23AE típusú 12 voltos mini elem
(apróság a polc széléről)

   Már megint morgok magamban (sajnos már magamon kívül is) az egyre inkább elharapódzó rendetlenség miatt. Mindenhova mindenféle dolgokat pakolok, aztán csodálkozok, hogy bárhová is nyúlok, mindig leverek valamit. A kék öngyújtó az néha kell (zsugorhüvelyhez), a körömvágónak is lehet itt a helye, de az a picike elme, akarom mondani elem (persze mindkettő stimmel), meg a csuda tudja honnan idehullott RJ45-ös plug, na azok biztosan nem valók ide. Míg a kóbor plug megy a telefonos dobozba, addig az elemet szétszedem. Mivel nem sok minden van benne, így ez a mai biztosan nem lesz egy hosszú cikk. Gondoltam nekiugrok, s néhány perc alatt már meg is vagyok a fotókkal. Ez persze nem így történt. Mert ugye miért is kéne azt a szétszedést elkapkodni?

 

 

   Másnap reggel felébredvén elcsodálkoztam. Egyrészt ugye senki sem szedte szét helyettem az elemet éjszaka, másrészt az elém táruló látványon. Rendesen belebambultam a jelenségbe, de nem jöttem rá az okára. Mint az a résnyire nyitva hagyott fürdőszobaajtó kontúrján látszik, a nap (velem ellentétben) már felkelt. No de miért csak a polc sarka van megvilágítva? Az egész szobám sötét (persze velem együtt), csak az a kis ficak világlik. Végül persze kiderült, hogy a másik szobában a falon lógó egyik kép üvege tükrözi ide a fényt. Még csak 40 éve lakom itt, szóval épp itt volt az ideje, hogy megfejtsem e rejtélyt. Meg persze rá is csodálkozzak...

 

 

Gondoltam ha már úgyis világosság, akkor elteszem a jövő szezonra
a karácsonyfa-égősort. Persze először az elem felé indultam,
csak útközben mondhatni elcsábultam a könnyebb
ellenállás irányába. Ez de sokszor van...

 

 

   Bizonyos okokból kifolyólag egyes elektronikáknak nem elég a gombelemek nyújtotta 1,5 voltos feszültség, illetve kényelmetlen lenne elemcserekor egy marék gombelemet belepilinckázni az elemtartóba. A probléma megoldása ez a miniatűr 12 voltos elem. Illetve valójában telep. Az elem az ugyanis egy cella, a telep meg több. Tehát helyesen góliátelem, illetve zsebtelep.

 

 

   Az Úr megteremtette az embert, aki idővel megsokasodott, majd egy részük kínaivá vált, s legyártotta az emberek környezetéhez (működtetéséhez) szükséges mindenféle tárgyakat. Ez persze nem így történt, de ezer év múlva visszanézve, csak a tárgyakon található made in feliratokat olvasgatva, már hihetően hangzik. Mint ahogy az is, hogyha ezt a telepet tölteni kezdjük, akkor fel fog robbanni.

 

 

Először a nejlon ruhájától szabadítottam meg, mert én úgy tanultam, hogy nem
rontunk neki ajtóstul a "háznak", hanem a behatolás előtt illik levetkőztetni.
Persze meglehet, hogy ezt a lányokkal kapcsolatban mondták. No de az
a jó az ilyen életbölcseletekben, hogy univerzálisan felhasználhatók.

 

 

Óvatos erőszakot alkalmazva, nekiálltam lefejteni az aranyszín lemezburkolatot.
Ehhez persze - a lányok vetkőztetésével ellentétben - szerszám kell.
Bár ahogy a melltartókapcsokra visszagondolok...

 

 

Ezekről az apróságokról a kabátját széttáró mutogatós bácsi jutott az eszembe.
Mert ugye mit kell kérdeznie a kislánynak, mikor a mutogatós bácsi széttárja
előtte a nagykabátját? - Tessék mondani, van az az izé felnőtt méretben is?

 

 

   Az elem nyolc darab 1,5 voltos cellából áll, ami épp kiadja a 12 voltot. Amúgy ez az elem egy apró multiméterből származik, amit a polcon való rendezkedés közben találtam. Persze őt is egyből (hát persze) szét akartam szedni.
  
Ez egy veszélyes pillanat volt, mert egyszer régen azt mondtam magamnak, hogy majd akkor hagyom abba a szétszedtem cikkek írását, ha egyszer valamit véletlenül másodjára szedek szét. Szerencsére még idejében észrevettem (ez konkrétan úgy történt, hogy rákerestem a google-el), hogy a Maxwell MX-25 multimétert már korábban szétszedtem.

 

 

Gimbelem, gombolom, LR930-as gombelem.
Amúgy nemcsak attól robban fel, mikor megpróbáljuk feltölteni, hanem attól is,
ha tűzbe dobjuk. Pedig anyukám már egészen jól kitanulta, hogy az asztalomon
található apró szemetes tartalmából mi mehet tűzbe (cserépkályha), s mi nem.
 Eme cikk alapján mi már tudjuk, hogy mi van belül egy 12 voltos elemben.
Anyukám pedig ezentúl tudja, hogy a fényes kicsi valami az nem mindig
alátét, s ha épp gombelem, akkor tűzbe dobva az bizony pukkanni fog!

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg a
Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában.