Fejhallgatóba épített rádió
(International HP-1000)

   Mivel úgy döntöttem, hogy mikor nincs kedvem semmi máshoz, akkor nem lazítás van, hanem elő kell vennem a felhalmozott, amúgy még mind a mai napig meglehetős készletemből egy rádiót, ezért mindig akad valahol körülöttem egy következő tételként felboncolható, úgymond aktuális kiválasztott.

 

 

   Ami az adott pillanatban ez a fejhallgatóba épített változat volt. Bár emlékeim szerint a földön találtam, még valamikor a 2020-as lomtalanításkor, de nem azért néz ki ilyen kis tömzsin, mintha hiányos lenne, vagy összetaposták volna, hanem azért, mert ez a rádió összecsukható.

 

 

Ebben a felében van az AM/FM átkapcsoló,
a power LED, valamint az állomáskereső.

 

 

Míg ebben a másikban a ki/be kapcsoló, valamint a hangerőszabályzó.

 

 

Íme a készülék kinyitott, vagyis már fejre tehető állapotban.

 

 

   Ezen kép kapcsán egyrészt azt gondoltam megemlíteni, hogy a füles szivacsa egy kissé szögletes, másrészt pedig azt, hogy valósággal virít rajta, hogy hol kell nekiállni szétszedni, amit persze részemről mindig is nagyra tudtam értékelni.

 

 

A készülék típusa International HP-1000, s bár a dátumok alapján még
valamikor a 80-as években gyártották, de már akkor is Kínában.

 

 

   Szerintem a fényképezőgép nem hallotta mikor odaszóltam neki, hogy a teleptartó mélyére koncentráljon, mert ha hallotta volna, akkor - kedvenc szokásához híven - biztosan nem teszi meg. Mivel a jobb oldali lyuk mélyéről kirohadt az érintkező, így ezt a rádiót esélyem sincs elemekről beindítani.

 

 

A teleptartó fedelében található két érintkező azért mutat ilyen furán (már
persze a rozsdától eltekintve), mert a bal oldali lyukból kiszakadt a rugó.

 

 

   Ami amúgy - mint ahogy a hangerőszabályzó csinos kis forgatógombja is - még megvan. A gomb meglétében az a különös, hogy azt a pincei apróbigyós kosárban a rádió mellett már eleve leesve találtam. Ebben nemcsak az a fura, hogy még hallhatóan zörög a gombban a csavar (vagyis még megvan, csak már kitekeredett), hanem felmerül kérdésként, hogy ez a rádió mégis hogy a csudába jött velem haza úgy, hogy a gombja már csak itthon esett le?

 

 

   A rádió antennája viszont már nincs meg. Míg a jobb oldali lyukon a pálca egyszerűen csak át volt dugva, addig a bal oldali lyuk mélyén oda is kellett legyen csavarozva vagy forrasztva a rádió alkatrészeit hordozó nyáklaphoz. Ebben az állapotban meg az a fura, hogy ezt a rádiót valószínűleg én fogom először kinyitni.

 

 

Mármint még teljesen épnek tűnik rajta a csavarfej. Na most ha
nem volt kinyitva, akkor hogyan jöhetett ki belőle az antenna?

 

 

   Tévedtem, mikor az előbb azt hittem, hogy a rádió jobb és bal oldali dobozát csak egy-egy csavar tartja össze. Mármint ez itt egy másik, melynek oly könnyedén tört ketté a tartóeleme, hogy a dobozok kétfelé történő vételekor valami patentnak hittem. Kár mondjuk nem ért, annak ugyanis még csak a gondolata sem merült fel bennem, hogy ezt a rádiót használatba veszem.

 

 

Ez itt a hangfrekvenciás erősítő alkatrészeit tartalmazó panel.

 

 

Ez pedig a tulajdonképpeni rádió.

 

 

A színes vezetékek bekötőpontjait összevetve, azt jött ki eredményül,
hogy ez a rádió mono, ami mondjuk annyira nem lepett meg.

 

 

   A szokatlanul kevés középfrekvenciás transzformátor látványa azonban már igen. Mindezt úgy, hogy ez a rádió még tranzisztoros. Mármint nincs benne egy a rádió alkatrészeinek zömét tartalmazó IC.
  
Hogy hány van benne, azt ugyan nem tudom megmondani (de csak mert a jelen szöveg megírásakor a rádió már rég el volt csomagolva), de látszani csak három tranzisztor látszik, ami egy AM - FM sávos rádió esetében számomra valahogy kevésnek tűnik. Az persze lehet, hogy valahol a szivacsok vagy a viasz alatt megbújt még néhány tranyó.
  
Az antenna amúgy (valaha legalábbis) a panel bal felső részén látható lyukon át volt a panelhez odacsavarozva. A kiesett csavar mondjuk nem lett meg, amiben az a meglepő, hogy csak az antenna helyén keletkezett apró lyukon keresztül tudott volna kiesni. Már ha előttem még tényleg senki sem járt ebben a rádióban.

 

 

Na most ha nem járt előttem senki, akkor ez az elkó
gyárilag lett ónnal ilyen csúnyán összetaknyolva.

 

 

   Az apró potméter nemcsak úgy néz ki, mintha meg lenne szórva finomszemű homokkal, de pontosan úgy is viselkedik! Mármint tekergetés közben leginkább olyan hangot ad, mintha az agyamat smirgliznék.

 

 

   Bár tisztára úgy néz ki, mintha a forgókondenzátor középső lába már eleve be sem lenne beforrasztva, az azonban bevan. Ellenben a jobb oldali valóban nincs, vagyis ez a készülék középhullámon mint egyenes vevő működik, amire persze már csak a minimális mennyiségű KF is utalt.

 

 

   A teszt alapján amúgy mindkét hullámsávon működik. Hogy milyen a hangja, arról azért nem tudok nyilatkozni, mert ugye jelen állapotában nem igazán tudtam volna feltenni a fejemre. Ha meg összeraktam volna (amúgy persze összeraktam), akkor meg ugye nem fértem volna hozzá a teleptartó érintkezőihez.
  
Ha már itt lenne mellettem a ki tudja hány évtizede tervezgetett monitor célú erősítő, azzal persze a kamera számára is hallhatóvá tudtam volna tenni a rádió hangját. Mondjuk már van a polcon az ilyen esetekre egy pár aktív hangfal, de azokat most valahogy nem volt érkezésem idecitálni.

 

 

   Miután a piros LED fényét megörökítettem, miközben összeszereltem a rádiót, azon kezdtem el gondolkodni, hogy mégis minek kellene hozzá történnie, hogy ezt a rádiót újra elővegyem.

 

 

   Mivel a fenti kérdésre nem kaptam magamtól választ, betekertem folpackba, majd levittem a pincébe, ahol is heteket töltött az előtérben a polcon, mire végül megszántam és bedobtam a társai közé...

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg a
Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában.