Philips órás rádió
(majdnem lapozós órával)

   Próbálok afelé tendálni (na jó, ez csak ritkán fordul elő), hogy már a nyitókép is a témát tartalmazza, ami persze csak igen ritkán sikerül. Mert ugye ma is mi volt? Mikor reggel felkeltem, majd semmi dolgom nem lévén, egyből vissza is feküdtem, azon a kérdésen kezdtem el töprengeni, hogy: Vajon tényleg semmi dolgom sincs? Kisvártatva, a kávénak a konyhában épp nagyban vizet véve, kiderült, hogy le kell vinnem a szemetet, mert már nagyon púposodik a vödör. Mikor a púpozott vödröt a helyén hagyva be szerettem volna gyújtani, akkor meg az derült ki, hogy már nagyon ki kellene hamuzni a kályhát, amit szerencsére, hogy csak egyszer kelljen lemennem a vödörrel, még sikerült a konyhai szemét tetejére púpoznom. Ha meg már lementem, akkor ugye benéztem a pincébe is, ahol egyrészt összekészítettem egy szatyornyi fát, másrész felkentem az épp nagyban festegetett fadarabokra egy-egy újabb rétegnyi lakkot és festéket.

 

 

   Mikor már épp nagyban jöttem a pincéből kifelé, akkor óvatlanul megláttam az előtérben a múltkor boncolt fejhallgatóba épített rádiót, ami mindjárt ráébresztett, hogy már napok óta mit felejtek el. Mármint egyrészt ezt betenni a már boncoltak közé, másrészt előtúrni és felvinni helyette a lomos pincéből egy másikat, hogy mindig legyen kézközelben egy felboncolható példány. No nem mintha az előbbi képen láthatón felül odafent már nem lenne...
  
Miután az előbbi képen látható öregecske Philips órás rádiót felvittem, majd betettem a vödröt a konyhába, begyújtottam, összeporszívóztam, betettem a gépbe egy adagnyi mosást, még ezeken felül is annyi minden apróságot találtam, hogy nem is értettem, hogyan gondolhattam reggel, hogy mára semmi dolgom sincs...

 


 

Ezt a rádiót nem azért vettem meg, mert Philips, hanem annak ellenére!

 

 

   Míg az egyik készüléképítési iskola szerint a kezelőszerveket össze kell koncentrálni, addig a másik szerint szét kell szórni a készülék oldalaira. Mint az már csak ebből a látványból is egyértelmű, a jelen készülék megálmodója az utóbbi elv szerint gondolkodott.

 

 

Az eredeti négy gumilábból mára már csak három maradt.

 

 

Szemből nézve csúnyának ugyan nem nevezném, de valahogy olyan esetlen.

 

 

A hullámsávváltó kapcsoló a doboz tetejére került.

 

 

Az állomáskereső és a hangerőszabályzó a jobb oldalra.

 

 

Az órát beállító elemek a bal oldalra.

 

 

Míg a rádiót, az ébresztést, valamint az elalvási időzítőt ki-be
kapcsoló kettős kezelőszerv az előlapon kapott helyet.

 

 

A rádió lelakottságát már csak az is jelzi, hogy skála
közepéből egy kóbor papírcetli kíváncsiskodik.

 

 

   Amiért ezt az amúgy nekem nem kellő órás rádiót megvettem, az a szokatlan kijelzője. Mármint első ránézésre ugyan lapozós órának tűnik, de alaposabban megszemlélve látható, hogy ez bizony nem az! Mármint a számok nincsenek középen félbevágva.
  
Hogy a perceket jelző hengerek miért oly látványosan koszosak, miközben közvetlenül mellettük az órákat jelzők nem, azt a talányt majd megpróbálom felderíteni.

 

 

A készülék pontos típusa: Philips 22RS  204/22S

 

 

Nemcsak a hálózati kábel bevezetése lelakott, de a mellette látható csavarfej is.

 

 

Tudod, hogy van a fekete burkolat alatt a hálózati kábel
összekötve? Sehogy! Mármint nincs a cső alatt kötés.

 

 

   Miközben az órák és a tízpercek majdnem ugranak, a percek és a másodpercek haladása jól látszik, mely jelenségről csak azért nem készült videó, mert bár a rádió szólt, az óra része azonban semmiféle működési jelenséget sem mutatott. Mármint a számok mozgását csak azért láttam, mert megtekergettem az órához tartozó gombokat.

 

 

   Ebben a csavarfejben nem az a furcsa, hogy ennyire szét lett gyilkolva, hiszen azt bármikor meg lehet tenni egy oda nem illő csavarhúzóval, hanem az, hogy ez nem lemezcsavar, hanem metrikus 3-as, ami teljesen szabadon, mindenféle akadás nélkül jár.

 

 

Íme a rádió teteje belülről, a fedlapba szokásos módon beragasztott hangszóróval,
valamint a melegedő alkatrészek által keltett légmozgás hagyta koszcsíkokkal.

 

 

Ez pedig a lényeg.

 

 

A ferritrúd nincs leszakadva, hanem direkt áll ilyen ferdén,
hogy ne szórjon rá a hálózati trafó mágneses tere.

 

 

Bár pusztán ránézésre jók, ennek ellenére a
készülék egyetlen skálaizzója sem világít.

 

 

Pedig a szekunderköri biztosíték ép. Primerköri amúgy már eleve nincs is.

 

 

Pedig ezt a kötést elnézve egyáltalán nem ártott volna, ha mégiscsak van.

 

 

Ez itt az óra izzója, amiben azt találtam furcsának, hogy
mérve ugyan vezeti az áramot, de mégsem világít.

 

 

   Ezek az óra számkerekei. Az órákat mutató kerék (gondolom spórolásból) nem két, hanem csak egytagú. Hogy a perceket mutató számkerekek miért koszosak, miközben az órákat mutató kerék nem az, azt a különösnek tűnő jelenséget igen nagy valószínűséggel a skálaizzó keltette huzat, pontosabban szólva az általa szállított por okozta.

 

 

Ez itt az óra egészen addig egyszerűnek tűnő motorja,
míg csak fel nem merül az áttekercselés gondolata.

 

 

   Hogy ezt az órát nem fogom szétszedni és kimosni, az nemcsak azért van, mert nincs hozzá kedvem, meg persze nem is jár, hanem azért is, mert a zsírral biztosan megint kivégeznék egy fürdőszobai szőrkefét. Mármint már a múltkor is az volt, hogy a tönkretett kefe helyett sokáig nem kaptam típus azonosat.

 

 

Itt jönne át a motorból a már eleve lassított forgás az órába, csak
persze nem jön, mert a motor még csak meg sem zizzen.

 

 

   Ez az óra annyival ügyesebb konstrukció, mint a még valamikor évekkel ezelőtt mutatott valóban lapozós társa, hogy ebben csak egyetlen mikrokapcsoló van, ami persze elég is. Mármint azért, mert az órának csak egyetlen kapcsolófunkciója van, mégpedig a rádió bekapcsolása, ahhoz meg ugye egyetlen kapcsoló is elég, hiába van külön ébresztési és altatási funkció.

 

 

   Ez a vezeték csak úgy rá volt tekerve az egyik forrasztófülre, mire fel egyből meggyanúsítottam, hogy miatta nem jár az óra motorja. Amúgy persze nem miatta nem jár.

 

 

Mármint a kék vezeték, bár az óra irányába tart, de eltűnik
valahol alatta, s amúgy az egyik skálaizzóban végződik.

 

 

A trafónak három lába van, de meglepő módon
kettő között csak 0,5 voltnyi a különbség.

 

 

Hiába tetszik ez az óra, egyre inkább úgy néz ki, hogy le fogok róla mondani.

 

 

Miközben épp nagyban a beteges készülék feletti sajnálkozással múlattam az
időt, egyszer csak kiszúrtam, hogy a motor felé egyetlen vezeték sem tart.

 

 

   Ami amúgy azért van, mert valaki a motor tekercsének mindkét kivezetését letépte. Ez valószínűleg a hálózati kábel cseréjekor, vagy talán az azt megelőző kitépésekor sikerült.
  
Gondolom a motornak vékony, gyenge, csak a szigetelőpapírhoz odafogatott lábai lehettek, vagy talán még azok sem, csak két vékony huzal, melyek persze a hálózati kábel óvatlan rángatásakor leszakadtak.
  
Amennyiben a jelzett pontokra vékony vezetékeket forrasztva az apró motor épnek bizonyulna, akkor újra járhatna az óra. Amennyiben a motor szakadnak mutatkozna, akkor még mindig meg lehetne ereszteni egy áttekercselést. Hogy ne azzal a nagyon vékony huzallal kelljen bajlódni, nem 230-ra, hanem csak 6 voltra, vagyis a motort a trafó szekunder feszültségére is elég lenne megtekercselni. Hogy ennek a feladatnak nem állok neki, az biztos!

 

 

Már eleve a doboz kimosása is akadályba ütközik,
mert a hangszóró bele lett ragasztva a dobozba.

 

 

A rádiók középfrekvenciás transzformátorai nem így szoktak kinézni.

 

 

A forgókondenzátor és a potméter viszont a szokásos látványt nyújtja.

 

 

   Miután a kosztól a dobozhoz hozzánőtt előlapot talán nem is annyira óvatosan lefeszegettem, mindjárt rájöttem, hogy az óra számkerekeit felülről is meg lehet tisztítani.

 

 

Hogy ez az akció már nagyon is rájuk fért, azt mi sem bizonyítja
jobban, mint a kupaktól balra látható frissen kialakult koszfolt.

 

 

 

Nekem kifejezetten tetszik, hogy ezen a típusú órán nemcsak előre, de visszafelé
is lehet állítani az időt. Mármint ezt a valóban lapozós órán nem lehet.

 

 

Ez az a címke, amit korábban a skálából kilógva láttunk.

 

 

Ez pedig az az elektromos kötés, amit sehol sem volna
szabad látni. Ez amúgy a hálózati kábelen van.

 

 

Illetve most már csak volt, mert jobbnak láttam tőből kivágni. Már
csak azért is, mert így majd könnyebb lesz az órát elcsomagolni.

 

 

   Hogy a már ki tudja mióta (én persze tudom) apró darabokban heverő, tényleg lapozós órás rádiót mikor fogom végre összeállítani, azt (magamat ismerve) még csak jósolni sem merem, megérni viszont nagyon is szeretném!

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg a
Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában.