BENQ FP767 LCD monitor
(javítás)

Bedöglött a gyerek monitora. Persze ez így nem igaz! Nem csak a monitor döglött be! Megállt a számítógép is, de előbb a monitorba nézek bele. Ugyan egyikhez sem értek, de ez természetesen nem tart vissza, hiszen sokkal bátrabb vagyok mint amilyen gazdag!
BENQ FP767 A cég Taiwani, de ők is Kínában gyártatnak. Nagyon jó kis gép ez! Anyukámtól kaptam jó pár évvel ezelőtt. 125.000 forintba került! Úgyis éppen névnapom volt (vagy születés, ezeket keverem), a régi monitorom pedig feladta. Már a sokadik CRT döglött be. Mint a bibliai Jónás a hallban lakom. Ide nyílik a fürdőszoba ajtaja. Ott a fregoli a száradó ruhákkal. Alaposan felszökik a páratartalom, a monitor meg belevan építve egy pultba. Az utolsó CRT-t már külön hűtöttem egy ventilátorral, de így is csak egy évet bírt ki, ezért esett a választásom erre a monitorra. Ebben nincsen nagyfeszültség, csak nem fog benne átütni semmi...
Picike hangszóró, olyan is a hangja. Persze ez nem hangfal, csak egy multimédiás monitor!
Most bezzeg lejött a háta! Mikor megkaptam azonnal le akartam venni a hátulját, de akkor valamiért nem jött szét. A talpáról akartam levenni, mert nem hagyta magát hanyatt dönteni! A nőknél több sikerem volt!
Ez maga az LCD panel hátulról.
Most hogy már nem működik, sokkal bátrabban szedem szét!
Ebben a tepsiben van az elektronika.
Ugye megmondtam!
Két zöld panel összecsatlakozva.
Ez a rész hajtja az LCD panelt.
Nem lehet semmi hibája, mert nem értek hozzá!
Ez a tápegység, ezt fogom megjavítani. Erre két igen erős okom van. Egyrészt mert ez a része beteg a monitornak, másrészt mert ehhez tudok egyáltalán hozzászólni. Bekapcsolás helyett csak cirpeg a monitor. Kell neki félóra mire beizgul a tápegysége. Ha megy, akkor is csíkozott a képe.
Kettő púposkondi.
Még egy púposkondi.
Balra púpos, jobbra még sima tetejű elektrolitikuskondenzátor. A fentebbi képen jól látszik, ahogy a belső részben eluralkodott túlnyomástól egyszerűen kinyílik a kondi teteje.
Pár kondiért nem megyek a boltba, keresek valami belevalót a dobozaimban. Legalább végre valamit felhasználok a sok kiszedett kacatból. Találtam is néhány éppen megfelelő darabot. Mind a kapacitás értéke, mind a feszültség lehet nagyobb.
Ami nem lehet nagyobb, az a méret! Széltére még csak csak fér bele kicsit kövérebb, de magasságra már nem. Az egyik kondi helyett nem találtam mérethelyes pótlást. Döntenem kellett, s el is döntöttem, ezt a kondit el kell döntenem. Ehhez bele kellett toldani a lábaiba.
Gondolom nem fog neki ártani a két centivel hosszabb láb. Sokkal nagyobb kárt tesz a kondiban, hogy be van gyűrve három hűtőborda közé! A hollók mondják a konstruktőr szemének csecsebogyó!
Gondoltam lemosom a gyantapacát alkohollal a nyáklapról.
Jól van na! Tényleg csak gondoltam...
A panelek újra a helyükön.
A csatlakozókat még összeszerelés előtt vissza kell dugni a helyükre!
Na ez az a részlet, ahol elsőre elakadtam! A balra látható két csavart kitekerve akartam leszedni a monitor lábát, pedig a jobbra látható négy lyukban vannak a tartócsavarok. Mivel a talp nem jött le, ezért évekig az asztal pultjának széléhez két Tanértes építőjátékból származó narancsszín háromszöggel volt a monitor kitámasztva.
Hurrá! Nem kell új monitort vennem. Mégiscsak én könnyebbültem meg a pénztárcám helyett! Mind tenmagam, mind a pénztárcám nevében megveregettem a vállamat.

 Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg
a Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában...