Alkoholszonda
(mert nekem még az is van)

Rengeteg kacat, szinte hiába pusztítom. Ezt a munkahelyemen a pincében találtam. Már kezdenek fogyni a dolgok. Persze mikor fogyni látom a őket olyankor folyton előugrik egy újabb doboz a sarokból, vagy valamely elfeledett szekrényem újabb és újabb bugyra nyílik meg, melyben kitudja miféle kincsek rejteznek vala.
Itt van egy kis zseb, ebben eredetileg volt valami. Fehér műanyagcsövecskék voltak benne nylon csomagolásban. Valahol volt is egy marékkal ebből a tiszta csőből. Még arra is emlékszem, hogy elgondolkodtam mire valók mielőtt kidobtam őket a kukába.
A szerviz emberének elérhetősége.
Nem bírtam kihúzni a műszert a bőrtokból. Nézegettem, kerestem a csavart, de nem volt. Ez a füle meg fel sem tűnt hogy kilóg. Délutános voltam a héten, este van már, biztosan fáradt vagyok...
Hord szíj. Arra való, hogy ezen a kis fülön csuklónkat átbújtatva biztonsággal tudjuk magunkhoz rögzíteni a műszert. Ez azért jó, mert ha a szondáztató csont részeg, akkor sem tudja elhagyni ezt a drága holmit.
Na végre! Ez (mint már a címből is kiderült) egy alkoholszonda. Főnök jött vele időnként a beosztottakat riogatni, de nem emlékszem, hogy valakinél valaha kimutatott volna alkoholos befolyásoltságot. Persze lehet, hogy csak túl részeg voltam. Munkahelyi ünnepségek alkalmával azért kipróbáltuk, működött ahogy kell.
Ha jól emlékszem, akkor a "SET" gombbal kell bekapcsolni, majd fújás után a "READ" gomb megnyomásával kezd el mérni.
Persze a köztudottan alkoholista kollégáknak a közelébe sem mertük vinni a műszert. Még majd meghibásodik a túlterheléstől! Amúgy mint a címkéről leolvasható angol gyártmány. Üdítő kivétel ebben az elkínaisult világban.
Fogalmam sincs mit mutat ez a két LED.
- talán "A" mint abba kéne hagynod!
- vagy "B" mint basszus! Minek ittál ennyit?
Rettentően informatív fotóim egyike. Erről a képről hosszan tudnék mesélni, ha hosszan tudnék mesélni. Például elmondhatnám, de nem mondom el. Vagy befűzném ide azt a történetet, amit most mégsem nem fogtok elolvasni. Persze illene ide az az eset is, miről egy szó nem sok annyit sem fogok elregélni.
Elem van benne. Hogy utáltam azokat az embereket, akik benne hagyják az elemet aztán öt év múlva előkapják, rázogatják, ütögetik, tekergetik, miközben az orruk alatt mormognak, hogy de hát tegnap még jó volt...
Miközben tudják, hogy évek óta porosodott valahol, az elem nem csak hogy kimerült, de még meg is zöldült, s ráadásul még szét is rohadt az állásban.
Extra longlife ide vagy oda, az időnek semmi sem bír ellenállni!
Egy elem cseréje bárki költségvetésébe belefér, viszont az elemtartó cseréje már valamivel költségesebb mulatság. Persze csak akkor, ha az embernek nincs otthon hozzá felszerelése. Viszont ha van páka, ón, meg másik elemtartó, akkor az egy rendes háztartás, ott nem szokták benne hagyni az elemet.
Ötjegyű sorozatszám, de nem ezt akartam mondani. A képet jobban megszemlélve az első kilences mintha kicsit be lenne horpadva. Minél jobban ki akarom nyitni a dobozkát, annál jobban be van horpadva. Igen igen! Ez bizony egy csavar lesz!
És tényleg! De vajon ki találta fel a csavarmenetet? Mi lenne ha visszamennénk az időben, és a feltaláló agyába piszkálva rávennénk, hogy inkább a patentet találja fel a menet helyett?
De nézzük inkább, hogy mi van a dobozban.
Panel van benne.
Zöld panel...
Van benne egy ICL7106-os integrált áramkör. Ez egy analóg / digitális átalakító. Az egyik lábán bemegy a feszültség, majd sok másik lábon kijön digitális formában. Közvetlenül képes meghajtani egy LCD kijelző modult.
Ez pedig a jó öreg 555-ös időzítő IC. Ez olyan jól sikerült fejlesztés, hogy talán sosem fog kihalni! Komplett weblapok és könyvek szólnak róla mi mindenre lehet felhasználni. Kicsit olyan mint egy bicska, bármit lehet vele faragni.
Ez pedig egy OP20-as műveleti erősítő. Lábkompatibilis az öreg 741-essel, ami szintén túl fog élni mindent. Egy műveleti erősítővel szinte bármiféle feladat megoldható, akár el lehet vele jutni a holdra is. Persze a holdra való repüléshez kell még a műveleti erősítő IC mellé egy űrhajó is...
Két egymásnak fordított áramköri lap. Akár ketté is hajthatnám őket, hogy közéjük nézzünk. Persze ennek nem volna semmi értelme. Tehát tessék!
A szürke gombokat látjuk (illetve nem látjuk) oldalnézetből. A két fekete pötty egy egy mágnes, ami az előttük lévő Reed reléket működteti. Előbb fog kiveszni az alkoholizmus a világból, minthogy ez a felépítmény elromlana!
Ez a lelke az egész műszernek. Belemegy az alkoholos lélegzet, erre valami elektromos paraméter megváltozik, s ezt méri ez a műszer. Szét is szedhetném a fekete kockát, hogy mi van benne, de akkor tönkre is tenném. Ha meg tönkretettem, akkor alkatrészeire bontanám. Maradna a művelet után egy maréknyi kacat, mely a lomtengert tovább növelné. Így egyben viszont biztosan el fogom tudni ajándékozni.
A műszer valószínűleg működik, de most nincs kedvem megfelelő mennyiségű alkoholt betolni az arcomba egy próbához. Beletoltam inkább a fenekébe egy elemet, s lőn világosság! Mármint háttér világításos a kijelző. Első jelentkező viszi a dobozt. Mindössze 15 perc telt el, s már el is nyerte az "Elektro" álnevű felhasználó.

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg
a Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában...