Videoton Minimax 3
(egy rádióhoz kaptam)

Nem akartam megvenni egy rádiót a piacon, de végül egyszerűen rám erőltették. Jött utánam az eladó, és folyton csak engedett az árból, pedig egy szót sem szóltam. Persze igaz ami igaz, dél már elmúlt, a rádió meg nehéz volt, ráadásul valószínűleg én lehettem az egyetlen érdeklődő. Hangfal is járt hozzá, méghozzá két darab, merthogy sztereó volt a rádió. Mono rádióért nem is adtam volna ki 1.000 forintot!
Videoton gyártmány.
4 ohmos, 15/20 wattos, és 50-től 20.000 hertzig visz át. Meglepően szép és hallgatható hangja van. A néhai HiFi magazin szerint szállítottuk külföldre is, ahol egy amolyan belépő szintnek számított. Ez volt a zenét akarok valamin hallgatni, csak nincs rá pénzem típusú hifisták hangfala.
Az 50 Hz alsó határfrekvencia erős túlzás, nem megy le ennek a dobozkának a hangja ilyen mélyre. De egy ekkora szobában mint az enyém (3x3 méter) bőven jó hangja van.
Kétutas, azaz külön magas és külön mélysugárzója van. A mélyhangszóró gumiperemes. Ezek a korabeli gumiból készült membránszélek nem voltak valami tartós darabok. Nekem volt egy ilyen hangszóróm kimállott membránszéllel. Én magam ragasztottam neki újat biciklibelsőből.
Csakhogy most meglepő módon nem ez a hiba! A mélynyomó gumiszéle ugyanis teljesen ép. Amit itt szétmállva látunk az a magas sugárzó hangszóró membránjának széle. Ilyen betegséget mondjuk eddig még sosem láttam.
Ezen a képen kihajtottam a membránt, így jól látszik, hogy egyszerűen elporladt a perem. Valószínűleg kiszáradt a kátrány, majd valamiért magával vitte a halálba a papírt is.
Egy közeli kép az épen marad mélynyomó membránszéléről.
Kiszedtem a magas sugárzó hangszórót. A lyukon át látszik az állóhullámok csillapítására szánt ipari vatta töltet. Holnap bemegyek a városba és veszek valahol két másik hangszórót. Gondolom csak kapok valami legalább mechanikailag belevaló típust.
4 ohm 20 wattos kell. Persze hol van már a Videoton gyár...
Ez egy fontos alkatrész! Ez gumi gitt! Van egy érdekes tulajdonsága, mégpedig az, hogy nem szárad ki. Vagyis ez örökre puha marad. Ez már több harminc éves, de még most is pont olyan nyúlós, mint amilyen újkorában volt. Saját magával tépegetve lehet leszedni.
Azért van itt körben a hangszórón, hogy ne szeleljen a doboz. A mélyhangszóró membránfelfüggesztése a puha gumiszél miatt nagyon laza, a membránra ható visszatérítő erőt a doboz zártsága adja. Ha lyukas a doboz, akkor nem fogja meg a membránt, és egyszerűen szétveri magát a hangszóró. Vagy sziszeg a doboz ahol szelel.
A pozitív drótot pirossal, a negatívot pedig feketével szokták jelölni. Ezért itt az egyik drót kék, a másik cserébe zöld. Ráírtam a hangszóróra a polaritást, mert nagyon furán tud szólni ha elkötöm. Pláne ha csak az egyik hangfalban cserélem el a drótokat. A sztereó középben ülve egy lyukas rész keletkezik a magas hangok tartományában.
Az új magas hangú hangszóró szemből és hátulról.
Nem volt Videoton, de sebaj, hiszen van pont beleillő Tesla.
Újragyúrtam a gumi gittet.
Négybe vágtam, mer csak így sikerült eltalálnom a nyújtási hosszt.
Beforrasztottam és becsavaroztam az új hangszórókat. Bedugtam próbaképp a QUAD 405-ösbe. Persze nem mertem nagyon megküldeni, hiszen nem célom a tönkretétele. Nagyon szépen szól a dobozka az új hangszórókkal. A fejhallgató csatlakozót használva, a dugót ki-be húzogatva, a hangját összehasonlítottam az asztalon lévő hangafalaimmal. Az enyémek barkács dobozok. Kicsit döngenek, elhúznak magasba, de már megszoktam a hangjukat.
Ennek a doboznak igencsak különös az elektromos csatlakozása. Hogy a korabeli európai gépeken ez van mint kimenet, az mondjuk rendben, de hangfalba szerelni ezt a csatlakozót...
Megkaptam a dobozokhoz az eredeti kábeleket. A csatlakozók a kábel egyik végén le lettek cserélve a kék és a zöld színű RCA dugókra. Erre a szomszédolásos projectnél volt szükség. Ott voltak bevetve ezek a kicsi dobozok néhány napnyi zavargás erejéig.
Szerencsére akad még itthon retro hangfalcsatlakozó dugó. Ez is egy ritka és érdekes típus. Az eleje apa, a háta meg anya. Méterszám sorba lehet őket dugni.
Végül egy kis űrtechnika, azaz tépőzár tartja meg a helyén a hangfal díszrácsát.

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg a
Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában.