Akusztikus modem
(kiváló barátom gyűjtéséből)

Balra a fejlesztő, jobbra a gyártó adatai láthatóak.
Mindez magyarul, hiszen ez egy hazai termék. No nem ma készült...

Le van írva, hogy mire való a dobozban található modem. Le kellett írni, mert ez nagy újdonság volt akkoriban.
1 db. modem
1 db. Rs-232 kábel (ehelyett C64 illesztő volt a dobozban)
1 db. hálózati adapter
2 db. floppy (nincs meg)
1 db. kezelési útmutató
1 db. garancia levél
Ezeken túlmenőleg volt még egy komplett működési leírás, és egy kapcsolási rajz is a dobozban.
Mint a doboz mögött látható billentyűzet sejtetni engedi, nem éppen kis darab. Amúgy mindössze 300 forint volt néhány éve, mégpedig a Klauzál utcai 4M számítógép bontóban. Kíváncsi lennék a modem eredeti árára. Ha esetleg tudod, hogy mennyibe került, hát írd meg.
Totálisan hungarocellbe van csomagolva. Ennyire azért szerintem nem érzékeny a szerkezet. Nem is értem minek kellett ennyire becsomagolni. Hacsaknem azért, hogy érezze a vevő, hogy mennyire finom holmit vásárolt.
Teljes dokumentáció járt a szerkezethez. Még kapcsolási rajz is volt a dobozban, meg működési leírás. Manapság örülhetünk ha van a termék mellett egy CD, az is ángliusul, vagy esetleg csak kínai nyelvű leírással.
Nem tudom mit kezdjek vele, mert nincs szívem kidobni, de kelleni sem kell semmire.
Azért néz ki ilyen "hülyén", mert ez egy akusztikus modem. Akkoriban mikor ez készült, a Magyar Posta nem engedélyezte, hogy bármit is galvanikusan csatlakoztassunk a telefon vonalhoz, ezért ebbe a modembe a telefonkészülék kézibeszélőjét kellett belenyomni. A telefonnal kellett tárcsázni a másik modemet, illetve az ő hívószámát. BBS idők sej...
A dobozon a címke büszkén hirdeti a fejlesztő kilétét.
A csatlakozók.
A gyártó is rá merte írni a nevét és elérhetőségét a termékre.
Bizony bizony, ezt kézzel kellett kezelni. Nincs itt semmi automatizmus.
Így néz ki belenyomott beszélővel. Külön ezért szereztem egy CB76-os telefon készüléket. Gondoltam beüzemelem, hátha működik a modem. Biztosan működik, mert vadonat új, viszont nem volt kedvem kínlódni az életre keltésével.
A dugasztáp. Büszkén hirdeti magát a gyártó a szép fényes címkén. Új élet MGTSZ Sárisáp. Érdekes egy világ volt. A termelőszövetkezetekben mindenféle melléküzemágakban csuda dolgok készültek. A földek meg hevertek parlagon, addig sem termelve a veszteséget.
A C64 interface. Akkoriban a C64 volt a számítógép. IBM PC-je még a dúsgazdag embereknek sem volt. Nem is volt jó akkoriban otthon semmire egy IBM PC. Otthonra és irodába C64, gazdag játékosoknak Amiga, zenészeknek Atari dukált.
Az interface panelen az integrált áramkörökről le van csiszolva a felirat. Értelmetlen dolog, mert aki csak egy kicsit is járatosabb az elektronikában, az simán kitalálja, hogy melyik tok mit takar, a többieknek pedig úgyis mindegy.
Teljesen analóg modem. Sehol egy digitális IC, sehol egy processzor. Nem fut a dobozban semmiféle szoftver, semmiféle processzoron.
Mikrofon. Ez vette át a sípoló hangokat, melyek a telefon hallgatójából jöttek. Mindez a mizéria azért, mert nem volt szabad semmit a telefonkonnektorba bedugni, ami nem a Posta tulajdona volt. Még csak HIF engedélyes telefonok sem léteztek. Nem is lehetett boltban telefonkészüléket kapni.
A hangszóró. Ez adta át a sípoló hangokat a telefon mikrofonjának. A telefonokban akkoriban jórészt még szénmikrofon volt. Szénmikrofonon adatátvitelt megvalósítani, mai szemmel nézve igencsak meredek ötlet volt, de ettől még működött. Persze nem kell sokra gondolni, ez ugyanis egy mindössze egy 300 Baudos modem.

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg a
Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában.