Mikrofonos fejhallgató
(mindjárt kettő)

A két füles egy másik projecthez kell,
Ami sajnos sohasem készül majd el.
Hogy őket szétszedni el ne feledjem,
Mennyire csak lehet, utamba tettem.
De nem zavart, hogy rájuk lépek,
A fülesek napokig itt heverésztek!

 

 

Hülyeséget félretéve...
Jól van no, csak vicceltem, nem teszem félre!

 

 

   Arról lenne szó, hogy építenem kellene egy akusztikai jelzőt. Ha a hangerő meghalad egy bizonyos szintet, akkor kijön belőle egy impulzus. Ezzel aztán lehetne kapcsolni bármit. Csengőt, lámpát, villamosszéket. A lényeg az, hogy aki kiabál, észrevegye magát. Mondjuk kigyullad egy lámpa, vagy megszólal a csengő, vagy elporlad a nagymama a villamosszékben.

 

 

Ehhez a projecthez először is kell egy mikrofon.
A mikrofon bármi lehet, de a legkényelmesebb megoldás egy electret kapszula.

- természetesen van itthon electret kapszulám
- természetesen nem is egy van
- természetesen úgy gondolom, hogy az nem jó
- természetesen jó, csak én gondolom úgy, hogy nem jó

Valahogy csak megideologizáltam, hogy miért hoztam haza ezeket a vackokat!
Verem itt magam feleslegesen hatalmas költségekbe! (felvettem őket a földről)

 

 

   Mondanám, hogy már eleve törött volt, de a kettővel fentebbi képen látszik, hogy nem. Bevallom őszintén, hogy, elharaptam. Na jó, nem én! Nekem ehhez már nincs elég fogam. Jó, akkor van elég fogam, csak már nem a számban.

 

 

Mintha ott belül menne egy kábel. Ez hülyeség!
Biztos belül megy, ha egyszer nem kívül!

 

 

   Nos ezt bizony kihúztam. Minap egy bácsi segíteni akart miközben a lakását kábeleztem be. Már éppen sikerült átdugnom a lyukon az UTP kábelt, mikor is a kisöreg egyetlen jól irányzott belebotlással kirúgta a falból a drótot. Odajött és azt mondta: Hát ez még be sincs dugva a lyukba! De nem öltem meg...

 

 

   Jobbról érkezik az a bordás valami, majd találkozik a két szár közötti pöcökkel. Ha a hullámost részt tologatjuk, akkor röcög a pöcök. Ezt most vagy abba kellene hagynom, vagy el kellene vinnem szexuális irányba. Szóval a bal oldali lyukból lehet ki-be húzogatni a jobbról érkező rudat. Ez se jó, mert könnyedén félre lehet érteni. Szóval óvatosan betoljuk a...

 

 

   Néha annyira megfogom a fotóimmal a lényeget, hogy kiszalad a kezeim közül. Huss! És már nem is tudom mi a franc van a képen! A fotókat el szoktam nevezni, mégpedig úgy, hogy a névnek valami köze legyen a tartalomhoz. Ennek a képnek "fülesbe" a neve. Reggel adtam neki ezt a nevet. Már az ötödik sornyi betűt rovom, de nem jövök rá mi az, hogy "fülesbe"! Másnap reggel viszont simán beugrott az egész mondat: Itt megy be a kábel a fülesbe.

 

 

Itt pedig a mikrofonba megy bele a kábel.
Ezek un. mikrofonos fejhallgatók, tipikusan PC-hez való felhasználásra.

 

 

   Persze nekem nem PC-hez kell, de ez most mindegy. Ami viszont fontos, az a csinos külalak! Tegyük fel van egy doboz, van rajta egy lyuk, a széle lesorjázva, mögötte a mikrofon. Hát nem szebben néz ki, ha egy ilyen van a dobozka oldalára csavarozva? De!

 

 

   Vajon le lehet-e pattintani innen ezt a részt? Költői kérdés volt, hiszen jól látszik, hogy már bele is döftem a csavarhúzómat. Az íróasztalom egyik fiókján is korábbi csavarhúzó beledöfés nyomok láthatók. Edzettem no!

 

 

   A lepattintott lemezke alatti résben hömpölyög a kábel. Mindenképp szükséges ide ez a részlet, hiszen valahová, illetve valahonnan jönnie kell a drótnak mikor a fülest hozzáállítjuk a fejméretünkhöz.

 

 

   Ez a kerek szivacs lapocska tartja távol a fülzsírt a membrántól. Persze mindenki azt mondja, hogy az ő füle nem zsíros. Én viszont telefonszerelő vagyok, és elég csak ránéznem a készülék hallgatójára. No de ne foglalkozzunk ilyen gusztustalan témákkal, mint a fülzsír. Akinek régiféle telefonkészüléke van otthon, az nézzem bele a mikrofonba. De aztán nem engem szidni!

 

 

Ott túl a rácson, én egy membrán látok,
Szerszámaimon nem ül semmiféle átok!
Eljutok hamarost a célig, ki jön ez onnan,
Mint mindig, rontom-bontom napom van.

 

 

   A képet nézve folyton az jutott eszembe "Tibetben a lélek", de nem jöttem rá, hogy miért. Aztán rákerestem a neten és megvilágosodtam. Tudom... Persze... Sötét vagyok...
  
Nem is oly rég volt egy élő szereplőkkel lejátszott sakkparti. Elmentem a próbafelvételre. Azt mondták a szereplőválogatáson, hogy tulajdonképpen jó lennék sötét parasztnak, csak kicsit túljátszom a szerepem. Értenek is ezek hozzá... Szívből jött!

 

 

Ez meg szét.

 

 

Itt ez a szép kis hangszóró.
Mi lenne, ha jól megnyomkodnám a membránját?

 

 

 

Megnyomkodtam, de nem történt semmi.

 

 

Megmértem a hallgatóbetét ellenállását. Ellenállás? Még csak nem is tiltakozott!

 

 

   Ha már az ellenállásnál tartunk... Ellenállhatatlan vágyat éreztem a membrán megszerzésére. Vékonyka műanyag, középen bele van ragasztva a lengőcséve. (ami amúgy egy tekercs)

 

 

   Innen téptem ki a membránt. A képen jól látszik, hogy jobb oldalon nagyobb a rés szélessége. Ez nem baj, csak ha az egyik oldalt nagyobb, akkor a másik oldalt kisebb! Mikor aztán a membrán közepén lévő tekercs elkezd súrlódni a mágneses kör elemeihez, akkor az a furcsa érzésünk fog támadni, mintha az agyunkat smirgliznék!

 

 

Na!
Már megint nem rólam van szó...

 

 

Egy fülesnél jobb a kettő!
Bár ebben a kérdésben adok-kapok oldalról eltérő vélemények vannak.

 

 

   Ha nem volna elég a szivacsos agysorvadásom, nos itt van még négy szivacs. Kérdeztem az orvost: A szivacsos agysorvadás az nem a marhák betegsége? De igen! (mondta a doki sokat sejtető arckifejezéssel)

 

 

   Azért van a mikrofonon szivacs, hogy kiszűrje a szélzajt. Meg persze jól is mutat a bumszli a pálcika végén. Az arcunkból a szivacsra fröcsögő káposztás rahedli viszont már nem mutat olyan jól. Meg persze szaga is van...
  
A telefonos ügyfélszolgálati munkahelyeken, a mikrofonos füles mindenkinek külön van. Ugyan mindegy lenne ki után beszélünk a mikrofonba, de ha egyszer az orrunk pont a szánk felett van, nos úgy azért mégsem mindegy.

 

 

Érdekes tojás formája van, de jól simul a fülre. Persze lehet látni érdekes
fülformákat, amikre nem szívesen készítenék szabásmintát.

 

 

Jé... Csavarok!

 

 

Íme egy érdektelen kompozíció a füles maradványaiból.

 

 

Inkább kitekertem azt a három csavart.

 

 

Alacsony kockázatú, magas kamatozású, 32 ohmos fejhallgatóbetét.

 

 

Mivel ez éppen olyan, mint amilyen a másik volt, ezért ezt már szét sem verem.
Látok fantáziát az egyszerű alkatrészekben. A múltkor például felgyújtottam egyet.

 

 

A zsinórokat eltettem.
Azt már nem tudom hová, de eltettem...

 

 

Ennek a fülesnek a zsinórján volt egy hangerő szabályzó dobozka.

 

 

Ez van benne. Egy szem potenciométer. Így van ez jól...

 

 

   Ezekkel a vezetékekkel nem vagyok kibékülve. Nincs rajtuk külön műanyag szigetelés, hanem erenként vannak lakkozva. Aztán ott futnak surlódnak egymás mellett a kábelben. Nem is értem, hogy hogyan nem lesz rövidzáras az egész! Vagy az lesz? Ki tudja miért dobták ki ezeket a füleseket...

 

 

Most van két mikrofonom, van tervem, de nincs munkakedvem. Bezzeg mikor
volt kedvem, akkor nem volt miből barkácsolni. Ilyen dolog ez az öregedés...

 

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg a
Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában.

A gombokat Szuda Zoli kérte