék ha nem szedhetnék szét folyton mindent!
De nem akarok beteg lenni!
Majd mindenképpen temessétek mellém a csavarhúzóimat...
Persze nem húztam ki belőle a drótokat szétszedés közben. 18 volt az nem ráz, s ha mégis, legfeljebb azt mondom nem én voltam, eleve össze volt taposva a modem! Mint a képen látható egyel kevesebb LED van benne, mint a fekete szín Dialcomban. Hiányzik a piros. Van aki nem szereti, ha egy piros LED villog a dobozon.
A villogó piros LED hibát jelez mindenféle leírás nélkül is. Jobb az ha az ügyfél csak annyit lát, hogy egyel kevesebb zöld LED világít. Itt viszont két zöld LED világít! Úgy látszik türelmetlen voltam az előbb, mégiscsak összeszinkronizált.
Persze adatforgalom az nulla! Vagy más szabvány szerint akar működni, vagy tényleg rossz. Összehasonlításképp szétszedtem a saját régi modemem, lássuk mi a különbség.
Ez a réginek a belső tápegysége, láthatóan kapcsolóüzemű.
Ez az idegen Dilacom táprésze, sehol egy tekercs.
A régi DSP-je.
Ez pedig az idegené.
Az idegen Dilacom hátulján nincs reset gomb. Bevallom, én még sosem nyomtam meg Dialcom modemen a reset gombot. Egyáltalán mit csinálhat? Nincs a modemben semmi beállítás, amit vissza kellene állítani alapértékre!

 

  Actual
bitrate
Margin Available
max.
Attenuation Transceiver
output
power
  kBps dB up/dn up/dn dB dBm
Régi Dialcom 512/7264 17/8 800/7520 15,5/16 19
Régi Dialcom hidegen 512/7104 13/9 800/7392 15,5/16 19
Régi Dialcom felkondizva 512/6944 17/9 800/7200 15,5/16 19
Idegen Dialcom 512/6240 17/8 800/6496 16/16,5 19
Telindus a polcról 512/6656 19/10 800/6944 13/20 17
Dlink 360R 512/7840 17/8 800/8128 15/22,5 19
Új Dlink 360R 512/7776 17/8 800/8064 14,5/25 19
HGW 512/7904 20/9 800/8160 15/24 19

 

Itt láthatók a sárga táblázatban a mérési eredmények. Először a régi Dilacom modemem adatait mértem le. A következő sor ugyanez, csak pihent a modem egy órát. Alatta ugyanez, de felkondizva, ezt később leírom hogy mi. A Telindus következik, majd a régi, és az új Dlink 360R. A sort a HGW adatai zárják. Sehol semmi kirívó adat, jól teljesít a HGW ami teljes pompájában balra látható.
Hoppá! Az utolsó LED is világít. Ez azt jelenti van voip szolgáltatás! (telefon vonal) Ezt a modemet használtan vettem egy olyan embertől, aki nem fizette ki a számlákat, majd álnok módon eladta az egész felszerelést. Érdekes, hogy nincs központilag leszerelve / kikapcsolva a szolgáltatás.
Rádugtam a készülékem, majd felemeltem a kézibeszélőt. Volt vonal, próbaképp fel is hívtam magam. Csengett a többi készülék. A telefont visszaraktam a helyére. Másnap nyomtam a redial gombot, de foglaltat jelzett. Biztos mással beszél az asszony gondoltam, de végül is fél óra alatt csak leesett, hogy magamat hívogatom. Elkelne a családban egy telefonos szakember...
Az USB WLAN adapter doboza. Próbaképp kértem kölcsön egy kiváló barátomtól. Persze nem azt próbáltam odaadja-e. Odaadta. Nem is számítottam másra, de más is jött! Kaptam egy akváriumszűrőhöz való motort, és egy bugyborékoltató pumpát. Újabb két szétszedtem alany...
Hatalmas dobozban egy ekkorka kis vacak.
És ez még a nagyobbak közé sorolható!
Szinte elvész az USB csatlakozó végén.
Ilyen szép színes dobozban van a router. Illetve ez router meg ADSL modem, meg voip adapter, meg WLAN router kombinációja. A WLAN részt nem szoktam beüzemelni, azzal küzdjön csak meg az ügyfél. De néha olyan könyörgően tudnak nézni...
Szóval azért is van itthon az egész miskulancia, hogy kipróbáljam, megtapasztaljam hogyan kell beállítani a WLAN-os részt. Hát semmi bonyolult nincs benne. Persze nem is gondoltam, hogy varázslat kell hozzá, fekete kakas kivéreztetése holdtöltekor meg hasonlók, de várakozáson felül egyszerű volt.
Beléptem a routerbe, engedélyeztem a wlant, el is indult elsőre. A számítógép azonnal észlelte a hálózatot. Megadtam a beállított jelszót a számítógépen, s mindjárt le is teszteltem. Hoppá! Elfelejtettem beállítani a routerben a felhasználói nevet és jelszót! Azzal csatlakozott fel a router ami benne volt! Teszteltem a működő szolgáltatásokat. Mind megy! Azért aki nem fizet hónapok óta, annak illene letiltani a hozzáférését! Háromféle papír volt a dobozban. Úgymint ez a HGW-hez, ez meg az STB-hez, és ez a VOIP-hoz.
Kapunk még:
- LAN kábelt
- tápegységet
- USB kábelt
- drótokat
- papírsablont a felfúráshoz (ez igen kedves dolog a gyártótól)
18 volt 1 amperes a router dugasztápja. Rendrakáskor előszeretettel keverik össze a tápegységeket az ügyfelek. Például a Dialcom modem szintén váltóáram kimenetű tápegységéről nagyon zúg az LCD monitor belső hangszórója. Persze már csak amolyan hattyúdal jelleggel teszi...
A router hátulja. Rendrakás után itt is keverednek ám a drótok. Aztán jön az esküdözés, hogy higgye el kérem, hogy ez eddig így működött! Vajon honnan tudják az ügyfelek, hogy ezt utálom a legjobban?
Antenna, tápbemenet, Power gomb, USB csatlakozó. Ez utóbbi nem működik. A win felismerte ugyan hogy van egy új eszköz a drót végén, keresett is hozzá drivert, de nem talált. Szerintem az XP még életében nem talált a neten semmihez sem drivert!
Az első két csatlakozóba számítógép való, a második kettőbe pedig a két STB. Nem összekeverni! Ha mégis, akkor nem lesz internet, a tévén pedig egy piros fogaskereket fogunk látni adás helyett.
- a DSL-be a telefondrót jön
- a PSTN-be semmi
- az egyes zöldbe jön a telefonkészülék
Van még a lyukacska mélyén a reset gomb. Például tollbetéttel lehet megnyomni. Én elsőre (kicsit dühösen) a kiscsavarhúzómmal nyomtam meg. Hát mindketten nagyon letörtünk! A gomb a túlnyomástól, én meg a hülye gyári hibás modem miatt.  :o)
A reset gomb hatására a router azonnal elfelejti a jelszót, lehet bele visszaírni, különben nem lesz se telefon, se internet. Van egy szoftveres reset is a modemen, ami a menüből érhető el. Az egy kicsit durvább hatású! Visszaáll a router az alapszolgáltatásaira.
Vagyis elszállnak az eddig letöltött programocskák, el fog szórakozni a modem vagy egy órát mire újból lehúzza és telepíti őket. Közben ki be kapcsol, összevissza villog. Békén kell hagyni, hagy dolgozzon. Addig míg nem végez úgysem nem lesz voip, mert az jön le utoljára. Természetesen a voiphoz és a nethez be kell állítani a nevet és a jelszót, hiszen ezzel azonosít minket a központ. A TV-hez nem kell beállítani semmit, az alapértelmezett felhasználó névvel és jelszóval is megy. Az STB-t, illetve az előfizetőt az STB telepítésekor beütött hosszú számmal azonosítja a központ.
A fenti képen egy gomb látható. A router elején volt. Ha jól dereng a wlant lehet vele kikapcsolni. Ezen a képen pedig az antenna belső csatlakozója látszik. Alig három milliméter az átmérője!
A panel. A változatosság kedvéért ez nem zöld, ez kék.
Jó, legyen zöldeskék...
Háromlábú stabilizátor kocka, előtérben egy "hatalmas" szűrőkondi.
LED-ek.
Pont olyanok mint az emberek.
Kicsik, nagyok, átlátszóak, zöldek, egyszínűek, kétszínűek...
Egy szép nagy processzor.
Még egy processzor.
Három a magyar igazság.
Negyedik a ráadás, izé, RAM.
Ez a rész a WLAN.
Nem tudom mi lehet a fémputtony alatt, és ezt most nem is fogjuk megnézni! Mégiscsak egy wireless router. Csak nem verem szét?
Vissza is pakolom a dobozába.
El fogják ezt vinni árába úgy hiszem!
Jópofa jószág, a menüit még végig sem néztem.
Van benne minden mint a moziban!
Leteszem a szemüvegem, és felveszek egy olyat amivel látok is.
De mit is látok?
Hiányoznak a kondik a Dialcom DSL modem paneljáról.
Méghozzá 7 darab hiányzik. Mi lenne ha pótolnám őket. Ez egy régi tervem. A DSP (Digital Signal Processor) nem szereti ha szűretlen a tápja. Hátha javulnak valamicskét a paraméterek.
Lemértem a be nem szerelt kondikon mérhető feszültségeket. 3,3 és 5 voltot mértem, azaz ennél nagyobb feszültséget elviselni képes kondikat kell keresnem.
Pont itt van jobb kéznél a kondis dobozom. Kihúztam a 100 mikrós feliratút. Tulajdonképpen bármelyiket kihúzhattam volna, de ez esett kézre.
Találtam is mindjárt hét darab egyforma kondit. No nem mintha számítana, hogy egyformák, de miért ne!
Ónszippantó. Kell, mert be vannak nőve ónnal a lyukak a panelen.
De már nem!
Két raszteresre voltak hajtogatva a kondik lábai.
De már csak voltak!
Bedugdostam őket a panelbe.
És be is forrasztottam.
Hurrá! Nem rontottam el semmit, még mindig működik a modem. A paraméterek szemernyit sem javultak, ennyit mára az elképzeléseimről...

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg
a Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában...