Borotva
(rezgőkéses)

Volt már villanyborotva a szétszedtemben? Nem volt. Volt itthon a sok kacat között szétszedni való borotva? Nem volt. Volt annyi eszem, hogy míg a többi kacatot szét nem szedem, legalább addig ne vegyek borotvát? Nem volt!
Rezgőkéses, azaz belül nem villanymotor van ami forgatja a késeket, hanem egy a hálózati 50 hertz ütemében mozgó rendszer, ami ide-oda rángatja a lyukak mögött a kést. A forgókésesben csak zizeg a motor, a rezgőkéses viszont kifelé is rezeg, vagyis borotválkozás közben elzsibbasztja az ember kezét.
Ez itt a bekapcsoló gomb.
Ezt a gombot megnyomva pedig leesik a borotva eleje. Ekkor az ember elkezd topogni, hogy hová lett ami leesett. Ekkor minden valószínűség szerint rálép a szitára, ami ettől eltörik. Ekkor három dolog fog bekövetkezni, ami tulajdonképpen csak kettő:
- rettenetes káromkodás
- utánjárás másik szita vásárlás ügyben
- fizetéskor ismét rettenetes káromkodás
A borotva alja, ez pedig ugyanez de belülről. Ez a Braun borotva 100 forint volt, s mivel éppen volt a zsebemben egy százas... Szóval szerintem ennyit megért, hogy sikeresen lekötöttem vele magam (meg persze Téged is) egy rövid időre. Sok éve vettem szintén a Verseny utcai piacon egy szintén Braun borotvát, de azt 150 forintért. A bácsika aki árulta azt mondta, hogy teljesen új, csak sajnos nem működik. Tényleg új volt és tényleg nem működött. Akkus volt a borotva, az akku pedig teljesen le volt merülve. A kapcsolóüzemű töltő rész el sem indult. Nem értek ezekhez a modern dolgokhoz, de játszásiból meglöktem a kapcsoló FET-et kívülről egy jelgenerátorral. Erre elindult. Azóta is ezt a borotvát használom, és már a második akkumulátor van benne. Szóval jó vétel volt! Már csak azért is, mert a bolti ára eredetileg valahol 20 ropi körül mozgott.
Ez itt a pajesznyíró rész. Mármint ami alul látszik. Közelítőleg úgy működik mint mondjuk a rezgőkéses sövénynyíró. Amit eddig borotvát láttam, illetve volt, annak ez mind gyenge része. Leginkább csak arra jó, hogy meghúzza a hajamat.
Lyukak a szitán. A szőr bemegy a lyukakon, belül mozog a kés ami aztán lenyírja a szőrt. Így működik a borotva. Csakhogy ha lyukas a szita, akkor nemcsak a szőr, de a bőr is átmegy rajta. Ilyenkor persze a bőrt is vágják a kések. Na ezért veszélyes vakon borotválkozni! Egyszer volt egy ilyen szitalyukadásos esetem. A fél arcomat letéptem, mire észrevettem, hogy valami baj van. Persze még így is nagyon nagy arcom van...
Ezt a szép nyitható tetős fadobozt is a piacon vettem, mégpedig direkt a csavaroknak. Egy fekete, fedél nélküli műanyag doboz volt az elődje. Néha sikeresen rádobtam a peremére a billentyűzetet, s olyankor a doboz felborult. (a lelki egyensúlyommal együtt) Gurultak szerteszéjjel a csavarok! Persze néha (dühből) segítettem is nekik.
A szitán keresztülnézve is jól látszanak a lyukak. Szóval ezért dobták ki. Már több kárt csinált mint hasznot. Gonosz dolog ha a borotva leszedi az ember arcát, de persze az is gonosz dolog ha nem.
Itt egy közeli a pengéről, ami láthatóan jobb ha csak a szitán keresztül zizeg az arcomon. Apró érdekesség, hogy a borotva teljesen tiszta volt. Mikor leugrasztottam az elejét, akkor azt hittem, hogy majd kiborul az asztalra egy csomó szőr, amit takaríthatok össze, de nem! Éppen csak valami möhösség van a pengék között.
Azért szép dolog volt a tulajdonostól, hogy kidobás előtt még utoljára alaposan megtisztította a borotvát. Vannak még rendes emberek!
Ez itt a pajesznyíró rész immáron apró darabokra szedve. A felül látható kés mozog, az alul látható kés pedig áll. A három rugó (amiből már csak kettő látható) pedig egymásnak nyomja őket.
Ezek így ahogy vannak mennek a kisvödörbe.
Mi pedig megyünk tovább befelé a borotvába. Ezt még csavarok tartják össze, szóval meglehetősen masszív, tartósnak tűnő szerkezet. No persze kell is a masszívság, valamint a festékkel rögzített csavarok, hiszen a borotva a munkája közben igencsak rezeg.
Ugye mondtam! Így félbeszedve nem egy életbiztosítás bekapcsolni, de életbiztosításom már van. A képen amúgy élesek a részletek. Amik meg nem, azok azért nem, mert épp a hálózati 50 hertzes frekvencia ütemében rezegnek.
Alul az a barna valami az filc, ami azért van ott, hogy ne menjen bele a szőr a borotvába. Jobbra és balra egy-egy rugó látható. Ezek nyomják vissza középállásba a rezgőfejet. Ezen rugók nélkül nem is működik a borotva.
Kiszedtem a rugókat, mire fel tényleg beszüntette a működést. Zizegni ugyan még zizegett, de már láthatóan nem mozgott a rezgőfej.
Ez a szitát kioldó gomb. Ha megnyomjuk leugrik a borotva elejéről a szita. Ilyenkor két dolgot szokás mondani. Jé! Nem ez a bekapcsoló gomb? A másik mondat hossza és tartalma vérmérséklet kérdése.
Kiszedtem a tokból ami megmaradt.
Ha az elejére szerelnék valami tokmányt, amibe bele lehetne fogni a smirglit (csiszolóvászon), akkor lenne egy jópofa kisméretű rezgőcsiszolóm. Ma valahogy szokatlanul hülye ötleteim vannak...
A rezgőfej és ami tartotta.
Ez volt a rezgőfej késsel átelleneses oldali végén. Ez amúgy egy lemezelt vasmag, amit a tekercs gerjesztette vasmag rángatott. Nem egy bonyolult működési elv...
Alumínium öntvény váz. Ebben az erős mechanikai igénybevételnek kitett szerkezetben igencsak indokolt, bár az újak már csupa műanyag bizbaszból vannak. Például az oroszok képesek voltak egy egyszerű táskarádióban (Sonata) is alumínium öntvény vázat alkalmazni. Megindokolnám én ha tudnám...
A tekercs, a feszültségváltó és a hálózati kapcsoló. Most szedjem szét a kapcsolót? Minek? Nincs benne semmi érdekes. Szedjem szét a feszültségváltót? Minek? Az is csak egy kapcsoló! Szedjem szét a tekercset? Na ez aztán tényleg értelmetlen dolog volna...
Szóval a tekercset nem túl egyszerű szétszedni. Az eredeti huzalt nem áll szándékomban letekergetni a spulniról, de hogy mégiscsak lássunk valamit, segítségül hívom kedvenc lombfűrészem. Ez egy igen hülye név! Mégis mitől lombfűrész? Ki vág ezzel a kis izével lombot?
Belefűrészeltem a tekercsbe, majd jobbra balra kihajtottam a szétvágott meneteket. Ennél hülyébb dolog nem jutott eszembe. Jól van na, eszembe jutott, csak már későn. Bele kellett volna tennem (feszültség alatt bekapcsolva) a borotva belsejét egy vízzel telt befőttesüvegbe. Sajnos már szétvágtam a tekercset. Sebaj! Már meg is született egy újabb project ötletem, de arról már majd tényleg valamikor máskor...

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg a
Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában.