D-Link 306-T

Talán ebből a fajta modemből volt a legtöbb. Több különböző változata létezik. Van belőle olyan is, amiben be lehet állítani a nevet és a jelszót, mint egy routerben. Van távolvégre való típusa B1, illetve B3 név alatt.
A modem alja. Fel lehetne szerelni a falra is. Persze ember nincs a földön, aki a két ferde lukat úgy befúrná, hogy a modem egyenesen álljon. Ki is van tömve valami gumis dologgal a két lyuk. Ha mégis fel van szerelve, akkor általában kétoldalas öntapadós fóliával van felragasztva a falra, minek okán egyből nem megy be a levegő az alsó lyukakon, amitől rövid időn belül kiszáradnak a szűrőkondenzátorok, leromlik a margin, bontogat a modem. Ugyanezt okozza a gumilábak hiánya is. Úgy tegyük le, helyezzük el, hogy szabadon legyenek a szellőzőlyukak.
ADSL-be a szűrőből jövő kábelt, Ethernetbe a LAN kábelt, AC-ba pedig a dugasztápból jövő kábelt kell bedugni.
Kultúrált belső. A szűrő eélkó itt is a tekercs mellett található. Mivel ez a kondenzátor impulzusokkal van töltve, ezért az igénybevétele fokozott. Majd keresek egy leromlott marginű darabot, és jól kitalálom mi is okozza a paraméter romlását. Valószínűsítem, hogy a belső kapcsolóüzemű tápegység zajosodása okozza a problémát.
A panel alulról. Semmi különös. Itt már nincsenek alkatrészek. Igazándiból annyira fejlett, illetve integrált az egész masina, hogy eleve alig van benne néhány alkatrész.
A belső kapcsolóüzemű tápegység részlete. No persze nem csak ez melegszik a dobozban. A nagy széttaposott chip is fűt üzem közben mint az állat. Ebből a modemből láttam, illetve szagoltam már olyat, melynek illata leginkább a nagypapa csöves rádiójára emlékeztetett.
Miket tudna ez a modem ha...
Az alkatrészek helye megvan a panelen, persze szoftverből is a megfelelő verziót kellene beletölteni az agyába.
Tudna ez is USB-t. Érdekes dolog, de nem nagyon van rá igény. Eddig még csak a Telindus modemen volt USB csatlakozó, és abból is csak egyetlen ügyfélnél láttam beüzemelve.
A vonali bemeneti fokozat. Csatlakozó, szikraköz, kistrafó, védődiódák. Jól látható a hullámos vonallal jelölt fóliacsík, mint biztosíték.
A LAN csatlakozó, a hozzá tartozó illesztő/leválasztó trafócskával.
A tápegység csatlakozója az egyenirányító diódákkal és a szűrőkondenzátorokkal. Nem kényes modem, 8-tól 20-voltig mindegy neki, hogy egyen vagy váltóáramot kap. Szoktam is méréskor a kocsi szivargyújtójáról járatni.