Nokia 2110 mobiltelefon
(már majdnem megöltem, de végül csak sikerült elajándékoznom)

Mobiltelefont még nem bontottam szét. Ezt a hiányosságot ezennel pótolom. Nem egy mai darab. Valamikor réges-régen szólt a főnököm, hogy kapok egy céges SIM kártyát. Mondtam jó! De mibe tegyem bele? Erre kaptam hozzá pénzt is, hogy vegyek egy telefont. Ez a Nokia 2110-es lett belőle. Mindene meg van, még az is, hogy Goda Gábortól vettem.
Ez a Nokia még nem Kínában készült, hanem Koreában. Csatlakoztatott emberek, hirdeti a dobozon látható felirat. Meg az is rá van írva, hogy hordozható telefon. Meg hogy celluláris. Pont ugyanígy kinéző un. 60-as telefonunk is volt, de az a rendszer azóta már kihalt.
A doboz tartalma. Telefon, töltő, és akku. Az akku nem az eredeti. Valami lapos kis vacak volt rajta, nem sokáig bírta. Mivel volt ugyanilyen céges 60-as, ezért rendelhettem ahhoz akkut, ami pont jó volt erre is. Bevallom őszintén nem szerettem ezt a telefont! Nagy volt, és nehéz. Nem is nagyon hordtam magammal. Néha napokra eltűnt! Hol a kesztyűtartóban hevert, hol valami fiók mélyén...
Megvan az eredeti jótállási jegy. Van hozzá egy 100 oldalas, és egy 20 oldalas használati útmutató. A negyedik nem magyar nyelvű volt, azt nem szkenneltem be.
Ez az akkupakk háromszor vastagabb mint az eredeti. Kettő is volt belőle a dobozban. Az egyik nem vette a töltést, de a másik a sok évnyi pihenés ellenére feléledt, és még most is napokig bírja erővel. Én már kevéssé. Ha zsebre tettem ezt a masinát, akkor kicsit oldalra dőlve mentem, mert elhúzott a súlya! Varta gyártmány, van rajta szép adatlap, és egy felirat mely megpecsételi sorsát. A csatlakozóin van felirat. A két szélső az akku, a két középső pedig a hőérzékelő.
Megnézzük mi van belül az akkupakkban? Költői kérdés volt... Hát persze hogy megnézzük! Neki is álltam azonnal kibontani körben mint egy konzervet. A maradékot meg lehántoltam róla.
Öt akkumulátor cella van benne.
Persze nem is számítottam semmi másra...
Ez egy ritka pocsék egy kép. Percekig néztem, hogy mit is ábrázolhat. Nem jöttem rá. Még jó, hogy mikor a fotó készült, akkor azt a nevet adtam neki, hogy hőérzékelő. Tehát a képen egy hőmérsékletérzékelő látható. Ez figyeli az akkupakk hőmérsékletét, és ha fel találna melegedni, akkor visszavesz a töltésből hogy ne tegye tönkre a túlzott meleg a cellákat.
De ezek a cellák már tönkrementek az állásban. Nem maradt bennük semmi energia, nem is veszik a töltést. Épp csak annyi erejük maradt, hogy szétbontásuk közben pusztán bosszúból elvágják az ujjam.
Tudom hogy nem egy környezettudatos magatartás, de kivágtam a szemetesvödörbe a maradványokat. Régebben anyukám (meg én is) az asztalomon található kis szemetes vödör, és a hamutartók tartalmát egyszerűen beszórta a cserépkályhába. Aztán volt pár pukkanás, melyet elemek és kondik okoztak. Azóta szelektálva van a szemét, a gyanús dolgok nem mennek a tűzbe.
Kártyát tegye be.
Majd pont te fogod megmondani...
Pár oszlop nem megy a kijelző elején és végén.
Tulajdonképpen szép ez a készülék. Most tartsam meg? Mi a csudának? Annyira azért nem szép, hogy kitegyem dísznek! Túl sok érdekes viszont nincs benne. Ellenben emlék. Valamint működik is. Viszont felesleges. Bah...
Az akkupakkot levéve láthatóvá válik a régi telefonszámom. Ide volt felírva, mert nem tudtam megjegyezni. Az új számomat sikerült megjegyeznem, cserébe viszont nem adom meg senkinek! Ennek a készüléknek még kihúzható volt az antennája.
Pár torx csavar, és ki is jön a dobozból a tartalom. Csengő, hallgató, LCD kijelző, nyomógombok, mikrofon a balról jobbra sorrend. A nyomógombok alatt SMD ledek vannak, azokat talán ki lehetne szedni...
A SIM kártya helye.
A hajlékony nyáklap kis pöckökre van rányomva amik a telefon merev vázát alkotó fényes izéből állnak ki. Fura érzés leszedni (tépni) a panelt, de jó masszív, nem szakadt el sehol.
Az elektronika a váz nélkül.
Szokásos uncsi ződ nyáklap...
Szép nagy pufferkondi a tápfeszen. Egy modern telefonba bele se férne egy ekkora jószág. Egy ilyen teló eszi az áramot, rángatja a tápot, de közel volt az akku. Talán az akkumulátor lábainak esetleges kontakthibáit képes "áthidalni", vagy a csuda tudja...
Ez a rész kimaradt, valahogy nem illett sehová! Ebből a mondatból kitalálható, hogy a szétszedésnek vége, már rakom is össze a telefont.
Percekbe telt, de megtaláltam hová való. Oldalról fogja össze a telefont. Ahogy néztem nem annyira mechanikai, mint inkább elektromos funkciója lehetett, azaz inkább az áramot vezette, mint összetartott volna valamit.
Ezen a képen az látszik, hogy az oszlopok elején lévő pixelhibákat sikerült átvarázsolnom az oszlopok végére. Valahol valami kontaktos, de nem látom semmi nyomát, hogy hol lehet a hiba.
Akárhogy is nézem minden a helyén van. Sem nyomásra, sem mozgatásra nem múlik el a jelenség. Persze mit számít? Úgysem lesz már használva soha...
Na jó, csak vicceltem! Találtam itthon egy bontatlan domino SIM kártyát. Már itt hever pár éve a polcon. Fogalmam sincs meddig jók ezek, de még volt benne élet. A telefonba betéve azonmód vége lett a csipkerózsika álomnak!
Nem csak SIM kártyát találtam, hanem Szuda Zoltán kollégám személyében egy alkalmas egyedet is akit meg lehetett ajándékozni ezzel a telefonnal. Hogy egyesek hogy tudnak örülni egy ilyen kacatnak? Szóval lesz a telefonnak új gazdája, szétszedtem ugyan de nem öltem meg. Viszont itt ez a töltő! Ezt még nem szedtem szét! Nem is nagyon tudom, mert jól össze van ragasztva. Most mi lesz?
Feltöltöttem
Összecsomagoltam
Átadtam az új tulajdonosnak
Itt a mese vége, fuss el messze véle...

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg
a Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában...