Alkoholszonda
(mert nekem még az is van)

Annyira rengeteg a kacat, hogy szinte hiába pusztítom. Ezt például a munkahelyemen a pincében találtam, ahonnan ha lassan is de azért már kezdenek fogyni a dolgok. Sajnos mikor fogyni látom őket, olyankor folyton előugrik a sarokból egy-egy újabb doboz, vagy valamely elfeledett szekrényem újabb és újabb bugyra nyílik meg, melyben kitudja miféle kincseket rejtegetek.
Itt van egy kis zseb, amiben eredetileg volt valami. Emlékeim szerint fehér műanyagcsövecskék voltak benne nylon csomagolásban. Valahol volt is egy marékkal ebből a tiszta csőből. Még arra is emlékszem, hogy elgondolkodtam róluk. Mármint azon, hogy mire valók, mielőtt kidobtam volna őket a kukába.
Íme a szerviz szakemberének elérhetősége.
Hiába erőltettem, egyszerűen nem bírtam kihúzni a műszert a bőrtokból. Nézegettem, kerestem a csavart, de semerre se láttam. Mindeközben ez a fül valahogy fel sem tűnt, hogy kilóg. Délutános voltam a héten, este van már, biztosan fáradt vagyok. Fogtam rá a dolgot rutinosan valamire...
A hordszíj arra való, hogy ezen a kis fülön a csuklónkat átbújtatva biztonsággal tudjuk magunkhoz rögzíteni a műszert. Ez azért jó, mert ha a szondáztató véletlenül szintén csont részeg, akkor sem tudja elhagyni ezt a drága holmit.
Na végre! Ez (mint már a címből is kiderült) egy alkoholszonda. A főnökünk jött vele időnként a beosztottakat riogatni, de nem emlékszem, hogy bárkinél bármikor is kimutatott volna alkoholos befolyásoltságot. Persze lehet, hogy azért nem emlékszem, mert épp túl részeg voltam. Munkahelyi ünnepségek (általában névnapozás) alkalmával azért kipróbáltuk, mikor is működött ahogy kell.
Ha jól emlékszem, akkor a "SET" gombbal kell bekapcsolni, majd fújás után a "READ" gomb megnyomásával kezd el mérni.
Persze a köztudottan alkoholista kollégáknak a közelébe sem mertük vinni a műszert. Még majd meghibásodik a túlterheléstől! Amúgy mint a címkéről leolvasható, az a készülék angol gyártmány. Üdítő kivétel ebben az elkínaisult világban.
Fogalmam sincs mit mutat ez a két LED.
- talán "A" mint abba kéne hagynod!
- vagy "B" mint basszus! Minek ittál ennyit?
Íme egy prominens példány a szerző rettentően informatív fotói közül. Erről a képről hosszan tudnék mesélni, ha hosszan tudnék mesélni. Például elmondhatnám, de nem mondom el... Vagy befűzhetném ide azt a történetet, amit most mégsem nem fogtok elolvasni. Persze illene ide az az eset is, amiről egy szó nem sok, annyit sem fogok elregélni.
Elem van benne. Hogy utáltam azokat az embereket, akik benne hagyják az elemet, aztán öt év múlva előkapják, rázogatják, ütögetik, tekergetik, miközben az orruk alatt értetlenül mormogják: De hát tegnap még jó volt...
Miközben tudják, hogy évek óta porosodott valahol. Az elem nemcsak, hogy kimerült, de még meg is zöldült, ráadásul még szét is rohadt az állásban.
Extra longlife ide vagy oda, az idő vasfogának semmi sem bír ellenállni.
Egy elem cseréje bárki költségvetésébe belefér, viszont az elemtartó cseréje már valamivel költségesebb mulatság. Persze csak akkor, ha az embernek nincs otthon hozzá felszerelése. Viszont ha van páka, ón, meg persze másik elemtartó (jelen esetben csatlakozó), akkor az egy rendes háztartás, és ott nem is szokták benne hagyni a dolgokban az elemeket.
A sorozatszám 5 jegyű, de nem ezt akartam mondani. A képet alaposabban megszemlélve, az első kilences mintha egy kicsit be lenne horpadva. Minél jobban ki akarom nyitni a dobozkát, annál jobban be van horpadva. Vagyis tévedés kizárva, ez bizony egy csavar lesz.
És tényleg! De vajon ki találta fel a csavarmenetet? Mi lenne ha visszamennénk az időben, és a feltaláló agyába piszkálva rávennénk, hogy inkább a patentet találja fel a menet helyett?
De nézzük inkább, hogy mi van a dobozban. Panel van benne. Egy szép zöld panel...
A panelen van egy ICL7106-os integrált áramkör. Ez egy analóg / digitális átalakító. Az egyik lábán bemegy a feszültség, majd sok másik lábon kijön digitális formában. Közvetlenül képes meghajtani egy LCD kijelző modult.
Ez pedig a jó öreg 555-ös időzítő IC. Ez egy olyan jól sikerült fejlesztés, hogy talán sosem fog kihalni! Komplett weblapok és könyvek szólnak róla, mi mindenre lehet felhasználni. Kicsit olyan mint egy bicska, amivel bármit meg lehet faragni.
Ez pedig egy OP20-as műveleti erősítő. Lábkompatibilis az öreg 741-essel, ami szintén túlfog élni mindent. Egy műveleti erősítővel szinte bármiféle feladat megoldható, akár el lehet vele jutni a holdra is. Persze a holdra való repüléshez kell még a műveleti erősítő IC mellé egy a feladatra alkalmas űrhajó is.
Íme a két egymásnak fordított áramköri lap. Akár ketté is hajthatnám őket, hogy közéjük nézzünk, aminek persze ennek nem volna semmi értelme. Tehát tessék!
A szürke gombokat látjuk (illetve nem látjuk) oldalnézetből. A két fekete pötty egy-egy mágnes, ami az előttük lévő Reed reléket működteti. Előbb fog kiveszni az alkoholizmus a világból, minthogy ez a felépítmény elromlana!
Ez a lelke az egész műszernek. Belemegy az alkoholos lélegzet, mire fel valami elektromos paraméter megváltozik, s tulajdonképpen ezt méri ez a műszer. Szét is szedhetném a fekete kockát, hogy mi van benne, de akkor tönkre is tenném. Ha meg tönkretettem, akkor alkatrészeire bontanám, mire fel maradna a művelet után egy maréknyi kacat, mely a lomtengert tovább növelné. Így egyben viszont biztosan el fogom tudni ajándékozni.
A műszer valószínűleg működik, de most nincs kedvem megfelelő mennyiségű alkoholt betolni az arcomba egy próbához. Beletoltam inkább a fenekébe egy elemet, s lőn világosság! Mármint háttér világításos a kijelző. Első jelentkező viszi a dobozt. Mindössze 15 perc telt el, s már el is nyerte az "Elektro" álnevű felhasználó.

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg a
Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában.