Bolti lopásgátló
(kemény etikett)

   Íme a virágállvány, természetesen a szokásos oda nem illő összetevőkkel. A kép jobb alsó sarkában például egy digitális óra szárad (megjegyzem már hetek óta, míg közepén alul két darab bolti lopásgátló díszeleg. Ezeket a kincseket mondjuk nem vettem, hanem még a 2018-as lomtalanításkor találtam.
  
Amiről ma szó lesz, meg persze képek is, az a két bolti lopásgátló. Ezekből annyi volt kiszórva a fűre, hogy annak a tömegnek biztos nagyon örültek az FKF munkatársai, mikor össze kellett gereblyézniük. Én persze csak kettőt hoztam el közülük (no nem a takarítókból), mert a bemutatásukhoz ennyi is bőven elég.

 

 

   Amit erről a paradicsomról már nem tudok elmondani. Mármint azt, hogy bőven elég lenne ez ugyanis az idei termés. Már úgy értem, hogy ez egyedül mind. Hogy egy egész ládára való növény csak egy szem paradicsomot termett, az nagyszerűen mutatja, hogy mekkora paraszt is vagyok én.

 

 

   Az egy szem paradicsomnál már csak ezeket a levegőben ragadt faleveleket találtam különösebbnek. Ez a látvány úgy keletkezett, hogy míg én azzal szórakoztattam magam, hogy lefújkálom a virágállványon senyvedő növényeimről a polclapokra hullott leveleket, addig a sarokban lakó pók szomorúan vette tudomásul, hogy már megint tönkretettem a hálóját. Szóval ez nem egy amolyan elkapott pillanatfelvétel. Már csak azért sem, mert hosszú napokra így hagytam.
  
Amúgy még nem sikerült vele összefutnom. Mármint a pókkal, ami mondjuk olyan nagyon azért nem hiányzik. Az igen finom szövésű, már-már láthatatlan hálóját már többször is felzabáltattam a porszívóval, de pókot még sosem láttam benne.
  
Ha már állat, akkor itt kívánom megemlíteni, hogy a múltkor láttam az égen egy darut. Mi az, hogy pesten nincs?

 

 

Tessék!

 

 

Na most az lehet, hogy ez a három valami mint zsákmány igen szegényes,
csakhogy szó sincs róla, hogy csak ennyi mindent szedtem volna össze!

 

 

   Bevallom őszintén, hogy (meglepő módon) egyáltalán nem érzem tisztemnek ezen valami működési elvének elmagyarázását. Ez valószínűleg azért van, mert fogalmam sincs a működési elvéről, minek okán kénytelen voltam utána olvasni.
  
Persze az én agyam, meg az új információk befogadása, az kérlek már jó ideje két külön világ. Annyit azért el tudok róla mondani, hogy akuszto-magnetikus elven működik, mégpedig 58 kilohertzes frekvencián.
  
A biztonsági kapu (általában egy keret, melyben az áruvédelmi antenna van) 58 kHz jeleket sugároz, majd mikor ezt abbahagyja, akkor "fülel", hogy hall-e választ. Kicsit unalmas lehet neki, hogy ezt folyamatosan ismételgetnie kell, no de a gépek sorsa már csak ilyen.
 
 Kifogni ezen a rendszeren úgy lehet, ha a képen látható eszközt elhangoljuk a pontos 58 kHz frekvenciáról. Ez a művelet a vásárló eszköztelenségének, valamint a burkolat mechanikai stabilitásának következtében nem igazán kivitelezhető.
  
A másik megoldás a védelem hatástalanításra, ennek a bigyónak a védett termékről történő leszerelése, ami - megfelelő felszereltség híján - szintén nem valami egyszerű mutatvány.

 

 

 

   Bár eredetileg megvolt hozzá a másik fele is, és még tettem is belőle a bicikli kosarába, csak mivel az épp lyukas volt, így a hazáig tartó úton az apróbb dolgok mind kiszóródtak belőle.
  
Ez persze előrevetíti egy hamarost bekövetkező biciklikosár csere rémképét, valamint azt is, hogy kéne már csinálnom a bicajon valami helyet egy szatyornak, melybe az apróbb dolgokat az elhagyás veszélye nélkül gyűjtögethetem.

 

 

Ide kell bedugni valamit, hogy a szeg (más nézetek szerint gomba) formájú
valamit eleressze, ami természetesen át van dugva a védendő tárgyon is.

 

 

Hogy belül mi van, azt csak úgy egyszerűen nem hajlandó megmutatni.

 

 

   Mivel ez egy úgymond jóféle biztonsági eszköz, ezért esetében szó sincs róla, hogy spóroltak volna a dobozt összetartó ragasztóval. Ráadásul már eleve a doboz anyaga is olyan, hogy abban igen nehéz bármiféle kárt tenni.

 

 

   Én persze megpróbáltam, s mivel igen kitartó vagyok, ezért sikerült is, de be kell vallanom, hogy mire a fotón látható állapotig eljutottam, addigra a csípőfogóm nyele a kezemen - épp mint az éle az eszközön - komoly nyomokat hagyott.

 

 

Hogy hogyan kell kinyitni (levenni a védett áruról), azt viszonylag gyorsan
felfogtam. A piros nyíllal jelzett útvonalon kell beledugni valamit.

 

 

   Ennek a résznek a működésére viszont nem jöttem rá. Mármint arra, hogy hogyan és mitől rezeg ez a valami 58 kilohertzen, mikor ránézésre se elektronikus rezgőkör nincs benne, se rezgésre képes mechanikai elem.

 

 

A mágnesezhető anyagból készült gumicsíkot viszont sikerült eltépnem.
Már csak ebből is látszik, hogy inkább erős vagyok, mint eszes.

 

 

Ez itt a másik változat, ami működési elvében ugyan nem, de fizikai
formájában, illetve a levétel módjában eltér az előbb látottól.

 

 

Van rajta egy ilyen kiálló rész.

 

 

A másik oldalán pedig egy lyuk, amibe a szeg illeszkedik.

 

 

   Mint az a belső mechanikai elem formájából visszakövetkeztethető, ez a formájú védelem úgy jön le (illetve jön ki belőle a szeg), hogy a képen látható vaslemezt (természetesen kívülről) meg kell valamivel görbíteni. Jól ki van ez találva...

 

 

   A biztonsági kapunak az eszköz jelenlétét visszajelző felépítmény éppen úgy néz ki, mint azt a másik kemény etikett (ez ennek a valaminek a hivatalos neve) esetében láttuk.

 

 

A két egymásra helyezett fémlemez melletti anyag itt is mágnesezhető.

 

 

Na ez az a valami, amit meg kell görbíteni, hogy elengedje a szeget.

 

 

Mivel nem találtam bennük semmi hasznosíthatót, ezért
ezek az alkatrészek rövid úton a kukában kötöttek ki.

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg a
Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában.