ITG áram és voltmérő
(mert hülye vagyok)

Van itthon is meg a munkahelyen is egy csomó pusztítani / bemutatni való műszer. Erre mit csinálok? Veszek még egyet a piacon. Tényleg nem vagyok komplett...
Ezeket tudja. 25 volt, 5 volt, 0,5 amper, és 2,5 amperes méréshatára van. Nem egy nagy készlet, de az általános iskolás nyolcadikosoknak éppen megteszi.
A csatlakozók.
Nincs semmi üzemmód vagy méréshatár váltó kapcsoló. Ha méréshatárt akarunk váltani, akkor át kell dugni a műszerzsinórt a másik lyukba. A banánhüvelyek körül valami mocsok látható, elsőre valami tisztítószernek nézném, másodikra meg nem nézek oda.
Szép a skálája, legalábbis nekem tetszik.
ITG, azaz Iskolai Taneszközök Gyára. Itt dolgozott apukám, bár szerintem a cég neve akkor már Tanért volt. Tanszergyártó és értékesítő vállalat. A központ a Szentkirály utcában volt. Rendszerváltás után megkapta régi nevét, ismét Calderoni lett belőle. A műszer gyártási éve 1968, ekkor már öt éves voltam.
A 10 milliamper és 60 millivolt a műszer alapérzékenysége. Ehhez a részhez, azaz az alapműszerhez is hozzá lehet férni a kép jobb oldalán látható bővítő csatlakozón keresztül.
Brutális bonyolultságú nyomtatott áramköri lap. Nem tudom észrevettétek e, de nem zöld! Ilyen paneleken tanultam meg forrasztani. Apukám hozott egy marék hibásat, bekapcsoltam a pákát, és megpróbáltam én is szép kerek fényes felületű óngombócokat varázsolni a forrasztószemekre. Persze elsőre nem sikerült, de egy gyerek könnyen meg tudja tanulni, hogy melyik a páka meleg vége...
Ez egy sönt. Ez az ellenállás van párhuzamosan kapcsolva a műszerrel, hogy megnövekedjen az árammérési tartománya.
Itt van még két sönt. Majd mindjárt kirajzolom, illetve visszafejtem a kapcsolási rajzot. Sok értelme persze nincs, mondjuk hogy ezzel állítok emléket ennek a műszernek.

Ez egy két kiloohmos egy százalékos pontosságú ellenállás.
Ez meg egy 492 ohmos. Mások nem tudtak műszerhez való ellenállásokat szerezni, mert boltban nem volt kapható, én meg mindent ilyenekből csináltam, mert ez volt itthon.
Alulnézet. Nincs a dolog túlbonyolítva de nem is kell, ennyi bőven elég a normális működéshez. Persze csodákat nem kell várni a műszertől. Picit meghamisítja a mérési eredményeket, hiszen feszültség mérésekor a műszer belső ellenállása terheli a mérendő áramkört. Ez a műszer mint már írtam, iskolai bemutató eszköz. Kiosztotta a tanár a nebulóknak, s azok megtudták vele mérni egy izzólámpa, vagy egy villanymotor áramfogyasztását. A gyerekek láthatták, hogy két izzó kétszer annyi áramot fogyaszt mint egy, vagy hogy a villanymotor több áramot fogyaszt ha forgás közben lefogjuk a tengelyét.
Vagy ha sorba kapcsolunk két zsebtelepet, akkor kétszeres feszültséget kapunk. Viszont a hátsó bővítő csatlakozóba jobb nem dugni semmit! Ez ugyanis közvetlenül a műszerre van kötve, könnyen tönkre lehet tenni a mérőművet. Amire használható az adott környezetben, az például a villanymotor generátor üzemmódjának bemutatása. Az iskolai bemutató villanymotort (sajnos nincs belőle) ide bedugva, a tengelyét megtekerve kitér a műszer mutatója.
Volna értelme kitekerni ezeket a csavarokat?
Nem, nem volna semmi! Mint látható az eddig bemutatottakon kívül semmi más sincs a dobozban. Gondolkodtam mit lehetne bele építeni. Például tennék bele mikrofont, meg egy kis erősítőt, meg egyenirányítót, és akkor ha rászólnék a dobozra kilendülne a mutató. Ez egy tökéletesen értelmetlen, tehát éppen hozzám illő feladat volna, de azért sem csinálom meg!
A műszer próbája a mérés.
Mint a mutató kitéréséből jól látható, a műszer működik. 25 voltos méréshatárban mérem vele egy 9 voltos akkumulátor feszültségét. Vagyis az ötös osztású skála által mutatott számot kettővel el kell osztani. 17:2=8,5 Helyes!
Zörgök itt az asztalnál, közben az asszony ül az ágyon, és ő is serényen dolgozik. Adtam neki csavarhúzót, villáskulcsot, meg csavarokat önzárós anyával, és ezt a macit csavarozta össze. De tényleg!

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg
a Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában...