Wandel & Goltermann
(még egy műszer...)

Mint látható még a gyári csomagolásában van.
A jobb oldali felirat szerint elemes a heréje...
Most azért nézed hátulról a műszert, mert a szemből készült képek nem sikerültek. Mondhatnám, hogy majd egyszer, de hát tudjuk, hogy úgysem fogok megtanulni soha rendesen fényképezni...
Ez neki nem a neve.
Az a szép hosszú szó azt jelenti: Rövid használati útmutató
Na ez egy szép nagy matrica! Itt aztán le van írva minden. Például az, hogy be lehet kapcsolni, és az is, hogy ha elfelejtkeznénk róla, akkor magától kikapcsol öt perc múlva. Közelítőleg két órát üzemképes elemről. Tehetünk bele hagyományos 9 voltos elemet, és ennek megfelelő méretű akkumulátort is.
A sorozatszáma 29-es, végre egy nem hazudós felirat...
Ide való bele az elem, vagy akkumulátor. Rendes dolog, hogy ott az a lyukacsos fehér műanyag szalag, ezzel lehet kihúzni belőle az elemet. A teleptartó fedele sajnos nincs meg.
Hát ez a műszer sem egy mai darab! Valamikor a 90-es évek elején a Postáról levált a távközlési üzletág, és Matáv lett belőle. Ez a műszer még a leválást megelőző korból való.
Pegelmesser, azaz level meter, magyarul meg szintmérő. A 80Hz 20kHz tartományban +10 -40dBm szint mérésére alkalmas. Például lehet vele zajt mérni egy telefonvonalon. Jópofák az ilyen műszerek, kb. annyira használható a megadott célra, mint a tárcsás kézibeszélőm. Ráhallgatok a vonalra, és megmondom zajos-e vagy sem. Persze én nem fogok decibelekkel dobálózni...
A telefontechnikában szokásos csatlakozók.
Azért csak sikerült valamennyire használható fotót készítenem az elejéről. A bal oldali kapcsolóval a kimeneti jel szintjét lehet állítani, de vajon minek ad ki magából a doboz 800 hertzes jelet? Valószínűleg érpár azonosításra szolgál ez a funkció. A jobb oldali kapcsoló a bemenet lezárási impedanciáját állítja a telefontechnikában szokásos 600 ohmra, illetve szakadásra. Így lehet lemérni a terhelt, illetve a terheletlen állapotú vonali zajt.
Ugye milyen okos vagyok, hogy nem felejtettem el ezeket a dolgokat? Pedig sosem tudtam, most találom ki az egészet! Életemben nem láttam működni ezt a műszert! Most meg már nem is fogom, mert tönkrement benne az LCD kijelző. Összefolytak a számok, nem látni belőlük semmit.
Mondom hogy régi! Még csak nem is kereszthornyos csavarok tartják össze. A műszer burkolata nem merev, hanem valami gumiszerű anyagból van. Jó a fogása, meg a lábamat sem töri el ha ráejtem.
Szép szerelés a 80-as évekből. A szokásos unalmas zöldszínű nyomtatott áramköri lap helyett ebben sárga van, ezért most a háttér színét állítottam  borzasztózöldre...
Ide való az elem, illetve az akku. De hogy miért kell átkapcsolni a kettő között, az számomra rejtély...
Ez a kis sárga a bekapcsoló gomb. Kiesett mikor szétnyitottam a dobozt. Néztem egy darabig minek a része lehet, mire rájöttem.
A panel kijelzős oldala. Van rajta egy rakás IC a 40-es sorozatból. Ezek kis fogyasztású un. cmos áramkörök. Néhány tranzisztor, és egyéb alkatrész elszórva. Azt hiszem kezdek unalmas lenni, de egy kis izgalom kedvéért nem gyújtom fel a panelt...
Ez itt egy CA3130-as. Ez egy Bimos OPA, azaz egy olyan műveleti erősítő mint mondjuk a 741-es, de ebben MOS FET tranzisztorok vannak belül. A bemeneti ellenállása ettől megnő, a katalógus szerint 1,5 teraohm. Ez azért jó, mert nem terheli azt a jelet, amit éppen mér. Szerintem ebben a műszerben az alkalmazása erős túlzás!
Ez pedig egy 776-os un. programozható műveleti erősítő. Van neki egy un. Iset lába, s ezen a lábán keresztül lehet beállítani az erősítését.
Három trimmerek...
Ez meg egy vasmagos tekercs. Valószínűleg ő felel a kimeneti 800 hertzes jelért. Körben zöld és lehetetlen rózsaszín alkatrészek...
Kapcsoló, melyet a lábai tartanak.
A ki és bemeneti csatlakozók sora. Nincs túldimenzionálva a dolog. Ezüstözött csövek vannak a panelba forrasztva, ők töltik be a banánhüvelyek szerepét.
A kihúzott LCD kijelző alatt 4543-as BCD-ből hétszegmensesre dekódoló Cmos IC-k.
A kijelző típusa. Ha lenne egy működő példányom, akkor meg tudnám nézni, hogy jó-e ez a műszer. De hát érdekel is ez engem? Nem látom különösebb értelmét, hogy feltámasszam...
Tettem bele egy elemet. Van benne élet, csak szinte semmi sem látszik a kijelzőn. Ha nyomkodom az LCD-t, akkor néha látszik, hogy van rajta változás, azaz a műszer agya jár.

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg
a Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában...