Több kimenetű transzformátoros dugasztáp
(ez egy ritkább példány a gyűjteményemből)

   Levettem valamit a polcról. Nem a nagy dögökkel foglalkozok, melyek szanaszéjjel hevernek, á nem... Persze az sem igaz, hogy levettem. Leesett ez a polc széléről magától! Ha meg már leesett, akkor ugye már ki is választotta magát következő szétszedtem alanynak.

 

 

   INTERTON, vagyis köztes hang. Hülye neve van tápegység létére, de ez semmi! Most vettem egy órás rádiót a piacon, csak a neve miatt. Úgy hívják: PANASHIBA Ilyen névvel egyszerűen nem tudtam otthagyni!

 

 

   Ez nem egy szabványos tápdugasz, de nem is keveri össze a titkárnő semmivel. Némelyek annyira sikeresen próbálják eltalálni a dugók helyét, hogy mindent leégetnek! Eddig talán a 18 voltos váltóáramú táp és az LCD monitor találkozása volt a legszebb. Ügyfél szerint nem működött vele a monitor, nem adott képet, csak zúgott. Rákérdeztem, hogy tisztában van-e a "hattyúdal" kifejezés jelentésével.

 

 

   Oldalról nézve is formátlan a dugója. Annyira hülyén néz ki, hogy szerintem ez európai! Ott van például mintának, illetve jellemző példának az Euro SCART csatlakozó. Dugja be egy tévébe (vagy bármibe) vakon, aki kitalálta! De nem vakon sem megy be. 21 lábú, szögletes, puha lemezből van a széle, és ha Philips, akkor még csak nem is méretpontos!

 

 

Ott van körben az illesztés. Vajon meddig kell majd ütnöm, hogy szétnyíljon?

 

 

   Már éppen fentem a kalapácsom, mikor megláttam, hogy nem lesz rá szükség, ez a táp ugyanis olyannyira régi darab, hogy még csavarok tartják össze! A beakadó pöckök és a ragasztó feltalálása előtt, mindent összecsavaroztak. Majd tábortűz mellett mondjátok el az unokáknak... Ráadásul eltaláltam! Európai, mégpedig német gyártmány.

 

   Ki tudja minek a tápegysége lehetett, de ez persze nem is érdekes. Majdcsak jó lesz valamire! Ezen felkiáltással van a pincében egy meglehetősen sok darabból álló trafógyűjteményem. Ez tulajdonképpen jó dolog. Az viszont baj, hogy sosem veszek ki közülük, csak hozzáteszek. Egy fiókos szekrény aljában ülnek a trafók. Elmozdíthatatlan az a szekrény!

 

Most nem magyarázom el a transzformátor lényegét, még benne van a köztudatban.
Még pár év és mindenben kapcsolóüzemű tápegység lesz. Akkor majd elmondom.
 

 

   Ez nem egy agyonbonyolított kapcsolás. Manapság egyszerűen ráforrasztanák a drótokat a trafóra. Régen divat volt a mondjuk úgy, hogy lényegtelen részleteket is szépen megoldani.

 

 

   A dugó lábaitól jövő valami vagy bele volt forrasztva a panelba, vagy nem. Egyszerűen nem tudtam eldönteni, ugyanis forrasztás nélkül is jól érintkezik. Miután ilyen szépen megmutatta magát, ez is megy a pincébe a többihez.

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg a
Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában.