Hewlett Packard digitális fényképezőgép
(mert már volt egy csomó analóg)

Már volt néhány analóg fényképezőgép a szétszedtemben, hát legyen most egy digitális. Ugyan nem a legmodernebb darab, de ha egyszer ez volt olcsón a kukáspiacon, akkor ebbe nézünk bele.
Jól csengő név volt ez valamikor, mikor még nem bóvlit gyártottak. Például van itthon egy HP4L nyomtatóm, ami bőven elmúlt tíz éves, de eddig még csak papír, és toner kellett bele. Egyszer belenéztem, de csak kíváncsiságból, meg lemostam a külsejét.
Ez a fényképezőgép már korántsem az a masszív békebeli HP minőség! De nézzük meg közelebbről. Ez itt balra a vaku, pont olyan mint bármelyik másik gépen. Ez a gép amúgy nagyon egy krumpli valami! Úgy értem mellényzsebbe nem fér bele az biztos.
Átnézeti kereső. Persze nem csak ilyen van rajta, hanem rendes LCD is.
Szép dolog az a "DIGITAL Lens", csak mint olyan nem létezik! A lencse az lencse, nincs belőle digitális, meg analóg! A lencse mögötti rész lehet analóg film, vagy digitális képbontó, mondjuk CCD vagy CMOS. Persze a lencserendszer másképp van kiképezve ha egy nagyméretű filmre kell vetítenie a valóság képét, mintha egy sokkal kisebb CCD érzékelőre, de ettől még nem lesz a lencse digitális.
Ez a gép teteje. Az a hatalmas kerek izé az exponáló gomb. Nem lehet eltéveszteni, mert olyan hatalmas, és összekeverni sem lehet, mert ez az egy megnyomható gomb van a gépen!
Oldalnézet.
Semmi érdekes.
Csak két csavar árválkodik...
Ez a másik oldalnézet.
Itt azért már van valami.
Például két nyitható ajtó.
Az egyik mögött az elemtartó van.
A másik ajtó mögött pedig a memóriakártya slotja, és az USB illetve a tápegység csatlakozója. Kell az a tápegység csatlakozó, mert ez a kamera zabálja az áramot!
A gép hátulja. A mai modern digitális gépekhez képest csúnyán néz ki. Olyan érzésem van, mintha csak úgy odarakták volna a gép hátuljára a szükséges dolgokat, de a szépérzék az elment kirándulni...
Ide kell belenézni, ez pont olyan, mint bármely más egyszerű fényképezőgépnél. Közelítőleg azt látjuk a lyukon át, mint amit fotózni fogunk.
Tényszerűen így néz ki a dolog.
Ezzel a kerekecskével tudjuk gördíteni a menüt.
A kétszeres digitális zoom annyit tesz, hogy magától tudja nagyítani a fényképet. Persze a kieső részek -mint információ- elvesznek. Akkor már csak jobb, ha utólag vágjuk ki egy képszerkesztővel az elkészült képből a minket érdeklő részletet.
A bal oldali (amúgy felső) a bekapcsoló gomb. Felfelé váltva fényképez, lefelé kapcsolva vissza lehet nézni a felvételeket. Az jobb oldali (amúgy alsó) gombbal lehet lapozni a képek között. Legalábbis azt hiszem...
A gép alja, van rajta állványmenet.
Négy darab elemről üzemel, ha hajlandó elindulni.
Szépen oda van rajzolva, hogyan kell betölteni az elemeket. Betettem őket, és benne is felejtettem a gépben egy évre. Persze szét is folyt az egész...
Úgy sem működik a gép, meg eleve a szétszedtembe vettem, hát akkor rajta!
Van benne anyag!
Mondjuk az eleje az üres, de hát én vettem le mögüle a fényképezőgépet.
Pár bigyó kiesett ahogy kettéhúztam a gépet.
A vaku olyan mint máshol.
Balra a kereső optikája, jobbra a fényképezőgép optikája. Szétszedhetném, de nincs ott semmi érdekes. A CCD egy fényes üveglapocska, körben nagyon sok lábbal.
Az elemtartó jobbra kiesett a dobozból.
Ez azért meglehetősen durva!
Három hatalmas panel van a szappantartóban!
Egyrészt oldható kötésekkel vannak összekötve a panelek.
(ez azért van, hogy azt higgyem, hogy szét tudom szedni)
Másrészt össze vannak forrasztva itt ott a szélüknél dróttal.
(nehogy már szétrángassam a lapokat könnyedén)
Rákötöttem a tápegységemre, de nem akart működni.
Mint a képen jól látható, semmi áramot nem hajlandó fogyasztani. A képen még az látható, hogy tavaly ilyenkor már szét volt szedve a kínai nyomkodós LED-es lámpa (lila valami), és már akkor is útban volt a tápegységem előtt. Ha ezekkel a tavalyi képekkel végzek, ez a lámpa lesz az első amit felboncolok! Illetve a boncolás már megtörtént, már csak össze kéne rakni...
Váratlan helyen is vannak csavarok a gépben.
Például itt is volt egy.
Szóval nem adja olyan könnyen magát!
Az előbb már bemutattam az optikai keresőt szemből, meg hátulról, ez most az oldalnézeti képe. Igaz, ebből a szögből fotózva teljesen érdektelen, nem is tudom miért szúrtam be ide ezt a képet.
Az előbb már egyszer keresztülfényképeztem rajta, erre most megint...
A kisebbik LCD kijelző sarka ki van folyva.
A nagyobbik LCD kijelző viszont épnek néz ki, kár hogy nem jó semmire. Például ha lehetne belőle TV-t készíteni, én ekkora mérettel már ki lennék békülve!
Le akartam fotózni a tekerő gombot.
Így sikerült...
Ez pedig a power kapcsoló.
A tekerő gomb a másik oldaláról sokkal fotogénebbnek mutatkozott. Erről az élgombról a Tesla B4-es magnó jutott az eszembe. Meg az, hogy vajon mikor fogok eljutni odáig a szétszedésben?
Kiszedtem a paneleket a dobozból.
Szerintem nem kéne belepiszkálnom!
Az exponáló gomb alatti gomb.
Az optika oldalnézetből. A pici tekercs biztosan elektromágnes, gondolom mozgat valamit, de nincs szívem szétbarmolni. Hátha ki lehet még pofozni ezt a gépet!
A kijelzővel vigyázni kell, lifeg itt nekem a kábelein.
Hoppá!
Figyeltem?
Beindult a szerkezet!
Ugyan nem jöttem rá mitől, s az előbb meg miért nem, de a lényeg az, hogy most megy. Viszont zabálja az áramot! 360 milliampert eszik 7 voltról, ami 2,5 watt fogyasztást jelent. Nem fog benne sokáig tartani az elem!
Nincs hozzá kártyám.
Kaptam hozzá kártyát.
Nem ismeri fel a kártyát.
Inkább pasziánszozom...
A hosszúkás LCD kijelzője jó, bár a jobb alsó sarka kicsit meg van folyva.
Le vannak törve a tartópöckök.
Tankérem nem én voltam!
Itt lesz a hiba! Ez a power kapcsoló. Ha szét van szedve a gép, akkor be lehet kapcsolni, ha össze van rakva, akkor nem lehet bekapcsolni.
Három állása van, de a gombbal nem lehet rávenni, hogy kijöjjön a középállásból. Mégpedig azért nem, mert a gomb egyszerűen nem mozog akkorát mint kéne!
Mégpedig azért nem, mert egyszerűen nem tud, mert a dobozon található lyuk behatárolja a kapcsoló gombocskájának mozgási lehetőségét. De akkor mégis hogy a picsába működött ez a szar eredetileg? Na ezek az élet nagy kérdései!
Van itthon reszelőm. Mást úgy sem tudok tenni egy digitális fényképezőgéppel javításügyileg, hát lereszelek belőle egy keveset.
Reszelés előtt.
Reszelés után.
Ez meg itt a sorja.
Persze a gomb is nagy, abból is le kell reszelni.
Mint látható, megtettem amit tennem kellett.
Nem csúnyább mint volt.
A gombocskák, és a kapcsolók találkozása.
Érdemes a képre kattintani, és megnézni nagyításban. A bekapcsoló gomb teljesen fel van tolva ütközésig, pedig jó egy millimétert reszeltem rajta! Így már bekapcsol, de a kártyát nem látja. Képet sem akar adni mit lát a CCD-n keresztül. Annyira azért nem is ronda gép, gondoltam jó lesz dísznek a polcra. Végül valakinek jobban kellett mint nekem. Hurrá! Végre egyel kevesebb kacat...

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg
a Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában...