UV fénycső számítógépbe
(pusztán kíváncsiságból)

Elővettem a kedvenc próba tápegységem. Erről szoktam működtetni az olyan dolgokat, melyeknek számítógépes tápcsatlakozója van. Vagy bármi mást aminek 12 vagy épp 5 volt kell.
Csatlakoztattam a csatlakoztatni valót.
De nem történt semmi, mert ezt a két kábelt elfelejtettem összedugni. Itt volt eredetileg a kapcsoló, amivel indítani lehetett az UV világítást.
Ez bizony nagyon szép kéken világít. Itt aztán véget is ér a szerkezet tudása. Hogy az mégis miért jó, hogy egy számítógép belsejéből UV fény jön ki, azt mondjuk nem értem. Biztosan öreg vagyok már az ilyen modern dolgokhoz.
Íme az asztalom UV fényben. A fehéres színű billentyűzet, illetve a valamennyire tükrös asztallap világít. Már ahol még van rajta egy kevéske lakk...
Ez itt a billentyűzet közelről. Vajon mik lehetnek rajta azok a fényes pöttyök?
Szerettem volna néhány fotót a szobámról UV fényben. Mivel a fényképezőgép kevesli a fényt, ezért tovább tartja nyitva a zárat, közben meg bemozdul a kezem. Még szerencse, hogy épp az ilyen esetekre feltaláltak egy nagyszerű eszközt, mely a fotóállvány nevet viseli.
Így néz ki a zacskójából kiszedve. A fényképezőgéphez vettem, de nem sokat használtam. Egyszer volt bevetve, mikor a medvék meg a többi plüss állatok fényképezkedtek.
Ezt volt a legnehezebb megkeresni. Ezt a fekete műanyaglapocskát kell rácsavarozni a fényképezőgép aljára, majd ennélfogva lehet az állványra rögzíteni. Végül az asztal tetején a gyógyszerek között találtam meg. Ennyit a rendről. Legközelebb már nem kell keresni, mert benne hagytam az állványban, ugyanis ott van neki a legjobb helye.
A gépet rácsavaroztam az állványra, majd készítettem egy képet a szobám sarkáról vakuval. Azért ez a beállítás van a fotón, mert pont itt állt meg az állvány, mikor leraktam a szobám közepére. Az ilyen természetesen önbeálló kompozíciókon szerintem csak rontani lehet.
Ez a fotó vaku nélkül készült. A háttérfényt az asztali lámpám szolgáltatta, miközben az UV fénycsövet is bekapcsoltam, majd a két fénycsövet kézzel fellógattam a levegőbe.
Ez a kép már lámpa nélkül, csak a két UV fénycső megvilágítása mellett készült. Csak a fehér dolgok látszanak, no meg a világítós óra piros kijelzője.
Ez a kép a szobám másik sarkáról készült.
A harmadik fotó a következő sarok. Látszik amint a délutáni nap a hifitorony oldalát megvilágítja. Csak a nyomtató melletti fehér papírköteg, King maci ruhája, valamint Donka maci sálja látszik, ami amúgy eredetileg egy zsebkendő.
Íme a fénycsöveket feszültséggel ellátó dobozka felirata. Mint az rajta olvasható, 12 voltból 620 voltot állít elő, mintegy 5 wattnyi teljesítmény erejéig.
Itt kell benyomni a pöcköt, hogy kinyíljon a doboz. Én a magam részéről jobban szeretem a csavarokat, de ez van, ezt kell szeretni.
A dobozban lakó panel. Két dobozkát vettem, két fénycsővel. Az egyik doboz halott volt, ezért a másikra dugtam fel mind a két csövet, mert a panelen úgyis két csatlakozó aljzat van.
Íme a döglött panel. A kékszínű kondenzátornak kinéző valami sarka egyszerűen el van égve. Hogy ez miért történt vele, azt a kérdést passzolom.
Ez az egy szem FET röcögteti a 12 voltot az apró trafóra, aminek a másik oldalán már a 620 volt jön ki. A FET közepén látható pici púp nem gyártási hiba, hanem ez az alkatrész is ki van már pukkadva.
Talán látszik, hogy a FET lábai között a nyomtatott áramköri lap feketére van égve. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy mikor először próbáltam, akkor még ez a panel is működött, azonban nagyon ronda hang jött belőle. Szétszedtem, nézegettem. Természetesen mindezt áram alatt, minek okán egyszer csak jól megcsapott. Szóval ez szegénykém a kezeim közt lehelte ki lelkét. Meglehet attól sokallt be, hogy mikor belenyúltam a 600 voltba, na akkor szórtam rá néhány keresetlen átkot.
Ez nem folt a dobozon nem külső hatás eredménye, hanem egyszerűen csak attól van, hogy valami belülről megolvasztotta.
A dobozka belsejében jól látható, hogy a pici szűrőtekercs - ami egyébként a feszültségtüskéket hivatott távol tartani a számítógép kényesebb részeitől - beleolvadt a műanyagházba.
Ezen a képen a fényképezés közben kimerült akkumulátorok láthatók a töltésük közben. Jó kis piaci Gomko márkanevű akkuk. No persze mit akarjak ezer forintért? 1200-ért pedig már egy töltő is jár a négy akkuhoz. Ha csak néhány töltést kibír, már be is jött az ára! Már úgy értem, hogy egy négyes csomag jobb fajta elemhez képest.
A fénycső egy műanyag rúdba van betolva, ami plexi kockában végződik. Ez látható a képen elolvadt, illetve egy kissé elvetemedett állapotban.
A másik oldalán is érdekes szögben áll a kocka. Amíg a fotók készültek, nem melegedett fel annyira, hogy esélye lehessen elolvadni a műanyagnak. Az persze lehet, hogy fél nap múlva már simán túlmelegszik.
Ide tettem vissza az amúgy teljesen felesleges UV fénycsöveket. Háromszor is elmentem mellette a piacon, mire végül megvettem. Bár teljesen felesleges, de 200 forintot azért csak megért a kíváncsiságom kielégítése. No meg eljöhet még az az idő, mikor zavartan toporgok a szobámban, az UV világítás holléte után kutatva...

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg a
Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában.