Vettem egy monitort
(néha valamivel fel kell dobni a napot)

A régi 17"-os volt, az új pedig 19"-os. Lehet, hogy ez nem valami nagy fejlődés, de attól még jól láthatóan nagyobb az új monitor. Persze mindig becsúszik egy kis üröm az örömbe. Jelen esetben nem fér be az új a régi helyére. No de mit vagyok meglepődve, mikor a régi sem fért be! A fele talpa nélkül, felül két sárga ékkel kitámasztva volt eddig megoldva, hogy egy kissé előre, azaz felém dőljön.
Három csavar tartja a monitor talpát. Ez egy nagyszerű megoldás! A régi monitorról ugyanis nem tudtam leszedni a talpat. Kitekertem ugyan a tartócsavarokat, de masszívan a helyén maradt a talp. Feszegetni pedig nem mertem, mert ugye még eltörök rajta valamit.
Erről az újról simán lejön az egész talpa. A monitor közepén egy takaró lap alatt ott a szokásos négy csavar helye. Ennél fogva lehet például videó falat csavarozni egy tucatnyi monitorból. A cél tehát adott. A talpat nem alulra kell csavarozni, hanem középre. Így megoldható, hogy alacsonyabb legyen és előre lehessen dönteni, ne pedig hátra.
Ehhez a feladathoz kell egy közdarab, ami lehetőleg valami masszív anyagból van. Biztosan akad valami alkalmas a pincében. Ez nem remény, ez tény! Van abban a pincében minden... Minden rajzkészségemet latba vetve, létrehoztam a jobbra látható precíziós műszaki rajzot. (ötös voltam műszaki rajzból)
Ide kell beférnie a monitornak. Természetesen magáról a helyről is levettem a méretet, mielőtt még nagyon félresikerülne a dolog. A monitor mögött lesz (volt is) hely. Idővel majd rakok ide valamit. Már van is ott egy TV.
Összekészítettem a hozzávalókat az előszobába. Csak a fúrósdobozra volt szükség, valamint ha már úgyis idefent volt az a randa sárga műanyag vödör, leviszem hát azt is a pincébe.
Át kell rajzolni a méreteket a papírról a kiválasztott vaslemezre. Ha elrontanám a rajzot van még anyag bőven. Előszedtem a hozzávalókat, hiszen mint azt már korábban mondottam volt, van itt minden!
Szomorúan bámultam magam elé, mert nem akartam elhinni, hogy valóban munkára adtam a fejem. No majd legközelebb kétszer is meggondolom a dolgot. Mondjuk kibúvókat akár még most is kereshetek. (lásd lentebb).

- Ki rajzolta ezt a baromságot?

- Nincsenek megadva a mértékegységek!

- Erről a team ülésen nem volt szó!

- A munkakedvem elfelejtettem lehozni!

Az asszony is beleszólt a dolgokba. Azt mondta teheti, ebbe most ő is beleszólhat, hiszen mint az a képen is látszik, ez egy nyilvános telefon. Egyszer találtam egy csomó ilyen táblát a melóhelyen, s megszerezni őket csak egy pillanat műve volt.
Nincs mese! Illetve van, de azt most nem mondom el, hanem átrajzoltam inkább helyette a mindenféle vonalakat a kockás papírról a vaslemezre. Alumíniumot szerettem volna, de azt nem találtam, pedig mintha lett volna valahol abból is néhány táblával.
Hoppá hoppá! Mire jó az emlékezet? Még jó, hogy nincs öt perce, hogy levettem a méreteket. A rajzon látható 25-ös szám szerintem csak 23. Felszaladtam egyet mérni, és igazam lett. Szóval:
- Jól tudok mérni
- Jó az emlékezetem
- Viszont nem tudok írni...
Áttettem a rajzot a felhasználni kívánt anyagra. Használhattam volna karctűt is, de a fehéren jobban látszik a fekete alkoholos filctoll. Az alkoholos filc azért jó, mert az nem jön le izzadt kézzel tapenolás közben. No persze a karctű nyoma sem.
Most jön a pontozás. Jól sikerült kép, mert az asszonynak épp a mozgás pillanatát sikerült eltalálnia. Ha nekem is sikerül eltalálnom a pontozót, akkor jó nagyot szól a vaslemez. Ha mellé találnék ütni, akkor pedig én magam szólok egy nagyot!
Kiválasztom a megfelelő fúrót. Ha nagy (négyesnél nagyobb) lyukat fúrok, akkor először elő szoktam fúrni egy kisebb (tipikusan 3-as) fúróval. Tapasztalatom szerint így kisebb az esélye a lyuk elsétálásának.
Kihozom a helyéről a fúróállványt. Ez persze nem igaz, hiszen nem is a helyén volt. Egyszerűen csak a téli tüzelő tetejére volt hajítva egy csomó más "kacattal" együtt. Persze ez nem is csoda, hiszen ez végül is egy fáspince.
A munkapad és a fúrógépállvány kombinációja. Mind a munkapad, mind pedig a fúrógéphez készült állvány nagyszerű dolog! A munkapad volt vagy 2.000 forint. Aki akár csak egyszer is borult már fel hokedlin fűrészelés közben, az biztosan fogja tudni értékelni. Ráadásul a hokedlivel ellentétben ezt össze lehet csukni, vagyis mikor épp nem kell, akkor kis helyen is elfér. A fúrógépállvány pedig maga a csoda! Ez a legolcsóbb változat, de a szabadkézi fúrógépkezeléssel ellentétben, még ezzel is szinte tökéletes
- függőleges
- merőleges
- egyenes
furatok készíthetők. Mikor megvettem a fenti két dolgot, rögvest bele is gondoltam a használatukba. Az egyik kezemmel fogom az anyagot, a másikkal kezelem az állvány karját, a harmadikkal pedig bekapcsolom a fúrógépet.
Na jó. Háromig még tudok számolni. (persze csak ha józan és üde vagyok) Belegondoltam, hogy mi van olyankor, ha teszem azt a folyamatosra kapcsolt fúrógép elkapja az anyagot, az meg a kezem. Mire kikapcsolnám a fúrógépet, már lehet nincs is mivel megnyomnom a gombot. Ezen jövőbeni problémát elkerülendő készült a jobbra látható lábkapcsoló.
Nagyon jó dolog ez az automata tokmány! Gyors és kényelmes. Valamint technikailag képtelenség elhagyni a tokmánykulcsot, hiszen a tokmánykulcs az jelen esetben maga a kezem. Persze ezt is el lehet hagyni, például ha megpróbálom szabadkézzel lefogni ezt az egy lóerős Bosch fúrógépet.
Ez már maga a fúrás, amiről videó is készült. Persze az összes videó 90 fokkal elfordított géppel. Még tiszta szerencse, hogy van a Virtualdubhoz forgató plugin.

 

 

Íme a fúrásról készült videó.

 

 

 

Készült róla egy közeli felvétel is.

 

 

 

Majd a hármas lyukakat átfúrtam ötösre.

 

 

Először egy nagyobb fúróval, magával a fúrógéppel sorjáztam le a furatokat, azonban a lyukak széle sorjás maradt.

 

 

Itt kérem minden meg lett örökítve!

 

Ekkor elővettem ezt az igencsak spéci sorjázó szerszámot. Mondhatnám, hogy az eredmény nem maradt el, azonban a sorja masszívan megmaradt, az eredmény pedig mindeközben el.
Ekkor folyamodtam a jól bevált sokkal nagyobb fúróval történő sorjázáshoz. Ez eddig még mindig bevált!
A sorjázás eredményességének (nem éppen épelméjű) ellenőrzése olymódon, hogy végigsimítok az anyagon. Azonnal kiderül, hogy mi maradt! Mármint sorja, vagy bőr az ujjaimon.
Ezt már fújhatom...
Most már csak körbe kell vágni az anyagot, hiszen nagyobb mint a szükséges méret. Vasfűrésszel nehézkes ilyen mélyen az anyagban haladni. Ráadásul az tologassa a gattert a vaslemezben, akinek két anyja van! Hát minek van nekem motoros fűrészem? Kb. egy perc fűrészelés után még a nehezebb felfogású barkácsolók is rájönnek, hogy mekkora hibát is vétettek a dekopírfűrész meg nem történő vásárlásával.
Persze szükséges a feladathoz egy megfelelő fűrészlap is. No de az van itthon tucatszám, még valahonnan az orosz piacos időkből.
Az anyagot rögzíteni kell a munkapadra a fűrészelés megkezdése előtt. Erre a célra a legmegfelelőbb az asztalos szorító. Én csak az utóbbi időben szereztem be párat ebből a csodaszerszámból. Ilyen mindenképpen kell otthonra mindenkinek, ez ugyanis a sokadik kéz a családban. Ha valaki egyedül él, akkor meg pláne nélkülözhetetlen eszköz!
Ripsz-ropsz levágtam a felesleges részeket.

 

 

Erről a mozzanatról is készült egy videó.

 

Félkészen, hiszen még hátravan néhány fontos munkafázis
Például az éles lemezszélek reszelővel történő sorjázása.

 

 

Amiről minő meglepetés, készült egy videófelvétel.

 

A maradék éles részeket csiszolóvászonnal (smirgli) ápoltam le. Ugyan valószínűleg egészen keveset fogom tapenolni ezt a lemezdarabot, de ha csak egyszer is beleakadna a kezem, igencsak megemlegetném magam!

 

 

Na jó. Elég volt. Ez mára az utolsó videó.

 

Az asszony meg közben:
- végig lógatta a lábát
- ellátott hülye tanácsokkal
- vagy okosakat mondott (csináld ezt még egyszer, felveszem)
- ha meg éppen nem szólt semmit, akkor a szemembe vakuzott
Kiválasztottam a megfelelő csavarokat. Ez egy fontos momentum. Például ez a történet most hirtelen véget érne, ha tegyük fel áttekerek egy a kelleténél hosszabb csavart az LCD panelen.
Ezek itt önzárós anyák. No nem mintha kiesnének a csavarok a rezonanciától...
Alakul. Nem mondom, hogy büszke vagyok magamra, mindenesetre az összes lyuk a helyére került.
A monitort az eredetihez képest 180 fokkal elfordítva kell rácsavarozni a talpra. Tehát ezentúl nem hátra, hanem előre lehet dönteni. Nekem ez így jó, mert a fejem lentebb van mint a monitor.
A monitor hátulján eredetileg volt egy hatalmas fekete műanyag takaró lap, ami a csatlakozókat takarta. Hogy nem tehetem vissza, annak két igen komoly oka is van:
- nem fért oda az új tartólemeztől
- kicsit elgörbült mikor ráléptem
Ijesztően dől előre. Azonnal megpróbáltam felborítani, de szerencsére jó masszívan áll azon az egy szem lábán.
Sikerült jól levennem a méretet, hiszen tökéletesen illik a monitor a rendelkezésére álló lyukba. A vasas szakma már csak ilyen. Ezt az akciót, így ahogy van, kompletten megismételtem a következő monitorommal.
Beállítottam a megfelelő dőlésszöget. Jó lett, illetve jobb lett mint volt. Az előző monitornál ugyanis nehezen volt állítható ez a dolog. Féltem is tőle, hogy egyszer még pofára zuhan szegénykém az asztalra.
Annyira megörültem az új szerzeményemnek, hogy a gyerek azonnal kitúrt egy hétre az asztalomtól. Nyomkodja a kölköm azt a hülye Vistáját. Ez persze nem baj, hiszen míg én pihenek egy kicsit, addig a tárgyak addig fellélegezhetnek.
Ez a medve meg végig ilyen hülyén nézett, mint aki nem ért semmit az egész procedúrából...

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg a
Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában.