Szinkronizátor
(vagy valami ilyesmi...)

Ez is csak hever itt már mióta, pedig szétszedni vettem. Pontosabban a benne lévő teljesen új állapotú magnófej miatt vettem meg. Hogy minek is nekem az a magnófej? Azt borítsa a feledés jótékony homálya. Persze megmondhatnám, de hát mint említettem, a feledés jótékony homálya...
Szép piros kapcsolók, illetve nyomógombok. Ezekkel lehetett (táv) vezérelni a diavetítőt. Ez a doboz fel volt csatolva egy rögzítő hevederrel a magnóra. Az ember felrakott a magnóra egy tekercs szalagot, melynek az egyik sávjára az útleírás volt felmondva, a másikra pedig egy pilotjel, ami a diavetítőt vezérelte. (léptette a képeket) A szalag nem csak a magnó eredeti feje előtt haladt el, hanem ennek a dobozkának a feje előtt is. Ha jött a jelzés, a dobozka érzékelte, és odébb lökte a vetítőt a következő képkockára. Így nézett ki egy vérprofi halálunalmas nyaralás utáni diavetítés gazdagéknál.
Mit össze agyaltam, hogy mi lehet a neve... Erre fel ide van írva. Hogy BEAG az egyből látszott a kapcsolókról, meg a panelra is rá van írva. Ez a jel pedig arra való, hogy a MEO ellenőrizze rajta a panel maratási minőségét. (Thx ez utóbbi kiegészítésért Megyeri Istvánnak)
Na ezért vettem meg! Ezen a fejtükrön még soha egyetlen centi szalag sem siklott keresztül. Ez egy teljesen eredeti állapotú BRG magnóba való negyedsávos kombináltfej.
- Nagyon jól fog ez jönni...
- Illetve szükségem lesz rá ha...
- Vagyis olyankor kell mikor...
Tápcsatlakozó, zsebtelepekhez, nyáklapból. Most, hogy így belegondolok... A hagyományos zseblámpától eltekintve hirtelen, de akár több perc mélázás után sem tudok példát mondani, hogy mibe is kell zsebtelep. Na jó, az UNIVEKA-ba kell, de kinek van már olyan? Például nekem, de csak míg szét nem szedem!
Ide kellett befűzni azt a szíjat amivel a magnóra lehetett csatolni. Gondolom bármiféle magnóra ami negyedsávos volt. Ez a pilotjeles vezérlősdi technológia annyira elterjedt volt, hogy készítettek magnót kifejezetten diavetítő vezérlésére. Ilyen volt például a Tesla B47, B57, B117
Ahogy belenéztem a dobozba, elsőre a Tünde zsebrádió jutott róla az eszembe. Gondolom a panel színe miatt. Persze a nyomtatott panelen látható fóliafelületek "lendületes" vezetése is a Tünde és az Orionton korszakát jelöli.
Hát ez a panel, ez bizony kijött a dobozból. Ha kijött hát kijött. Mégsem szedhetek szét egy Orionton rádiót! Na jó. Van itthon, és szét is szedhetem, de ne csapongjanak már összevissza a gondolataim! Most maradjunk ennél a szerkezetnél. Szépen felépített korabeli technika.
Van benne például trimmer potenciométer. Ezt a típust nem szerettem. Ha sikerült a vasból készült lábát kontakthiba nélkül beforrasztani, akkor bosszúból lötyögni kezdett a láb rögzítése a szegecs alatt. He ez sem jött be, akkor a csúszka rész nem ért hozzá a szénréteghez. Ha mégis hozzáért, akkor meg nem lehetett tekerni.
Szép rendezett panel. Békebeli alkatrészkészlet. Nekem van némi bajom a régi gépekkel. Majd az M8 Calypso boncolásánál konkrétan kifejtem a dolgot. Szóval valahogy úgy történhetett a dolog, hogy a gyárban a kapcsoló rögzítésének feladatát egy túlbuzgó kolléga kapta meg. Ezt abból gondolom, hogy 15 percem ment rá, mire mind a hat kapcsolót kiszedtem!
Nézegettem mi lehet ez a kis rozsdaputtony, aztán beugrott. Ez egy relé! Szétszedhettem volna, de nem tettem. Jó lesz ez még egyszer valamire. No nem mintha nem épp a minap szereztem volna be egy marék hasonszőrű relét, szintén a "jó lesz ez még valamire" szlogent ismételgetve.
Középen egy (két) AC125K típusú tranzisztor. Kalapjukon felül bár csak félig, de azért jól látszik a Tungsram jel. Jobbra egy OA sorozatú dióda. Akár egy rádió építési projectnek is nekiugorhatnék. Na! Ez is későbbre van halasztva. Az "éca" már megvan, csak az ifjúkori lendület, azt találnék valami dobozomban elrejtve egy adaggal...
BC214-es tranyó. Gondolom az erősítőrészben lehetett. A fent látható AC125K meg a kapcsoló fokozatban. A magnófejről jövő alacsonyszintű (pár millivolt) jelet lehetőleg alacsony hozzáadott zajjal kell felerősíteni. Persze mit számít ez egy amúgy nem hallható, konkrétan csak diavetítést vezérlő jel esetében? Semmit.
Kondenzátorok. Most egy kondenzátoros történetet kellene mesélnem, de nem nagyon volt ilyen. Meg kondi se nagyon volt, leginkább csak használt, valamiből kitermelt. Szóval abból építkeztem ami a fiókban volt. Most, hogy már nem csinálok semmit, most persze már tele van a fiók kondival.
Kontaktus. Nem értettem pontosan a funkcióját. Na jó. Bevallom. Egyáltalán nem értettem. Kapcsol, de hogy mi lehetett a célja? Ha a szalag forgatta a szalagterelő babát, akkor annak a tengelye is forgott, annak az alján volt egy excenter, az lökdöste ezt a kontaktust. Ha megállt a szalag, adott egy jelet. Gondolom. Például jelezte, hogy vége a vetítésnek. De minek? Ezt amúgy is lehetett tudni abból, hogy vége lett a szövegnek.
Mit ne mondjak, nem sok maradt meg belőle. A kapcsolók mentek a kapcsolós dobozba, mint ahogy a többi lom is ment a társaihoz. A magnófej pedig mire is kellett? Mindegy...

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg a
Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában.