Érzékelő
(autótükörből)

Ezt a ki tudja mit érzékelő érzékelőt a minap szedtem
ki egy motoros beállítású autótükörből.

 

 

Két vezeték megy bele, miközben a valami műgyantával lett rögzítve a házban.

 

 

   Mikor ilyesmit látok, már többször is eszembe jutott az a nagyszerű gondolat, hogy mind a céltárgyat, mind a fényképezőgépet valamiféle állványba rögzítve, vagyis merev kapcsolatba hozva, készítsek egy képet az éppen boncolni kívánt valamiről. Miután ezzel megvagyok, lecsiszolnék a felületéből egy tized, vagy csak egy századmilliméternyit, majd újabb képet újabb csiszolás követne, egészen addig folytatva a sort, míg csak a csiszolás hatására teljesen el nem fogy az anyag. Persze a képeket végül összefűzném, mire fel kapnék belőlük egy olyan jópofa videót, ami egészen vékony rétegenként elfogyasztva mutatja meg az adott tárgy belsejét. Ahogy én magamat ismerem, ezt az ötletemet sem valósítom meg soha...

 

 

Amennyiben diódaként mérem, 1150 ohmot mond rá a műszer.

 

 

Majd úgy nagyjából ugyanezt mondja fordított polaritással is,
vagyis az apró dobozban lévő valami nem dióda.

 

 

   Ellenállásként mérve 2,29 kiloohmot mutat a műszer. Mivel a feketesége okán a fényre nem reagálhat (ezt amúgy teszteltem is), gondoltam vagy a hőmérsékletet érzékeli, vagy azt, hogy mennyire van közel a bigyó a kasztnihoz. Már úgy értem azért, hogy tudja az autó, hogy a tükör be van-e csukva, vagy épp nyitva van.

 

 

   Hiába tudtam, hogy az asztali lámpán mindig van egy mágnes, ennek a kereknek olyan jól sikerült magát álcáznia, hogy többször is átsiklott felette a tekintetem. Mivel az érzékelő a mágneses térre semmit sem reagált, gondoltam megmelegítem.

 

 

És már nyomtam is neki a gázt!

 

 

   Mire fel 760 ohmra csökkent az ellenállása, vagyis ez a valami teljesen egyértelműen egy hőérzékelő. Hogy mégis mi a csudát keresett a tükörben? Gondolom azért került oda, mert az egy olyan hely, ahol nem igazán hat rá az autóból áradó meleg, így pontos adatot szolgáltat a külső hőmérsékletről. Vagy ha nem így van, akkor nulla alatti hőfok mérésekor automatikusan bekapcsolódik a tükör fűtése.

 

 

Mivel a kicsibe nem fért bele, a nagyobbik csípőfogóval kezdtem el harapdálni.

 

 

Mely tevékenységem nem várt erősségű ellenállásba ütközött.

 

 

Mire fel mérgemben leharaptam (már persze nem a fogaimmal) az érzékelő végét.

 

 

   Mint az a jobbra látható két bigyó belsejében található üreg alakjából sejthető (lásd benne a fényes részeket), az érzékelő elemnek tojás formája volt. Hogy hová lett a tulajdonképpeni hőérzékelő? Bár szárnya nem volt, ennek ellenére, akarom mondani a ház kettéharapásának hatására elrepült.

 

 

Bár ennek az akciónak semmi értelme sem volt, de gondoltam attól én még
teszek némi kárt az egyben maradt műgyantában, csakhogy nem hagyta!

 

 

   Ez annyira így volt, hogy miközben a fogó nyelei már érezhetően hajlottak, a műgyantában még semmi különösebb kár sem keletkezett, minek hatására azonnal feladtam a további rombolásról szövögetett terveimet. Vagyis ez a szétszedés, ez ilyen kis nyúlfarknyira sikeredett, ami mondjuk a sok hosszú szétszedtem cikket elnézve egyáltalán nem baj.

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg a
Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában.