STB
(nesze nektek trendi dolog)

Első menet

Na mit hozott a Jézuska szétszedni? Hát ez bizony egy STB, azaz Set Top Box. Imádom a sokatmondó hárombetűs rövidítéseket! Az STB csak akkor működik, ha az összekötő kábelét beledugjuk egy HGW-be. A HGW az Home Gate Way. A HGW pedig csak akkor működik, ha beledugjuk a fenekébe a telefondrótot. Persze mindez hiába, ha nem fizettünk elő a Magyar Telekom T-Home szolgáltatására.
Ha meg előfizettünk, akkor nem kell dugdosnunk sehová semmit! Jön a _jólképzett_ szakember, és mindent szépen összeszerel.
Van itt minden mint a moziban!
Nézzük csak szépen sorjában.
Balról van egy HDMI digitális AV csatlakozó. Ha van ilyen kábelünk, meg tévénk a másik végére, akkor akár használhatjuk is. Középen a sárga egy LAN csatlakozó, innen megy a kábel a HGW-be. Az alsó SCART csatlakozó a kimenet, a felső pedig a bemenet. Ha csak egy SCART csatlakozó aljzat van a tévénken, akkor oda jön az STB, abba meg a többi eszközünk szépen felfűzve.
Ha nem lenne SCART csatlakozó a tévénken, de van RCA harangcsatlakozó, akkor egy szokványos háromágú kábellel összetudjuk kötni a két dobozt. Ilyen kábel nem jár a szerkezethez, ezt külön kell megvenni. Középen a fekete egy S-Videó kimenet, ehhez sem jár kábel. Jobbra lent a lyuk mélyén a reset gomb található.
A piros RCA aljzat a digitális audió kimenet, alatta a fekete kupak szintén audió kimenet, csak optikai. Ezekhez sem kapunk kábeleket. Akinek telik házimozira, annak fussa derótokra is! Középen egy USB csatlakozó látható. Nem! Nem számítógép csatlakozó! Ide memóriát lehet bedugni, az STB pedig lejátssza nekünk róla a filmet. Jelenleg ez a funkció még nem működik. Jobbra hagyományos antenna ki és bemenetek. Ez a doboz fogadna földi sugárzású digitális antenna jelet is. (az újabb dobozokról már hiányzik ez a csatlakozás)
Hálózati csatlakozás borotvazsinórral, és egy power gomb.
Alulnézet.
Mondhatnánk, hogy semmi érdekes, de nézzük csak meg közelebbről!
Ott túl a rácson egy más világ van...
Illetve bolhás mókus legyek ha nem egy HD látok!
Ez nem Kínai!
A vörös plexin benézve látszik a kijelző. Ez azt jelenti, hogy nem egy üres dobozt sóztak rám.
Mindenféle feliratok...
Még Dolby is van benne!
Középen a kerek fekete a ki-be kapcsoló gomb.
Ha nem lenne kéznél a távirányító, akkor az előlapról is tudjuk kezelni. A le/fel jobbra/balra nyilakkal mászkálhatunk a menüben amit a jobb oldali gombbal érünk el.
Az előlapon is van USB csatlakozó. Ha lenne ilyen memóriám, akkor ki is próbáltam volna a működését, de hát nincs. Még nem szorultam rá, hogy vegyek egyet.
Bekapcsoláskor ezt írja ki.
Aztán elkezdi keresni a szervert. Van egy kis indító file, abban vannak az adatok mit hol keressen.
A tévét kitiltottam a szobából a hüvelygomba, a peremalászarás, és az inkontinencia miatt. A kéket menstruáló nőket meg már ne is említsük... Ha nagyon tévézhetnékem támadna (de nem támad), akkor itt ez az USB tuner a monitor mögött. Ezt csak azért mondom, mert valamivel csak össze kell dugni az STB-t hogy lássuk mit rajzol ki nekünk a képernyőre.
Persze túl sokat nem fog, hiszen nincs kapcsolat. Még szép hogy nincs, hiszen nincs T-Home előfizetésem. (meg a kábelt sem dugtam be sehova) Szóval ha nem él a drót, nem üzemel a doboz. Még a korábban felvett filmeket sem tudjuk visszanézni!
Tattara!
Ugye mondtam, hogy wincseszter van benne!
Persze tudtam én ezt...
Nem egy egyszerű eset kinyitni a dobozt. Torx csavarok tartják a tetejét hárman. A középső csavar közepéből kis pálcika lóg ki, "nehogy már jó legyen a régi csavarhúzód" mottóval. Persze nem akadály, kitörtem a pöcköt és kész.

Az STB T-Home előfizetés nélkül használhatatlan!

Viszont a wincseszter még jó lesz valamire.
Például adattárolásra...
Szóval a piacon HD nélkül vásárolt STB tiszta pénzkidobás!

Manapság szokásos kapcsolóüzemű tápegység. Nem kínai, nem melegszik, üzembiztos. Persze a hosszú távú próbák még hátravannak. Valamiféle kényszerhűtés nem ártott volna a dobozba. A tápegység nem fűt különösebben, de a HD, és a médiaprocesszor már igen.
A tunerkockák oldalnézetből.
A csatlakozók hátulról.
A BIOS eleme.
A médiaprocesszor.
Csúnya részlet! Nem, nem az ezüstözés barnulására gondolok, hanem a csavar hiányára. Persze szó sincs róla, hogy szétesne a masina...
Ide még férne egy IC.
Ide a tunerkockák mögé is lehet tenni valamit.
Az előlap mögé látunk be a résen. Ha levenném az előlapot, akkor láthatnánk egy szép zöld panelt. De éppen elég panelt láttunk már, szóval nem veszem le!
Kitekertem a szintén középcsöcsös csavarokat, amik a HDD-t tartották.
Hogyaszongya masternak van jumperolva.
Ilyen testelő rézrugók vannak a merevlemez két sarkára csavarozva.
Samsung
Nem mindegy...
Rá vannak írva a tulajdonságai. 80Gigás, 7.200 a lemezek percenkénti fordulatszáma, és 2Mega gyorsító tárja van. Valamint Pata a csatoló felülete.
Szóval kiszedtem a wincsesztert a helyéről. A kísérlet lényege, hogy megnézzük mit látunk a lemezen, ha betesszük egy PC-be. A HDD azért van az STB-ben, hogy legyen mire felvenni a filmeket. Vajon látjuk e valamilyen emészthető formában a filmeket?
Üres HD rekesz van még itthon pár darab.
Valahogy előre készültem a feladatra.
Üres hely is van a számítógépben. De ez nem a feladatra való felkészültségemet jelenti, hanem azt, hogy a többi HD-t elvitte a rendőrség a gépemből.
Bedobtam a HD-t a fiókjába.
Nem sok minden látszik. A "dvr.mrt" fájl belül üres.
A képen látható fájlokban szintén nincs semmi.
Olyan, mintha lenne egy nagy fájl, amit az operációs rendszer (Windows CE) felmountol mint egy meghajtót, és ez tartalmazná a felvett filmeket. Persze ezt csak úgy okoskodom...
Ez látszik a monitoron a doboz indulásakor. Alul a fekete csík fehér kezdene lenni, de nem kezd, mert nincs kapcsolat. Szóval lefutna az első csík, majd megjelenne az egy helyett két fogaskerék, újra futna a csík. Ki-be kapcsolna a doboz. Gyári állapotában üres a HD, csak az indítási információk vannak rajta. Mikor összeszereljük és meglátja, hogy van hová kapcsolódnia, akkor áthúzza a már élő dróton az operációs rendszert. Az STB elvan egy darabig ezzel, hogy a húsleves fusson át a tervezőjén...

 

Második menet

 

Lehet, hogy azért nem látom a felvett filmek nyomát a HDD-n, mert nincsenek is felvett filmek? Ezért elvittem az STB-t egy működő T-Home előfizetésig, és álnokul átdugtam a drótot (LAN) az én dobozomba. Darabig töltődött, monyogott a biteken, majd szépen elindult. Nem kért regisztrációs kódot, tehát valahol már működött. Készítettem vele két egyperces felvételt.
Hazahoztam, de semmi. Most hogy a rendszer megint él rajta, most már kiírja, hogy indítás. Persze kábel nálam továbbra is sehol...
Kiszedtem hát megint a HD-t. Semmi eredmény. A nagy fájlnak mintha már lenne tartalma, persze nem emészthető a formátum. Szóval semmi értelme kiszedni a HDD-t az STB-ből! Nem lehet (legalábbis egyszerű eszközökkel) kilopni belőle a felvett filmeket. Azonkívül aki a Magyar Telekom tulajdonát képező berendezést szétszedi, az kap egy csomagot melyben egy automata vezérlésű ló koponya van, ami úgy van beállítva, hogy tipikusan bal herére harap! Aztán keringhetünk körbe körbe a szobában visítva, miközben szánjuk bánjuk bűnünket...
Próbaképp bedugtam egy régi üres wincsesztert az STB-be.
Persze semmi eredmény, fel sem éled a doboz.
Jó!
Nem is vártam semmit...
Csak épp itt volt a polc szélén egy régi HD.
A távirányítóról megfeledkeztem. Persze ez nem igaz, csak nem találtam meg a szobámban a fene nagy rendben hogy hová tettem le...
Ezen is ott díszeleg a T-Home felirat.
Van itt minden mint a moziban! Itt a szolgáltatás komplett leírása. Meg lehet állítani a képet, majd folytatni ahol abbahagytuk a műsornézést. A mappa gomb a felvett műsorok listáját hozza elő. A színes gombok a teletextet vezérlik. Ez a T-Home egy ritka ötletes szolgáltatás. Nem kell lemenni a videó tékába filmekért, le lehet őket kérni a dróton. Minden adónak ugyanolyan tökéletes a képe, hiszen ugyanazon az átviteli csatornán érkezik. Persze ha az ember nagyon figyel, akkor látszik a digitális tömörítés, de ezt már csak a "vájtszeműek" veszik észre.
A "menu" gombbal előjön a menü. Ki gondolta volna? Olyan egyszerű kezelni mint egy mobiltelefont. Nyugdíjas nénikék azonnal elvannak vele leírás nélkül. Felvételkor nem kell beállítgatni mikor kezdődik és végződik az adás, elég kijelölni a műsorújságban az adott filmet. A le-fel nyilacskákkal lehet lapozni az adók között, alul kiírja a következő adót, mi megy éppen a csatornán, mennyi van még belőle hátra, látjuk is a képét kicsiben. Tényleg egy csomó jó ötlet / szolgáltatás van belezsufizva a dobozba.
Ez a doboz a HGW Ebbe kell beledugni az STB LAN kábelét.
Említettem már mennyire kedvelem a hárombetűs rövidítéseket?
Kicsit vagyok csak vaksi! Egyszerűen nem vettem észre elsőre, hogy ketté van particionálva a wincseszter. Csak az utolsó betűjelet néztem.
Persze itt sincs semmi érdekes, csak a képek amiből a menük vannak összerakva.
Ezen a képen jól látszik a 126MB méretű FAT16-os indító partíció, és a 74Gigás FAT32 az adatoknak. (ezt már át is formáztam NTFS-re)

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg
a Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában...