Streamer
(direkt szétszedésre vettem)

Ez egy Streamer. Na most ezt hogyan mondjam el neked? Ez egy olyan számítógépes adattároló masina, ami kazettára dolgozik. Az adatok elérése soros, tehát nem látszanak a fájlok és a könyvtárak, csak egy nagy adattömb, amit vissza lehet tölteni, ha kell. Ezzel szokás biztonsági mentéseket csinálni, mondjuk egy hatalmas adatbázisról. Ez a készülék persze már nem egy mai darab. Kiöregedett valahonnan, s jó (vagy épp rossz) sorsa hozzám vezette.
Szokásos 5,25"-os meghajtó helyre lehet beépíteni. Büszke matrica hirdeti az előlapon a tároló méretét, ami 250MB Ezzel a tárolási kapacitással a mai világban már nem sokra mennénk.
A panel a már megszokott zöld színben pompázik. Ez jelen esetben nem nagyon látszik, merthogy annyira be van takarva a panel alkatrészekkel. Szóval van benne anyag rendesen. A PC-ben megszokott tápcsatlakozó van rajta. Rádugtam egy PC tápot, de sajnos semmit sem csinált. No persze nem is vártam tőle, hogy helikopterként repkedjen körbe a szobámban, de azért legalább zizeghetett volna egy utolsót, vagy valami. Amúgy a számítógép felé egyedi felülete van. Ez azért van, mert régen még minden komolyabb kütyünek saját illesztőkártyája volt.
Íme a kazetta. Ez sem egy mindennapi darab. Ahány gyártó, annyiféle megoldás. Szóval streamer kazetta téren nem volt egységes szabvány. Mindenki gyártotta a sajátját, a saját elképzelései szerint. Meglehetős mennyiségű streamert láttam már a kukás piacon, de szinte mindben másféle típusú volt a kazetta!

Kiegészítés a témához:

    Valóban rengetegféle streamer kazettaformátum létezett és létezik mind a mai napig is. Az itt látható kazetta egy (annó dacumál) igen elterjedt és szabványosított formátumcsaládba, az ún. QIC (Quarter Inch Cartridge) (negyed colos kazetta) családba tartozik.
   
A szalag két vége valóban nincs rögzítve az orsókhoz, de nem is kell, hogy legyen. Azért nem kell, mert a szalagon vannak a végéhez közel pici lyukak, amelyet a szintén említett optokapu érzékel és leállítja a csévélést.
   
A fejet valóban azért kell tudni fel-le mozgatni, hogy rátaláljon az adatsávokra. Az adatsávok száma változó! Ez a Wangtek 5150 a 9-sávos 60 MByte-os, a 15-sávos 120 MByte-os, és a 18-sávos, szalaghossztól függően 150/250 MByte-os QIC formátumot ismeri. A fej nem a klasszikus "párhuzamos soksávos", hanem csak 2x2 fej van benne egymás alatt. Az első sávot az egyik fej pár írja/olvassa, a másodikat a második fej pár, de a szalag a másik irányba tekeredik, a harmadik előtt arrébb tolódik a fej és megint az eredeti irányban tekeredik, a negyediknél megint csak a szalag iránya fordul meg, stb.

Petri András

A kazetta szemből. Innen megy bele a gumigörgő, meg persze az író-olvasó fej is. Itt nincs külön törlőfej, mint mondjuk a hagyományos audió célú magnóknál, mert itt az új adat egyszerűen csak felülírja a régit. Érdekes megoldás, hogy nincs meghajtva egyik csévélő orsó sem. Azaz "csak" a gumigörgő mozgatja a szalagot.
Na innen látszik jól amiről fentebb írtam. Nincs semmiféle lyuk a kazetta alján. Innen nézve nem hajtja semmi az orsókat. A kazetta alja - a mechanikai stabilitás miatt - három (3!) milliméter vastag alumínium lemezből van. Ezt látná meg egy mai költségmenedzser!
Néztem, egyre csak néztem, de hiába, mert nem igazán értettem, hogy merre megy a kazettában a szalag. Jó, ez nem egy ritka állapot nálam, hiszen alapállapotban hülyén nézek ki a fejemből.
Azért csak meg szoktam oldani valahogy az utamba kerülő problémákat. Úgy ahogy, valahogy... Ez most is sikerült. Leszedtem ezt a szíjat, mire fel azonnal kiderült, hogy nincs benne semmi trükk. Teljesen hagyományosan fut a szalag.

Az a szíj azért van a kazettában, hogy szalagtovábbítás közben ne legyen
húzásra igénybe véve a szalag. A bitek nyilván nem szeretnek együtt nyújtózkodni
az adathordozóval.

Szigeti Szabolcs megjegyzése

Gondoltam megmentem belőle a szalagot. Ennek egyszerűen semmi értelme sincs, ugyanis jelen pillanatban akad itthon szalag bőven. Tehát hajrá! A szalagot a bal oldali fém orsóra kellene átcsévélni. No de mivel csévéljem át? Mivel ezt akarom csinálni. Van itt a szobában eldugva egy Uwertura, meg egy Terta811, valamint egy Calypso M8 orsós magnó is. Jó. Rendben. Elismerem. Hever itt még egy hordozható mini magnó, meg egy Tesla B4 is, de ez titok!
Azért a BRG Calypso M8-ast választottam, mert az van leginkább egyben. (az asszony szerint mondjuk útban) Félig már meg van írva a szétszedtemje, illetve részben már ki is lett pofozva a magnó.
Feltettem a magnóra a szalagot. Már úgy értem, hogy rádobtam a szétberhelt kazettát a bal oldalára, jobbra pedig egy üres alumínium orsó került. Természetesen ha már ott volt a magnó, akkor bele is hallgattam vele a felvételbe. Persze tudtam, hogy csak sistergést fogok hallani. S lőn sistergés...
Hadd szóljon! Milyen szépen elkaptam a mozgás elmosódott homályát ezen a felvételen... Az asztali lámpa is mily varázslatosan tükröződik a magnó fedőlapjának fényezésén. Ez egy kissé ugyan ferde tájolású, de ettől eltekintve egészen különlegesen megkomponált kép. Szóval ezt a képet elk*rtam! Nem kicsit, nagyon! (akkor ennyit mára a politikáról) Meglepődve tapasztaltam, hogy a kazetta orsóin a szalag egyik oldalt sem volt rögzítve. Vajon mitől nem futott le, mikor a végére ért? Talán szoftverből volt megoldva?
A kazetta immáron kiürült, s menten át is helyeztem a szemetesbe. Jól fogy ma a lom, mert szépen fogyasztom! Hú... Ez azért még tőlem is nagyon gyenge volt. Ellenben a szalagot továbbító görgő meghajtása erős. Ez a szíj hajtotta meg a gumigörgőt. Ez egy egészen különleges darab. Az alapja ugyan láthatóan gumi, de van benne valami vászon betét is, ezért nyúlni nem nyúlik, viszont erősen tapad. Ezt a szíjat eltettem. Mindjárt megmondom miért. Ah... Tudja fene miért tettem el...
Ez itt valami opto izé. Gondolom ezzel nézi a szerkezet egyik fele a szerkezet másik felét. Vagy valami hasonlóan komoly okból lett beépítve. Például kellett a specifikációba, hogy a kazetta behelyezése optikailag is ellenőrizve van. Mindegy... Ezt a valamit is megmentettem.
Wangtek, méghozzá egyenesen Amerikából! Megnéztem a neten és azt láttam, hogy még mind a mai napig él a cég. Ha jól látom (minő furcsaság) streamerekkel és a hozzájuk való kazettákkal foglalkoznak.
Ez a fénytörő lapocska volt beszerelve az előlapi működést jelző LED elé. Ettől nem sarkosan, vagy éppen kereken világít a LED, hanem olyan határozatlan körvonalúan. Vagy szégyellték, hogy nem jelzőizzó van benne, vagy a láthatósági szög növelése miatt van. A láthatósági szög növelése miatt van!
Kicsit megszaggattam a mechanikát. Nem nagyon van róla mit írni. Talán csak annyit, hogy ez valami brutálisan masszív! Mindenütt van benne anyag! Nem patentos, hanem mindenféle irányokból erősen össze van csavarozva. Valószínűleg nem kalkuláltak a szerkezetbe élettartamot, hanem egyszerűen csak az örökkévalóságnak készült.
Ez itt a motor. Bele van öntve a neve az öntvény alumínium házba. Ez is igen masszív időtálló darabnak néz ki. Persze csak az időt állja, rám ugyanis már nem számítottak a tervezők.
Ugye mondtam! Simán leszedtem a hátulját. Ez nem léptető motor, hanem elektronikus kommutátorú háromfázisú. Tipikusan ilyen például a videók főtengely motorja.
Itt ez a három Hall szenzor. Ezek érzékelik, hogy hol áll a forgórész mágnese, s ezen információ alapján kapcsolgatja az elektronika a meghajtó tekercsekre az áramot. Ezzel a megoldással lett kiváltva a hagyományos kefés villanymotor kommutátora. Na ez a szénkefe - mivel nincs - ez nem fog elkopni!
A szalagkábelek helyett hajlékony nyáklapok lettek beépítve. A végükre IC foglalat szerű csatlakozók vannak forrasztva. Mit ne mondjak, azóta szinte kihalt ez csatlakozási megoldás. Mostanában egyszerűen csak oda van forrasztva a hajlékony nyáklap a merev panelre, miközben a másik vége egyszerű szorítós csatlakozású. Ez utóbbi megoldás puszta költségtakarékosság, hiszen a forrasztás munkaigényes, még ha gép csinálja akkor is.
Nézegettem a panelt, hogy mégis mit lehetne belőle kimenteni. Olyan nincs, hogy valamit csak úgy kivágok a kukába! Kell benne lennie valami reciklálhatónak! Talán ez a néhány szép sárga tantál kondenzátor?
Vagy ez a két szépségesen hatalmas kupakos tranzisztor? De hiszen van itthon belőle annyi, amennyire nekem a hátralévő életemben szükségem lesz. Illetve annál szerintem sokkal több is van.
Ez a nagydarab IC hajtotta meg a motort. Nem un. monolit, azaz egyetlen darab szilícium lapocskára készült, hanem a kiöntött tokon belül különálló alkatrészek vannak. Tipikusan egy vagy több IC, teljesítmény tranzisztorok, nagyobb teljesítményű ellenállások. Régen ezzel a technológiával készültek a nagyobb teljesítményű áramkörök.
Ez itt egy kvarc. Ebből is van egy (sőt több) dobozzal, de ezt azért kiszedem. Nem kér kenyeret, ahogy mondani szokták. Jó dolog az, ha mindenből van itthon egy marékkal, mert így nem kell folyton a boltba mászkálni alkatrészért. Ezt úgy írom, mintha csinálnék valamit a sok kis bigyóból.
Ezen a képen is jól látszik az anyagpazarlás. Már rengeteg mindent leszereltem róla, de még mindig nem csuklik össze a maradék. Na ezt egy mai holmival már nem nagyon lehet megcsinálni! Ha leveszed mondjuk egy modern videó tetejét, akkor a maradék már nyeklik-nyaklik, majd széthullik!
Ez a csapágy - számomra legalábbis - értelmetlen helyen van. Ezen fordult el az a vaslemez ami fentebb látható. Az egyik vége ez a csapágy, a másik pedig egy motor, meg a görgő, meg a magnófej. Szerintem ide egy sima tengely is elég lett volna. Maximum azt látom oknak, hogy laposnak kell lennie.
Ez a görgő továbbította a szalagot. Használhatták rendesen ezt a gépet, mert alaposan elkopott a gumi felülete. Azért elteszem ezt is, hátha egyszer rám tör a francia ellenállási mozgalom, és az életemet követeli, vagy egy Wangtek streamer görgőt, és akkor milyen jó lesz nekem, hogy lesz választási lehetőségem.
Mikrokapcsolók. Ezeket is elteszem. Jók lesznek például... No nem fogom felsorolni, pedig vannak ám ötleteim! Talán ez lehet a baj. Vagy inkább az, hogy már rég nem állok neki kivitelezni őket? Ki tudja ezt kérem...
Mindig ezek a hülye torx csavarok...
Itt egy másik motor. Ez egy csavarmenet képezte áttételen keresztül az olvasófejet mozgatta le s fel. Nézegettem, hogy ezt mégis miért csinálta, de nem jöttem rá. Talán automatán hozzápozícionálta magát a szalagon található adatsávokhoz?
Íme a soksávos fej. Ez is úgy nagyjából semmire sem jó, ezért el is tettem a semmire sem jó feliratú dobozomba. Ez persze nem igaz. Ezt úgy kell érteni, hogy nem is az említett nevű dobozomba tettem. No persze nem azért, mintha nem volna ilyen dobozom...
Elment az egész délután,
pár csavar maradt csupán.
Bár e gép ma megsemmisült,
a netes örökkévalóságba került.
Van még élet egy gép halála után!
Ezek rímek voltak, ne nézz oly bután.

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg a
Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában.