Még egy kábelmodem
(csak a tápegysége miatt)

Szokásos rumli az előszobában. Ha szüleim tavasszal kimenekülnek a városból a telekre, akkor először szépen lassan, aztán egyre gyorsuló tempóban belakom az egész lakást. Szerintem bármekkora helyet képes lennék lomokkal kitölteni! Persze későősszel jön a sokk, rendet kell csinálnom!
Ez a fekete valami elbújt, ezért most ő következik. Rendcsinálás után is marad itt ott egy két "akna", de ebben a lakásban egy oda nem illő részlet tulajdonképpen nem tűnik fel senkinek. Tulajdonképpen erre a lakásra nem jellemző az oda nem illő részlet. Itt az a természetes, hogy mindenféle dolgok vannak mindenfelé. Itt a rend a szokatlan állapot!
Ugyan volt már a szétszedtemben egy kábelmodem, hát most lesz belőle még egy. Ötvenivel, kántálta a cigányasszony a piacon. Az ott egy tápegység, hátha jó lesz valamire. Megnéztem az adatlapját, tetszett, fizettem. Elkezdtem kihúzni a zsinórját a többi lom alól, a drót végén meg ott volt ez a kábelmodem. Márpedig ez a doboz a másik tartozéka!
Van az elején egy marék LED, illetve mint majd mindjárt látni fogjuk, nem is az előlapon vannak azok a LED-ek.
Tudományos Atlanta...
A felette látható ábráról nekem a pálmafa jut eszembe, de nem értem miért! Minél jobban nézem, annál inkább nem hasonlít semmire...
Matrica, mindegy... Arra azért felhívnám a kedves előfizetők figyelmét, hogy a modem úgy nagy általánosságban a szolgáltató tulajdona! Ha kidobjuk, meglehet hogy rajta lesz az ára a számlán!
Annyira lyukas, kicsit át is lehet látni a dobozon.
Ez hűtés szempontjából ügyes megoldás!
Mintha a régi mobilom, a Nokia 2110-es töltőjét látnám.
De minek nekem egy 12 volt 1 amperes töltő? Biztosan járt valami a fejemben (éhező agyrágó bogár), mikor megvettem. Mint már említettem, az az én egyik főbajom, hogy mindenben látok fantáziát. A másik meg az, hogy nem csinálok semmit...
Bedugtam a konnektorba. Világít. Miért is ne tenné?
A gumilábak alá rejtették a dobozt összetartó csavarokat.
Én az ilyen öntapadós gumilábakat itt gyűjtöm a polc szélén.
De jut belőlük a billentyűzetre is.
Már megint a csavarok...
Ez a fényvezetőnek használt formátlan plexi viszi át a LED-ek fényét a panelről az előlapra. Ügyes! A műanyag bigyula olcsóbb, mintha hosszú lábuk volna a LED-eknek.
A panel alja. Kezdetben a nyomtatott áramköri lap fóliás oldalán nem voltak alkatrészek (csak ha valami lemaradt, vagy utólag kellett), de mostanában már rendszeresen vannak. Miért is ne? Jobb a helykihasználás. Javítani meg így is úgy is képtelenség...
Alkatrészoldal.
Nehéz róla érdekeset írni...
Mondjuk itt ez az IC. Ez egy 74HC4052-es kettős 4 csatornás analóg multiplexer demultiplexer. De ki a csudát érdekel, hogy mi ez? Ha valakit mégis érdekelne, hát itt az IC adatlapja.
A felső négy tüske valami hagyományos méretű alkatrész pár lába beforrasztva. Az alsó négy hasáb pedig SMD alkatrész. Méretileg olyan pici, én már nem is látom. Mint a vakok a Braille írást, kitapogatom!
Csatlakozósor. Dugasztáp, két telefon, LAN, USB, és az elmaradhatatlan reset gomb. Minden eszköz amiben program fut, egyszer ki fog fagyni merevre! Sokszor van, hogy a hard reset (power off / power on) nem segít, ilyenkor megkeressük az eszközön a reset gombot, és ha szerencsénk van...
A modem belső tápegysége. Hiába az egyenáramú (esetleg már eleve stabilizált) dugasztáp, az érzékeny belső áramkörök stabilabb, és többféle feszültséget igényelnek. Ezek a belső tápok manapság mind kapcsolóüzeműek a hatásfok miatt.
Mivel ez kábel modem, vagyis az antennakábelhez van csatlakoztatva, ezért kell hogy legyen benne egy tuner (hangoló fokozat), ami tulajdonképpen egy rádió. Az adatok meg nem csak befelé jönnek, hanem kifelé is mennek, ezért kell bele egy kis adó is. Ezt látjuk a képen. Mondjuk a rádió alapja ami egy rezgőkör, vagyis tekercs és kondenzátor, az éppenséggel nem látszik.
A kisebbik IC memória, a nagyobbik pedig a Processzor. A feliratból valószínűsíthető, hogy ez egy QUAM modulációt megvalósító eszköz. De részben benne van VOIP, és a LAN-t kiszolgáló rész is. Onnan vagyok ilyen okos, olvastam a neten.
Na itt vannak azok a tekercsek, amiket az előbb hiányoltam a rádió részből. Persze csak úgy szabad szemmel nem látszanak! A képre kattintva, nagyfelbontásban is csak alig. Az őskorban (a detektoros rádiók világában), az egyik legszembetűnőbb alkatrész a rádió tekercse volt, most meg alig találtam meg.
Oda van írva hogy ez egy LED. Az a kis áttetsző pöttyöcske az. Olyan pici, hogy végül kidobtam a panellel együtt. Mondjuk kiszedni még kitudtam volna, de beépíteni...

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg
a Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában...