HGW
(kicsit csapongok, de annyi baj legyen)

Itt ez a HGW, ami itt ül már egy ideje. Nem is oly régen már felszabadítottam ezt a polcot, csakhogy a kacatok idővel galádul visszafoglalták. Háború ez barátim, komoly háború! A HGW tetején látható USB WLAN adapter szerencsére csak kölcsönben van. Vagyis azt simán csak visszaadom és máris egy dobozzal kevesebb.
A HGW tetején volt egy zacskó csipsz is, de hatalmas (közel 45 évnyi) rutinom van az elemózsiák pusztításában, így annak esélye sem volt! Akarom mondani persze, hogy a könnyebb utat választottam, hiszen a csipsz megevéséhez sem fotózni, sem írni nem kellett, épp csak járatni a pofámat.
Mindeközben a HGW valamiért külön került a dobozától, majd megbújt a többi kacat között. Persze hiába állt be élével a könyvek mellé, mert tőlem úgysem szabadul. Mondjuk volt már aminek sikerült. Például a legutóbbi ilyen bújócskázó tárgy az STB távirányítója volt, ami úgy Kb. fél óra alatt lett meg.
Csapongok itt összevissza... Rátérve a lényegre, a HGW boncolás előtt előbb még egy összehasonlító teszt lesz. A melóhelyen ugyan hozzáférek bármelyik modernebb modemhez, de nekem semmi bajom a jó öreg Dialcommal! Mivel ezt használom évek óta, ezért ez lesz a viszonyítási alap.
Direkt hazahoztam tesztcélra egy újfajta Dlink 360R-es modemet. Letettem ide a sarokba, most meg sehol. Útban lett volna valakinek? Újabb bújócskázó tárgy? Ez nem egy olyan család, hogy bárki bármit odébb rakna...
Hát már nem megint én voltam? De! Betettem alátétnek a modemet dobozostul a laptop alá, hogy ne fulladjon bele szegény a takaróba. A laptop azért kell, hogy a központi rendszerből (ANMS) ki tudjam lesni az egyes modemek által produkált működési paramétereket, így nem kell a modemekhez való szoftverekkel bajlódnom. (pláne nincs is mindegyikhez)
A képen egy újabb zacskó csipszet, akarom mondani egy régiféle 360R-es modemet látunk. Szerintem már évek óta itt van. Pontos okot ugyan nem tudok mondani, de rá van írva a hátára pirossal, hogy Géza, tehát valószínűleg a sajátom.
Na még egy modem. Az ügyfelek manapság a T pontokba hordják vissza azokat a cuccokat, amikkel a cégnek tartoznak. Ezek főképp ADSL modemek, illetve ISDN NT-k. Na most a boltok átvesznek mindent, ami végül valamelyik raktárban köt ki. Megérne egy kiállítást, hogy miket adnak le! Ez amúgy egy nem T-comos eredetű Dialcom modem.
Mivel akad itthon egy jóféle Telindus modem is, ezért ez is beszáll a tesztbe. Ez vagy a sajátom, vagy céges. Ej ha egyszer ezeket mind sikerül kiderítenem, akkor összeszedem az összes kacatot, és beviszem a melóba a raktárosnak. Szóval az úgy szokott lenni, hogy vagy minden polc sarkán akad egy telefonkonnektor (ahonnan persze folyton leverem őket), vagy egy darabot sem találok itthon. (utóbbi mikor kér tőlem valaki, akkor szokott nem lenni)
Az előbb említett modem működik. Tehát nem ez az amit azért hoztam haza, mert meg akarom javítani. Illetve kit érdekel, hogy működik-e? Merthogy engem az érdekel, mi lehet a hibája! Ugyanis a letöltési sebessége rendben van, de a feltöltési erősen közelít egy analóg modeméhez. Majd megkeresem hová bújt, és jól szétszedem.
Kivettem a laptop alól a modemet.
Mennyi papír... Majd ezt a modemet is szétszedem, s bekerül a többi közé az ADSL modemekhez. Ha ezt megteszem, már vihetem is vissza a melóba. Hurrá! Nemsokára mínusz egy doboz!
Egy LED-del kevesebb van rajta mint a régin.
Ez itt az új Dlink modem tápegységének matricája.
Ez pedig a régi Dlink modemé. A réginek nem fog ártani ha 12 voltról van járatva, de az újnak kevés lesz a régi táp által szolgáltatott 9 volt. Kipróbáltam és működik, de most hagyjuk ezt a témát, mert ezek a tápegységes dolgok egy következő méréssorozat részét fogják képezni.
Ez itt az idegen Dialcom modem, ami nem szinkronizál össze a központtal.
Rá van írva, hogy rossz. Úgyis csak azért hoztam haza, hogy belenézzek. Bele is betegednék ha nem szedhetnék szét folyton mindent!
De nem akarok beteg lenni! Majd mindenképpen temessétek mellém a csavarhúzóimat.
Persze nem húztam ki belőle a drótokat szétszedés közben, mert a 18 volt az nem ráz, s ha esetleg mégis, legfeljebb azt mondom, hogy nem én voltam, hanem már eleve össze volt taposva a modem. Mint az a képen látható, eggyel kevesebb LED van benne, mint a fekete színű Telekomos Dialcomban. Konkrétan hiányzik belőle a piros. Gondolom azért, mert van aki nem szereti, ha egy piros LED villog a dobozon.
A villogó piros LED ugyanis hibát jelez mindenféle leírás nélkül is. Jobb az ha az ügyfél csak annyit lát, hogy eggyel kevesebb zöld LED világít. Itt viszont mindjárt két zöld LED világít! Úgy látszik türelmetlen voltam az előbb, és mégiscsak összeszinkronizált.
Persze adatforgalom az nulla! Vagy más szabvány szerint akar működni, vagy tényleg rossz. Összehasonlításképp szétszedtem a saját régi modemem, hogy lássuk mi a kettő között a különbség.
A régi belső tápegysége láthatóan kapcsolóüzemű.
Ez az idegen Dilacom táprésze, ahol viszont már sehol egy tekercs.
A régi DSP-je.
Ez pedig az idegené.
Az idegen Dilacom hátulján nincs reset gomb. Bevallom őszintén, hogy én még sosem nyomtam meg Dialcom modemen a reset gombot. Egyáltalán mit csinálhat? Mert ugye nincs a modemben semmiféle beállítás, amit vissza lehetne, vagy kellene állítani alapértékre.

 

  Actual
bitrate
Margin Available
max.
Attenuation Transceiver
output
power
  kBps dB up/dn up/dn dB dBm
Régi Dialcom 512/7264 17/8 800/7520 15,5/16 19
Régi Dialcom hidegen 512/7104 13/9 800/7392 15,5/16 19
Régi Dialcom felkondizva 512/6944 17/9 800/7200 15,5/16 19
Idegen Dialcom 512/6240 17/8 800/6496 16/16,5 19
Telindus a polcról 512/6656 19/10 800/6944 13/20 17
Dlink 360R 512/7840 17/8 800/8128 15/22,5 19
Új Dlink 360R 512/7776 17/8 800/8064 14,5/25 19
HGW 512/7904 20/9 800/8160 15/24 19

 

Fentebb láthatók a sárga táblázatban a mérési eredmények. Először a régi Dilacom modemem adatait mértem le. A következő sor ugyanez, csak pihent a modem egy órát. Alatta ugyanez, de felkondizva. (később leírom, hogy ez mit jelent). A Telindus következik, majd a régi és az új Dlink 360R. A sort a HGW adatai zárják. Sehol semmi kirívó adat, jól teljesít a HGW, ami amúgy teljes pompájában balra látható.
Hoppá! Már az utolsó LED is világít. Ez azt jelenti van voip szolgáltatás, vagyis telefon vonal. Ezt a modemet használtan vettem egy olyan embertől, aki nem fizette ki a számlákat, majd álnok módon eladta az egész felszerelést. Ebben az az érdekes, hogy nincs központilag leszerelve, illetve kikapcsolva a szolgáltatás.
Rádugtam a készülékem, majd felemeltem a kézibeszélőt. Volt vonal, amiről próbaképp fel is hívtam magam. Csengett a többi készülék. A telefont visszaraktam a helyére. Másnap nyomtam a redial gombot, de foglaltat jelzett. Biztos mással beszél az asszony gondoltam, de végül is fél óra alatt csak leesett, hogy magamat hívogatom. Elkelne már a családban egy telefonos szakember...
Ez már az USB WLAN adapter doboza. Ezt próbaképp kértem kölcsön egy kiváló barátomtól. Persze nem azt próbáltam ki, hogy odaadja-e. Odaadta. Nem is számítottam másra, de más is jött! Kaptam egy akváriumszűrőhöz való motort, valamint egy bugyborékoltató pumpát, vagyis érkezett két újabb szétszedtem alany.
Hatalmas dobozban egy ekkorka kis vacak. És ez még a nagyobbak közé sorolható!
Szinte elvész az USB csatlakozó végén.
Ilyen szép színes dobozban van a router. Illetve ez router meg ADSL modem meg VOIP adapter meg WLAN router kombinációja. A WLAN részt nem szoktam beüzemelni, azzal küzdjön csak meg az ügyfél. Persze néha olyan könyörgően tudnak nézni...
Szóval azért is van itthon az egész miskulancia, hogy kipróbáljam, megtapasztaljam, hogyan kell beállítani a WLAN-os részt. Semmi bonyolult nincs benne. Persze nem is gondoltam, hogy varázslat kell hozzá, fekete kakas kivéreztetése holdtöltekor, meg hasonlók, de várakozáson felül egyszerű volt.
Beléptem a routerbe, engedélyeztem a wlant, el is indult elsőre. A számítógép azonnal észlelte a hálózatot. Megadtam a beállított jelszót a számítógépen, s mindjárt le is teszteltem. Hoppá! Elfelejtettem beállítani a routerben a felhasználói nevet és jelszót! Vagyis a router azzal csatlakozott fel ami benne volt! Teszteltem a működő szolgáltatásokat. Mind megy! Azért aki nem fizet hónapok óta, annak idővel illene letiltani a hozzáférését... Háromféle papír volt a dobozban, úgymint ez a HGW-hez, ez meg az STB-hez, és ez a VOIP-hoz.
Kapunk még:
- LAN kábelt
- tápegységet
- USB kábelt
- drótokat
- papírsablont a felfúráshoz (ez igen kedves dolog a gyártótól)
18 volt 1 amperes a router dugasztápja. Rendrakáskor előszeretettel keverik össze a tápegységeket az ügyfelek. Például a Dialcom modem szintén váltóáram kimenetű tápegységéről nagyon zúg az LCD monitor belső hangszórója. Ezt persze már csak amolyan hattyúdal jelleggel teszi...
Ez itt a router hátulja. Rendrakás után itt is keverednek ám a drótok. Aztán jön az esküdözés, hogy higgye el kérem, hogy ez eddig így működött! Vajon honnan tudják az ügyfelek, hogy ezt utálom a legjobban?
Antenna, tápbemenet, Power gomb, USB csatlakozó. Ez utóbbi nem működik. A Windows felismerte ugyan, hogy van egy új eszköz a drót végén, keresett is hozzá drivert, találni azonban nem talált. Szerintem az XP még életében nem talált a neten semmihez sem drivert!
Az első két csatlakozóba számítógép való, a második kettőbe pedig a két STB. Nem összekeverni! Ha esetleg mégis, akkor nem lesz internet, a tévén pedig az adás helyett egy piros fogaskereket fogunk látni.
- a DSL-be a telefon konnektor felől érkező drót jön
- a PSTN-be semmi
- az egyes zöldbe jön a telefonkészülék
A lyukacska mélyén van egy reset gomb, amit például egy tollbetét hegyével lehet megnyomni. Én elsőre (kicsit dühösen) a kiscsavarhúzómmal nyomtam meg. Mit ne mondjak, mindketten nagyon letörtünk! A gomb a túlnyomástól, én meg ugye gyári hibás HGW miatt. A reset gomb hatására a router azonnal elfelejti a jelszót, majd lehet bele visszaírni, különben nem lesz se telefon, se internet. Van egy szoftveres reset is a modemen, ami a menüből érhető el. Na az ennél egy kicsit durvább hatású, mert azt indítva visszaáll a router az alapszolgáltatásaira.
Vagyis elszállnak az eddig letöltött programocskák, ezért el fog szórakozni a modem vagy egy órát, mire újból lehúzza és telepíti őket. Közben persze ki-be kapcsolgat és összevissza villog. Ilyenkor békén kell hagyni, hadd dolgozzon. Addig míg nem végez úgysem lesz VOIP, mert az jön (töltődik) le utoljára. Természetesen a VOIP-hoz és az Internethez be kell állítani a nevet és a jelszót, hiszen ezzel azonosít minket a központ. A TV-hez nem kell beállítani semmit, mert az alapértelmezett felhasználó névvel és jelszóval is megy. Az STB-t, illetve az előfizetőt az STB telepítésekor beütött hosszú számmal azonosítja a központ.
A fenti képen amúgy egy gomb látható. A router elején volt. Ha jól dereng, akkor a WLAN-t lehet vele kikapcsolni. Ezen a képen pedig az antenna belső csatlakozója látszik, ami amúgy alig három milliméter az átmérőjű.
A panel a változatosság kedvéért nem zöld, hanem kék.
Jó, akkor legyen zöldeskék.
Háromlábú stabilizátor kocka, előtérben egy "hatalmas" szűrőkondival.
LED-ek. Ezek éppen olyanok mint az emberek. Kicsik, nagyok, átlátszóak, zöldek, egyszínűek és kétszínűek.
Egy szép nagy processzor.
Még egy processzor.
Három a magyar igazság.
Negyedik a ráadás! Izé... Ez egy RAM.
Ez a rész a WLAN.
Nem tudom mi lehet a fémputtony alatt, és ezt most nem is fogjuk megnézni! Mert ugye ez azért mégiscsak egy működő, vagyis igény esetén hadra fogható wireless router. Szóval csak nem verem már szét!
Hanem visszapakolom inkább a dobozába. El fogják ezt vinni árába úgy hiszem! Jópofa jószág, és a menüit még végig sem néztem. Van benne minden mint a moziban!
Letettem a szemüvegem, és felvettem egy olyat amivel látok is.
No de mit is látok? Hiányoznak a kondik a Dialcom ADSL modem paneljáról.
Méghozzá 7 darab hiányzik. Mi lenne ha pótolnám őket? Ez amúgy egy régi tervem. A DSP (Digital Signal Processor) ugyanis nem szereti ha szűretlen a tápja. Szóval hátha javulnak valamicskét a paraméterek.
Lemértem a be nem szerelt kondikon mérhető feszültségeket. 3,3 és 5 voltot mértem, azaz ennél nagyobb feszültséget elviselni képes kondikat kell keresnem.
Pont itt van jobb kéznél a kondis dobozom. Kihúztam a 100 mikrós feliratút. Tulajdonképpen bármelyiket kihúzhattam volna, de ez esett kézre.
Találtam is mindjárt hét darab egyforma kondit. No nem mintha számítana, hogy egyformák, csak ha már van, akkor ugyan miért ne?
Ónszippantó kell, mert a panelen be vannak nőve ónnal a lyukak.
Egy percnyi szipákolást követően persze már nem.
Két raszteresre voltak hajtogatva a kondik lábai.
De már csak voltak!
Bedugdostam őket a panelba.
És persze be is forrasztottam.
Hurrá! Nem rontottam el semmit, hiszen még mindig működik a modem. A paraméterek mondjuk szemernyit sem javultak, szóval ennyit mára az elképzeléseimről...

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg a
Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában.