Játék
(mik nem vannak)

Nem, nem adtam érte pénzt! A földön találtam a Verseny utcában. Annyira hülyén néz ki, annyira elveszettnek tűnt a többi lom között, egyszerűen nem bírtam ellenállni a kísértésnek, s bevágtam a szatyromba.
Ez egy alapjaiban félresikerült kép. A többi fotó ugyanebből a szögből már normális megvilágításban készült. Végül mégiscsak ezt tartottam meg, mert ennek olyan sejtelmes a hangulata. Illik a témához, fokozza a "vajh mi lehet ez" érzést.
Van rajta power gomb. Ugyan nincs odaírva, de mi más lehetne? Ha be lehet kapcsolni, akkor kell benne lennie elemnek, bár gyanús, hogy semerre sem látszik az elemtartó fedele. Persze lehet hogy belül van egy gombelem, és tart ameddig tart.
Barbie kiegészítőnek nézném a színe alapján. De miért adtam a képnek a "hat" nevet? Mégis mi a csuda hat? Vagy a "hat" csak a szónak egy része lenne? Végül csak beugrott! Nem "hat", hanem "hát"! Vagyis arra gondoltam a kép elnevezésénél, hogy "hát" ez engem valahogy emlékeztet egy beépített kettőskivitelű női nemi szervre.
De miért van LED a közepén? Ezek az élet nagy kérdései! Persze még sosem láttam stilizált barbirózsaszín kínai törpeméretű duál műpuncit. Szóval lehet a világ már ilyen, csak én nem tartom a lépést a mai kor technikai fejlettségével...
Alulnézet. Forgatom, nyomkodom, nézegetem. Percek óta elvagyok, de nem akar átjönni a feltaláló eredeti koncepciója. Vagyis gőzöm sincs mi a fene lehet ez!
© Miramax Film Corp. Made for McDonald's corp. 2002 Made in China
Szóval ez a holmi egy Miramax által készített mesefilmben szerepelt mint valami. De mi? Azt legalább magamtól is eltaláltam hogy Kínában készült.
Szóval ott a dobozka hátulján (már ha az a hátulja) a két stilizált, beépített világítással feldobott műpunci. Csak volt valakié ez a doboz! Azok ketten, meg a tulaj, szóval éppen kiadnak egy szerelmi háromszög fejű csavart.
Nem mondom, hogy büszke vagyok rá, de ha meglátok valamit akkor fel szoktam ismerni. Persze öregszem, ezek a modern dolgok kifognak rajtam. Egyszerűen semmi értelmes nem jut az eszembe! Jó, máskor sem szokott... De ami sok az sok!
Hát passz! Kettő van belőle, és ha megpiszkálom őket, akkor kidudorodnak. Erről meg a mellbimbó jutott az eszembe. Talán, mert mindkettő gyerekjáték?
Viszont erre rájöttem! Megy ez kérem... Kezd az agyam beindulni. Az oldalra kilógó két fekete izé, az hajlékony. Az egyiken lyukak vannak, a másikon pedig kitüremkedések. Ezeket egymásba lehet dugni, és akkor erős kapcsot képeznek. Ennek a mondatnak is valahogy olyan szexuális kicsengése van...
Idáig jutottam, de itt újfent elakadtam! Talán ha kimennék vele az utcára, s a járókelők arcát lesve sétálnék, akkor esetleg akin a szimpátia jeleit vélném felfedezni, talán ő segíteni tudna. Láttam is errefelé ólálkodni pár fehér köpenyes alakot...
Minek töröm a fejem? Haladok inkább ahogy szoktam. Fogom a csavarhúzóm, és megyek befelé a dobozba, talán kiderül valami. A képen a doboz alját látjuk immár leszedve és belülről. Semmivel sem lettem okosabb. Aki régóta ismer az tudja, hogy igazat mondok!
Hát erre nem számítottam! Mennyi minden van benne? Egyszer egy barátom megjelent egy enyhén túlsúlyos barátnővel. A túlsúly mértékéről elég annyit, hogy először nem is mertük szóvá tenni. Még ránk támad, vagy valami. Aztán csak be lett szólva, még ha csak annyira is hogy: Legalább ebből nem loptak ki semmit, van benne anyag rendesen!
Ez a kapcsoló belülről. Három állása is van. Balra a szürke felöntés bemélyedéseiben ugrál a zöld bigyóból (ami maga a gomb) kialakított rugózó rész. Jobb oldalt a kis panel széle a kapcsoló álló része, a mozgó meg egy pici lapocska. Ezzel le is írtam a dobozban található elektronika jórészét.
Fogaskerék áttétel. Ha megnyomom a dobozon a nagyobbik zöld gombot, akkor forogni kezd. De miért jó ez? Mit kapcsol a kapcsoló, ha nincs a dobozban elem?
Kezd oszlani a köd. Lögyböltem magamnak egy kávét, kezdek magamhoz térni mind az ebéd utáni álmosságból, mind a dobozka tartalma okozta meglepetésből. Kapcsoló, LED-ek, abban az alsó hengeres részben meg egy villanymotor lesz! De ha nincs benne, rakok bele egyet!
Elszoktam rakni későbbi felhasználásra a hasznosnak tűnő alkatrészeket, de ennek a két izének a megőrzésére, nem találok semmiféle mentséget. Van fantáziám, de hogy ezek valaha is a hasznomra lehetnének?
Ezek mennek a LED gyűjteményembe. Mikor divatba jött a LED-es villogó az autókban, akkor én is gyártottam párat. Autóba még csak csak, keresni kell neki valami formás dobozt, de a motorok kilométerórájába már nem szerettem beépíteni! Volt egy, két, és három LED-es változat. A legvadabb egy szép nagy doboz volt, aminek az elején volt vagy 15 LED, és teljes összevisszaságban villogtak. Nem csak én vagyok a hülye (aki legyártja), hanem a barátaim is akik ilyesmiket rendeltek.
Az Ezermester újságon nőttem fel, bármiről az jut eszembe, mit lehet belőle csinálni. De az ebéd utáni levertség megtette hatását. Ki fogom én ezeket a vackokat dobni...
Kivettem a dobozból a tulajdonképpeni mechanikai részt. Hiába tekergetem a fehér fogaskereket, nem történik semmi. De nem is érezni, hogy gyorsító áttételen keresztül forgatnék egy motort.
Mégpedig ezért nem! Ezek a seszínű bordás izék a picinyke motor tengelyén voltak mint fogaskerék. Valószínű hogy Herpeszes Ödönke túlzásba vitte a nagy zöld gomb nyomogatását.
Ez a motor tengelye, innen mállott le a fenti képen látható fogaskerék. De mitől rozsdás a motor tengelye? Kimostam a dobozt de az két napja volt, és egyből ki is tettem a napra száradni. Lehet, hogy a rozsda az gyári? Valószínűtlen. Ez nem orosz holmi, ez kínai.
A fogaskerék áttétel kibontva. Mindenből lehet valami mást készíteni, de minek ez nekem? Manapság már nem rakok össze semmit, csak pusztítom az eddig felhalmozott dolgokat. Néha kicsit unom is. Ilyenkor elképzelem, hogy építek, konstruálok valamit. Ekkor elborzadok még a dolog gondolatától is! Fogom a csavarhúzóm, és átszellemült arccal szétberhelek valamit...

 

 

Nézzük meg, hogyan működött a szerkezet eredetileg.

 

 

Hát... Érdekes egy játék. A kapcsoló egyik állásában a zöld LED villan fel, a másik állásában pedig a piros. Persze csak akkor, ha megnyomtuk a nagyobbik zöld gombot. A működésével és a működési elvével már tisztában vagyok, de mit lehet ezzel játszani? Például van az asztalomon egy pingvin. Felhúzós. Ha eltekerem az alsó részét a felsőhöz képest, akkor zörögve visszaforog. Ha már játék, akkor én részemről maradok a fémépítőnél!
Kivettem a fentebb látható motorból a forgórészt. Belül nem rozsdás. Egyszerű játékmotor. De minek nekem egy ilyen motor? Még ha jó volna az áttétele, akkor mondjuk előásnám valahonnan az évek óta nem látott Märklines dobozomat, s összeraknék egy mobilt. Mondjuk érzékelné a fényt, meg a hangot, és ezeknek függvényében mozogna. De jó hogy nem tudom hol van az a régi fémépítős doboz! Persze azóta van újabb fémépítős dobozom...
A motor keféi. Nincs túlbonyolítva a dolog az már biztos! Például a forgórész tengelyének csapágya maga a motor műanyag háza. Persze egy ilyen játékba bőven megteszi.
Na akkor ezek így ahogy vannak, irány a szemetesvödör. Mostanában sok ilyen szétszedem és kiszórom akcióm volt. Néhány dolog azért szerencsésen új gazdára talált, de ennek itt semmi esélye sincs.

 

 

Nézzük mi történik, ha adok a motornak 20 voltot.

 

 

Hát nem sok minden történt. Kicsit zörög, kicsit ugrál, mert prellezik a motor tengelye a lyukban. Mi lenne ha adnék szegény motornak egy kicsit több feszültséget? Még jó, hogy a tápegységemen van egy 60 voltos szabályozott kimenet is. Azt hiszem zéner dióda vizsgálathoz, méréshez lett beépítve, de leginkább a házilagos Miniplex volt innen járatva.

 

 

Szegény kis motor haláltusája 60 voltos feszültség hatására

 

 

 

Kilátszik a szikrázás a motor tengelye mellett.

 

 

Kidobhatnám egyben is, de megint szétszedem. Kényszeres ez nálam... Mi lenne ha az összeszerelést nem tudnám megállni? Persze régen ez úgy volt, hogy folyton összeraktam valamit. Talán ez ütött vissza?
A forgórész kommutátora. Bizony meglátszik rajta az előbbi állatkodásom a 60 voltos feszültséggel. Rendesen beégett, láthatóan fogyott az anyagból, meg picit szét is nyílt a vége a centrifugális erőtől.
Az egyik kefe egyszerűen elégett. A háttérben jól látható, hogy a műanyagház mint csapágy elolvadt. Szerintem ezek nem számítottak rá, hogy a kezembe kerülnek. Kicsit szomorú vagyok mikor elpusztítok valamit. Szegény valami, mert hogy mi ez, azt most sem tudom. Egyszer már volt a kukában. Valaki begyűjtötte, majd kivitte a piacra s egyszerűen otthagyta, azaz ismét kidobta. Én meg hazahoztam, szétszedtem, s megint a szemetesben végzi. Vajon mivel szolgált rá szegényke erre a sorsra?

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg
a Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában...