Játék
(mik nem vannak)

Nem, nem adtam érte pénzt! Ezt a valamit csak úgy egyszerűen a földön találtam a Verseny utcában. Mivel annyira hülyén néz ki, annyira elveszettnek tűnt a többi lom között, egyszerűen nem bírtam ellenállni a kísértésnek, s bevágtam a szatyromba.
Ez egy alapjaiban véve félresikerült kép. A többi fotó ugyanebből a szögből már normális megvilágításban készült. Végül mégiscsak ezt tartottam meg, mert ennek olyan sejtelmes a hangulata. Mondhatni illik a témához, fokozza a "vajh mi lehet ez" érzést.
Van rajta power gomb. Ugyan nincs odaírva, de mi más lehetne? Ha be lehet kapcsolni, akkor kell benne lennie elemnek is, bár gyanús, hogy semerre sem látszik az elemtartó fedele. Az persze lehet, hogy belül van egy gombelem, és aztán tart ameddig tart.
Pusztán a színe alapján Barbie kiegészítőnek nézném. De miért adtam a képnek a "hat" nevet? Mégis mi a csuda hat? Vagy a "hat" csak a szónak egy része lenne? Végül csak beugrott, hogy nem "hat", hanem "hát"! Vagyis arra gondoltam a kép elnevezésénél, hogy "hát" ez engem valahogy emlékeztet egy beépített kettőskivitelű női nemi szervre.
De miért van LED a közepén? Ezek az élet nagy kérdései... Persze még sosem láttam stilizált Barbie rózsaszín kínai törpeméretű duál műpuncit. Szóval lehet, hogy a világ már ilyen, csak nem tartom a lépést a mai kor technikai fejlettségével.
Alulnézet. Forgatom, nyomkodom, nézegetem. Percek óta elvagyok, de nem akar átjönni a feltaláló eredeti koncepciója. Vagyis gőzöm sincs, hogy mi a fene lehet ez az izé.
© Miramax Film Corp. Made for McDonald's corp. 2002 Made in China
Szóval ez a holmi egy Miramax által készített mesefilmben szerepelt mint valami. De mi? Azt legalább magamtól is eltaláltam, hogy Kínában készült.
Szóval ott a dobozka hátulján (már ha az a hátulja) a két stilizált, beépített világítással feldobott műpunci. Csak volt valakié ez a doboz! Azok ketten, meg a tulaj, szóval éppen kiadnak egy szerelmi háromszög fejű csavart.
Nem mondom, hogy büszke vagyok rá, de ha meglátok valamit, akkor fel szoktam ismerni. Persze öregszem, így ezek a modern dolgok már kifognak rajtam. Egyszerűen semmi értelmes sem jut róla eszembe! Jó, máskor sem szokott... De ami sok az sok!
Nos újra passz. Kettő van belőle, és ha megpiszkálom őket, akkor kidudorodnak. Erről meg a mellbimbó jutott az eszembe. Talán azért, mert mindkettő gyerekjáték?
Viszont erre rájöttem! Megy ez kérem... Kezd az agyam beindulni. Az oldalra kilógó két fekete izé, az hajlékony. Az egyiken lyukak vannak, a másikon pedig kitüremkedések. Ezeket egymásba lehet dugni, és akkor erős kapcsot képeznek. Ennek a mondatnak is valahogy olyan szexuális kicsengése van...
Idáig jutottam, de itt újfent elakadtam. Talán ha kimennék vele az utcára, s a járókelők arcát lesve sétálnék, akkor esetleg akin a szimpátia jeleit vélném felfedezni, talán ő segíteni tudna. Láttam is errefelé ólálkodni néhány fehér köpenyes alakot, hátukon OPNI felirattal.
Mégis minek töröm a fejem? Haladok inkább úgy, ahogy szoktam. Fogom a csavarhúzóm és megyek befelé a dobozba. Idővel talán kiderül róla valami. A képen amúgy a doboz alját látjuk, immár leszedve és belülről. Semmivel sem lettem okosabb. Aki régóta ismer, az tudja rólam, hogy igazat mondok.
Nos erre azért nem számítottam! Mennyi minden van benne... Egyszer egy barátom megjelent egy enyhén túlsúlyos barátnővel. A túlsúly mértékéről elég annyit, hogy először nem is mertük szóvá tenni, mert ugye még ránk támad, vagy valami. Aztán csak be lett szólva, még ha csak annyira is hogy: Ebből legalább nem loptak ki semmit, van benne anyag rendesen!
Ez a kapcsoló belülről, aminek három állása van. Balra a szürke felöntés bemélyedéseiben ugrál a zöld bigyóból (ami maga a gomb) kialakított rugózó rész. Jobb oldalt a kis panel széle a kapcsoló álló része, a mozgó meg egy pici lapocska. Ezzel le is írtam a dobozban található elektronika zömét.
Fogaskerék áttétel is van benne. Ha megnyomom a dobozon a nagyobbik zöld gombot, akkor forogni kezd. De miért jó ez? Mit kapcsol a kapcsoló, ha nincs a dobozban elem?
Kezd oszlani a köd. Lögyböltem magamnak egy kávét, kezdek magamhoz térni mind az ebéd utáni álmosságból, mind a dobozka tartalma okozta meglepetésből. Kapcsoló, LED-ek, abban az alsó hengeres részben pedig egy villanymotor lesz. De ha nincs benne, rakok bele egyet!
El szoktam rakni későbbi felhasználásra a hasznosnak tűnő alkatrészeket, de ennek a két izének a megőrzésére, nem találok semmiféle mentséget. Ugyan fantázia terén rendesen el vagyok eresztve, de az, hogy ezek valaha is a hasznomra lehetnének, na az valószínűtlen...
Ezek ketten bekerülnek a LED gyűjteményembe. Mikor divatba jött a LED-es villogó az autókban, akkor én is gyártottam párat. Autóba még csak-csak, hiszen csak keresni kell nekik valami formás dobozt, de a motorok kilométerórájába már nem annyira szerettem beépíteni. Volt egy, két, és három LED-es változat is. A legvadabb egy szép nagy doboz volt, aminek az elején volt vagy 15 LED, amik teljes összevisszaságban villogtak. Nem csak én voltam (na jó, vagyok is) a hülye, aki legyártotta, hanem a barátaim is, akik rendre ilyesmiket rendeltek.
Mivel az Ezermester újságon nőttem fel, bármiről az jut eszembe, hogy mi mást lehet belőle csinálni. Most viszont az ebéd utáni levertség megtette hatását, mire fel ki fogom én ezeket a vackokat dobni...
Kivettem a dobozból a tulajdonképpeni mechanikai részt. Hiába tekergetem a fehér fogaskereket, nem történik semmi, és még csak nem is érezni, hogy gyorsító áttételen keresztül forgatnék egy motort.
Mégpedig ezért nem. Ezek a seszínű bordás izék a picinyke motor tengelyén voltak mint fogaskerék. Igencsak valószínű, hogy Herpeszes Ödönke túlzásba vitte a nagy zöld gomb izomból történő nyomogatását.
Ez a motor tengelye, innen mállott le a fenti képen látható fogaskerék. De vajon mitől lett rozsdás a motor tengelye? Ugyan kimostam a dobozt, de az mindössze két napja volt, és persze egyből ki is tettem a napra száradni. Lehet, hogy a rozsda az gyári? Valószínűtlennek tartom, hiszen ez a valami nem orosz, hanem kínai.
Ez itt a fogaskerék áttétel kibontva. Bár mindenből lehet valami mást készíteni, de nem tudtam eldönteni, hogy minek ez nekem. Manapság már nem rakok össze semmit, csak pusztítom az eddig felhalmozott készletet. Néha kicsit unom (vagy tán szégyellem) is, ilyenkor aztán elképzelem, hogy építek, konstruálok valamit, aztán elborzadok még a dolog gondolatától is! Végül fogom a kedvenc csavarhúzóm, amivel aztán átszellemült arccal szétberhelek valamit...

 

 

Nézzük meg, hogy hogyan működött a szerkezet eredetileg.

 

 

Nos érdekes egy játék. A kapcsoló egyik állásában a zöld LED villan fel, a másik állásában pedig a piros. Persze csak akkor, ha megnyomtuk a nagyobbik zöld gombot. A működésével és a működési elvével már tisztában vagyok, csak ugye még mindig ott az a kérdés, hogy: Mégis mit lehet ezzel a bigyóval játszani? Például van az asztalomon egy pingvin. Felhúzós. Ha eltekerem az alsó részét a felsőhöz képest, akkor zörögve visszaforog. Ha már játék, akkor én részemről maradok a fémépítőnél.
Kivettem a fentebb látható motorból a forgórészt. Belül nem rozsdás. Egyszerű játékmotor. De minek nekem egy ilyen motor? Még ha jó volna az áttétele, akkor mondjuk előásnám valahonnan a már évek óta nem látott Märklines dobozt, s összeraknék egy mobilt. Mondjuk érzékelné a fényt, meg a hangot, és ezeknek függvényében mozogna. Még tiszta szerencse, hogy nem tudom hol lehet az a régi fémépítős doboz... Persze azóta már van újabb fémépítős dobozom.
Ezek itt a motor keféi. Nincs túlbonyolítva a dolog, az már biztos! Például a forgórész tengelyének csapágya maga a motor műanyag háza. Persze egy ilyen játékba még ez a megoldás is bőven megteszi.
Na akkor ezek így ahogy vannak, irány a szemetesvödör. Mostanában sok ilyen szétszedem és kiszórom akcióm volt. Néhány dolog azért szerencsésen új gazdára talált, de ennek itt semmi esélye sincs.

 

 

Nézzük mi történik, ha adok a motornak 20 voltot.

 

 

Nos nem sok minden történt. Egy kicsit zörgött, egy kicsit ugrált, mert prellezett a motor tengelye a lyukban. Mi lenne ha adnék szegény motornak egy kicsit több feszültséget? Még tiszta szerencse, hogy a tápegységemen van egy 60 voltos szabályozott kimenet is. Azt hiszem zéner dióda vizsgálathoz, méréshez lett beépítve, de leginkább a házilagos Miniplex volt innen járatva.

 

 

Szegény motor haláltusája 60 voltos feszültség hatására.

 

 

 

Kilátszik a szikrázás a motor tengelye mellett.

 

 

Bár kidobhattam volna egyben is, de megint szétszedtem. Kényszeres ez nálam... Mi lenne, ha az összeszerelést nem tudnám megállni? Persze régen ez úgy volt, hogy folyton összeraktam valamit. Talán ez ütött idővel vissza...
Íme a forgórész kommutátora. Bizony meglátszik rajta az előbbi állatkodásom a 60 voltos feszültséggel. Rendesen beégett, láthatóan fogyott az anyagból, meg picit szét is nyílt a vége a centrifugális erőtől.
Az egyik kefe egyszerűen elégett. A háttérben jól látható, hogy a műanyagból készült ház - mint csapágy - elolvadt. Szerintem ezek nem számítottak rá, hogy a kezembe kerülnek. Kicsit szomorú vagyok, mikor elpusztítok valamit. Szegény valami, merthogy mi ez, azt most sem tudom. Egyszer már volt a kukában. Valaki begyűjtötte, majd kivitte a piacra, s egyszerűen otthagyta, azaz ismét kidobta. Én meg hazahoztam, szétszedtem, s megint a szemetesben végzi. Vajon mivel szolgált rá szegényke erre a sorsra...

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg a
Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában.