STB
(nesze nektek trendi dolog)

Első menet

Na mit hozott a Jézuska szétszedni? Nos ez bizony egy STB, azaz Set Top Box. Mondtam már, hogy imádom a sokatmondó hárombetűs rövidítéseket? Nem? De! Az STB csak akkor működik, ha az összekötő kábelét beledugjuk egy HGW-be. A HGW - mint rövidítés - az Home Gate Way. A HGW pedig csak akkor működik, ha beledugjuk a fenekébe a telefondrótot. Persze mindez hiába, ha nem fizettünk elő a Magyar Telekom T-Home szolgáltatására.
Ha meg előfizettünk, akkor nem kell dugdosnunk sehová semmit, mert jön a _jól képzett_ szakember, és mindent szépen összeszerel.
Van itt minden, mint a moziban, de nézzük csak szépen sorjában.
Balról van egy HDMI digitális AV csatlakozó. Ha van ilyen kábelünk, meg tévénk a másik végére, akkor akár használhatjuk is. Középen a sárga egy LAN csatlakozó, innen megy a kábel a HGW-be. Az alsó SCART csatlakozó a kimenet, a felső pedig a bemenet. Ha csak egy SCART csatlakozó aljzat van a tévénken, akkor oda jön az STB, abba meg a többi eszközünk szépen felfűzve.
Ha nem lenne SCART csatlakozó a tévénken, de van RCA harangcsatlakozó, akkor egy szokványos háromágú kábellel összetudjuk kötni a két dobozt. Ilyen kábel nem jár a szerkezethez, azt külön kell megvenni. Középen a fekete egy S-videó kimenet, amihez szintén nem jár kábel. Jobbra lent a lyuk mélyén a reset gomb található.
A piros RCA aljzat a digitális audió kimenet, alatta a fekete kupak szintén audió kimenet, csak az optikai. Ezekhez sem kapunk kábeleket. Akinek telik házimozira, annak biztosan fussa drótokra is. Középen egy USB csatlakozó látható. Nem! Nem számítógép csatlakozó! Ide memóriát lehet bedugni, az STB pedig lejátssza nekünk róla a filmet. Jelenleg ez a funkció még nem működik. Jobbra hagyományos antenna ki és bemenetek, ez a doboz ugyanis fogadna földi sugárzású digitális antenna jelet is. (az újabb dobozokról már hiányzik ez a csatlakozás)
Hálózati csatlakozás borotvazsinórral, valamint egy power gomb.
Alulnézet. Mondhatnánk, hogy nincs itt semmi érdekes, de azért nézzük csak meg közelebbről.
Ott túl a rácson egy más világ van...
Illetve bolhás mókus legyek, ha nem egy HDD-t látok!
Egy kissé meglepő, hogy ez nem Kínai.
A vörös plexin benézve látszik a kijelző. Ez azt jelenti, hogy nem egy üres dobozt sóztak rám.
Mindenfelé mindenféle feliratok. Még Dolby is van benne! Középen a kerek fekete a ki-be kapcsoló gomb.
Ha nem lenne kéznél a távirányító, akkor az előlapról is tudjuk kezelni. A le/fel jobbra/balra nyilakkal mászkálhatunk a menüben, amit a jobb oldali gombbal érünk el.
Az előlapon is van USB csatlakozó. Ha lenne ilyen memóriám, akkor ki is próbáltam volna a működését, de nincs, mert mert még nem szorultam rá, hogy vegyek egyet.
Bekapcsoláskor ezt írja ki.
Aztán elkezdi keresni a szervert. Van egy kis indító file, abban vannak az adatok, hogy mit hol keressen.
A tévét kitiltottam a szobából a hüvelygomba, a peremalászarás, valamint az inkontinencia miatt. A kéket menstruáló nőket meg már ne is említsük! Ha nagyon tévézhetnékem támadna (de nem támad), akkor itt ez az USB tuner a monitor mögött. Ezt csak azért mondom, mert valamivel csak össze kell dugni az STB-t, hogy lássuk mit rajzol ki a képernyőre.
Persze túl sokat nem fog, hiszen nincs kapcsolat. Még szép, hogy nincs, hiszen nincs T-Home előfizetésem. (meg a kábelt sem dugtam be sehova) Szóval ha nem él a drót, akkor nem üzemel a doboz. Ez annyira így van, hogy még a korábban felvett filmeket sem tudjuk visszanézni.
Tattara! Ugye mondtam, hogy wincseszter van benne! Persze tudtam én ezt... Amúgy nem egy egyszerű eset kinyitni a dobozt. Torx csavarok tartják a tetejét, ráadásul hárman. A középső csavar közepéből kis pálcika lóg ki, "nehogy már jó legyen hozzá a régi csavarhúzód" alapon. Ez persze nekem nem akadály. Kitörtem a pöcköt és kész.

Az STB T-Home előfizetés nélkül használhatatlan!

Viszont a wincseszter még jó lesz belőle valamire. Például adattárolásra. Vagyis a piacon HDD nélkül vásárolt STB merő pénzkidobás!

Íme egy manapság szokásos kapcsolóüzemű tápegység. Nem kínai, nem melegszik, üzembiztos. Persze a hosszú távú próbák még hátravannak. Valamiféle kényszerhűtés nem ártott volna a dobozba. A tápegység ugyan nem fűt különösebben, de a HDD és a médiaprocesszor már igen.
A tunerkockák oldalnézetből.
A csatlakozók hátulról.
A BIOS eleme.
A médiaprocesszor.
Ez egy csúnya részlet! Nem, nem az ezüstözés barnulására gondolok, hanem a csavar hiányára. Persze szó sincs róla, hogy egy csavar hiányától szétesne a masina.
Ide még férne egy IC.
Ide a tunerkockák mögé is lehet tenni valamit.
Az előlap mögé látunk be a résen. Ha levenném az előlapot, akkor láthatnánk egy szép zöld panelt, csakhogy már éppen elég panelt láttunk, ezért nem veszem le.
Kitekertem a szintén középcsöcsös csavarokat, melyek amúgy a HDD-t tartották.
Hogyaszongya masternak van jumperolva.
Ilyen testelő rézrugók vannak a merevlemez két sarkára csavarozva.
A HDD márkája Samsung, ami mondjuk olyan mindegy.
Rá vannak írva a tulajdonságai. 80 Gigás, 7.200 a lemezek percenkénti fordulatszáma, és 2 Mega gyorsító tárja van. Valamint Pata a csatolófelülete.
Kiszedtem a wincsesztert a helyéről. A kísérlet lényege, hogy megnézzük mit látunk a lemezen, ha betesszük egy PC-be. A HDD amúgy azért van az STB-ben, hogy legyen mire felvenni a filmeket. Vajon látjuk-e valamilyen emészthető formában a filmeket?
Üres HDD rekeszből van itthon néhány darab. Szóval ha önkéntelenül is, de előre készültem a feladatra.
Üres hely is akad, ez azonban jelen pillanatban sajnos nem a feladatra való felkészültségemet jelenti, hanem azt, hogy a többi HDD-t elvitte a rendőrség a gépemből, mégpedig a weblapomon elhelyezett, a szerzői jogot sértő könyvek miatt.
Csavarozás helyett csak úgy egyszerűen bedobtam a HDD-t a fiókjába.
Nem sok minden látszik. A "dvr.mrt" fájl belül üres.
A képen látható fájlokban szintén nincs semmi.
Innen nézve tisztára olyan, mintha lenne egy nagy fájl, amit az operációs rendszer (ami amúgy Windows CE) felmountol mint egy meghajtót, és ez tartalmazná a felvett filmeket. Persze ezt csak úgy okoskodom...
Ez látszik a monitoron a doboz indulásakor. Alul a fekete csík fehér kezdene lenni, de nem kezd, merthogy nincs kapcsolat. Szóval lefutna az első csík, majd megjelenne az egy helyett két fogaskerék, újra futna a csík. Ki-be kapcsolna a doboz. Gyári állapotában üres a HDD, csak az indítási információk vannak rajta. Mikor összeszereljük és meglátja, hogy van hová kapcsolódnia, akkor áthúzza a már élő kapcsolaton keresztül az operációs rendszert. Az STB elvan egy darabig ezzel, hogy a húsleves fusson át a tervezőjén...

 

Második menet

 

Lehet, hogy azért nem látom a felvett filmek nyomát a HDD-n, mert nincsenek is felvett filmek? Ezért elvittem az STB-t egy működő T-Home előfizetésig, ahol is álnokul átdugtam a drótot (LAN) az én dobozomba. Egy darabig töltődött, monyogott a biteken, majd szépen elindult. Nem kért regisztrációs kódot, tehát valahol már működött. Próbaképp készítettem vele két darab egyperces felvételt.
Majd hazahoztam, de semmi. Most, hogy a rendszer megint él rajta, most már kiírja, hogy indítás. Persze kábel nálam továbbra is sehol...
Kiszedtem hát megint a HDD-t. Sajnos semmi eredmény. A nagy fájlnak ugyan mintha már lenne tartalma, csakhogy nem emészthető a formátuma. Szóval semmi értelme kiszedni a HDD-t az STB-ből. Nem lehet (legalábbis egyszerű eszközökkel) kilopni belőle a felvett filmeket. Azon kívül aki a Magyar Telekom tulajdonát képező berendezést szétszedi, az kap egy csomagot, melyben egy automata vezérlésű ló koponya van, ami úgy van beállítva, hogy tipikusan bal herére harapjon. Aztán keringhetünk körbe-körbe a szobában visítva, miközben szánjuk bánjuk bűnünket.
Próbaképp bedugtam egy régi üres wincsesztert az STB-be.
Persze semmi eredmény, még csak fel sem éled a doboz. Jó! Nem is vártam semmit, hanem csak épp itt volt a polc szélén egy régi HDD.
A távirányítóról megfeledkeztem. Ez persze nem igaz, csak nem találtam meg a szobámban a fene nagy rendben, hogy hová tettem le.
Ezen is ott díszeleg a T-Home felirat.
Van itt minden, mint a moziban! Például meg lehet állítani a képet, majd folytatni ahol abbahagytuk a műsornézést. A mappa gomb a felvett műsorok listáját hozza elő. A színes gombok a teletextet vezérlik. Ez a T-Home egy ritka ötletes szolgáltatás. Nem kell lemenni a videotékába filmekért, merthogy le lehet őket kérni a dróton. Minden adónak ugyanolyan tökéletes a képe, hiszen ugyanazon az átviteli csatornán érkezik. Persze ha az ember nagyon figyel, akkor látszik a digitális tömörítés, de ezt már csak a "vájtszeműek" veszik észre. A helyzet idővel sajnos sokat romlott, mert a lapos tévék elterjedése után már csak a vakok nem látják, hogy mennyire agyon van tömörítve a kép.
A "menu" gombbal előjön a menü. Ki gondolta volna? Olyan egyszerű kezelni, mint mondjuk egy mobiltelefont. Még a nyugdíjas nénikék is azonnal elvannak vele, mindenféle leírás nélkül. Ez persze csak azokra igaz, akik értik az interaktivitást, mert aki nem, az ezt sem fogja tudni kezelni. Felvételkor nem kell beállítgatni, hogy mikor kezdődik és végződik az adás, elég kijelölni a műsorújságban az adott filmet. A le-fel nyilacskákkal lehet lapozni az adók között, miközben alul kiírja a következő adót, mi megy éppen a csatornán, mennyi van még belőle hátra, és még látjuk is a képét kicsiben. Tényleg egy csomó jó ötlet és szolgáltatás lett belezsúfolva ebbe a dobozba.
Ez a másik doboz a HGW, ebbe kell beledugni az STB LAN kábelét. Említettem már, hogy mennyire kedvelem a hárombetűs rövidítéseket?
Kicsit vagyok csak vaksi, mert egyszerűen nem vettem észre elsőre, hogy ketté van particionálva a wincseszter. Szóval csak az utolsó betűjelet néztem.
Persze itt sincs semmi érdekes, csak a képek amiből a menük vannak összerakosgatva.
Ezen a képen jól látszik a 126MB méretű FAT16-os indító partíció, és a 74Gigás FAT32 az adatoknak. (ezt már át is formáztam NTFS-re)

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg a
Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában.