UE-100 UHF - VHF konverter
(régi idők emlékére)

Valamikor réges-régen,
Amikor még a tévékben,

Tucatjával Csövek ültek,
És nem tranyók s IC-k sültek,

Akkoriban, s ez nem duma!
Fából volt a tévé doboza!

Úgy higgyétek ahogy mondom,
Akkoriban történt bizony,

Hogy kinőtték a csatornák,
VHF-nek tartományát.
A verselést befejezem,
Nem folytatom meredeken,
Maradjunk csak a prózánál,
Orionnak dobozánál.
Az UHF 24-es csatornán sugárzott kettes, ún. színes adást a régebbi, még csak VHF tartományú csatornaváltóval rendelkező tévékkel nem lehetett fogni, ezért volt szükség erre dobozra. Használhattuk az eredeti merev drótból készült keretantennát, vagy beledughattunk egy külön erre a célra gyártott négytagú UHF szobai antennát. Erre akkor volt szükség, ha messzebb voltunk az adótól, vagy más okból gyenge volt a jel.
A szerkezet gazdája felmásolta tollal a kezelési utasítást a dobozka tetejére. Ez az egyetlen kezelő szerv található a konverteren, szóval nem lehetett a tulaj egy lumen.
Szép Orion embléma.
A dobozka tartalma. Mint az látható, nem sok minden van benne. Ezt kaptuk 253 forintért. A szerkezet 6 voltról üzemelt, amit két un. bottelep biztosított. Ilyet ma már nem is lehet kapni. Két cella volt egymás mögött egy papírhengerbe szerkesztve. Persze a rutinosabbak csengőreduktor felhasználásával barkácsoltak hozzá egy hálózati tápegységet.
A konverter tetejét levéve, ez a csodás látvány tárul szemünk elé. Ha már úgyis ott van az a sok könyv a polcomon, akkor álljon itt a szerkezet műszaki leírása, hátha valakinek szüksége lenne rá.
Ez itt a kor divatja szerinti kapcsoló. Valami fém és műanyag darabkákból összetákolt egészen egyedi alkalmatosság. Ennél olcsóbban biztosan nem lehetett kihozni. Még az antenna csatlakozó aljzata is jórészt a doboz anyagából lett kiképezve.
Íme a csatlakozó a rövidke kábel végén. A végénél akár bele is lehet forrasztani a drótot, de a gyártó tudta, hogy nincs otthon mindenkinek pákája, ezért lyukak is vannak a csatlakozón, ahová egyszerűen be lehet tekergetni a drótvégeket.

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg a
Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában.