Elektrolit kondenzátor teszter
(pedig megígértem magamnak, hogy nem veszek semmit)

   Ma úgy mentem ki a piacra, hogy előtte megígértem magamnak, nem veszek semmit. Íme az eredmény. A nagy fekete doboz valami rádió, de olyan esetlenül ronda, hogy nem volt szívem otthagyni. A kondenzátor teszter határeset volt, de ugye az azért mégis csak egy műszer! Meg persze meglepően olcsó is volt. A marék teljesítmény tranyót meg csak azért hoztam el, mert 100 forint volt. Úgy értem nem darabja, hanem az egész csomag! A csoki meg úgyis mindig kell. Mivel végül két bemutatni való holmit is összevásároltam, azon nyomban megígértem magamnak, hogy ilyet ezentúl csakis akkor tehetek, ha a kincseket még aznap szétszedem. Ez volt egy hete...

 

 

   Van az úgy, hogy megígérek dolgokat, aztán vagy nem lesz belőlük semmi, vagy folyton halogatom őket. Ilyen például az egy "újabb doboz relékkel" című történet, mely erőst a jövőbe mutat. A relék már vagy egy éve itt ülnek a polcon, és azóta már színes lámpácskák is vannak hozzájuk. Az előbbi képen látható sárga csoki a csatlakozásokhoz lett beszerezve, de az a jobb szélső medve szerintem somolygós hitetlenkedéssel tekint erre a projectre. Márpedig idén kész lesz ez a doboz! Persze előbb még rendet kell raknom a pincében, meg az asztal alatt is nagyon illene már. Már majdnem minden megvan, ami csak kell, de sajnálatos módon pár kifogással több is van a kelleténél.

 

 

   No de nézzük már végre ezt a dobozt. Ezzel a teszterrel valószínűleg beszerelt állapotban is vizsgálhatók az elkók. A krokodilcsipesszel odacsatlakozunk valahova, a tűvel meg rábökünk a panelra.

 

 

Az OK jelentését értem. Valószínűleg azt jelenti, hogy rendben van a kondenzátor.
A "DEAD" pedig magyarra fordítva kifejezetten azt jelenti, hogy halott.
Ránézéssel pont úgy vizsgálok kondenzátort, mint a sárga LED.

 

 

Nincs rajta valami sok kezelőszerv. Pontosabban szólva csak ez az egy szem
nyomógombja van. Legalább nem zavarodok bele a műszerfalba...

 

 

És a katolikus, vagy mondjuk metélt, pláne muzulmán
kondenzátorokat, azokat ki fogja megvizsgálni?

 

 

Onnan hiányzik egy csavar. Erre csak azt tudom mondani, mint
a nőgyógyász a nászéjszakán: Ezt már valaki piszkálta!

 

 

A panel bele van ragasztva a dobozba, mégpedig melegtakonnyal.

 

 

De nehogy már a takony egye az óvodást!

 

 

   Nehogy még a konkurencia meglássa, hogy milyen IC van a panelen, a feliratai le lettek festve. Mivel lusta vagyok letörölni róla a festéket, így sosem tudjuk meg, hogy ez mégis miféle IC. Amúgy vagy LM324-es, vagy CD4069-es, vagy...

 

 

A tüskének (mérőcsúcs) és a krokodilcsipesz mérődrótjának
külön panelja van. Csak erre elpazarolni két csavart...

 

 

Fura érzés volt nem ki, hanem betekerni a csavart, de talán túlélem.

 

 

Tettem bele egy 9 voltos elemet. Az elemtartó rész nincs túlgondolva,
mindössze egy odaragasztott szivacs csík osztja ketté a dobozt.

 

 

Ha nem nyomom meg a gombot, akkor nem történik semmi.

 

 

   Ha nem teszek kondenzátort a mérőkörbe, majd megnyomom a gombot, akkor azt mondja a teszter, hogy halott. Ez mondjuk teljesen rendben is van, hiszen egy váltóáramúlag szakadt kondenzátor, az kérem halott.

 

 

   A direkt rövidzárra viszont azt mondja, hogy az egy jó kondenzátor, mivel a rövidzárnak igen csekély a váltóáramú ellenállása, meg persze feltölteni is nehéz. Ettől persze a rövidzár még nem lesz jó, mint elektrolit kondenzátor.

 

 

   Rákötöttem a dobozra a próbahangfalamat. Ebben belül van egy hangszóró, meg két szembefordított elkó. Erre is azt mondja, hogy halott. Próbáltam én mindent, de a sárga LED-et nem sikerült működésre bírnom, legfeljebb ha néha felvillant...

 

 

   Bár a multiméter nem mondott rá semmit, de végül azért csak kimértem, hogy milyen elven működik. A mérőpontokon keresztül 300 kilohertzes jellel hajtja meg a tesztelendő kondenzátort.

 

 

 

És ez valóban így is van, hiszen a dobozka által sugárzott jelet be tudom fogni
ezzel a szép Schneider rádióval. No majd egyszer ezt is jól szétszedem...

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg a
Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában.